Kotimaa

"Tänä päivänä tarvitsemme onnistuneita vierailuja" – Putin ja Niinistö kohtasivat kasvotusten Pre­si­den­tin­lin­nas­sa

Vladimir Putin saapui Presidentinlinnaan keskiviikkoiltapäivällä. Vierailua isännöi tasavallan presidentti Sauli Niinistö.
Kotimaa 21.8.2019 17:40
Markku Uhari, Matti Posio

Presidentti Sauli Niinistö ja Vladimir Putin tapasivat noin kaksi tuntia aiottua aikataulua jäljessä. "Annamme kovasti arvoa sille, että kiireiseltä aikataulultanne tänne Helsinkiin ennätätte", Niinistö totesi.

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin on päässyt alkamaan Helsingissä.

Presidentti Niinistö otti Presidentinlinnan pihalle autolla kurvanneen Putinin vastaan nopeasti kätellen ja poseeraten kuvaajille. Varsinaiset tervehdyssanat sanottiin, kun presidentit delegaatioineen istuutuivat pitkälle pöydälle vastakkain Presidentinlinnan Keltaiseen saliin.

Keskustelut alkoivat noin kaksi tuntia alkuperäisestä aikataulusta myöhässä.

– Viime käynnistä onkin vasta vuosi. Annamme kovasti arvoa sille, että kiireiseltä aikataulultanne tänne Helsinkiin ennätätte, presidentti Niinistö totesi toisella puolella pöytää istuvalle Putinille.

Putin allekirjoitti vieraskirjan vierailunsa kunniaksi.

Niinistö totesi myös seuranneensa tarkasti Putinin ja Ranskan presidentti Emmanuel Macronin taannoista vierailua. Niinistö kuvaili Macronin ja Putinin vierailua onnistuneeksi.

– Tänä päivänä tarvitsemme onnistuneita vierailuja, sanoi Niinistö.

Omassa tervehdyksessään Putin kiitti Niinistöä kutsusta ja totesi, että Venäjän ja Suomen suhteet ovat "jatkuvasti kehittyneet myönteisesti".

– Kaikista asioista voimme keskustella, mitkä kiinnostavat molempia osapuolia, Putin sanoi tulkin välityksellä.

Tervehdysten jälkeen media poistettiin huoneesta.

"Lentävä Kreml" laskeutui 16.20

Tasavallan presidentin ilmoittaman alkuperäisen aikataulun mukaan Putinin oli alun perin määrä saapua Suomeen työvierailulle noin kello 14.30, mutta Venäjän federaation presidenttiä kuljettanut, "Lentävänä Kremlinä" tunnettu Iljushin IL-96 -kone laskeutui Helsinki-Vantaan lentoasemalle noin kello 16.20.

Putin on tunnettu siitä, että hän antaa odottaa itseään. Putinin saapumista ovat aiemmin joutuneet vartoilemaan muun muassa Saksan liittokansleri Angela Merkel kuin paavi Franciscus.

Helsinki-Vantaan lentoasemalla Putin asteli lentokentän punaiselle matolle kello 16.30.

Tiukat turvatoimet

Presidenttien tapaamisen vuoksi liikkumista ja liikennettä on rajoitettu paljon Helsingin keskustassa. Muun muassa Kauppatori on suljettu kokonaan, ja turvallisuustoimet ovat tiukat. Suomenlinnaan ei pääse ollenkaan tapaamisen aikana.

Vladimir Putin saapui valtiovierailuun Iljushin IL-96 -koneella. Hän saapui Iljushin-koneella Suomeen myös viime vuonna, kun Putin tapasi Helsingissä Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin.

Presidentinlinnan vieressä sijaitsevan korkeimman oikeuden rakennuksen katolla oli iltapäivällä muun muassa tarkka-ampujia.

Viralliset keskustelut Presidentinlinnassa

Tällä hetkellä Venäjän ja Suomen välillä ei ole polttavia ongelmia, joten Putinin ja Niinistön keskustelujen aihekirjo voi olla laaja. Putin ja Niinistö ovat muutenkin tavanneet säännöllisesti, edellisen kerran huhtikuussa.

Putin puolestaan vieraili viimeksi Helsingissä heinäkuussa 2018, kun hän ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump pitivät kahdenvälisen tapaamisen.

Tasavallan presidentin kanslian mukaan keskiviikkona pidettävän keskustelun puheenaiheina ovat "alueelliset ja kansainväliset kysymykset".

Viesti on pitkälti samankaltainen myös venäläisten leirissä: Putinin avustaja Juri Ushakov kertoi aiemmin uutistoimisto Ria Novostille, että tapaamisen aiheina ovat vuorovaikutus arktisella alueella, Itämeren lentoturvallisuuden parantaminen sekä alueelliset ja kansainväliset asiat.

Vladimir Putinin ja Sauli Niinistön on määrä keskustella kansainvälisistä kysymyksistä. Keskusteluissa molemmilla on paikalla delegaatio, mutta presidenttien on määrä keskustella kahden kesken muun muassa illallisella.

Putin nosti saman esiin myös alkutervehdyksessään.

Keskusteluissa voi nousta esiin myös Ukraina ja Venäjän miehitys Krimillä. Teema voi tulla puheeksi esimerkiksi sen takia, että Niinistö tapaa syyskuussa Ukrainan uuden presidentin Volodymyr Zelenskyin.

Niinistö on aiemmin todennut, että keskustelut presidentti Putinin kanssa ovat suorat eikä kiellettyjä aiheita ole.

Muita julkisuudessa spekuloituja kaksikon puheenaiheita ovat Venäjällä olleet laajat mielenosoitukset ja Arkangelissa sattunut salamyhkäinen räjähdysonnettomuus.

Kaksi jälkimmäistä teemaa nousi esiin Putinin ja Ranskan presidentti Macronin tapaamisessa aiemmin tällä viikolla.

Tiedotustilaisuuden kautta Suomenlinnaan

Niinistö ja Putin astuvat lehdistön eteen keskustelujen jälkeen ja pitävät tiedotustilaisuuden.

Alkuperäisen tiedon perusteella sekä Suomen että Venäjän median edustajille annetaan molemmilla mahdollisuus esittää kaksi kysymystä. Aikataulun viivästyminen voi kuitenkin muuttaa suunnitelmia.

Tilaisuuden jälkeen kaksikko jatkaa matkaa Suomenlinnaan Kauppatorin kautta.

Suomenlinnaan matka taittuu presidentillisellä Kultaranta VIII -jahdilla, ja perillä presidentit syövät illallisen kahdestaan, todennäköisesti pelkät tulkit mukanaan.

Putinin on määrä poistua Suomesta illalla.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Oli upeaa katsella suoraa lähetystä kun kone laskeutui kentälle 🍾
Ymmärrän täysin ettei ajat pidä paikkaansa koska Venäjä on aivan toista kuin pikkuruinen Suomi tai joku Euroopan maa ,asioiden hoidon suhteen.
Siksi en hyväksy ymmärtämättömien toimittajien piikettelyä aiheesta!
Kiitos Presidentti Putin että ehditte Suomeen ja ilouutinen Suomen kansalle matkassa mukana.
Suomalaiset voivat hakea netissä suoraan ilmaista viisumia Venäjälle 😊
8 päivää jonka viisumi voimassa riittää hyvin IsoÄidin ja Isoisän kotitalolla käyntiin .
Lokakuussa voi alkaa hakea viisumia .Odottelen kovasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Putinille ja Venäjälle Suomen vierailut ovat tärkeämpiä kuin Suomelle ja Niinistölle.

Niinistö toimii osaltaan viestinviejänä EU:n ja Venäjän välisissä keskusteluissa. Ja nyt erityisesti viestinviejänä Venäjän ja Ukrainan välillä. Suomen ja Venäjän väliset suhteet eivät välttämättä tarvitse tällaisia huipputapaamisia, sillä käytännön asiat voivat hoitua pääasiassa diplomaattiteitse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä, että suurvallan johtajalta löytyy kalenteristaan kerran kesässä päivä vierailla Helsingissä palaveeraamassa Suomen tasavallan presidentin vieraana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas käytiin puheet YYA hengessä. Sale ei ottanut mitään kantaa Venäjän ihmisoikeusrikkomuksiin .
Oli niin myötämielinen Putin kanssa, kuin joku puudeli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"YYA hengessä" Suomi on selvinnyt ilman sotimista Lapin sodan päättymisestä saakka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Putte pois Suomesta. Ei ole mitään syytä viihdyttää maailmanpalolla hekumoivaa väärintekijää ja kansojen riistäjää Suomessa. Ja tästäkin reissusta lasku perään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:01
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
14:57
Sitran yliasiamiehestä dramaattinen äänestys – Jyrki Katainen voitti kilpailijansa vain yhden äänen erolla
14:39
Kolmen auton peräänajokolari hidastaa liikennettä Pohjantiellä Oulussa – pyöräilijä ajoi moottoritiellä
14:31
Kokoomus syyttää hallitusta lupausten pettämisestä: "Lipposlaiset demarit ymmärsivät, että vahva valtiontalous on köyhän paras ystävä"
14:16
KRP:n tutkimassa Pohjanmaan haaran seksuaalirikosvyyhdissä nostettiin syytteitä
13:29
Viiteen päivään kolme kovaa vieraspeliä – Kärpät hakee viidettätoista perättäistä runkosarjavoittoa Ilveksestä kolmen tuoreen miehen voimin
13:00
Kuvat Kanadan pääministeristä Trudeausta ruskeiksi meikatuissa kasvoissa saivat aikaan keskustelua rasistisista kokemuksista
49
Google investoi Haminaan 600 miljoonaa lisää sekä kahteen uuteen tuulivoimaprojektiin Suomessa – Pohjois-Suomi saa osansa historiallisesta investoinnista
39
Paikoin jäätyneet tienpinnat vaikeuttivat aamun liikennettä Pohjois-Pohjanmaalla, suola-autoja hälytettiin liikkeelle
23
Google jättikaupoilla Suomessa – yksi kohteista Pyhännän ja Kajaanin välillä
21
Siltatyömaa hidastaa liikennettä Pohjantiellä lähes kahden vuoden ajan – järjestelyn ensimmäisinä päivinä odotettavissa ruuhkaa
21
Jukka Jalonen avautuu IS:lle liigavalmentajille asennettavista mikrofoneista: ”SM-liiga ei saisi olla mikään BB-talo!” – Kirosanoja kuultiin jo Kärppien pelissä
20
"Moottoritie ihan jäässä" – Henkilöauto pyörähti aamulla kaiteeseen liukkaalla Pohjantiellä Tupoksen kohdalla
19
Nykykoulun tragikoomiset funktiot Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivällä Keski-Pohjanmaan maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Rahastoon sijoittaminen...

Aloittaja tietenkin sijoittaa omat rahansa valitsemallaan tavalla, vaikka aloitus onkin melko pahasti virheellinen. Bu... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image