Kotimaa

Teol­li­suus­liit­to paimentaa lakkoon myös liittoihin kuulumattomia - "Sanallista miekkailua voi tulla"

Kotimaa 30.1.2018 19:59 | Päivitetty 30.1.2018 20:49
STT

SAK:lainen Teollisuusliitto opastaa myös liittoon kuulumattomia työntekijöitä osallistumaan perjantain mielenilmauspäivään. Liitto kirjoittaa verkkosivuillaan, että lakko koskee kaikkia Teollisuusliiton sopimusalojen töitä ja kaikkia alojen työntekijöitä.

Teollisuusliitto muistuttaa, että liiton hallituksen tai valtuuston päättämä työtaistelu on ammattiosastojen jäseniä sitova. Ammattiosaston jäsen, joka tekee lakon aikana työtä, saa ammattiosastoltaan pyynnön esittää vastine. Liitto korostaa, että kaikilla työntekijöillä on oikeus osallistua lakkoon, olivat he liiton jäseniä tai eivät.

Teollisuusliiton linjauksesta kertoi Talouselämä.

Teollisuusliiton järjestöpäällikkö Vesa Aallosvirta perustelee liiton linjausta:

Miten Teollisuusliitto voi velvoittaa liittoon kuulumattomia osallistumaan lakkoon?

- Työt on lakossa. Ei ihmiset vaan työt.

Miten liittoon kuulumaton ihminen voidaan velvoittaa lakkoon?

- Eihän yhtään ihmistä voi estää menemästä työpaikalle. Ei yksikään lakkovahti voi käydä estämään sitä. Ei voi käydä fyysisesti kiinni, mutta viestiä sanallisesti ja kertoa siitä, minkä takia tällainen on järjestetty. Peruslähtökohta on se, että kun me julistamme ammattiliittona työtaistelun, me julistamme ne työt lakkoon, työtaistelun piiriin ja silloin se koskee kaikkia työntekijöitä. Työt on lakossa, ne ovat lakonalaista työtä.

Minkälaiset odotukset teillä on lakon kattavuudesta?

- Uskon, että lakko tulee olemaan kattava. Me olemme rajanneet siitä pois prosessiteollisuutta, kun tätä työtaistelua ei kohdisteta työnantajaa kohtaan vaan hallitusvaltaa kohtaan. Emme halua aiheuttaa kohtuuttomia vaikutuksia työnantajalle. Lisäksi normaalit suojelutyöt on rajattu ulkopuolelle, ettei terveydelle aiheuteta vaaraa.

Mitä seuraamuksia tulee, jos liittoon kuulumaton menee perjantaina kuitenkin töihin?

- Ei varmaan minkäänlaisia. Ehkä kiihkeämmissä työpaikoissa voi sanallista miekkailua tulla asian tiimoilta. Mutta ei siinä ole muuta sanktiota.

Linkki juttuun

Linkki juttuun

MAINOS

Kommentoi

Töihin menen ja harkitsen tosissaan Teollisuusliitosta eroamista. Kyseisessä liitossa on työehtosopimuksia, joissa jo sovitut palkankorotukset ovat selvästi alle yleisen palkankorotuslinjan. Nyt kaikki muut alat pääsääntöisesti tulevat saamaan ns. yleisen linjan korotuksen palkkoihin, paitsi teollisuusliiton "jämäalat". Sitten vielä uhitellaan pienituloisia, joilla ei ole varaa olla menemättä töihin. Kyllä pistää miettimään...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työntekijäjärjestöt ampuvat pahasti ohi. Meillä on valittu eduskunta ja vallanpitäjät nelivuotiskaudeksi, se on tapahtunut demokraattisesti. Työsopiminen on saatava paikalliseksi, silloin voidaan lakkoilla selvemmin työnantajaa vastaan ja toiset tukea omilla lakoillaan näitä paikallisia tapauksia, jos niissä poletaan työntekijän oikeuksia. Mutta mitä vielä, ei isot pomot tähän lähde, koska heidän tulee mennä silloin aktiivimallin piiriin ja hakea töitä aktiivisesti. Ei tarvitse ihmetellä jos vasemmiston alamäki jatkuu, vaalit mittaa tämän vasemmiston ay pomojen politiikan linjan aina aika ajoin. Aikanaan ei lakkoiltu, 40 vuotta työsarkaa takana, välillä valui hiki ja paska haisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työttömiltä otettu jo 100 päivää pois seuraavaksi lapsilisät eläkkeet kiky päivöi lisää palkanalennuksia ja jne

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EK esittää lakon olevan ylimitoitettu, mitenkähän olisi, jos vaadittaisiin työnantajia ottamaan viikoittain yhteyttä työttömiin ja kertomaan miksi ei ole kasvua ja sitä myötä uusia työpaikkoja- voisihan se toimia näinkin päin. Lakko on kyllä aivan paikallaan ja se on kohdistettu poliittisia päättäjiä vastaan, ei työnantajia. Ek:n mielestä lakko on kansaa vahingoittavaa, ehkä heidän olisi aika huomata, että se on juuri kansa joka lakkoilee ja aivan syystä. Miten kehtaavat salassa valmistella tuollaisen lain , täysin selkärangattomia ovat Suomen päättäjät nyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liitot pelkää täystyöllisyyttä, johtaisi todennäköisesti jäsenten vähenemiseen. Toki tälläinen mahdollisesti työllistymistä auttava toiminta kannattaa yrittää torpata vaikka lakolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laitonta uhkailla ja laki ei kiellä menemästä töihin. Kaikki vaan töihin, antaa ay änkyröiden lakkoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On aikoihin eletty. Työntekijöiden etua ajavat liitot lakkoilevat työttömien puolesta. Pitäisi työttömien itsensä mennä lakkoon työttömyydestä, eli tämähän tarkoittaisi että menisivät töihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö ne työttömät voi nyt lakon aikana tehdä sen aktiivisuuspäivän kun töissä olijoilla on vara lakkoilla!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nii tai oikeastaan työttömiä vastaan. Hyväksihän nämä aktivointitoimet ovat työttömille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varsin hyvin on tiedossa ettei työttömillä ole keinoja itseään puolustaa.hienoa,että ay-liike tekee sen lakolla!toivon,että saat maistaa samaa lääkettä kun nyrkkipajasi kaatuu.työttömyys näet lisääntyy automaation edetessä,niin on käynyt tämän suhdannenousunkin aikana,jota sitten seuraa taantuma kuten aina,hallituksen tekemiset ei nousua tai laskua liikuta,on näet muukin maailma,kuin Suomi.siksi rahat kaivettava esiin veroparatiiseista ja osinkopinoista ja jaettava kaikille ihmisarvoisen elämän vuoksi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinhän se sak luulee. Osallistuuko myös puheenjohtaja? Vähennetäänkö päivä pois puheenjohtajan palkasta. Lakkoilkaa vain niin paljon, kuin haluatte. Minä menen töihin. Poiskaan ette saa ilman rikoksen tekemistä. Surkeaa sakkia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samontein voit liittyä EK:n jäseneksi. Sinunlaisten kommenteista kääntyvät haudoissaan sinunkin etujen puolesta neuvotelleet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:22
Yön uutiskooste – Savon Sanomat: Siilinjärvi vaatii Attendolta selvitystä kuuden vanhuksen kuolemasta
6:00
Vanhuksen väkivaltaisuuteen vastataan osaamisella – taitava hoitaja osaa lukea muistisairaan käytöstä ja ennakoida tilanteita Lukijalta
6:00
Yrittäjyys on Suomen moottori Kaupallinen yhteistyö
6:00
Pikavippien mainonta muuttunut entistä aggressiivisemmaksi – ministeri Häkkänen: "Täysin harhaanjohtavaa ja houkuttelee velkakierteeseen"
6:00
Saako kala maksaa enemmän kuin liha? – "Kotimaisen kalan kulutuksen kasvua jarruttaa etenkin kalan saatavuus" Tilaajille
19.2.
Ministeriöiden työryhmä haluaa yhdistää kuntatyöntekijöiden ja yksityisillä työskentelevien eläkkeet yhteen järjestelmään
19.2.
Oulussa laaditaan teemayleiskaava kulttuuriympäristöille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa sekä Pudasjärven, Kuusamon ja Taivalkosken kuntia pohjoisen ja luoteen välinen tuuli on voimakasta aamupäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli on huono maan länsiosassa sekä Kymenlaakson maakunnassa tienpintojen jäätymisen vuoksi. Ajokeli on huono aluksi Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi. Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image