Kotimaa

Tatuointi- ja kes­to­pig­men­toin­ti­vä­reis­tä löytyi terveydelle vaarallisia aineita – saattavat aiheuttaa syöpää tai haitata lisääntymistä

Nämä tatuointivärit sisälsivät liian suuria pitoisuuksia terveydelle haitallisia aineita.
Kotimaa 13.11.2019 7:54
Kaleva

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) testautti yhteensä 20 tatuointi- ja kestopigmentointiväriä. Kahdeksan testattua väriä sisälsivät kemikaaleja, jotka saattavat aiheuttaa syöpää tai haitata lisääntymistä.

Värit sisälsivät erilaisia aromaattisia amiineja, polysyklisiä aromaattisia hiilivetyjä tai raskasmetalleja.

Tukes on ollut yhteydessä värejä myyneisiin yrityksiin ja velvoittanut yrityksiä ottamaan terveydelle vaaralliset tatuointivärit pois myynnistä.

Tukesin testaamat värit hankittiin kotimaisilta yrityksiltä, yhdestä EU-alueelle sijoittuneesta verkkokaupasta ja yhdestä EU:n ulkopuolisesta verkkokaupasta.

Testatuista väreistä kuusi oli pigmentointeihin tarkoitettuja värejä ja 14 tatuointivärejä.

Tatuointi- ja kestopigmentointivärien aineista vain osa jää tatuointikohtaan ja suuri osa kulkeutuu eri puolille elimistöä. Aineille altistuminen voi kestää koko eliniän ajan.

– Tatuointiväreissä käytettyjä aineita ei ole alun perin suunniteltu pistettäväksi ihon sisään, eikä niiden turvallisuutta ole juurikaan tutkittu tässä käyttötarkoituksessa. Tatuointivärien sisältämät vaaralliset aineet saattavat aiheuttaa riskejä ihmisen terveydelle. Riittämättömien tutkimustietojen vuoksi turvallisen pitoisuusrajan asettaminen ei usein ole mahdollista, ylitarkastaja Petteri Talasniemi Tukesista kertoo.

Tatuointivärien sisältämät herkistävät aineet ja ärsyttävät aineet voivat aiheuttaa allergista kosketusihottumaa ja muita paikallisia ihoreaktioita. Tatuointivärien ja syövän välisestä yhteydestä ei ole saatavilla riittävästi tutkimustietoa, eli varmaa tietoa yhteydestä ei ole.

– Tatuointivärien sisältämistä syöpä- ja lisääntymisvaarallisista aineista aiheutuvia terveysriskejä ei voida kuitenkaan poissulkea. Aineet saattavat lisätä ihmisellä syövän riskiä, olla haitallisia lisääntymiselle tai aiheuttaa muita haittoja, 

Viranomaiset eivät Suomessa aiemmin ole testanneet tatuointi- ja kestopigmentointivärejä. Tukes jatkaa tatuointivärien valvontaa myös tulevina vuosina.

Tatuointivärien tuotenimet ja -erät, joissa havaittiin liian suuria pitoisuuksia aromaattisia amiineja PAH-yhdisteitä tai raskasmetalleja:

1. Intenze The Alex De Pase Series, Magenta, (Lot SS265)
2. Arte Stylo, Café (LOT 180624)
3. BioTouch micro pigments black, erä no: 30845
4. Mastor permanent make up dark pink M307, MGF:2016.03.12 EXP 2019.03.12
5. Dynamik BLK LOT: 12026230
6. Bloodline all purpose black exp:01/22
7. Color King Black
8. Color King Orange

Tukesin testauttamien värien testitulokset ovat eräkohtaisia.

Toimi näin ennen kuin otat tatuoinnin

Kysy, ovatko tatuoijan käyttämät tatuointivärit testattuja ja turvallisia.

Kysy, miten hygieniasta on tatuoinnin teon yhteydessä huolehdittu. Puutteet tatuointivärien puhtaudessa tai tatuointitoimenpiteen hygieniassa voivat altistaa bakteeri- ja sieni-infektioille tai veriteitse tarttuville virusinfektioille.

Selvitä, onko tatuoinnin tekijällä tarvittava tieto ja ammattitaito tehdä tatuointeja. Yksityisen henkilön tekemä kotitatuointi voi olla riski.

Jos tatuoinnit aiheuttavat terveysongelmia tai epätavallisilta vaikuttavia oireita, ole yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen. 

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (29)

Tatuointi rumentaa ja kun näkyy jollain tatuointi niin näyttää siltä kuin se olisi vanhassa dieselkoneen öljyssä sotkeentunut ja tv:ssä kun näkyy kokeilla olevan niin eipä tee mieli syödä heidän kokkaamansa safkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki naiset ovat kauniita. Kenenkään kauneus ei yhtään lisäänny tatuoinnista, päinvastoin. On kulutusta ihan sieltä turhimmasta päästä, ilotulitteiden ohella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen usein tuota ajatellut, mutta kukaan ei ole suoraan kuollut tatuointiin, joten ajatus on jäänyt ajatuksen asteelle.
"Maalaisjärki" sanoo, ettei mikään aine ole vaaratonta, jos sitä pumpataan desejä kehoon.
Maapallo on muutenki välistä "järjetön".
Kysyin Long Beachilla, Californiassa paikalliselta, vieraillessa, kun ajoimme tietä pitkin, jossa "öljykanat" nokki, tai oikeastaan pumppasi öljyä maaperästä.
Sanoin: "Miksihän maapallon voiteluöljyä saa noin vain pumpata pois, vielä maanjäristysalueella?"
"Mitä te laitatte sinne tilalle, liekö mitään?"
"Merivettä" oli vastaus.
Sitä vain kun on sanonta: "Luonto ei tee mitää turhaan.
Tatskat on ihan persusta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minut on kasvatettu, että tatuoinnit ovat vankien ja merimiesten "hommia".
Meillä on siis paljon vankeja ja seiloreita...?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti mahdollisimman pian vielä sekin päivä koittaa, että lainsäädännöllä tatuointien tehtaileminen kielletään kokonaan terveydelle vaarallisena toimenpiteenä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lääkkeitä valvotaan tarkasti. Miksi yhteiskunta ei suhtaudu tatuointiväreihin medikaalisina tuotteina, kun niitä ihoon pistetään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minua ihmetyttää eniten nuorten naisten vimma sotkia loppuelämäkseen kaulansa tai käsivartensa. Sekö muka kaunista, vaikka siihen olisi tatuoitu ruusu tai sydän.
Ihmisen kauneus on hänen sydämessään, eikä tatuointi sitäkään kuvaa ollenkaan.
Toivotaan vain, että vaarallisten aineiden käyttäjät joutuisivat edes jonkinlaiseen vastuuseen, kun kerta tässä maassa noita vanhoja asioita on oikein hakemalla tutkittu, että olisko joku jossain vaikka loukannut jotain kansanryhmää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja se alaselän tatuointi joka määrätyissä tilanteissa ja määrätyissä valaistusolosuhteissa muistuttaa sanonko mitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ne ovat tuhannet ja taas tuhannet, jotka 20 vuoden päästä kiroavat tatuointejaan. Syitä tulee olemaan monia. Mutta tällä en halua kyseenalaistaa tatuointitoimintaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nostakaa joukkokanne niitä vastaan, jotka ovat myrkyttäneet teitä myrkyllisiksi todetuilla väreillä. Kannattaa kaivaa laatikosta nyt ne sertifikaatit joissa tatuointitaiteilijan käyttämät värien tunnukset on ilmoitettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi olla hankalaa, koska kuten Tukesin tiedotteestakin ilmeni, tulokset ovat eräkohtaisia. Kyseessä on siis viallinen erä tuotteesta joka on muuten testattu turvalliseksi. Ei ole helppoa jälkikäteen todistaa että 10 vuotta sitten otetussa tatuoinnissa on ollut epäpuhtauksia joukossa tai että sairastuminen johtuu juuri siitä. Siis ihminen altistuu kaikenlaisille myrkyille jatkuvasti: ulkoilmassa, sisäilmassa, ravinnossa... Lisäksi monista kuluttajatuotteista vapautuu karsinogeenisia aineita, joista osa imeytyy ihon läpi. Ihmisen koko elämä on siis yhtä kemikaalikimaraa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuskinpa sillä on mitään merkitystä vaikka kemikaalit on myrkyllisiä.Naiset värjäävät hiukset myrkyillä ja ehostavat itsensä myrkyillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kantaa ylpeydellä, kuten tähänkin asti.
Nimim. Keski-ikä ylitetty jo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lidlin kassa ei varmaan välitä onko musteet turvallisia. Tärkeintä on näyttää pelottavalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo on väärä syy tatoinnille. Kuva tai kirjoitus voi olla myös kaunis ja herkkä.

Minä olen hakkauttanut kuvani vain itseäni varten. Ja pidän ne piilossa asiakaspalvelutyössä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (29)

Uutisvirta

125
"Näyttää että tiistaina äänestetään pääministeristä" – Hallitusneuvottelut käynnistyivät odotetusti entisellä hallituspohjalla, Rinne jatkaa ainakin sdp:n puheenjohtajana
106
Sanna Marinista on tulossa uusi pääministeri, Marin voitti äänestyksessä Antti Lindtmanin täpärästi
93
SDP:n yllätysveto: Eronnut Sirpa Paatero palaa kuntaministeriksi – omistajaohjaus siirtyy Tytti Tuppuraiselle, Antti Rinteestä varapuhemies
75
Ulkoministeriön henkilöstön edunvalvoja Verkkouutisille: "Luottamus Haavistoa kohtaan horjunut erittäin pahasti"
71
Leskinen pääsi pisteille heti voittoisassa HIFK-debyytissään – Raksilan yleisön luopiohuutelu ei jäänyt ex-kärpältä huomaamatta: ”Eihän se hyvältä tunnu, mutta ymmärrän yleisön reaktion”
44
Puheenaihe: Pitääkö nuorten lukutaidosta olla huolissaan? – "Jatkossakaan mekaaninen lukutaito ei tietenkään riitä, vaan on ymmärrettävä myös sisältöä"
41
Näkökulma: "Tää on viimeinen taisto?" – Antti Rinne sai puolueiden vastaukset, mutta tämän jälkeen hallitusta tuskin vähään aikaan muodostetaan demareiden johdolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yön kuluessa Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image