Kotimaa

Tässä ammatissa tuntipalkka on nyt vaivaiset 5,4 euroa, hyvä sato vain alensi liikevaihtoa

Maatalouden kannattavuus laski edellisvuoteen nähden viljasadon määrän kasvusta huolimatta. KUVA: Sallmén Eljas
Kotimaa 6.11.2019 21:06
Virpi Niemistö

Maanviljelijän tuntipalkka jää tänä vuonna 5,4 euroon ja oman pääoman korkotuotto 0,98 prosenttiin. Heikkenevästä kannattavuudesta kertoo myös kokonaispääoman tuottoprosentin lasku -1,3:sta -2,7:ään.

Näin toteaa tutkija Jukka Tauriainen Luonnonvarakeskuksesta (Luke).

Luken luvut tarkoittavat, että ennusteen mukaan maatalouden kannattavuus jää nyt huonoa viime vuottakin heikommaksi.

Vertailun vuoksi esimerkiksi yksityisen sektorin tuntipalkkaisten palkansaajien keskituntiansio oli viime vuonna 16,3 euroa Tilastokeskuksen mukaan.

Maatalouden kannattavuus alenee, vaikka Luken ennakkosatotilaston mukaan viljasadon määrä kasvoi tänä syksynä yli neljänneksen edellisvuodesta.

Viljojen tuottajahinnan alenemisen myötä viljatilojen liikevaihto jää kuitenkin pienemmäksi kuin vuonna 2018. ja viljatilojen kannattavuus heikkenee. Myös muiden kasvinviljelytilojen kannattavuus laskee.

Yhtä lailla maitotilojen ja muiden nautakarjatilojen kannattavuuskertoimet alenevat. Nautakarjatalouden kannattavuutta heikentävät kasvavat kustannukset sekä hieman laskeva maidon tuottajahinta.

Alaspäin kannattavuudessa mennään myös sikatiloilla.

Siipikarjatalouden kannattavuusennustetta ei pienen otoksen vuoksi voi pitää yhtä luotettavana kuin muiden tuotantosuuntien ennustetta. Siipikarjatiloilla pienet tuotteiden tai tuotantopanosten hintamuutokset heijastuvat moninkertaisina yrittäjätuloon ja kannattavuuteen.

– Ennusteen mukaan siipikarjatalouden kannattavuus jää tänä vuonna negatiiviseksi. Ennusteen epävarmuus huomioon ottaen tulos tarkoittaa heikkoa kannattavuutta, joka ei ainakaan mainittavasti kohene edellisvuotisesta, kertoo Tauriainen Luken tiedotteessa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (46)

Ja maanviljelijän työ on montako kuukautta maanviljelyä vuodessa ?
Mikä selittää peltohehtasrin hinnat ?
Maataloustuet pois ja perustulo tilalle.
Sitten voi harrastella miten haluaa ja lopettaa valitus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpöhommaa verrata maataloustuottajan ja palkansaajan tuntiansioita. Eiväthän duunarin rahat ole kiinni navetan seinissä. Tehkää vertailu yrittäjien kesken: maajussien tulorakenne tuotantosuunnittain löytyy LUKElta ja tilinpäätökset on saatavissa rahalla. Paljonko karjatilat maksaa lehmälle palkkaa vai onko se tuotantopanos?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maajussit sais kyllä pysyä siellä omilla pelloilla niine tukiaiskoneineen eikä tulla kunnan tai kaupunkien kunnossapito ja maarakennustöihin halpuuttaan hintoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun on isot tilukset, on tuntipalkkoja turha laskea. Itselle on aina evästä, vaikkei tuntipalkka iso olisikaan ja on outoa, kun itsensä saatetaan suureen velkavankeuteen, velkaa koko loppuelämäksi. Vähemmälläkin sitä tulee toimeen, kuin loppuelämä maksaa suuria kone- ja maatilarakennus lainoja. Maanviljelijät, kasvattakaa ruoka itsellenne omilla pelloilla, muut hankkikoot muualta ruokansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maataloustuottajan tuntipalkka on laskennallinen asia, Tulos on sellainen mitä tuntipalkan määrittämiseen otetaan työtunneiksi ja mitä tuloksi. Samaan aikaan tilallinen omistaa vähintäin satojentuhansien omaisuuden ja isot tilat maksavat miljoonia. Parempi tulonmittari kuin tunipalkka on katsoa montako autoa on pihamalla ja mikä on auton hankintahinta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin kauan kuin muistan, niin maataloustuottajat ovat valittaneet miten huonosti heillä menee. Olen elänyt tätä maailmaa jo 81 vuotta, ja sama laulu vain jatkuu. En todellakaan usko, että joku yrittäjä pitäisi yritystä, joka ei kannata. Ei vaikka saisi minkälaiset tuet ja verovähennykset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kummaa kateutta maanviljelijöitä kohtaan. Kuitenkin enenevässä määrin tiloja joudutaan lopettamaan kannattamattomina. Nyt kun raha on todella halpaa, sopii kateellisten ostella noita lopetettuja/lopettamisen partaalla olevia tiloja ja ryhtyä maatalousyrittäjiksi, ostelemaan mersuja ja traktoreita, nauttimaan tukiaisia. Kiinnostuneisuus maatalousyrittäjyyteen näyttää kuitenkin kovin vähäiseltä, vaikkei tarvitsisi tehdä juuri muuta kuin nostella tukiaisia ja kävellä mersukaupoissa uutta menopeliä katselemassa. Mikähän siinä oikein on, kun eivät helpot hommat ja "ilmainen" raha kiinnosta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juurikin näinhän se menee! Vaikeinta koko hommassa on se ettei aina oikein tiedä minkävärisen Mesen tai Valtran ottaisi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nostetaan maidonhintaa. Olisin valmis maksamaan maitolitrasta 0,5€ litralta enemmän tämän hetken hintaan verrattuna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jopa on taas kommentit maatalousvastaisia. Todellisuudessa maataloustuottajahinna ei ole nousseet 30 vuoteen. Ohran hinta silloi euroissa 0,30 euroa ja nyt 0,13 euroa . Peruna oli 0,45 euroa ja nyt 0,17 euroa. Älkää siis ihmetelkö jos olen eronnut MTK:sta ja vuosia sitten. Viljelijät on lopettaneet viereltä jo aikaa sitten ja siirtyneet palkkatöihin. Palkat oli 30 vuotta sitten 8 mk tunti eli 1,33 euroa ja nyt keskimäärin 15 euroa . Onnittelut vain ammattiliitoille onnistuneesta työstä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ohran hinta on ollut 30 vuotta sitten 1,2 mk ja nyt 0,13 €.
Peruna oli 30 vuotta sitten 1,7 mk kilo ja nyt 0,17 €.
Palkat oli 30 vuotta sitten 8 mk/ h eli 2,10 €.
Vuonna 1990 elinkustannusindeksi oli 151 246
Vuonna 2018 elinkustaanusindeksi oli 236 055
Tuosta voit päätellä jotain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ollenkaan huono! Meidän pitäjässä kun he ilmoittavat olevansa töissä 24/7 niin sehän tekee 5,4x24x7=907,2 eur / viikko ja
siitä tulee 3628,8 eur/ kk kesät talvet. Tähän päälle kunnan maksama lomitustoiminta lähes kokonaan. Ei ihme että Mersu on
pihassa ja 5 traktoria ja joku saattaa syödä oman tilan lihaa, maitoa ja viljaa vielä ohi verottajan vaikka olisi isompikin sakki
pirttiviljelyn kautta päässyt siunaantumaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin se vaan on että suomessa alkutuottajan pitäisi luovuttaa tuotteet ilmaiseksi tuotantosuunnasta riippumatta .Kuitenkin kaikki tuotantopanokset on ostettava avoimilta markkinoilta.Ja voi kauhistus jos siitä vielä jotain työpalkkaa sattuisi saamaan! Miten lienee mahdollista että kommenttipastalle kirjoittavat niin vähällä ymmärryksellä olevat ihmiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei niitä tarvitse luovuttaa ilmaiseksi, voit pitää ne itselläsi, ellet sitten tarkoita sitä, että joku pitäisi pakottaa ostamaan ne juuri sinulta ostajan mielestä kilpailukyvyttömään hintaan? Missä kohdassa tässä tarinassa se vähä ymmärrys sinusta on?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vuodessa on 365 päivää, jokaisessa päivässä 24 tuntia. Kun nukkumisajaksi lasketaan 8 tuntia/vrk, tulee vuotuiseksi työtuntien määräksi 365 x 16 tuntia. Lomaa maatalouden harjoittaja ei pidä koskaan, ja lauantait ja sunnuntait ovat työpäiviä, kuten edellä ilmenee. Maatalouden harjoittajan vuotuisen tilikauden tuloslaskelman tulos jaetaan edelläolevan kertolaskun tuntimäärällä. Näin saadaan tuntipalkan tulos bruttoansiona (ennen veroja). - Mikäli kuitenkin maatalouden harjoittaja työskentelee oman omistamansa maatilaosakeyhtiön työntekijänä, määrittää yhtiön ja maatalouden harjoittajan välinen työsopimus ansion määrän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuttu tilallinen vetää pelkästään 250k maataloutukia vuodessa. Nää on taas näitä lisätukiaisvalituksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta myös menee.Koneita on pakko ostaa että pystyy työt tekemään,huollot maksaa kun ne on teetettävä ammattilaisilla,nykytraktoreita ei itse pysty edes korjaamaan ja muut vehkeet tarvii jatkuvasti osia.Polttoainetta on ostettava että koneet kulkee,eläimet syövät joka päivä myös ostorehua,menee sähköä kun on isot rakennukset joiden hankintahintaa lyhennetään niiden käyttöiän ajan ja pankille maksetaan korkoja.Vakuutukset on oltava kunnossa ja kaikesta mitä ostat on maksettava myös rahti. Moni maatila pyörittää lähialueen yritystoimintaa mutta omaan taskuun ei jää paljon enempää kuin työttömän korvaukset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä tuntipalkka. Kovin monella 15 euron tuntipalkkalaisellakaan ei uus mersu oo pihassa. Saati traktoria jonka hinnalla sais uuden osakeen ostettua kaupungista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Traktori on työkone jolla tehdään töitä, ei ylellisyysyhyödyke. Voi ajatella yksinkertaistettuna näin, että montako sosialistia tarvittaisiin korvaamaan traktorin työpanos ja paljonko se maksaisi? Veikkaisin että pelkästään äkeen vetämiseen eI 500 sosialistia riittäisi ja maksaisi helposti 17500€/ tunti. Siihen nähden kaupunkiosakkeen hintainen traktori työskentelee edullisesti ja toisekseen kaupunkiosakkeestä on todella vähän hyötyä maataloustöissä joten näiden asioiden keskinäinen vertailu jokseenkin kaukaa haettua. Tietysti äärisosialistista kateutta saadaan kätevästi ruokitaan mikä lieneekin vertauksen tarkoitus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (46)

Uutisvirta

20.11.
Postin työriitaan ei saatu keskiviikkona ratkaisua – PAU: keskeiset asiat yhä ratkaisematta
20.11.
Voitot kiersivät ravilegenda Pekka Korpea juhlakilpailussa – toisen juhlalähdön voittoon ajoi poika Janne Korpi
20.11.
Tähtitodistaja: Trump vaati Ukrainalta vastapalvelusta vierailusta Valkoiseen taloon
20.11.
Uutissuomalainen: Omistajaohjausministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista
20.11.
Kun professori Vesa Puuronen pyysi Mannerheimin kuvan poistamista kasvatustieteilijöiden kiltahuoneelta, oli lopputuloksena valtava myrsky
20.11.
Kaleva Live: 22-Pistepirkon Oulun-keikka keskiviikkona Tilaajille
20.11.
Pudasjärven lentokentän vuokrakiistan taustalla lukion ilmailulinjan oppitunnit – Suviseurojen järjestäjät odottavat oikeuden päätöstä lentokentän käytöstä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

224 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kovapalkkaisimmat ammattityöntekijät kuuluu ammattiliittoon. Nytkin itselleni maksetaan 25% enemmän kuin TES määrää. Amm... Lue lisää...
FAKTAA.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image