Kotimaa

Tätä hal­li­tusoh­jel­maan kirjattu negatiivinen tulovero tarkoittaisi – "Verottajalta voisi saada lisäsumman tienaamiensa työtulojen päälle"

Roope Uusitalon mukaan olennaista on se, miten työtulotuki suhteutetaan muihin tukiin. KUVA: Veikko Somerpuro
Kotimaa 6.6.2019 16:03
Elina Melamies

Amerikan mallia on tutkittu pitkään. Tärkeintä on pohtia sen suhdetta muihin tukiin, sanoo asiantuntija.

Ansiotuloverotuksessa selvitetään mahdollisuutta ottaa käyttöön työtulotuki.

Hallitusohjelmaan tämä on kirjattu negatiivisen tuloveron kokeiluksi. Kokeilusta saatujen tulosten perusteella mahdollinen työtulotuki otettaisiin käyttöön vuoteen 2022 mennessä.

Tämä tarkoittaisi yksinkertaisesti sitä, että ansiotulojen veroprosentti voisi tulevaisuudessa painua miinukselle eli olla negatiivinen esimerkiksi pienituloisilla palkansaajilla, eläkeläisillä ja yrittäjillä.

Negatiivisessa tuloverossa veroa maksetaan vasta kun kuukausitulot ylittävät tietyn tulorajan. Jos tulot jäävät tulorajasta, vähimmäistulotaso turvataan maksamalla henkilölle etuutena negatiivista veroa.

– Sen sijaan, että verottaja veisi työtulosta osansa, verottajalta voisi saada lisäsumman tienaamiensa työtulojen päälle. Tällä pyritään tukemaan ihmisten toimeentuloa ja pienentämään tuloeroja, Helsingin yliopiston ja Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen julkistalouden professori Roope Uusitalo kuvailee.

Uusitalo kertoo, että negatiivisen tuloveron järjestelmä on jo olemassa esimerkiksi Yhdysvalloissa. Järjestelmä tunnetaan nimellä Earned Income Tax Credit eli EITC.

– Se on yksi suurimpia tulonsiirtomuotoja, joka pyrkii tukemaan pienituloisten työllisyyttä käytännössä maksamalla pienten palkkojen päälle lisää. Sdp:n veropoliittisessa ohjelmassa viitataan suoraan tähän amerikkalaiseen järjestelmään, Roope Uusitalo kuvailee.

– Markkinat ovat kuitenkin keskenään hyvin erilaisia, sillä Yhdysvalloissa tuloerot ovat paljon suuremmat kuin Suomessa, hän huomauttaa.

Negatiivista tuloveroa koskeva kokeilu on tarkoitus toteuttaa hyödyntäen viime kaudella toteutetusta perustulokokeilusta saatuja kokemuksia.

– Lähtökohdiltaan negatiivisen tuloveron idea on aika lailla sama kuin perustulonkin. Aidon perustulojärjestelmän ideana on, että kaikille annetaan säännöllisesti tietty summa rahaa, joka sitten verotetaan pois, jos henkilöllä on omia tuloja, Uusitalo sanoo.

– Matemaattisesti samaan tulokseen päästään, jos ei annetakaan kaikille ensin rahaa, vaan heille, joilla on pienet tulot, annetaan joku tuki tulojen päälle, hän lisää.

– Perustulon ja negatiivisen tuloveron suurin ero on siinä, että perustuloa maksetaan kaikille, ja tulovero on taas tulosidonnainen eli suunnattu pienituloisille palkansaajille, hallitusneuvos Panu Pykönen valtiovarainministeriön henkilöverotusyksiköstä tiivistää.

Työtulotuki voisikin kannustaa pienituloista ja eläkeläistä työllistymään muun muassa osa-aikaisiin tai keikkatöihin. Se saattaisi myös ulottaa tuloverotuksen progression myös pienimpiin ansiotuloihin, joista ei makseta ansiotuloveroja.

Järjestelmän kokonaishinta riippuu täysin siitä millä tavalla se toteutetaan. Työ on niin alussa, että kustannuksia voi toistaiseksi vain arvailla.

– Hinnasta ei voi sanoa mitään ennen kuin on olemassa numeroita. Toisaalta jos tuki on kovin pieni, kustannuksetkin ovat pienet, ja jos tuki on suuri, kustannukset ovat isommat. Varsinaiset nettokustannukset riippuvat sitten siitä minkälaiset vaikutukset järjestelmällä on ihmisten käyttäytymiseen, Uusitalo kuvailee.

Yhdysvaltalaisesta negatiivisen tuloveron järjestelmästä on olemassa tutkimustietoa useamman kymmenen vuoden ajalta.

Järjestelmän vaikutukset ovat Uusitalon mukaan jo hyvinkin tunnettuja.

– Haaste liittyy siihen, että meillä on olemassa myös kaikenlaisia muita tulonsiirtojärjestelmiä. On pohdittava, millä tavalla nämä eri järjestelmät sovitetaan yhteen, sillä monen päällekkäisen järjestelmän kokonaisuus ei ole järkevä, Roope Uusitalo sanoo.

Hallitusohjelmassa tämä haaste on huomioitu.

Ohjelmaan on nimittäin kirjattu, että "valmistelun yhteydessä selvitetään, miten työtulotuki on yhdistettävissä muihin etuuksiin tarkoituksenmukaisella tavalla".

Yhdysvalloissa käytössä oleva järjestelmä on nimeltään Earned Income Tax Credit.

Sen sijaan, että verottaja veisi työtulosta osansa, verottajalta voisi saada lisäsumman tienaamiensa työtulojen päälle.

Roope Uusitalo Julkistalouden professori
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

Eli koijarifirmat pudottaa pienimpiä palkkoja saman verran kuin tämä uusi palkkatuki tulee olemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tätä sosialismin ja kommunismin soopaa ei enää jaksa. Kaivellaan täysin erilaisesta järjestelmästä tällainenkin malli suomeen, pääasia että rahaa jaetaan kun ensin kupattu veroja 60 % toisilta ansiotuloista. Usassa ei ole aivan tällaista verotusta. Ja toisaalta pienipalkkaiset ovat pienipalkkaisia, liekö minimipalkkaa olemassakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ääh, en jaksa opiskella, menen hanttihommiin. Kas, saan tulosiirtona ja erilaisina tukina lisää liksaa. Kiva.

Opiskelen, menen hyvään työhön. Kas, maksan veroja, maksuja, jopa solidaarisuusveroa

Hei! Meillä taitaa olla sama palkka!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä homma. Valtio saa sitten sitä enämpi verotuloja meiän Antin jaettavaksi, mitä enämpi maksetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämähän on bolsheviikkien suunnitelma alistaa pienituloiset ikuisiksi ajoiksi holhousvaltion määräysvaltaan. Paljon on varmasti tuohonkin suostuvia mutta niin lähti moni punaviherpopulistienkin vaaleanpunaisella yksisarvisella maailmaa omien lasten hyvinvointi panoksena pelastamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä! Eihän yhdysvalloissa pitänyt olla mitään sossutukia, nytkö ne kaikki elääkin valtion rahoilla

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli siis yhteiskunta maksaa työntekijän palkan! Ei näin, ei missään nimessä saa mennä tällaiseen. Palkallaan on tultava toimeen ilman mitään tukia. Sellainen työ josta ei voi maksaa oikeaa palkkaa, sitä ei tarvita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sellaisen työn, josta ei voi maksaa oikeaa palkkaa, sen voi teettää tukien vastikkeeksi.

Ei tämä maa kestä vapaamatkustajien alati kasvavaa määrää, nyt kun niitä haalitaan lisää ja lisää aina Afrikkaa myöten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kotitaloustöitten teettäminen toinen toisillaan olisi mukava harrastus ja tulisi enemmän käytyä kylässä ja vielä valtion piikkiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja höpö höpö,verottaja vie ainakin multa huomattavasti enemmän eläkkeestä kuin koskaan työssäollessani. ku ois rahhaa niin muuttasin pois koko maasta on tämä niin surkeaa asua täällä kaikkien verojen kannalta !!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikset muuta? Täällä Thaimaassa elää murto-osalla, mitä Suomessa. Ja on aina lämmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jospa ay-liike, josta on tullut pörssitoimija esim Kojamo, alkaisi maksaa ansiosidonaista osuutta. Esimerkiksi mikäli työtön ei löydä työtä, niin ay-liike maksaa X% ansiosidonaisen osuudesta ja se nousisi portaittain X kuukauden välein. Varmaaan ay-liike ymmärtäisi päästää työttömät töihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarkoitus on saada maahan paljon halpatyötä tekevää kehitysmaalaista joille osan palkasta maksaa veronmaksaja

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli yritykset palkkaa työntekijän 900€/kk ja veronmaksajat maksaa loput palkasta. Se vain passaa jos negatiivinen vero tulee maksettavaksi palkkaavan yrityksen tuloverosta. Hahahhah.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko sitten parempi ettei työntekijä saa yhtään palkkatuloja vaan yhteiskunta maksaa kaiken??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässähän toteutuu se vanha sanonta että suomalainen on niin kateellinen että maksaa mielellään satasen siitä ettei naapuri saa viittäkymppiä. Eli maksetaan mieluummin sohvalla makaamisesta 900 kuin 300 siitä että henkilö kävisi yrittäjällä halpatöissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos yhteiskunta maksaa 900 euroa, tulee saajan tehdä vastineeksi yhteiskunnalle 900 euron arvosta jotain yleishyödyllistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei yhteiskunnan tule myöskään kustantaa yksityisalojen palkkakustannuksia.

Jos yritys ei pysty maksamaan oikeaa palkkaa, ei työkään ole sitten tuottavaa ja kannattavaa.

Toisaalta, kukapa ei teettäisi töitä itselleen, kun maksajana on yhteiskunta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Socialism potenssiin steroidit. Niin se vain menee, että kun kansa äänestää lisää sosialismia, niin kansa yllättäen saa lisää sosialismia. Amerikan malliin tuota on aivan turha verrata ja siellä tuskin kukaan saa yhtään mitään IRS:lta takaisin. Tässä meidän mallissa on suoraan kyse sosialismista. Nyt kannattaa laittaa lompakko hyvin piiloon, sillä jos siellä on latiakaan ylimääräistä, niin sinusta on tulossa tämän sosialismin maksaja. Se on melkein kohta sama hypätä itsekin tuohon yhteiskunnan elätettävien joukkoon. Maksakaa te muut minunkin ylläpito. Mitä tässä nyt enää yhtään mitään yrittämään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Uutisvirta

22:47
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
22:41
Haukiputaan yli 40-vuotias Jatulin liikuntakeskus kaipaa kipeästi isoa remonttia – vajaan yhdeksän miljoonan peruskorjaushanke on paraikaa selvityksessä
22:07
Messi piikitteli Barcelonan seurajohtoa – "Olemme aina olleet ensimmäisinä auttamassa seuraa, kun on ollut tarve"
22:01
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat
21:53
Maaliskuun lukijakuva: Enkun tunti sujuu Iidalla kotona Kiimingissä pappakoiran kanssa
20:37
MTV Uutiset selvitti että enemmistö suurimmista pörssiyhtiöistä aikoo maksaa osinkoa koronaviruksen keskellä
20:14
Kaikkiin koululaisiin ei ole saatu yhteyttä etäopetuksen aikana – "Aika näyttää, tuleeko tästä isompi ilmiö"
96
SDP nosti hurjasti kannatustaan ja on nyt Suomen suosituin puolue, kertoo Alman kysely – Perussuomalaiset menetti suosiotaan ja putosi kärkipaikalta
61
Korona pelastaa Oulun yliopiston – jälkihoito tulee yhteiskunnalle niin kalliiksi, että tällä vuosikymmenellä rakennetaan vain ihan välttämättömiä Lukijalta
38
Koronakuolemia tuli neljä lisää, menehtyneiden kokonaismäärä on Suomessa nyt 17 – Oulussa kaksi potilasta pääsi sairaalasta
33
Koronahelvetti – olen taistellut ”punaista paholaista” vastaan laskujeni mukaan noin kolme viikkoa Lukijalta
24
Kaikkiin koululaisiin ei ole saatu yhteyttä etäopetuksen aikana – "Aika näyttää, tuleeko tästä isompi ilmiö"
19
Kysyimme, leviääkö korona Oysin yhteispäivystyksessä – "Hyvin meille uskaltaa tulla"
18
Hallituksen tuoreet linjaukset: Länsirajan liikennettä kiristetään, koulujen etäopetus jatkuu toukokuun puoliväliin saakka

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Etelä-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo jalkakäytävät ovat aluksi erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on ohut lumipeite.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

31.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image