Kotimaa

TE-toimisto ryhtyy nujertamaan nuo­ri­so­työt­tö­myyt­tä os­to­pal­ve­luil­la – Palvelujen tuottajille maksetaan tulosten mukaan

Nuoret voivat saada apua esimerkiksi ammatinvalinnanohjauksen ryhmistä. KUVA: Jarmo Kontiainen
Kotimaa 13.2.2018 5:00
Markku Rättilä

Nuoriso halutaan pois työttömyyskortistosta. Uusin keino parantaa nuorten työllisyyttä ovat ostopalvelut. TE-toimistoille on myönnetty 15 miljoonan euron budjettirahoitus ostopalveluihin.

Yksityiseltä sektorilta tai vaikkapa oppilaitoksilta hankittavan palvelun sisältöä ei rajata tarkasti, vaan palvelun tarjoaja voi miettiä palvelun sisällön, palvelujohtaja Mari Tuomikoski Pohjois-Pohjanmaan TE-toimistosta kertoo.

Sisältö voi olla esimerkiksi yksilöllistä ohjausta, työnhakuvalmennusta tai myös lyhytkoulutusta.

– Yksi vaihtoehto voi olla auttaa nuorta tekemään liiketoimintasuunnitelma, jolloin nuoren tavoitteena on työllistää itsensä esimerkiksi ammatinharjoittajana tai yrittäjänä, Tuomikoski toteaa.

Palvelun tuottajan saama maksu määräytyy tulosten mukaan.

Tuloksena voi Tuomikosken mukaan olla vaikkapa koulutuksen aloittaminen, siirtyminen kuntoutukseen, työkokeiluun, tai parhaimmillaan työllistyminen avoimille työmarkkinoille.

– Tärkeintä on, että nuorelle löytyy joku muu vaihtoehto kuin työttömyys, Tuomikoski korostaa.

Palvelun tuottajat kilpailutetaan valtakunnallisesti lähiaikoina.

Lue lisää 13.02.2018 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (39)

Muita keinoja tilastollisen täystyöllisyyden saavuttamiseksi:

Nuoreksi voidaan työttömyysturvalaissa määritellä kaikki työttömät ikäryhmässä 0-67.

Yrittäjyydestä kieltäytyminen johtaa karenssiin.

Koulutus voidaan uudelleenmääritellä kaikeksi kunnissa, yrityksissä ja yhdistyksissä tehtäväksi työksi, joka sisältää vähintään yhden koulutustunnin vuodessa. Valtio voisi jakaa leväperäisesti rahaa jokaiselle taholle, joka ottaa koulutettavia.

Kuten valitusoikeus työvoimaviranomaisen lausunnosta työnhakijan oikeudesta työttömyysturvaan on poistettu, poistetaan myös työnhakijan mahdollisuus valittaa Kelan tai kassan päätöksestä työttömyysturvan maksusta, joka tehdään työvoimaviranomaisen lausunnon perusteella. Työvoimaviranomainen julistetaan erehtymättömäksi ja kaikki hänen lausuntonsa kirjataan vastedes kiveen. Työnhakija määritellään lainsuojattomaksi.

Työttömyysturvaa leikataan, lisätään ilmaistyövoiman tarjontaa ja kutsutaan tätä vaikkapa aktiivimalliksi.

Näillä eväillä tilastot miellyttävämmiksi ja lisää voitelurahaa byrokratian rattaisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos nuori on jo syrjäytynyt, tarvitaan moniammatillista apua kuten sosialiohjaajaa, päihdetyöntekijää, katkaisupaikkoja, nuorten mielenterveyspalveluja, erilaisia muita terveyspalveluja, tuetun asumisen palveluita, jne. Siis niitä resursseja joita ei ole tällä hetkellä ole lähellekään riittävästi. Päihde- ja huumekäytöstä tulisi järjestää pakollinen hoitoonohjaus ja vieroitus eikä välttämättä rangaistusmerkintää, koska se aikeuttaa jatkossa syrjäytymistä. Suomessa on jo satojatuhansia syrjäytyneitä nuoria, joista monilla ei ole edes kattoa päänsä päällä. Kannattaisi kyllä kehittää uusia parempia keinoja syrjäytymisen estämiseen, malli olisi varhainen puuttuminen ja niiden nuorten löytäminen ja tukeminen joilla ei mene hyvin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja jälleen löytyi rahaa yksityiselle sektorilla. "Hallituksen" yksityistämisvimma sen kun kiihtyy. Ja jäljelle jäävät hyvinvointiyhteiskunnan savuavat rauniot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuloksena voi olla siirtyminen kuntoutukseen tai työkokeiluun?
Miksi ihmeessä yritykselle maksetaan työstä, jossa asiakas ohjataan työllistymistä edistävään palveluun, joka työttömyysturvalain mukaan jo nyt on pakollista. Näistä täysin tehottomista palveluista kieltäytymisestä seuraa sanktio.
Mistä yritykselle siis maksetaan? Siitäkö, että pakkosiirtää työttömän vain uuteen palveluun, jolla ei ole mitään tekemistä palkkatyön kanssa? Mihin tällaista välikättä tarvitaan?
Kuka näitä sopimuksia oikein laatii ja kenen kanssa?
Kun ostetaan palvelua yksityiseltä, niin pitäisi vaatia oikeasti tulosta, eikä maksaa siitä että työtön siirtyy vain pois tilastoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten toimitaan +50 tai +60 vuotiaiden kanssa jotka on ikärasismin takia potkittu pois töistä "tuotannollisista ja taloudellisista syistä" tai ainakin sellaista syytä esitetään. T ä m ä ei ole mikään keksitty juttu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todennäköisesti tähän liittyy myös se että työkkäri palkkaa 1000 uutta asioiden "tuntijaa" riveihinsä. Kohta siellä on hevi bändin basisti hakemassa sinfoniaorkesterin huilun soittajan paikkaa kun sen tuntijan ei tarvitse ymmärtää mitään. Varokaa myös "koulutukseen" suostumista sillä sitten ette ole enään työttömiä !! Minä menin hullu kurssille päivittämään tietojani vaikka koulutusta ja kokemusta aikaisemmin oli kertynyt todella paljon ja sitten kesken koulutuksen tärppäs ja alaa vastaava työpaikka tuli tarjottimella!!! Eivät millään meinanneet asiantuntijat päästää töihin, sanottiin vain että voit hakea kurssin jälkeen töitä !!! Nyt vuosi takana mieluista hommaa eikä loppua ole näköpiirissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

nuorille maksetaan palkkaa työn tekemisestä,jos ei makseta,ei se kiinnosta ketään.Olisi aika ymmärtää tämä totuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voiko TE-toimiston henkilökuntaa lomauttaa ikinä? Kukaan ei ole tietääkseni joutunut lomautetuksi kun on vakituiseksi päässyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tempputyöllistämistä ryyditettynä markkinameiningillä. Yhteiskunnalle yleensä jää tehtävät, joilla ei tahkota rahaa. Paitsi jos hinnoittelu osuu kohdalleen, niin mitä tahansa sirkusta kannataa pyörittää. Pahalta näyttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarvitaanko enää TE-toimistoa? Mikähän mahtaa olla TE-toimiston tulosvastaavuus oikeasti? Nykyisin TE-toimistoille syydetyt varat voisi suoraan ohjata työttömille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kaikkea muuta löytyy paitsi oikeita työpaikkoja joissa maksetaan oikeaa palkkaa.

Hallituksen ja EK:N on aika kantaa avstuunsaj apistää työnantajat lujille kun ei löydy työpaikkoja vaikka on kevennetty vceroja ja on tuettu ja on harjoittelijoita jne, nyt ryhtiä siihen tuotekehittelyyn että löytyy tuotteita joita joku haluaa ostaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meidänaikana piti tehä työ jota tarjottiin, silloinhan ei Ay-liike laittanut kapuloita rattaisiin. Nykyisin pitää saada työ joka vastaa koulutusta,meilläkin oli koulutusta mutta alan töitä kun vaan ei ollut,tehtiin mitä tarjottiin. Tästäpä johtuen en ole ollut koskaan työtön ja mittarissa on yli 70, vasta-aikoihin on tarjottu töitä, kiitos ei. Mielestäni kaikki eläkeläiset kotihommiin ja työtön nuori tilalle, sama systeemi sinne
Arkadianmäellekin,sielläkin liika isopalkkaisia eläkeläisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kertokaapa nyt, kuinka paljon maksetaan näistä palveluista ja miten maksut määräytyvät? Muistaakseni näitä on ollut ennenkin ja jokaisesta työllistetystä sai tietyn summan.
Mutta myös jokaisesta näiden yrittäjien asiakkaana olleesta henkilöstä maksettiin vähäisempi summa, vaikka tämä ei työllistynytkään. Eli hyvät rahat sai yrittäjä vaikkei olisi saanut työllistettyäkään.
Koulutusyhtiöt hierovat jo käsiään helppoa rahaa odotellessaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun työllistätte nuoria antakaa kokopäivätyö ja työ jolla elättää itsensä!! Kaupanalan työllistetyt ovat niin alipalkattuja etteivät elä sillä palkalla. Samassa liikkeessä/ marketissa on useita osa-aikaisia työntekijöitä, eikä kaikki heistä suinkaan ole opiskelijoita, miten tämä on mahdollita työaikalakien puitteissa?? eikö lakipykälissä ole enään ehtoa jossa osa-aikaiselle täytyy tarjota työtä niin että tulee kokopäiväinen työntekijä , jos on useampia osa-aikaisia yhtäaikaa???? EN enään YMMÄRRÄ!! Sipilä ja hänen hallituksensa saa Suomen jakautumaan yhä syvemmin eri luokkiin; on köyhät ja rikkaat; HERÄTKÄÄ ihmiset. On tulossa työaikajousto pykälä ja tämäkin on Sipilän eli yrittäjän idea !!!varmaan. Ihmisten tulee tehdä työtä ja jpustaa, mutta jpoustaako esim. päivähoito ja työnantajat kun työntekijä tarvitsee joustoja, EI EI---

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se työ ei osu tasaisesti koko päivälle, sen vuoksi on samaan aikaan töissä.

Käykää ihmettelijät kaupassa tasaisesti 24 h niin kyllä silloin on töitäkin koko ajan vaikka kolmessa vuorossa..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mihin TE-toimistoja tarvitaan nykypäivänä ? Kaikki palvelut toimivat netissä, robotiikalla voidaan hoitaa hakemusten käsittely ja päätösten tekeminen ja pankit hoitavat rahan jakamisen yksityisille koulutusfirmoille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No eihän tuo uusi asia ole. Ollaan puolison kanssa jo käyty tuokin läpi eikä ollu mittään hyötyä saaha töitä. Hakemuksia tehtiin satoja. Rahanhaaskausta vaan tuommonen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työttömyyden poistoon tarvitaan uutta polittista ajattelua ja yhteistyötä. Ainoa ratkaisu työttömyyteen on työn jakaminen. Kuusi tuntinen työpäivä lakisääteisesti kaikille, ihan kaikille. Vielä korvaamatonta ihmistä tai tointa ei ole maailmanhistoriassa luotu, vaikka monet itseään sellaisena pitävätkin. Jos jakaisimme tasaisesti kaikille, työttömyys poistuisi kertaheitolla ilman senkummepia kommerveikkejä. Nämä ostopalvelu ovat huononlaista silmänlumetta joista luetaan myöhemmin juttuja niiden väärinkäytöksistä.

Mutta mutta, hankala on tuoda säkillä valoa pimeyteen. Niin eripuraista ja kateellista kansaa kuin suomalaiset ovat ei lienee koko universumissa. Meidät on kait luotu erikseen kummajaisiksi maan päälle, ihmetyttämään tulevia arkgeolookeja jotka tutkivat tätä kovapäistä olentoa jota ihmiseksi ei voi kutsua?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos työllisiä olisi liikaa, työläisistä jouduttaisiin kilpailemaan palkalla.
Tämä on sellainen kauhukuva, että oikeisto haluaa estää täystyöllisyyden viimeiseen asti.
Onneksi kiky-sopimus onkin jo estänyt työllistymistä lisäämällä työaikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on merkki byrokraattien viimekoririnoista. Eivät enää tiedä itse, että mitä pitäisi tehdä, miten pitäisi tehdä jne. No, onhan meillä rahaa - aletaan jakamaan sitä. Jonkinmoiset perusteet on ollut pakko keksiä. Tuossahan ei ole enää oikeasti mitään järkeä! Tuota samaa on jo tehty vuosia tuloksetta! Ei tarvitse kuin kysyä, että väheneekö työttömyys (ei se oikeasti vähene), onko niitä töitä oikeasti (no ei ole) mikä on panos-tuotos tulema tuolle rahanjaolle (ei ainakaan mitenkään positiivinen)?
Voisko tuon asian ympärille pesiytyneiden epäpätevien loisarmeijan rahoittamisen lopettaa - kyllä voisi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (39)

Uutisvirta

123
Sirkkaleipää leivotaan nyt myös Oulussa – Fazerin sirkkajauho tulee Hollannista, koska kotimainen hyönteistuotanto ei riitä
82
Joka kymmenes työtön aktivoitui, kun aktiivimalli leikkasi etuutta, kertoo Kela
52
Aftonbladet: Ruotsissa pidätetty autojen tuhopoltoista epäiltyjä
51
Nuorten maailmantuska voi synnyttää uuden luonnonsuojelubuumin: "Ilmastonmuutos on vaarallisempi kuin ydinsota"
48
Uusi pienpanimotuotteisiin erikoistunut pub avataan Rotuaarille perjantaina – Mallaskellari haluaa laajentaa Oulun oluttarjontaa
34
Myllytullin entinen Oulun seudun ammattiopiston kortteli uusiutuu täysin - suurin osa rakennuksista puretaan ja tilalle nousee asuin-, liike- ja toimistorakennuksia
33
Uusi taksilaki voi tuoda ongelmia koulutakseihin – harvaan asutuilla alueilla kela-kyytien ajo saattaa houkutella yrittäjää enemmän

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Joutuvatko Suomi ja Ruotsi Nato-asiassa puun ja kuoren väliin?

Erittäin suositeltavaa luettavaa tässä Nato-asiassa tarjoaa Into-kustannuksen julkaisema Vakaus vaakalaudalla. 20 eri al... Lue lisää...
Norbert Schaller

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image