Kotimaa

Tam­pe­re­lais­sai­raa­lan homeongelmat: Työsuojelun mukaan jopa 30 työntekijää on sairastunut sisäilmasta – Johtaja vakuuttaa, että rakennuksissa on turvallista

Toimituksen tietojen mukaan Tampereen yliopistollinen sairaala tiedotti sädesienilöydöksistä koko henkilöstölleen vasta viime torstaina, vaikka mikrobivaurioista laadittiin raportit jo viime keväänä.
Kotimaa 19.8.2019 16:37
Taneli Koponen

Tampereen yliopistollisen sairaalan A- ja B-rakennuksesta löydettiin viime keväänä mikrobikasvustoa. Työsuojeluvaltuutetun mukaan sadat ovat saaneet oireita sairaalan sisäilmasta ja sairastuneita on kymmeniä. Nyt myös K-rakennuksen kunto halutaan selvittää.

Tampereen yliopistollisen sairaalan (Taysin) työsuojelu arvioi jopa satojen työntekijöiden saaneen oireita sairaalan sisäilmasta. Tieto käy ilmi Lännen Median saamasta esityksestä, jota käsiteltiin Taysin työsuojelutoimikunnassa viime perjantaina. Tays on yksi Suomen suurimmista sairaaloista.

Taysin työsuojeluvaltuutetun Mervi Hissan laatiman esityksen mukaan Taysin rakennusten perushuolto on ”laiminlyöty kymmeniä vuosia”. Asiapaperissa ehdotetaan, että puolueeton taho tekisi kokonaisarvion sairaalan B- ja K-rakennusten kunnosta.

Lännen Media uutisoi 9. elokuuta, että Taysin A- ja B-rakennuksissa paljastui keväällä vakavia kosteusvaurioita. Kyse oli kosteusvaurioindikaattoreista kuten Streptomyces eli sädesieni ja Aspergillus versicolor, joka viittaa vakavaan homevaurioon. Raporteissa ei käsitelty K-rakennuksen tilannetta.

”Osa ei pysty käymään töissä”

Uutisessa kerrottiin, että ainakin 48 Taysin työntekijän epäillään saaneen terveydellisiä oireita sisäilmasta. Sairaalan työsuojelun mukaan oirehtijoiden määrä on kuitenkin suurempi ja lisäksi kymmenet ovat sairastuneet.

– Sisäilmasta sairastuneita on arviolta 20-30 henkeä. Osa näistä ihmisistä ei pysty käymään töissä, koska he saavat oireita työpaikalla heti. Heille ruvetaan etsimään sitten väistötilaa, jossa he voisivat työskennellä, Hissa kertoo puhelimitse.

Taysin kiinteistöjohtajan Petri Laurikan mukaan henkilöstön on turvallista työskennellä sairaalan vaurioituneissa A- ja B-rakennuksissa. KUVA: Jukka Ritola

Taysin kiinteistöjohtaja Petri Laurikka viestittää sähköpostitse, että henkilöstöllä on ollut vuosien varrella oireilua. Laurikan mukaan ”oireilua voivat aiheuttaa muutkin tekijät kuin mainitsemasi sädesieni- ja homelöydökset.”

– Oireilua voi aiheuttaa myös kuuma tai kuiva (talviaikana) sisäilma sekä mahdolliset ilmassa olevat, esimerkiksi mineraalivillaperäiset kuidut. Oireilijoiden määrään saat luotettavimman tiedon työterveydeltä, Laurikka kirjoittaa.

Taysin työterveydestä vastaavan Pirten johtava ylilääkäri Seppo Nikkari viestittää sähköpostitse, että hän ei voi ottaa kantaa yksittäisen asiakkaan (Taysin) mahdollisiin sisäilmaongelmiin.

"Oireilevia potilaita"

Yhdeksän vuotta Taysin työsuojeluvaltuutettuna työskennellyt Hissa kertoo, että oireiden kirjo on sairaalan työntekijöillä varsin laaja.

– Ihmisillä on astman kaltaisia hengitystieoireita eli he menevät täysin tukkoon.

– Heidän silmänsä vuotavat ja punoittavat, on päänsärkyä, korvaoireita ja nenän tukkoisuutta. Tulee myös ihottumaa ja käsien iho saattaa aueta, hän kuvaa.

Työsuojelun tiedossa on myös useampia anafylaktisia reaktioita (äkillisiä yliherkkyysreaktioita), joiden aiheuttajaksi epäillään sisäilmaa.

Sairaalan työsuojelutoimikunnan käsittelemän esityksen mukaan työterveys Pirtellä ei ole tarkkaa tietoa sisäilmasta oireita saaneiden määrästä.

”Henkilökunta viestittää myös oireilevista potilaista”, esityksessä todetaan.

Myös Acutaa ja Radiusta tutkittu

Toimituksen tietojen mukaan sairaala tiedotti koko henkilöstölleen sädesienilöydöksistä vasta viime torstaina. Työntekijöitä kehotettiin ottamaan tiedotteessa yhteyttä työterveyteen, mikäli he epäilevät oireilevansa sisäilmaongelmien vuoksi.

– Asioista olisi pitänyt tiedottaa jo ajat sitten ja avoimesti, Hissa kommentoi.

Kuntotutkimusraportin mukaan sädesientä on löydetty esimerkiksi Taysin B-rakennuksen yhden lääkehuoneen pystyhormista, josta on ilmayhteys sisätiloihin. Kiinteistöjohtaja Laurikka vakuuttaa, että henkilöstö voi jatkaa edelleen työtään sairaalan vaurioituneissa A- ja B-rakennuksissa.

– Kyllä, henkilöstön on turvallista työskennellä rakennuksissa, hän sanoo.

Milloin kuulit ensimmäisen kerran home- ja sädesienilöydöksistä? Milloin sait löydöksiä koskevat tutkimusraportit?

– Käsittelemme sisäilma-asioita yhteistyössä toimitila-organisaation asiantuntijoiden, työterveyden ja työsuojelun edustajien kanssa 3-4 kertaa vuodessa.

– Käymme näissä palavereissa läpi ajankohtaiset oirekartoitusten ja sisäilmatutkimusten tulokset sekä muun muassa korjaavien toimenpiteiden tilanteen. Toimin kokouksissa puheenjohtajana. Edellinen kokous oli toukokuun alussa ja seuraava syyskuun alussa, Laurikka kirjoittaa.

Sairaalan sisäisen tiedotteen mukaan Taysin A-osan viimeisimpien mikrobi- ja kuitulöydösten korjausta vasta suunnitellaan. Taysin B-rakennuksessa todettu vaurio on sisäisen tiedotteen mukaan ”puhdistettu ja eristetty muusta rakennuksesta koteloimalla.”

Toimitus ei ole tavoittanut sairaanhoitopiirin johtajaa Rauno Ihalaista kommentoimaan tilannetta. Pirkanmaan sairaanhoitopiirin asiakirjasta selviää, että Taysissa on tehty sisäilmaan liittyviä kulukirjauksia 850 000 euron edestä vuosina 2017-2019. Summa pitää sisällään muun muassa sisäilmatutkimuksia.

Dokumentin mukaan tutkimuksia tehtiin vuonna 2018 A- ja B-rakennusten lisäksi myös ensiapu Acutaan, Q-rakennukseen ja Radiukseen. Radiuksessa sijaitsee esimerkiksi syöpätautien osastoja ja Q-rakennuksessa lastenpsykiatria. Radius-rakennus on valmistunut vuonna 2007 ja Q vuonna 2004.

Aamulehti uutisoi 14. elokuuta, että koko Taysin A-rakennus puretaan. Lehti kertoi 15. elokuuta, että rakennus on suojeltu ja sitä ei voi purkaa ilman asemakaavan muutosta. Taysin intranetissä viime torstaina julkaistun tiedotteen mukaan A-rakennuksen tulevaisuudesta ei ole tehty päätöstä, mutta sen purkamisesta valmistellaan esitys.

MAINOS

Kommentoi

Ilmastoinnin säätäminen helpottaa kyllä sisäilmaoireista kärsiviä. Tuuletus on tärkeää, ilmastointi ei yksin riitä väenpaljoustiloissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ongelmahan ei ole johtajissa vaan niissä jotka näitä julkisia hometaloja tekevät. Juuri ongelma on ettei tekijä joudu kiinni ja vastuuseen! Siinä syy jatkuviin home ongelmiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se uskomatonta noitten porvarityönantajien touhut,,Leikkivät ihmisten terveydellä,pääasia että saahaan teetätettyä töitä mahdollisimman halvalla!Kiistetään selvä asia..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tehkää juttu vaikka Oysin sisäilmasta ja sen heikon laadun vähättelijöistä eli johtajista. Samaan juttusarjan voisi tehdä vaikka kouluista, esimerkiksi Limingan nyt jo puretusta Linnukan koulurakennuksesta mikä jokusen vuosi sitten oli vielä osan puheissa ihan hyvässä kunnossa ja oireet henkilöiden korvien välistä johtuvia. Taitaa siellä olla vieläkin ongelmia uudemman lukionrakennuksen sekä yläkoulun puolella. Koulun läheisestä päiväkodista en tiedä mutta ehkä sekin selviää jutun lomassa. Toki näitä kouluja ja muita virastoja jne löytyy varmasti kaikkialta. Osa johtuu myös väärästä huollosta ja korjauksista tai niiden puutteesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

TAYS:n tilanteessa ei valitettavasti ole mitään uutta ja "hyviä" esimerkkejä löytyy lähempääkin. Työntekijä saattaa tuntea itsensä yksinäiseksi sisäilmaoireidensa kanssa, joista osa on todella hankaliakin. Tukea ei yleensä saa siltä taholta, josta sitä odottaisi. Lisähaasteen tekee TTL:n ja THL:n vähättelevä asenne. Voimia sisäilmasta kärsiville.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vasemmistolaisissa pitäjissä ongelmia ei joko ole, tai ne on kaikki muiden syytä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vuosien ajan esim. Q-rakennuksessa työskentelevä henkilökunta on viestittänyt oireitaan ja hakenut apua mm työterveydestä. Tulos; asiasta ääntä pitäneet työntekijät savustettu pihalle ja työterveys ei ota kantaa koska yhteistyösopimus PSHPn kanssa ilmeisesti pitää sisällään sen, että työntekijät leimataan luulotautisiksi ja jätetään huomiotta. Tässä olisi tutkivalle journalismille tuhannen taalan paikka paljastaa PSHPssa ja TAYSsissa pesivä vakava ongelma - enkä puhu nyt pelkästään homeesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä surkuhupaisa lastenpsykiatria on meille lukijoille tuttu. Sairas johtaminen jatkui vuosia ja nyt suuri osa lastenpsykiatrista uupumuslomalla. Hyvinvointimittauksissa suuri osa hoitajista piti sairaanhoitopiirin johtamista huonona, mutta hoitajien pääluottamusmiehet vakuuttivat asioiden olevan hyvällä tolalla?! Henkilöstöjohtaja Ruoranen ”ei havainnut mitään”, vaikka tilastot yms fakta näytti mitä. Millähän avuilla Ruoranen pääsi aikoinaan johtoryhmään? Veronmaksajat maksavat nyt kalliin hinnan, kun monenlaisiin epäkohtiin (rakennuksissa ja henkilöstön kohtelussa) ei puututtu ajoissa vaan tilanne päästettiin mm. salailulla näin pahaksi. Vastuunkantajia ei näy, kun kyse on yhteisistä rahoista. Sairaanhoitopiirin johtaja Rauno Ihalainen voisi nyt pyytää anteeksi ja kantaa vastuunsa. Meno on pahempaa kuin Venäjällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

”Virkani puolesta totean todeksi, että siitä huolimatta mitä ihmiset huutelevat, keisarilla ON vaatteet”

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:51
Pahin painajainen Stozice Arenan korkean katon alla – Suomen varmalta näyttänyt voitto karkasi käsistä viiden ottelupallon jälkeen
22:24
Tekninen vika viivästyttänyt Finnairin lentoa Kemistä Helsinkiin tuntikausia, mekaanikot lennätettiin paikalle – "Todella ikävää tällainen"
22:03
Öljymarkkinat uskovat Saudi-Arabian jalostamoiskujen johtavan jyrkkään hinnannousuun
20:55
Lämpöpatterit päälle ja tulet uuniin: Alkava viikko on Oulun seudulla hyinen ja sateinen, viikon puolivälin kylmät yöt voivat tietää mustaa jäätä
20:10
Reissusa: Roomasta leirintäaluemökin vuokrannut Päivi Kinnunen pääsi seuraamaan lempisarjansa Isä Matteon kuvauksia
19:17
Kuka kätki hopea-aarteen Inarijärven rannalle? Kysymys piinasi Seppo Saraspäätä 16 vuotta, kunnes hän ratkaisi sen Tilaajille
19:10
Talouden käänne heikompaan panee vipinää kinttuihin – Hallituspuolueet lähtevät sorvaamaan budjettia "kaikki mulle heti" -asetelmassa
92
Puheenaihe: "Myrkky, joka ei kuulu ympäristöön" – Kysyimme, pitääkö lyijy kieltää hauleissa ja luodeissa
46
Vaasalaisfanit riehuivat Raksilassa: Järjestyksenvalvoja joutui sairaalaan, poliisi kirjasi rikosilmoituksia pahoinpitelyistä
29
EU harkitsee lentojen tai petrolin verottamista – Suomessa kokoontuneet EU:n valtiovarainministerit puivat ympäristöverojen lisäämistä
24
Rakennetaan omaleimainen Oulu – myös matala ja tiivis rakentaminen on tehokasta Lukijalta
22
Sport juhli alussa, Kärpät lopussa – Hiljalleen täyttä pelikuntoa lähestyvä Jussi Jokinen kiteytti kotiavauksen: ”Ensimmäisen kympin olimme jaloissa, mutta pystyimme parantamaan”
22
Verkkokirjautuminen ja -maksaminen muuttuivat – puhelinpalveluissa ruuhkaa, osa asiakkaista näreissään
22
Vieraslaji ottaa haltuun Venäjän Karjalan peltoja – ikääntyvät asukkaat eivät jaksa taistella jättiputkea vastaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

87 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

Niin mikä on nyt sitä? Tämä nykyinen yltäkylläisyyskö? Ihmiset elävät pidempään ja rutiköyhien osuus on maailmassa pien... Lue lisää...
Taloudesta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image