Kotimaa

Tehy pettyi sote-ratkaisuun - THL kiittää ratkaisun "takaporttia"

Sepän terveysasema KUVA: Maiju Torvinen
Kotimaa 7.11.2015 17:26 | Päivitetty 7.11.2015 19:33
STT

Ammattiliitto Tehy arvostelee, että sote ratkaistiin asiantuntijoita kuulematta ja aluehallinnon ehdoilla.

- Alueiden määrä jäi liian suureksi, jotta uudistuksen tavoitteet kansalaisten yhdenvertaisista laadukkaista palveluista, terveyserojen kaventamisesta ja kustannustehokkuudesta voitaisiin saavuttaa, sanoo puheenjohtaja Rauno Vesivalo Tehyn tiedotteessa.

Vähemmällä aluemäärällä olisi mm. saatu paremmin turvattua järkevä työnjako ja estettyä alueiden välistä kilpailua. Myös koordinointi olisi Tehyn mielestä ollut helpompaa.

THL:n pääjohtaja: Niin sanottu takaportti on myönteinen asia

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtaja Juhani Eskola näkee myönteisenä sen, että sote-ratkaisussa on mukana niin sanottu takaportti. Käytännössä se tarkoittaa, että jos alueet eivät täytä niille annettuja kriteerejä, alueiden määrää voidaan vähentää.

Eskola sanoo suhtautuvansa hallituksen päätökseen myönteisesti. Hän pitää tärkeimpänä, että päätös ylipäätään syntyi, vaikka soten näkökulmasta vähempi alueiden määrä olisi ollut parempi ratkaisu.

Kuntaliiton asiantuntija: Valinnanvapaus voi lisätä yritysten määrää

Valinnanvapauden lisäämisellä voi olla myönteisiä yritysvaikutuksia, sanoo Kuntaliiton sosiaali- ja terveysasioiden johtaja Tarja Myllärinen. Hallitus on linjannut, että osana sote-uudistusta toteutetaan valinnanvapauslainsäädäntö, joka mahdollistaa palveluiden valitsemisen julkiselta, yksityiseltä tai kolmannen sektorin tuottajalta.

- Valinnanvapaus voisi tuoda esimerkiksi lisää yksityisiä neuvoloita, Myllärinen sanoo.

Käytännössä uudistus tarkoittaa valinnanvapauden lisääntymistä esimerkiksi siten, että julkisen terveyskeskuksen sijaan asiakas voisi mennä yksityiselle lääkärille.

- Palvelun järjestäjän olisi puolestaan huolehdittava siitä, että hoidon kustannuksilla olisi joku katto, Myllärinen sanoo.

Myllärinen kuitenkin huomauttaa, että käytännön elämässä valinnanvapaudella on monia esteitä. Esimerkiksi mahdollisuudet valita ovat eri puolilla Suomea hyvin erilaiset. Pääkaupunkiseudulla on mistä valita, pienillä paikkakunnilla voi olla vain yksi terveyskeskus.

- Jollain pienillä paikkakunnilla todellista valinnanvapautta ei välttämättä ole. Tietenkin silloin voi matkustaa kauemmas, mutta matkustuskustannukset pitää hoitaa kuitenkin itse, Myllärinen sanoo.

Valinnanvapauslainsäädännöllä pyritään siihen, että palveluiden laatu paranee, kun tuottajat kilpailevat laadulla. Jonojen uskotaan myös lyhenevän, sillä terveydenhuoltoon tulisi nykyistä enemmän palveluiden tuottajia. Myllärinen sanoo, että vielä on liian aikaista sanoa, miten tavoitteet käytännössä toteutuvat.

- Täydellisen valinnanmahdollisuuksien maailmassa kuluttajilla pitäisi olla myös täydelliset tiedot palveluntuottajasta, jotta he pystyisivät valitsemaan parhaan vaihtoehdon, hän valottaa.

Myllärinen kuitenkin uskoo, että tuloksia syntyy, kun yksityinen sektori on kirittämässä julkista puolta. Hänen mukaansa uhkana voi kuitenkin olla se, että kustannukset nousevat.

- Esimerkiksi työterveyshuollon palveluita on totuttu käyttämään älyttömän pieniin vaivoihin. Jos sama tapahtuisi tämän muutoksen myötä, syntyisi epätarkoituksenmukainen tilanne, että lähes terveitä ihmisiä hoidetaan, Myllärinen sanoo.

Tällöin tavoite terveyserojen kaventamisesta ei toteutuisi.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Totta kai TEHY on tyytymätön, onhan sillä sosialidemokraattiset johtajat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Periaatteessa nykyistäkin systeemiä voidaan valvoa paremmin ja tehostaa toimintaa .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No kuka sitä vielä vänkää vastaan, että niitä alueita ei saada vähemmäksi? Eikös tämä ole kaikkien tavoite? Kuka on nyt jarrumies?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällä turvataan keskustalaisten poliitikkojen työpaikat, kaskustahan lupasi luoda työpaikkoja. Säästöt on jo revitty kunnan työntekijöiden selkänahasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis Tehyn vasurisiipi itkeekun niehet pelastivat lapsemme velkahelvetistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rauno Vesivalolla on SDP:n jäsenkirja ja ollut heidän ehdokas eri vaaleissa.
Olen itse Tehyn jäsen ja olen tyytyväinen tehtyyn Sote ratkaisuun ja tietojeni mukaan niin on suurin osa tehyn jäsenistäkin. Joten Rauno voisi tehdä puoluepolitiikkaa omalla ajallaan eikä liiton varoilla.

SDP oli viime halliskaudella hallistusvastuussa ja heillä oli Sotesta vastuuministerit Guzeriina ja Huovinen, mutta mistähän syystä Rauno oma puolueesi SDP ei silloin saanut mitään aikaan. Lisäksi puolueesi puheenjohtaja Antti Rinne ei eilen a-studiossa edes halunnut kertoa mikä SDPn mielestä olisi sopiva Sote alueiden määrä - uskottavuus meni saman tien arvostelulta, kuten sinunkin tältä Tehyn nimissä esittämältäsi "piilo SDP" kannaltasi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Joutuvatko Suomi ja Ruotsi Nato-asiassa puun ja kuoren väliin?

Suomen paikka on NATO:ssa! Se on ainut turva. Ilman jäsenyyttä, jos Venäjän ja NATO:n välille tulisi selkkaus, Venäjä mi... Lue lisää...
Murmur

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image