Kotimaa

Tänään on yksi sote- ja maa­kun­ta­uu­dis­tuk­sen koh­ta­lon­päi­vis­tä – Valiokunnan käsissä on, mitä korjauksia uudistukseen vielä tarvitaan

Eduskunnan perustuslakivaliokunta on varautunut istumaan maanantaina pitkään. Arkistokuvassa Anna-Maja Henriksson (kuvassa vas.), Leena Meri, varapuheenjohtaja Tapani Tölli ja puheenjohtaja Annika Lapintie. KUVA: Mauri Ratilainen
Kotimaa 11.2.2019 6:00
Aki Taponen

Jos korjattavaa tulee paljon, eduskunta ei välttämättä ehdi äänestää uudistuksesta, ennen kuin jää maaliskuun puolivälissä vaalilomalle.

Maanantai on taas yksi ratkaisujen päivä hallituksen sote- ja maakuntauudistuksen etenemisessä. Eduskunnan perustuslakivaliokunta kokoontuu puolilta päivin ylimääräiseen istuntoon käsittelemään lausuntoluonnosta siitä, millaisia ongelmia se vielä näkee uudistuksessa.

Jos korjattavaa löytyy niin paljon, että se vaatii hallitukselta uusia lakiesityksiä, on mahdollista, ettei uudistusta ehditä enää käsitellä tällä vaalikaudella.

Hallituksen tavoitteena on saada laajat sote- ja maakuntauudistuslakipaketit hyväksyttyä ennen, kuin eduskunta jää vaalilomalle maaliskuun puolivälissä.

Kun perustuslakivaliokunta saa lausuntonsa valmiiksi, sosiaali- ja terveysvaliokunnan pitää vielä laatia lopulliset mietinnöt, ennen kuin lakiesitykset muutosehdotuksineen menevät eduskunnan suuren salin käsittelyyn ja ratkaiseviin äänestyksiin.

– Sosiaali- ja terveysvaliokunnan työskentelyä en voi lähteä ennustamaan. Mutta perustuslakivaliokunnasta ei tule mitään esteitä sille, etteikö uudistus voida käsitellä tämän vaalikauden aikana, perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) arvioi Lännen Medialle tammikuun puolivälissä.

– Tavoitteena on tehdä sellainen lausunto, jossa nostetaan esille ongelmat, ja jos suinkin mahdollista, myös perustuslakivaliokunnan näkemyksiä siitä, millä tavalla ongelmat voitaisiin ratkaista. Se työ jää sitten sosiaali- ja terveysvaliokunnalle, Lapintie sanoi.

Tätä jännitetään nyt

Etukäteen perustuslakivaliokunnan lausunnossa jännitettään etenkin näitä asioita:

Mitä perustuslakivaliokunta sanoo siitä, ettei sosiaali- ja terveysvaliokunta halunnut hankkia uudistukselle ennakkohyväksyntää EU-komissiolta? Kysymys on siitä, sisältyykö malliin EU:n kilpailulakien vastaista valtion tukea.

Kelpaako perustuslakivaliokunnalle se, ettei palvelujen yhteensovittamiseksi alun perin välttämättömänä pidetty asiakassuunnitelma luokaan asiakkaalle oikeutta palveluihin?

Onko maakuntien rahoitus turvattu niin, että perustuslain mukaiset palvelut taataan kaikissa oloissa? Onko tietosuoja EU:n tietosuoja-asetuksen mukainen?

Korjattavaa oli paljon

Viime kesäkuun alussa perustuslakivaliokunta näki sote-palvelujen valinnanvapauslaissa useita vakavia ongelmia ja parikymmentä korjausta vaativaa kohtaa.

Perustuslakivaliokunnan lausunnon jälkeen hallitus päätti lykätä uudistuksen voimaantuloa vuodella vuoden 2021 alkuun.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöluonnokset uudistuksesta valmistuivat marraskuussa monen kuukauden työn jälkeen. Niissä pyrittiin vastaamaan perustuslakivaliokunnan esille ottamiin ongelmiin.

Oppositio näki puutteita

Oppositio arvosteli mietintäluonnoksia kovin sanoin. Sen mielestä uudistuksen alkuperäiset tavoitteet uhkaavat jäädä toteutumatta eikä palvelujen yhteensovittaminen toimi, koska asiakassuunnitelma ei velvoita palveluntuottajia.

Myös palvelujen rahoituksen riittävyys pysyi opposition mielestä edelleen vakavana ongelmana.

– Lisäksi kaikki muut asiantuntijat paitsi ministeriön virkamiehet olivat sitä mieltä, että EU-notifiointi pitää tehdä joko vaiheittain tai osittain, oppositiosta muistutettiin.

Maakunnista järjestäjä vuoden 2021 alusta

Perustettavat 18 maakuntaa alkaisivat järjestää sosiaali- ja terveyspalvelut vuoden 2021 alusta lukien. Maakunnille on tarkoitus siirtää myös lukuisia muita tehtäviä.

Asiakasseteli ja henkilökohtainen budjetti otettaisiin käyttöön koko Suomessa 1.1.2022.

Valinnanvapauteen perustuvat sote-keskukset aloittaisivat viimeistään 1.1.2023. Maakunnan olisi mahdollista hakea lupaa tätä aikaisemmalle aloittamiselle.

Uudet suunhoidon yksiköt aloittaisivat 1.1.2023.

Sote-uudistuksen tavoitteena on tarjota ihmisille nykyistä yhdenvertaisempia palveluita, vähentää hyvinvointi- ja terveyseroja sekä hillitä kustannusten kasvua.

Kulujen kasvusta pitäisi leikata 3 miljardia euroa vuoteen 2029 mennessä. Menot saisivat kasvaa jatkossa vain 0,9 prosenttia vuodessa, kun ne nyt kasvavat 2,4 prosenttia vuodessa.

MAINOS

Kommentoi

Tämä valmistelu on jo maksanut satoja miljoonia euroja. Se on iso summa, mutta vielä kalliimmaksi tulee toteutus. Tälle hankkeelle on nyt pantava piste. Kunnat hoitakoon sosiaalitoimen ja perusterveys ja erikoissairaanhoito yhteen. Kansa ja kunnat voittavat, häviäjiä ovat kepu,maakunnat, kokoomus ja lääkärifirmat. Ei ole monimutkaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sote on ulkomaisten rahanpesuloiden yhteishanke, jota ajamaan on valjastettu joukko ”voideltuja”.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko se niin vaikeaa ymmärtää, että tänään on yksi Suomen kohtalonpäivistä? Ministerit kyllä pärjäävät, mutta Suomi ei välttämättä pärjää. 3000 miljoonaa on paljon rahaa ja se menisi joka ikinen vuosi. Vanhusten 0,7:an aiotaan tuhlata "vain" 300 miljoonaa vuosittain. Ilman Sotea Suomi ajautuu kehitysmaiden sarjaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pörriäiset, nuo meidän ihanat poliitikot lentelee kukasta kukkaan ja pissaavat hunajaa kansalaisten silmään. Samalla kunnan ja valtion veroina keräämät kansalaisten rahat valuvat mustaan silmään hunajasaarille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heittäkää roskakoriin se kepuloisten susi-sote, ei tule säästöjä, takaan sen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä lähtien keskustalaisista on tullut loisia? Kun oikea sanottava loppuu, alkaa nimittely. Kuvaa kommentoijan tasoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti kiuru ehtii paikalle ja alkaa ymmärtää mistä on kysymys. Hoitajien määrä on alkanut puhuttamaan ihmisiä mikä ihan oikea asia.
Meidän tulisi ymmärtämään että valviran tehtäviin on valvoa asioita eikä siirtää valvontaa jopa poliiseille. Jos valvira ei pysty selviä asioita valvomaan valviran johdon tulee erota ja valitaan sellaiset johtajat, jotka pystyy päättämään asioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi perustuslakiovaliokunta ei heti ensimmäisessä kokouksessa sanonut että nämä ja nämä kohdat pitää korjata. Nyt muutosvaatimuksia on tiputeltu toinen toisensa perään. Liittyykö se soten jarrutukseen vai asiantuntemuksen puutteeseen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vuosikymmenten mittaan on nähty että aina kun jotain asiaa muutetaan niin vastustustus on ollut itkupotkuhuuto raivolla vastustamista.
Sitten kun muutos on tehty niin voi sanoa että aina on sanottu jälkeenpäin että Miksi tuota ei ole tehty aikaisemmin. Niin se on tässäkin sote asiassa.
Tässäkin on vain kyse poliittisesta vallasta ja pisteiden keräilystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sote- ja maakuntauudistuksissa on kyse veroeurojen ohjaamisesta yritysten taskuun, kuten muissakin tämän hallituksen kärkihankkeissa. Jos säästöjä saadaan, ne tulevat pelkästään palveluiden leikkausten ja omavastuuosuuksien korotusten takia. Ei yksityinen palvelu voi olla julkista halvempaa, koska yritys ottaa välistä reilun katteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos! SOTE ja Maakuntahallintoa menee läpi, on sitten selvää kuinka hoivakotien vanhuksille ja työvoima määrälle käy. Hoivakodeista kyllä rahat katoaa ulkomaille ja veroparatiisiin, mutta suomen päättäjät eivät voi muuta kuin sulkea hoivakoteja .
Hoivakotien johtajia ei viranomaiset saa rikosvastuuseen, kun viranomaiset eivä halua Ko. johtajia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:25
Club Teatria ja Hope ry järjestävät ilmaisen rock-tapahtuman – vapaaehtoisen pääsymaksun tuotot hyväntekeväisyyteen
15:10
Rautasilta suljetaan autoilta keskiviikon ja torstain sekä torstain ja perjantain välisenä yönä
14:58
Antti Häkkänen: On tervettä, että kokoomuksen puheenjohtajasta keskustellaan
14:57
Orpo käyttäisi kolmen miljardin investointirahat ratoihin ja korkeakouluihin – " Ei kannattaisi ripotella vaalilupauksiin"
14:55
Liitovarjoilija tippui veteen Taskilan edustalla, ohikulkija hälytti apua
14:54
Kiikelin Allas Sea Poolin hanke siirtyy vuodelle 2020 ­– ”Varaudutaan siihen, että loppusyksyn aikana ei tehdäkään kaupungin valmistelevia töitä”
14:45
Suomalaisperhe rajussa onnettomuudessa Liettuassa – vanhemmat kuolivat heti, kolme lasta sairaalassa
87
Viinaralli Virosta kiihtynyt rajusti, suurtuojat suhaavat edelleen kauemmas – "Kasvuluvut yllättävät rajuudellaan"
79
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
43
Kesälomalta palaava Sipilä kertoo saaneensa työtarjouksia – "En ole antanut ymmärtää, että olisin käytettävissä"
31
Orpo ikävöi vanhoja SDP:n vastuunkantajia – "Nyt on tämän vuosituhannen vasemmistolaisin hallitus"
28
Henkilöstöpalvelualalla pulaa työntekijöistä – toimitusjohtaja Merru Tuliaran mukaan työllistämiskynnystä tulisi madaltaa
24
Oulun kaupungin velanotto voi kasvaa tulevina vuosina – kaupunginhallitus pohtii tulevia investointeja
22
OP-ryhmä aloittaa peräti 3 000:a henkilöä koskevat yt-neuvottelut – irtisanomisia voi tulla jopa 250

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Maan itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.
Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Pohjois-Savon maakunnissa kehittyy huomenna ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Että meitä älykkäitä demareita on. Maailma on hieno paikka, kun meitä viisaita on. Tuntuu siis tosi hyvältä. Lue lisää...
On se hyvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image