Kotimaa

Tapanilan rais­kaus­tuo­mion perustelu yllätti professorin: ”Tuohon on vedottu ta­lous­ri­kok­sis­sa”

Tuomittujen rangaistusta kohtuullistettiin Helsingin käräjäoikeuden mukaan rikosepäilyjen saaman poikkeuksellisen julkisuuden vuoksi. KUVA: Mauri Ratilainen
Kotimaa 23.6.2015 16:12
Daniel Wallenius

Tapanilan raiskaustuomiossa sovellettu kohtuullistamisperuste on hyvin harvinainen, sanoo Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen.

Tuomittujen rangaistusta kohtuullistettiin Helsingin käräjäoikeuden mukaan rikosepäilyjen saaman poikkeuksellisen julkisuuden vuoksi.

– Tuohon perusteeseen on vedottu lähinnä talousrikoksissa, mutta yleensä tuloksetta, hän sanoo.

Tuomio ei Tolvasen mukaan poikkea normaalista rangaistuskäytännöstä, kun alentamisperusteet otetaan huomioon. Yksi tuomituista sai yhden vuoden ja neljän kuukauden vankeustuomion. Kaksi muuta saivat yhden vuoden vankeustuomiot. Vankeusrangaistukset ovat ehdollisia.

Kahden osalta syytteet hylättiin.

Julkisuus poikkeuksellisen rajua

Raiskauksesta keskusteltiin internetissä keväällä jopa poikkeuksellisen rajusti. Keskustelussa nostettiin myös voimakkaasti esiin epäiltyjen maahanmuuttajatausta.

Keskusrikospoliisi seurasi Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen pyynnöstä kirjoittelua joillakin sivustoilla keväällä. Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta kerrotaan, että seurannassa ei kuitenkaan tullut ilmi seikkoja, joihin poliisin olisi tarvinnut puuttua.

Myös syytettyjen nimiä ja kuvia julkaistiin internetissä pian raiskauksen jälkeen. Kun tämä yhdistetään siihen, että neljä syytetyistä oli alaikäisiä, on kohtuullistaminen Tolvasen mukaan perusteltua.

– Juuri sen takia tietoja ei pitäisi julkaista ennen aikojaan, Tolvanen sanoo.

Nettikirjoittelu lisäsi häirintää

Suomen somalialaisten liiton varapuheenjohtaja Abdulrahman Abdi Rage kokee, että voimakas nettikirjoittelu Tapanilan tapauksesta on jonkin verran lisännyt somalialaisiin kohdistuvaa häirintää. Tämä on ilmennyt esimerkiksi epäasiallisena huuteluna.

Rage on närkästynyt siitä miten Tapanilan joukkoraiskauksesta on kirjoitettu internetissä.

– Se mitä eräät mediat ovat kirjoittaneet, on ollut erittäin epäasiallista. Asiasta on tehty me vastaan te, vaikka tekijät olivat yksittäisiä ihmisiä. Minua suututtaa se, miten tätä asiaa on käytetty hyväksi yhden vähemmistön leimaamiseen, hän sanoo.

Ragen mukaan Tapanilan tapahtumista pitää voida keskustella.

– Mutta on tärkeää keskustella oikein. Jos opetetaan vain vihaamaan, on maahanmuuttajien sopeutuminen vaikeaa.

”Aito kanssakäyminen löydettävä”

Ragen mukaan Tapanilan tapahtumia ei voi mitenkään pitää hyväksyttävänä. Hänen mukaansa on kuitenkin ollut väärin tuomita tekijät julkisuudessa ennen kuin oikeus on todennut heidät syyllisiksi.

– Suomessa on oikeusjärjestelmä ja me luotamme siihen, että asiat tutkitaan perusteellisesti. Teko on tuomittava ja siitä on annettava tekijöille tuomio, mutta jos odotettaisiin se tuomio ensin, hän sanoo.

Rage peräänkuuluttaa tervettä ja aitoa kanssakäymistä maahanmuuttajien ja suomalaisten välillä.

– Tarvittaisiin sellaista kanssakäymistä, että voisimme keskustella rauhassa ja kasvotusten. Ettei vain huudeltaisi omilta reviireiltä tai muurin puolelta toiselle, vaan meillä olisi katsekontakti.

Hänen mukaansa sekä suomalaisten että maahanmuuttajien pitäisi aidosti haluta etsiä vuorovaikutusta yhdessä.

– Jos ensimmäinen maahanmuuttajien sukupolvi ei saa tervettä kanssakäymistä suomalaisten kanssa, ei toinenkaan sitä saa, hän sanoo.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (41)

On se vaan kumma, että Suomessa pelätään jopa oikeuslaitoksessa rasisti-korttia?, eikö kaikille Suomessa asuville ihmisille pitäisi olla sama laki ja soveltaa sitä kaikille samalla tavalla?

Vanhempana olen yrittänyt opettaa jälkikasvulle toisten ihmisten yksityisyyden kunnioittamista ja koskemattomuutta. Uhrin kannalta asia on valitettava ja selvä : koskemattomuutta on rikottu ja raiskaus on tapahtunut. Miten tämän oikeuden tulkinnan selität uskottavasti teineille, jotka pelkäävät joutuvansa samalla tavalla raiskatuksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vuoden ehdollinen tuomio raiskauksesta on kansalaisten oikeudentajun raiskaamista oikeuslaitokselta. Parin ö-luokan artistin biisien jakamisesta tai dc-hubin pyörittämisestä saa satojen tuhansien eurojen korvaukset ja vankeutta, mutta toisen ihmisen koskemattomuuden loukkaamisesta saa sormen heristelyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeuslaitoksessa näyttävät jotkut asiat kulkevan niin, että ensin alioikeus päättää jotain, sitten hovioikeus muuttaa toiseen suuntaan - tiukempaan tai lievempään riippuen alioikeuden päätöksestä ja sitten korkein, jos asia sinne etenee tai saa luvan. Tällaiset provosoivat päätökset osoittavat, miten mediaan tulevat tuohtuneet ihmiset osoittavat itse olevansa kyvyttömiä siihen harkintaan, mitä tuomarilta vaaditaan. Tuomarit eivät ole täydellisiä ja usein päätökset tulevatkin ulos äänestyspäätöksinä. Sanotaan, että tuomioistuimet seisovat savijaloilla, koska niiden toiminta on inhimillistä toimintaa. Noin yleisesti ottaen sanon omasta puolestani niin, että kansalla on sellaiset tuomioistuimet kuin kansa ansaitsee. Tuo kansan vaihtaminen ei ole ihan yksinkertainen juttu. Mutta maahanmuuttajien osuuden kasvaessa ilmeisesti kansan geeniperimässä tapahtuu vähitellen jonkinlaista muutosta kulttuuristen vaikutteiden lisäksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No mites tää Aarnion veijari, kohtuullistetaanko senkin tuleva tuomio ehdolliseksi kun on kerta niin kovasti ollut juttu julkisuudessa ???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpa jälleen yksi kuvottava päätös Suomen "oikeus"laitokselta. Ehdollinen tuomio on rikollisille käytännössä vapauttava tuomio, mahtaa olla poikalaumalla juhlat pystyssä parhaillaan. Ottavatkohan päätöksen takana olevat viranomaiset vastuulleen tulevat uhrit sekä lepsuilunsa takia kaikkia maahanmuuttajia kohtaan entisestään kasvavan vihamielisyyden?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Oikeuslaitoksen" oikea nimi on "Rikollisten laitos". Se on perustettu yksinomaan suojelemaan rikollisia, ja estämään heidän tuomitsemisensa. Ja hyvin se työnsä tekee, suorastaan sataprosenttista onnistumista. Näin halveksittavaa ja oksettavaa "oikeuslaitosta" ei ole missään muualla kuin pahimmissa diktatuureissa ja maissa jotka ovat hädintuskin päässeet pois kivikaudelta. On häpeä olla Suomalainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viesti on selvä: "TEE RIKOKSIA, SE KANNATTAA, EI RANGAISTUKSIA". Suomessakin pitää ottaa käyttöön USA:n lait. Jokaiselle oikeus kantaa asetta. Jokaisen omalle tontille tulevan voi ampua huoletta. Kolmesta rikkomuksesta tulee automaattisesti elinkautinen (se oikea, eikä Suomen pelle-elinkautinen). Nyt tämä maa on vain rikollisten pelikenttä, ja säilyy sellaisena kunnes kansalaiset ottavat oikeuden omiin käsiinsä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa laki on rikollisia varten, ei heitä tuomitsemassa vaan palvelemassa. Se ei ihmetytä millään tavalla koska maata hallitsee korruptoitunut hyväveliklikki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lievä raiskaus on sitä, ettei raiskaaja nauti..

kyllä..kirjoitin vastenmielisesti ja en tarkoittanut sanaakaan..

Miksi meidän ja meidän naisiemme tarvitsee sietää moista?

Missä herrasmiesmäisyys ja toisiemme kunnioitus?

Ja miksi nämä kohdistuu niihin ihmisiin, joita me olemme ottaneet turvaan tähän Suomen maahan?

En ymmärrä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se ei ole vihaamista jos rangaistaan oikein. Tähän ei saa sotkea medioita ollenkaan ei puolesta eikä vastaan. Eihän nämä lopu koskaan kun aina vaan lievennetään, rikosksesta kuuluu saada rangaistus, ja oikea. Miettikää häntä joka kärsi kaikkein eniten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeusperiaatteen mukaan oikeuden pitäisi olla sokea.
Hyvinpä on nähnyt lukea nettipalstoja.

Oikeudessa vain toteen näytettyjen tosiseikkojen pitää ratkaista.
Rasismisyytteen pelko ei ole viisauden alku.

Terroristien, murhaajien, ryöstäjien tai raiskaajien kanssa ei paljoa keskustella tilanteen ollessa käynnissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minkälaisen kuvan nämä näennäistuomiot sitten antavat itse kullekin raiskaamisesta rikoksena? Tosiaankin, myyppä toppa salakuljetettua nuuskaa Oulussa, niin tuomio on samaa luokkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (41)

Uutisvirta

11:04
Junaliikenteessä poikkeustilanne teknisten ongelmien vuoksi – myös pohjoisen-junat ovat myöhässä
10:53
Vesijohto poikki Kuusamon keskustassa – Kitkantien ja Vienantien risteys suljettu liikenteeltä
10:42
Kolmesataa hollantilaista halpisautoa hurautti Oulun kautta Ruotsiin – Tarkastiko poliisi enintään 500 euroa maksaneiden ajopelien kuntoa?
10:23
Kaleva oikaisee
10:18
Rekan jarrut kärysivät – Molemmat ajokaistat avattu nyt liikenteelle Kuusamontiellä
10:12
Ulkoministeriö: Suomen suurlähetystön toimintaa on tutkittu Turkissa jo kuukausien ajan: "Epäillään, että tätä järjestelmää on käytetty väärin"
10:09
Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen tehtävämäärissä huomattava kasvu – Riskienhallintapäällikkö: "Mitä ihmiset puuhastelevat lähtiessään töistä kotiin?"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöstä alkaen Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

202 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Amerikkalaisprofessorin väitös; Suomi olisi voinut välttää talvisodan

Jopas on herra Stephen Kotkinilla s.17.2.1959 puheet ja tutkimustulokset. Suomi oli itsenäinen maa, joten miksi Stalin h... Lue lisää...
Sotamies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image