Kotimaa

Terrafamen uraa­ni­hank­kees­ta julkinen kuuleminen Sotkamossa – pitkäaikaiset vaikutukset kiinnostivat yleisöä

Ari Korhonen, mökkiläinen Jormasjärveltä, käytti puheenvuoron keskustelussa. KUVA: Juha Neuvonen
Kotimaa 7.11.2017 20:54 | Päivitetty 7.11.2017 21:54
Maria Kalliokoski

Jo sana uraanin talteenotto herätti sananvaihtoa julkisessa kuulemistilaisuudessa, jonka työ- ja elinkeinoministeriö järjesti tiistai-iltana Terrafame Oy:n uraanihankkeesta Sotkamossa.

Monimetalliyhtiö Terrafame valmistelee uraanin talteenottoa Sotkamossa. Se hakee valtioneuvostolta lupaa kaivostoiminnassa sivutuotteena saatavan luonnonuraanin talteenottoon.

Alustuksissa käytetty talteenotto-sana ei miellyttänyt niitä kuunnellutta tutkijaa ja aktiivista ympäristökeskustelijaa Mika Flöjtiä.

- Käyttäkää uraanin tuotantoa, hän huusi kesken alustuksia salin takaa.

Tilaisuuden puheenjohtaja, yli-insinööri Jorma Aurela työ- ja elinkeinoministeriöstä myötäili Flöjtiä.

- Talteenotto on uraanin tuotantoa sekin, hän sanoi.

Tästä huolimatta tilaisuudessa puhuttiin enimmäkseen vakiintuneella käsitteellä, uraanin talteenotolla.

Terrafame on hakenut valtioneuvostolta lupaa ottaa talteen korkeintaan 250 tonnia uraania vuodessa.

Toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen kertoi, että tyypillisenä vuonna tuotanto olisi kuitenkin arviolta lähes puolta pienempi, noin 135 uraanitonnia.

Määrä on pienempi kuin uraanin 350-500 tonnin vuosituotanto, johon Talvivaara Sotkamo Oy sai aikoinaan luvan. Korkein hallinto-oikeus kumosi sittemmin luvan.


Kuulemistilaisuudessa
oli mukana vajaat sata osallistujaa. Kansalaiset olivat kiinnostuneita muun muassa uraanintuotannon pitkäaikaisista vaikutuksista. Puheenvuoron käyttäjät olivat lähinnä aktiiveja, jotka ovat seuranneet kaivostoimintaa Talvivaarassa alusta saakka.

Biokemisti Jari Natunen, joka kertoi edustavansa muun muassa Kansalaisten kaivosvaltuuskunta ry:tä, toivoi Säteilyturvakeskuksen (STUK) puuttuvan kaivoksella syntyvään kaivannaisjätteiden käsittelyyn. Natunen piti sivukiven uraanipitoisuutta ongelmana.

STUKin ylitarkastaja Jarkko Kyllönen ydinjätteiden ja ydinmateriaalien valvontaosastolta kertoi, ettei STUK ole vielä saanut Terrafamelta aineistoja, joita se tarvitsee turvallisuusarvioon. Hän sanoi linjan kaivosjätteisiin tarkentuvan tuossa arviossa.

Sotkamolainen Antti Lankinen kertoi Sotkamon Luonto ry:n suhtautuvan hankkeeseen kriittisesti, koska Terrafamella on määräaikainen ympäristölupa eikä kaivostoiminnan jätteille ole vielä luvan edellyttämää ratkaisua.

Kajaanilainen Ari Korhonen kysyi, mitkä ovat Terrafamen suurimmat riskit epäonnistua uraanihankkeessa. Kyllösen mukaan STUK kiinnittää huomiota esimerkiksi talteenottolaitoksen pölypäästöihin, kun uraania kuivataan tynnyreihin. Erityistä huomiota STUK kiinnittää myös tulipalojen sammutusjärjestelmiin ja prosessivuotojen hallitsemiseen.

Matias Nurmi Kajaanista, Simo Heikkinen Puolangalta ja Esther Takaluoma Kajaanista tulivat kuuntelemaan alustuksia Terrafamen uraanihankkeesta, vaikka eivät asu aivan kaivoksen lähialueella.

Ennen tilaisuutta kajaanilainen Matias Nurmi sanoi suhtautuvansa hankkeeseen avoimin mielin, mutta pitävänsä talteenottoa alustavasti järkevänä.

- Koska uraania on, se kannattaa napata pois.

Hän saapui tilaisuuteen, koska häntä kiinnostavat talteenoton vaikutukset vesistöihin.

Kajaanin ammattikorkeakoulussa työskentelevä Esther Takaluoma tutkii kaivoksen lähellä sijaitsevan, Talvivaaran aikana pilaantuneen Kivijärven kunnostamista. Häntä uraanihanke kiinnostaa ammatilliselta kannalta.

Valtioenemmistöisen monimetalliyhtiön Terrafamen päätuotteet ovat nikkeli ja sinkki. Uraania liukenee muiden metallien tapaan bioliuotuskasoilta prosessiliuokseen, josta se on mahdollista ottaa talteen.

Valtioneuvoston lupakäsittelyyn on varattu noin vuosi. Terrafame suunnittelee, että se voisi aloittaa uraanin talteenoton vuoden 2019 lopulla.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Parempi ottaa uraani talteen ja käyttää se kotimaassa ydinvoimaloiden polttoaineena kuin jättää se jätekivikasoihin. Jostakinhan se uraani on näihin laitoksiin kuitenkin hankittava niin eikö olisi parempi käyttää tähänkin kotimaista tuotantoa?
Ai niin. Sehän ei sovi vihreille, että pääkaupunkiseudun ulkopuolella tapahtuisi jotain kehitystä tai että sinne tulisi uusia työpaikkoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan se sata kertaa parempi, että uraani otetaan talteen ja hyödynnetään. Kuin, että se jätettäisiin jättäisiin säteilemään ja leviämään ympäristöön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Moniko asia on jo epäonnistunut talvivaarassa tai miten paljon talvivaara on jo vahinkoa tuottanut? Jälkikäteen on todistettavasti huomattu että siellä on toimittu todella huolimattomasti ja välinpitämättömästi luontoa, lähiasukkaita ja lakeja vastaan. Eli kuka enää uskaltaa luottaa ko puljuun, vaikka nimi ja johtohenkilöt on vaihtuneet? Voittojen/tuottojen nimissä menevät ahneesti siitä missä rima on alimmillaan, suuri yritys jopa poistaa sen riman, kun kukaan ei katso tai ole ulkopuolista asiantuntijaa valvomassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuasjärveen pumpattavat jätevedet ! nekö ei ole enää mitään luonnon saastuttamista? Ottakaa nämäkin asiat huomioon kuulemisasiassa. Talvivaaraan taitaa verot mennäkkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan sama miksi ko jätemontun nimi muutetaan, se muistetaan että veronmaksajat tätäkin hulluutta pitävät pystyssä ja siten luontoa saastuttamassa. Sipilähän on ko firmalle luvannut avoimen piikin, kuten laittoman maahanmuutonkin kuluihin on avoin piikki. Kalliiksi tulee, varsinkin pidemmällä aikavälillä kun tuhot leviävät pitkin Suomea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkä on syytä muistaa että ottamalla uraani talteen, päästään eroon radonsäteilystä jota syntyy maaperässä uraanin hajoamistuotteena ja on syöpää aiheuttava jalokaasu. Mitä taas tulee veronmaksajien rahoihin, niin useimmat kuitenkin käyttävät kaivosteollisuuden tuotteita jokapäiväisessä elämässään, esim. lyhytnäköisten kommenttien tehtailuun tarvittavat välineet sisältävät kaivosteollisuuden, kenties juuri Talvivaarassa tuotettuja tuotteita. Ympäristövaikutuksia on niitäkin kyllä hyvin vahvasti liioiteltu, mikäli paikkaansa pitäisivät, Sotkamon seutu olisi jo autiomaata. Ei ole, Talvivaaran olemassaolon näkee selvimmin satunnaisista kulkijoista joilla se lukee työvaatteissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

131
Kysyimme: Miksi dieselin hinta on jo sama kuin bensiinin?
73
Poliisi kirjoitti 45 rikesakkoa ilman valoa liikkuneille oululaispyöräilijöille, lisäksi polkupyöräilijöille jaettiin valoja
58
HS-gallup: SDP:n etumatka kasvaa, vihreiden kannatus jatkaa murenemistaan
41
Antti Rinne: "Surkuhupaisammin ei pääministeri Sipilä voi sanoa" – demarien puheenjohtaja vakuuttaa olevansa valmis pääministeriksi
41
Sipilä syytti ay-liikettä painostamisesta - poliitikoilta vaaditaan nyt rohkeutta ja päättäväisyyttä
34
IS: Iissä erikoinen kiista frisbeegolfradasta –"maanomistaja" kielsi alueen käytön ja vei korit pusikkoon, kunnanjohtaja aikoo tehdä rikosilmoituksen
31
Miksi nuoret miehet kaahaavat? Vuosittain liikenteessä kuolee noin 40 nuorta miestä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Millä keinoin Ay-liikkeen valtaa saadaan rajattua?

Juuri näin. Tässä ollaan niiden asialla jotka eivät pysty itse vaikuttamaan tilanteeseen. Työttömät, syrjäytyneet, vamm... Lue lisää...
Onnea, olet ymmärtän...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.10.

Fingerpori

16.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image