Kotimaa

Tässä ovat kiistellyn hal­lin­ta­re­kis­te­rin haitat ja hyödyt – asiantuntijat vastaavat

Kotimaa 5.10.2015 21:13
Juha Vainio, Johanna Juupaluoma

Valtiovarainministeriön ajama lakiesitys hallintarekisteristä herättää kiivasta keskustelua sen haitoista ja hyödyistä.

Oppositiossa hallintarekisteri nähdään rahanpesun, harmaan talouden ja veronkierron työkaluna. Lakia ajavat usein painottavat, että rekisterin salliminen muun muassa murtaisi arvopaperikeskuksen monopoliaseman ja lisäisi osakevälittäjien kilpailua.

– Mitä haittaa tai hyötyä siitä olisi, että arvopaperien säilytys avattaisiin kilpailulle?

– Lisäisikö hallintarekisteri mahdollisuuksia rahanpesuun, harmaaseen talouteen ja veronkiertoon, kuten muun muassa entinen valtiovarainministeri Antti Rinne (sd) on väittänyt?

Pyysimme kolmea asiantuntijaa, Finanssialan Keskusliiton lakimiestä Tuomas Majuria, Osakesäästäjien keskusliiton toimitusjohtajaa Antti Lahtista ja verohallinnon verotarkastuksen johdossa pitkään työskennellyttä harmaan talouden asiantuntijaa Markku Hirvosta vastaamaan näihin kysymyksiin.

1) Mikä muuttuu nykyisestä, jos hallintarekisteröinti sallitaan Suomessa?
Tuomas Majuri: Kilpailu eri arvopaperikeskusten välillä avautuu ja monopolihaitat poistuvat. Arvopaperikauppa tehostuu ja suomalaiset sijoittajat voivat saada samantyyppisiä palveluita kuin nykyisin ulkomaalaiset sijoittajat. Sijoittaja saa myös enemmän valinnanvapautta siihen, minkä tyyppistä tilimallia haluaa käyttää.
Antti Lahtinen: Tällä hetkellä suomalaisen sijoittajan on pakko omistaa osakkeet suoraan, kun uudistuksen myötä sijoittaja voisi käyttää vaihtoehtoisesti hallintarekisteriä.
Markku Hirvonen: Järjestelmä monimutkaistuu. Tällä hetkellä tiedetään, kuka mitäkin omistaa ja kuinka paljon osakkeita missäkin yrityksessä on. Uudistuksen jälkeen suomalainen sijoittaja voisi hallintarekisteröidä osakkeet. Jos arvopapereiden säilytys on ulkomailla, Suomessa ei tiedetä, kuka todellinen omistaja on.

2) Mitä hyötyjä ja haittoja siitä olisi suomalaiselle sijoittajalle, pankeille sekä suomalaisille pörssiyhtiöille?
Tuomas Majuri: On vaikeaa nähdä haittoja suomalaisen sijoittajan näkökulmasta. Suomalaisen arvo-osuusjärjestelmän perusteita ei olla muuttamassa, vaan suora omistus pysyy edelleen vaihtoehtona. Hallintarekisteritili toimii ammattimaiselle sijoittajalle, jolla on paljon arvopaperiomaisuutta ja sitä käytetään aktiivisesti vakuutena. Hyötyjiä ovat myös pienet pankit, koska niiden ei tarvitsisi olla arvopaperikeskuksen suoria osapuolia ja voisivat tarjota asiakkaille edullisimmin tilipalveluita.
Antti Lahtinen: Pankit voittavat, jos he pääsevät tekemään lisäbisnestä tällä hallintarekisterillä. Omistuksen julkisuus ja yhteiskunnan läpinäkyvyys kärsivät, ja myös sijoittajat ja yhtiöt, erityisesti pörssiyhtiöt, jotka joutuvat maksamaan selvittääkseen rekistereistä todellisia omistajia. Hallintarekisterin jokaisesta portaasta voi aiheutua kuluja sijoittajille ja yhtiöille.
Markku Hirvonen: Suurimmat hyötyjät ovat pankit, jotka ovat kovasti ajaneet uudistusta. Muut hyötyjät ovat sitten ne, jotka haluavat salata osakkeenomistuksensa. Kovin pienten osakkeenomistusten salaamisessa ei ole mitään järkeä. Järjestelmän hyväksikäyttö edellyttää, että on paljon salattavaa. Muualla maailmassa kehitys on kulkemassa suoran omistuksen suuntaan. G20-valtioiden päämiehet korostivat viime vuoden julkilausumassaan läpinäkyvyyden merkitystä sekä veropohjan tiivistämiseksi että rahanpesun kitkemiseksi. Meillä on ollut jo kehittyneempi järjestelmä, jota kohti muut ovat menossa. Olisi outoa, jos Suomi lähtisi toiseen suuntaan pelkästään pankkien intressien vuoksi.

3) Mitä hyötyjä ja haittoja siitä olisi kansantaloudelle? Helpottuuko veronkierto nykyisestä? Kuinka helppoa/vaikeaa veronkierto on nykyään?
Tuomas Majuri: Kaikki OECD-maat ovat tekemässä yhteistä verotietojen automaattista vaihtojärjestelmää. Siihen kuuluu 80 maata mukaan lukien veroparatiisimaita. Automaattinen verotietojen vaihto vaikeuttaa olennaisesti ulkomaille piilottelua. Meidän intressissä ei ole se, että suomalaiset sijoittajat karkaavat ulkomaille ja lymyilevät hallintarekisterin takana. Vuodesta 2017 lähtien kiinnijäämisriski lisääntyy olennaisesti, joten emme usko tämän merkittävästi lisäävän veronkiertoa.
Antti Lahtinen: Kaikista suurimmat rikolliset löytävät keinot veronkiertoon nykyäänkin, esimerkiksi veroparatiisiyhtiöistä ja ulkomaisista sijoitusyhtiöistä. Hallintarekisteri voi jossain määrin helpottaa omistuksen salaamista ja veronkiertoa. En näe kysymystä kovin keskeisenä kansantalouden kannalta, jos mietitään Suomen tämän hetkisiä ongelmia, kuten vientiä ja julkisen talouden velkaantumista.
Markku Hirvonen: Merkittävintä on se, että se mahdollistaa veronkierron entistä helpommin.

4) Lisäisikö hallintarekisteri mahdollisuuksia rahanpesuun, harmaaseen talouteen ja veronkiertoon, kuten muun muassa entinen valtiovarainministeri Antti Rinne (sd) on väittänyt?
Tuomas Majuri: Tässä pitää erottaa politikointi ja se, miten maailma on muuttumassa muun muassa automaattisen verotiedon vaihdon kautta.
Antti Lahtinen: Jossain määrin se saattaa helpottaa harmaata taloutta. On nähty, että hallintarekisteri helpottaisi veronkiertoa pienemmillä omistajilla. Jos vanhaan tilanteeseen verrataan, on tämä askel siihen suuntaan, että omaisuutensa ja tulonsa on helpompi piilottaa. Se, että jos joku asia on mahdollista, ei tarkoita, että ihmiset lähtevät sitä tekemään. Ihmiset ovat keskimäärin lainkuuliaisia, ja jos verotasot ovat kohtuullisia ihmiset haluavat maksaa veroja.
Markku Hirvonen: Verorikosten ja sisäpiiririkosten tekomahdollisuus paranee.

5) Heikkeneekö suomalaisten omistusten julkisuus uudistuksen myötä? Entä viranomaisten tiedonsaanti?
Tuomas Majuri: Omistuksen julkisuus jopa paranee, jos tästä saadaan patentti- ja rekisterihallituksen alainen julkinen palvelu. Nyt tietoja on saanut vain Euroclear Finlandin toimistosta. Viranomaisten tiedonsaantiin tällä ei ole vaikutusta. Pankeilla ja kaikilla finanssialan toimijoilla on jo nyt todella vahvat velvoitteet vastata viranomaisten kysymyksiin. Tähän suomalaiset pankit ovat rakentamassa viranomaisten tilitietokyselyjärjestelmää.
Antti Lahtinen: Kyllä. Nyt meillä on suoran omistuksen malli, jossa jokainen suomalainen osakkeenomistaja on kirjattu omalla nimellään omistajaluetteloon. Hallintarekisterissä lukisi vain hallintarekisterin nimi, esimerkiksi Nordean tai Handelsbankenin nimi. Tämän lisäksi välissä voi olla vielä joku ulkomaalainen omaisuudenhoitaja. Jos ulkomaalainen omaisuudenhoitaja ei paljasta, kuka omistuksen takana on, on riski, että omistajaketjun päässä olevan edunsaajan nimi ei tule tietoon.
Markku Hirvonen: Sekä viranomaisten että median tiedonsaanti heikkenee nykyisestä.

6) Onko Suomen pakko hyväksyä hallintarekisteröinti EU-lainsäädännön vuoksi?
Tuomas Majuri: Jotta Suomi täyttää velvoitteensa eikä syntyisi oikeudellista epävarmuutta, meidän tulkintamme mukaan EU-asetus velvoittaa Suomea toimimaan. Muuten meillä pidettäisiin edelleen käytännössä yllä monopolia.
Antti Lahtinen: Ei ole. Tähän EU-direktiiviin on laitettu pykälä, jonka mukaan nykyinen lainsäädäntö voidaan pitää voimassa.
Markku Hirvonen: Ei ole pakko hyväksyä.

Lakiesitys hallintarekisteristä on tarkoitus valmistua vielä tämän syksyn aikana hallitukselle annettavaksi. Vasta sen jälkeen esitys voi siirtyä hallituksen käsittelyyn valtionneuvostossa ja edetä eduskunnan talousvaliokuntaan.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ollaan me tyhmiä, tämä menee heittämällä läpi. Herrojen ahneudella ei ole rajaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Orpo toteuttaa EKn käskyttämänä vain käskyjä ja siinä sivussa omaakin taloususkontoaan. Suomella on mahdollisuus tässä talourikollisuuden torjunnassa olla edelläkävijä. Tämä tukisi myös yleistä kehitystä. Mitään pakkoa EUn suunnasta ei ole asetettu esittää kaavaillun kaltaista muutosta nykyiseen lainsäädäntöön. Kaikki muu on valtionvarainministerin pään sisäisen tuulitunnelin huminaa ja/tai sovittujen poliittisten palvelusten vaihdantaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

SDP ja Urpilainen/Rinne pitivät edellisessä hallituksessa huolen siitä että kokoomus ei saanut tavoitettaan läpi. Jos jotain Soini ymmärtää niin tässä asiassa Soinin pitäisi sanoa stoppi tälle hulluudelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rikkaat herrat jotka ovat rikastuneet suomalaisesta työstä maailmalla, jotka ovat suomalaiset työntekijät tehneet ja tekevät, haluavat suuret osakkeensa ja optionsa muualle talletuksiin, ettei niistä tarvi täälllä pelätä joutuvansa tappioon, eivät halua senttiäkään pois ihan kuin me emme halua leikkauksia he eivät halua saamiaan etuja laittaa verolle missään muodossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Se, että jos joku asia on mahdollista, ei tarkoita, että ihmiset lähtevät sitä tekemään. Ihmiset ovat keskimäärin lainkuuliaisia, ja jos verotasot ovat kohtuullisia ihmiset haluavat maksaa veroja." Tämä pikkasen hymyilyttää, on se niin naiivia uskomustiedettä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huume- ja talousrikollisilla on tällä keinolla niin lapsellisen helppoa omistaa ja siirrellä laitonta rahaa. Onnittelut tätä asiaa ajaville poliitikoille ja viranomaisille.
Nyt saataisiin pesukone, jolla tulee puhdasta jälkiä jättämättä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensin torpattiin harmaan talouden tutkinta, koska valtion budjettiin ei ilmeisesti tarvittu näin saatavia satoja miljoonia. Sitten lähdettiin edistämään harmaata taloutta. Ja hallituksella on ainakin yksi ministeri, jolla verosuunniteluyhtiötaustaa. Kiva...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa huomata, että kenen lauluja laulaa Finanssialan keskusliiton lakimies. Haittoja vähättelee myös Osakesäästäjien keskusliiton mies, mutta tunnustaa tosiasiallisia haittoja mahdollisiksi.

Muutos voisi olla sopivaa tehdä sitten kun ulkomaisille yhtiöille voidaan määrätä pakko ilmoittaa oikea omistaja. Myös näiden myötämielisten "jos ja jos" (esim. "jos tästä saadaan patentti- ja rekisterihallituksen alainen julkinen palvelu" ja "että kaikki 80 OECD-maata ovat tekemässä yhteistä verotietojen automaattista vaihtojärjestelmää" / Huom! muitakin maita on!!) edes saataisiin aikaan varmasti. Vaikkapa pakottavalla lainsäädännöllä! :)

Harmaata taloutta tulee kitkeä tehokkaasti lainsäädännön kunnossa pitämisen lisäksi tehokkailla poliisin ja muiden viranomaisten tutkintatoimilla. Ne maksaisivat itsensä takaisin aivan varmasti. Tämän laki haittaisi tätäkin sen lisäksi, että poliisien toimintaedellytyksiä vaikeutetaan rahoituksen kiristämisellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja tämä kaikki hulluus vain sen vuoksi että voidaan vielä hetki pidempää pitää kiinni verotukseen ja kuitteihin perustuvasta maailmasta. Jokainen ymmärtää, että ei ihmiskunnan tulevaisuus tule perustumaan niin synkkään ja negatiiviseen ideaan kuin verotus. Ihmiskunnan tulevaisuus ei tule rakentumaan sellaisen idean varaan, että pelolla ja uhkalla joudutaan ihmiset ideaan pakottamaan. Verotus on tämmöinen idea.

Eli tämmöisiä viritelmiä ei tarvita ja olemassa oleva systeemi on sekin murennettava ja annettava ihmisille vapaus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tervemenoa villiin länteen - tai itään. Lieneekö kommentin kirjoittajalle tehty omantunnon ohitusleikkaus vai Nalleko on alkanut tänne kirjoittamaan? Mene maahan jossa on yksityiset tiet, koulut, armeija, terveydenhuolto ja poliisi. Tai perusta sellainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

joo oli toi kyllä niin uskomaton kommentti että epäilyttää olikohan toimittajan tekemä provokaatio.
Vaikea uskoa että oikeasti olisi olemassa noin tyhjiä, onttoja ihmisiä arvomaailmaltaan. Jos on, toivon heille pikaista paranemista vaivasta nimeltä kaunatyhjyys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan mielettömän hienosti Osakesäästäjien keskusliiton toimitusjohtaja ja Veroviraston harmaan talouden asiantuntija "unohtavat" perusteluissaan kertoa, että on nykyisinkin ihan sallittua omistaa pörssiosakkeita ulkomaisten hallintarekistereiden kautta. Tuollainen perusteluiden vääristely vähintäänkin osoittaa, että ko. heput ovat asiasta pihalla kuin lumiukot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä he sen tietävät,että ulkomaalaisten pankkien kautta voi omistaa, mutta "unohtavat" mainita, että nykylainsäädäntö estää tuomasta niitä rahoja suomeen käyttöön, tai kirjauttamasta niitä omille henk. koht tileilleen.. Sikipä Wahlroos, joka hädissään jo meni ja muutti Ruotsiin, sekä Ollila jonka sijoituksia on hirvittävät summat nyt tuolla kiinni, yrittävät saada tämän rekisterin lailliseksi, että pääsisivät realisoimaan omistuksiaan, ilman hirveitä veronkiertomätkyjä ja rangaistusta talousrikollisuudesta. Ei korppi korpinsilmää noki, tämä tulee menemään läpi, eikä kansa voi mitään, niinkauan kuin Sipilä ja Stubb hallituksessa istuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:18
Hongkongin demokratiaprotestia johtaneet joutuvat tuomiolle – keltaiset sateenvarjot avattiin syytteitä vastaan
10:34
Antti Rinnettä kuullaan tänään Kittilä-käräjillä – kuulusteluissa hän kommentoi potkuja käsitellyttä hotellitapaamista: "Tiedän, etten ollut humalassa"
10:32
Lumo valaisee Oulun viikonloppuna – valofestivaalille odotetaan ennätysyleisöä, järjestäjät kehottavat käyttämään joukkoliikennettä
10:24
Oulun kaupunki kysyy kaupunkilaisten kokemuksia päihteistä – tavoitteena parantaa ehkäisevää päihdetyötä
10:14
Osa Rautatienkatua suljetaan liikenteeltä kolmen päivän ajaksi
10:04
Taloyhtiön ja omakotiasujan annattaa tarkistaa poliisin rekisteristä, että lukituspalvelua tarjoavalla yrityksellä on lain edellyttämä lupa
10:00
Crown-sarjasta tuttu Claire Foy hyppäsi gootinmustiin saappaisiin ja rakastui talviseen Skandinaviaan: "Maailman kaunein kaupunki!" Tilaajille
46
Lappiin tulossa huima sesonki, satoja kausityöpaikkoja auki
37
HS: Peruskoululaisilta vaaditaan sellaisia taitoja, joihin lapsilla ei ole valmiuksia – professori tuoreesta tutkimuksesta: peruskoulun tasa-arvo vaarassa
19
Pakkanen ja lumettomuus käänsivät ilmanlaadun huonoksi Oulussa – kaupunki aloitti pölynsidonnan
18
Raahe väläyttää yt-neuvotteluja – konsultin selvityksen mukaan vähennysvaraa olisi erityisesti ateriapalveluissa ja päiväkodeissa
17
Hyvät ihmiset, arvostakaa suomalaista koulutusta Lukijalta
16
Trumpin puheet Suomen metsien haravoinnista ovat väärinkäsitys – Niinistö puhui metsänhoidosta ja metsäpalojen tarkkailujärjestelmästä
14
Puolustusvoimien entiset upseerit pääsevät konsultteina mukaan hävittäjäneuvotteluihin: "Ei meillä ole mitään syytä kieltää sitä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kittilän kunta

Minä olen kuvitellut lahjukset toisinpäin ja Rinne lahjuksen saajaksi. Nyt kun esitit asian, saanen minäkin esittää oman... Lue lisää...
Sopotti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.11.

Fingerpori

19.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image