Kotimaa

Teinejä työllistävä yrittäjä: Vanhempien tulisi sulkea rahahanat ja sanoa nuorelle ”Ei”

Heidi Alarieston yritys on erikoistunut teini-ikäisten nuorten työllistämiseen. KUVA: Pekka Aho
Kotimaa 14.1.2017 6:00
Leena Talvensaari

Kasvaako teidän perheessä teini, joka ei osaa eikä halua tehdä töitä? Jos kasvaa, se on yrittäjä Heidi Alarieston mielestä paljolti vanhempien vika.

– Vanhemmat tekevät nuorelle karhunpalveluksen, kun eivät vaadi häneltä tarpeeksi. Kun nuori ei koskaan joudu ponnistelemaan, hän ei myöskään opi tekemään töitä, Alariesto sanoo.

Rovaniemeläinen Heidi Alariesto tietää mistä puhuu, sillä hän on yrityksensä kautta erikoistunut teini-ikäisten nuorten työllistämiseen. Alarieston yritys etsii nuorille kesätöitä ja muita lyhytaikaisia työpaikkoja ja opettaa heille samalla työelämän pelisääntöjä.

Opetuksessa lähdetään liikkeelle esimerkiksi sellaisista perusasioista, että työpaikalle pitää mennä ennen työajan alkamista ja että työt on hoidettava, vaikka ne eivät niin kiinnostaisikaan. Tällaiset seikat eivät ole kaikille nuorille itsestään selviä.

– On paljolti kotikasvatuksesta kiinni, miten nuori suhtautuu työntekoon. Vanhempien pitää olla inhottavia ja jaksaa jankuttaa nuorelle esimerkiksi oman huoneen siivoamisesta, Heidi Alariesto sanoo.

Rahahanat pitää laittaa kiinni

Kaikki nuoret eivät myöskään ole kovin kiinnostuneita kesätyöpaikan etsimisestä. Heidi Alarieston mielestä kysymys on siitä, ettei nuorille edes synny motivaatiota etsiä töitä ja ansaita rahaa, jos rahaa on koko ajan tilillä muutenkin.

– Vanhempien pitäisi laittaa rahahanat kiinni ja oppia sanomaan ei. Rahaa ei pitäisi antaa nuorelle ilmaiseksi, vaan häneltä tulisi edellyttää vastikkeeksi ainakin kotitöiden tekemistä tai hyviä arvosanoja koulusta, Alariesto painottaa.

Alarieston mukaan vanhemmat tekevät nykyään aivan liian paljon lastensa eteen. Hän ihmettelee, mitä lapset oppivat esimerkiksi siitä, että vanhemmat keräävät lapsille luokkaretkirahoja leipomalla myyjäistuotteita tai kauppaamalla arpoja.

– Kun ajattelee maalaisjärjellä, eikö myös lasten pitäisi osallistua rahojen keräämiseen? Se olisi lapsille mahtava opetus yrittäjyydestä.

Heidi Alariesto muistuttaa myös, ettei vanhempien tarvitse toteuttaa nuoren unelmia, sillä se ei tee nuorta onnelliseksi.

– Onni tulee siitä, että nuori joutuu ponnistelemaan ja ehkä epäonnistumaankin, ennen kuin saavuttaa päämääränsä.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (250)

Kirjoitus kertoo aiheesta johon itse törmään toistuvasti, yrittäjänä myös.
Turha toistella aihetta, mutta näen asiat samalla tavalla, vanhemmat ovat tehneet nuoren elämästä "liian helpon". Ei vaadita oikein mitään, saa myöhästellä koulusta eikä ole seuraamuksia vaikka rikotaan sääntöjä. Kun tulee ensimmäiset työkokemukset, nuoret ovat aivan pihalla miten siellä ollaan. Yrittäjä/työnantaja joutuu ottamaan roolia joka ei kaikilta edes luonnistu ilman kunnon ponnistelua. Kun ei ole annettu riittävää opastusta kotoa, kaiken joutuu aloittamaan nollasta. Monella yrittäjällä ei ole tähän aikaa eikä energiaa, eikä aina taitoakaan.

Itselläni kävi erään TET- harjoittelijan kohdalla niin että kun oli tulossa harjoittelujaksolle, soitti ja sanoi "milloin aloitan". Kysyin kuka hän on ja mistä aloittamisesta hän puhuu. Ei osannut esitellä itseään puhelimessa eikä kertoa mistä on kyse.

Curling- vanhemmista on ollut paljon puhetta viime vuosina, eikä turhaan. Kun siloitellaan liikaa nuoren polkuja eikä anneta vastuuta ja opeteta elämän pelisääntöjä, nuori on todella pihalla kun pitää opetella työelämää.

Annetaan nuorille sekä juuret että siivet! He itse joutuvat opettelemaan lentämään.....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yleistäminen on usein loukkaavaa. Niin tässäkin. Teet varmasti omalla tahollasi hyvää työtä. Minäkin olen siihen pyrkinyt yrittäjänä vuodesta 1983 alkaen Suomessa ja ulkomailla. Matka on opettanut hyväksymään erilaisuuksia.

Tulin äidiksi pitkän adoptioprosessin jälkeen 42 -vuotiaana. Ihana tyttäreni ei ole "ihan täydellinen" työntekijäehdokas mihin tahansa yritykseen vaan erityislahjakas musiikissa ja taiteissa. Niissä haluan häntä tukea, mutta silti ohjata myös arjen askareissa.

Monet nuoret haluaisivat tehdä ihan mitä vaan työtä, jos sitä olisi tarjolla. Itsekin työllistän useita nuoria vuosittain. Omakin lapseni voisi toisten mielestä tehdä ne "hommat" - mutta kun ei voi... kun ajatus on jossakin muualla.

Olenko mielestäsi vanhempana syyllinen jos lapseni ei työllisty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjoitus on leimaava ja yleistävä. Täyttä puutaheinää, ja joka olisi pitänyt jättää lukematta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan ei aina oo vanhempien vika vaan laissa, lapsilla on oikeuksia enemmän ja pakottamisesta soittavat sossuun sitte

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Köyhän lapselle kyllä joutuu sanomaan jatkuvasti ei. Mikäköhän on lapsen kuva työnteosta kun äiti tulee kotiin ja kaatuu sohvalle kun ei jaksa muuta, lisävuoroja tekee pärjätäkseen ja joutuu silti sanomaan usein ei

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinka paljon tämä yritys vie nuoren palkasta välistä? Ei ne ilmaiseksi niitä työpaikkoja hommaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvät katteet ottaa välistä, raha laittaa puhumaan kaikenlaista sontaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väite että nimenomaan työnteko tekisi ihmisen onnelliseksi, on kapitalistin keksimää puppua. Ihmiset uhraavat työlle, siis pahimmassa tapauksessa, kaiken vapaa-aikansa, perhe-elämänsä, avioliittonsa, lapsensa, jopa terveytensä...mutta kuitenkin saattohoitajat tietävät kertoa, että heidän potilaansa eivät, päiviensä päättyessä, suinkaan muistele saavutuksiaan työelämässä...vaan juuri niitä asioita jotka he ovat työnsä takia menettäneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä työteliäällä on paremmat mahdollisuudet saada työtä kuin uusavuttomalla. Siitähän sitä rahaa toimeentuloon saa. Eikä kukaan työnantaja voi ympäri vuorokauden teettää töitään. Aikaa varmasti jää muuhunkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se kapitalistikaan voi lakia kiertää, työaikalaki ei velvoita työntekijää uhraamaan "kaikkea aikaa" työnantajalleen. Voihan sitä käydä katsomassa, mihin kuntoon kommunismi sai Itäblokin maat vähässä ajassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työllistetään kaikki nuoret ja vanhemmatkin Euroopan Unionin veronmaksajan rahoilla, aivan kuten Alariestonkin "yritys" nauttii tästä rahoituksesta. Tämän jälkeen kenenkään ei enää tarvitse kärsiä vilua tai nälkää, eikä varsinkaan olla lehtien palstoilla huolissaan muiden ihmisten rahoituksen puutteesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ole itsekin yrittäjä ja kasvanut yrittäjäperheessä, joten on helppo olla samaa mieltä Heidi Alarieston kanssa. Omassa nuoruudessani raha tai tavarat piti ansaita. Aamulla herättiin säännöllisesti ja oltiin joko perhee yrityksessä töissä taikka mentiin töihin johonkin muualle. Vanhemmat eivät suhteillaan avustaneet työpaikansaantia, piti itse hankkia työpaikka.
Opiskeluaikana tutustuin ja asuimme yhdessäkin muutaman Suomen "rikkaimpien" perheiden jälkipolven kanssa, silloin vasta huomasin miten samassa asemassa olin heidän kanssaan. Nämä rikkaiden perheiden tenavat vasta joutuivatkin tekemään töitä rahan eteen, kotoa ei juuri herunut mitään.
Perustin oman yrityksen 20 vuotiaana ja sillä tiellä ollaan, olen myös ostanut vanhempieni yrityksen kokonaan. Omat lapseni saavat myös opetella tekemään rahansa ihan itse! Toki olen kannustamassa heitä elämässään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä ihmettä teet rahoillasi jos et voi edes omia lapsiasi auttaa taloudellisesti? No he sitten odottelevat kuolemaasi ja pulleita perintöjä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos todella olet upporikkaan köyhä lapsi, tiedät kyllä, että rikkaat kuolevat aina köyhinä. Lapseni tuskin odottavat kuolemaani.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tapio älä yksinkertaista !.
En kyllä haluaisi sitä aikaa takaisin, että piti lähteä metsätöihin 13:a vuotiaana !!!!. Olen tehnyt töitä 45:i vuotta, ja kyllä riittää. Omat lapset kävivät koulua 20:ä vuotta, ja tiedät varmaan, että pärjäävät. Eikä koskaan ole käsketty, eikä pakotettu kesätöihin. Kyllä lapsi saa tarpeeksi opiskelusta, siis käy aivan työstä !!!!. Kun koulutuksen taso nousi, niin töitä riitti kesälläkin. Ja ei todellakaan ole tarvinnut töihin tuputtaaa ( käskeä ). Kyllä jokainen terve nuori haluaa päästä elämässään eteenpäin. Mutta ehkä näkivät lapset kotona, että elämä on vain työtä, ja työtä !!!.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt on eri maailma kuin 60 vuotta sitten. Ei kotona ollut rahaa antaa kun työläisillä oli pienet palkat 50-70 luvuilla. Jos valitteli rahapulaa niin isä neuvoi menemään metsään ja keräämään marjoja. Silloin vielä metsissä kasvoi mustikkaa ja puolukkaa. Myös talollisten heinätöistä sai palkkaa. Tiukassa oli raha silloin. Minulla on vieläkin kiikari jonka ostin 50 luvulla marjarahoilla, siihen menikin koko kesän tienestit. Ei nykyajan nuoriso pysty edes kuvittelemaan sen ajan Suomea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen pitää ottaa oppia kaukoidästä.. Siellähän ahkerat teinit tekevät jopa 12 tunninn päivää eivätkä vaadi kuin 10 senttiä tuntipalkkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällä on henkilöitä joden mielestä kaiken voi tehdä ja hoitaa tietokoneen ja puhelimen avulla, ei tarvita ennään mitään kädentaitoa kun kaikki hoituu roboteilla ja muilla vempaimilla Minä kyllä väitän että ei tule ikinä tilannetta että kaikki hoituu vaan ropoteilla ja muilla vempaimilla.
Tuli tuossa mieleen että mitenkä kävisi takanlämmitys robotilla, kun puut pitää hakea metsästä pilkkoa pinota kantaa sisälle laittaa uuniin ja vielä viedä tuhkatkin pois
Väitän että joen yli tehtävä siltakin sellainen että ei siihen taida robotti pystyä
Komentoikaa ajatuksiani
Minä en usko että ikinä käsin tehtät työs poisuu kokonaan ei päästä edes puoleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

nykyaikana on vaikea nuorison mennä töihin kun ei oo varmoja työantajia joka maksaa palkkaa,palkkapäivänä .kun pääsee ammattikoulusta ei oo ensinnäkkään työpaikkaa mihin mennä ja asuu omassa asunnossa niin kun hakee tuet se on iso urakka ennenkun ne saa itselle ja jos lähtee pätkä töihin niin tukija ei saa niin ei uskalla lähteä pätkä töihin kun menettää saattun rahan.Onhan nuorisollakin omat menot ,koulutus on kallista,ei sitäkään tuetta tarpeeksi hyvin kun nuorison täytyy ottaa lainaa että ne saa tuet kelalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (250)

Uutisvirta

96
Sote-uudistusta valmistellaan 18 maakuntamallin pohjalta, vahvisti Antti Rinne: PK-seutu saattaa vielä saada oman ratkaisunsa
87
Kuusamon kaivoshankkeen kieltävä kaava nurin korkeimmassa hallinto-oikeudessa – kaivosyhtiö tyytyväinen päätökseen
81
Oulun kaupunki: Torihotellin rakentamisvelvollisuusaikaan haettava jatkoaikaa
50
Oulussa meni kuitukaapeli poikki kahtena peräkkäisenä päivänä – "Kaivajilla on velvollisuus selvittää, mitä maan alla on"
46
Pohjois-Pohjanmaan työttömyysaste aleni edellisvuodesta – työttömien määrä vähentyi myös Oulussa
44
Kommentti: Seurasimme järjetöntä ajan ja rahan tuhlausta ei minkään takia – ex-oppositio tekee nyt melkein samanlaista sotea, jonka se jarrutti jumiin
43
Oulun rakennusvalvonta kantelun kohteena – kiista koskee autopaikkoja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koiran ulkoitus

Kevyenliikenteen väylällä jalankulkija voi kulkea kumpaa reunaa tahansa. Autotien reunassa vasenta reunaa. Lue lisää...
Mosse65

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image