Kotimaa

Teitittely syytä pitää käytössä

Kotimaa 18.3.2008 12:07
STT
-- Tuleeks sulle jotain muuta, kysyy nuori myyjä vanhemmalta henkilöltä purkka suussa lähimarketin kassalla.

Vanhempi asiakas pudistaa päätään ja maksaa ostokset. Kuviteltu tilanne, mutta ei suinkaan harvinainen.

Teitittely on suomalaisille vaikeaa, vaikka missään ei ole annettu lupaa eri ikäisten ihmisten sinutteluun. Joskus teitittely voi tuntua jopa loukkaavalta. Tapakouluttaja Kaarina Suonperän mukaan usein hyvin alkanut teitittely päättyy siihen, että vastapuoli kysyy: "Näytänkö minä tosiaan noin vanhalta?"

-- Teitittely kuuluu asiaan, mutta myös äidinkieleemme ilman suuria arvolatauksia ja nöyristelyä. Teitittely on pelkästään huomaavaista puhuttelua, Suonperä sanoo.

Suomeen tapa sinutella kaikkia ihmisiä ikään katsomatta tuli Ruotsin-risteilyjen myötä 1960-luvulla. Suonperän mielestä nyt näyttää siltä, että siitä tuskin päästään eroon.

Pitäisi kuitenkin päästä. Suonperä muistuttaa, että Suomi on nykyisin hyvin kansainvälinen paikka, jolloin teitittely yhdistettynä hyviin tapoihin on entistä tärkeämpää.

-- Yhteisesti hyväksytyt käytöstavat ja teitittely ovat sivistyneen kanssakäymisen perusta aivan kaikkialla, Suonperä sanoo.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Teitittely tulee luonnostaan, kun sen on lapsena oppinut eikä se ole silloin väkinäistä vääntämistä. Luonnollinen teitittely on kaunista kuultavaa. En voisi kuvitella sinuttelevani itseäni vanhempia, ellei siitä olisi erikseen sovittu. Toisinpäin asia ei toimi eli on huonoa käytöstä sinutella henkilöä, joka ei ole siihen tottunut ja joka pitää hyvät käytöstavat arvossaan. Teitittely ei ole keneltäkään pois ja usein helpottaa kanssakäymistä toisilleen vieraiden ihmisten kesken.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turha vaatia tuollaisia vanhentuineita tapoja nykyihmisiltä, eikä teitittely kuulu nykyaikaan. Käytettäköön teitittelyä vain puhuttaessa monikossa, niin kuin kuuluukin. Minua on vain yksi kappale ja Minä olen Minä enkä Me!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turhan kankean oloista puhumista teitittely, voi sitä puhua sivistyneesti ihmisille ilman tätäkin. Onhan se kyllä perinne, mutta harjoittakoot sitä ken haluavat, jätetään muiden kielenkäytöstä itkeminen vain sikseen, ellei se mene törkeyden puolelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyynel... Tetitittely on jäykkää väkinäistä vääntämistä... Missään ei kuitenkaan ole keilletty sinuttelemasta vanhempaa ihmistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse asiassa teitittely on typerä anglismi, joka joutaakin unohtua. Suomen kieli kunniaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:49
Kuusamolainen karhumies Sulo Karjalaisesta vuoden matkailuhenkilö – "Olen karhujen kanssa niin kauan kuin voi sulaa suussani"
10:25
Syyttäjä: Albaniasta johdettu huumerinki toi maahan ja yritti kaupata Suomessa 70 kiloa amfetamiinia viime kesänä – oikeudenkäynti alkoi
10:09
Komeat keinovalopilarit loistivat Oulun Takalaanilassa – jääsumunäytelmiä luvassa pohjoisessa
10:08
Kokoomus vahvisti neljä uutta ehdokasta Oulun vaalipiirissä – katso lopullinen ehdokaslista
9:57
Elinkautista istunut kolmoismurhaaja ja rikollisjengin ex-johtaja pääsemässä ehdonalaiseen vapauteen – Hovioikeus hyväksyi hakemuksen
9:56
"Pieniä, muutaman minuutin myöhästymisiä" – junaliikenne sujunut ilman suurempia ongelmia etelän lumikaaoksesta huolimatta
9:55
Naista syytetään aikeista tappaa Oulun poliisilaitoksen poliisi – "Oletko valmis kuolemaan, ei haittaa vaikka olet kyttä", nainen kirjoitti uhkausviesteissään
54
Suolattujen teiden määrä kasvaa pohjoisessa – "Vuodenvaihteessa teille tuli aika paljon hoitoluokkakorotuksia"
44
Vilkut ja rekisterikilpi eivät vapauta rakennusluvan tarpeesta – Pyhäntäläisyrityksen liikkuva ja talviasuttava mökkivaunu esillä Helsingissä
25
Arina vaihtaa Otto-automaatteja Nosto-automaatteihin, Pohjois-Suomeen tulee viisi uutta rahannostopaikkaa
25
Fazerin Oulun leipomon työntekijöillä öinen ulosmarssi vastalauseena leipomon sulkemisaikeille – "Fazerilla ei rahasta ole pulaa"
13
Seksuaalirikoksia tehneitä ei voi palauttaa edes perustuslakia muuttamalla – palautukset tuskin edes toimisivat rikosten ehkäisyssä, asiantuntija sanoo
13
"Kansalla ei ole lähtenyt mopo keulimaan" – Tuoreet seksuaalirikosepäilyt eivät ole juurikaan koventaneet asenteita ulkomaalaisia kohtaan, kertoo IL:n kysely
12
Kittilän kultakaivos täytti 10 vuotta, mutta tunnelma ei ole katossa – "Nykyinen keskustelu huonontaa Suomen kilpailua investointirahasta"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

107 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Keskustelu työttömyydestä on ala-arvoista

Aikuisella ihmisellä on ihmisvelvollisuus elättää itsensä ja hieman tukea yhteiskunnan toimintaa. Muutoin on lapsen tas... Lue lisää...
Kylmä totuus

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image