Kotimaa

Tam­pe­re­lais­kou­lun juliste sai apu­lai­soi­keus­kans­le­ril­ta synninpäästön – oppilaiden ryhmätyötä kritisoi erityisesti Laura Huhtasaari

Perussuomalaisten kansanedustaja Laura Huhtasaari pahoitti mielensä tamperelaisten koululaisten ryhmätyöstä. Arkistokuva.
Kotimaa 10.12.2019 13:01 | Päivitetty 10.12.2019 13:23
STT

Tamperelaiskoulu sai synninpäästön apulaisoikeuskanslerilta tapauksessa, jossa koulun oppilaat olivat tehneet ryhmätyönä kantaa ottavan julisteen. Julisteesta nousi kärjekäs julkinen keskustelu syksyllä 2018, kun silloinen perussuomalaisten kansanedustaja, nykyinen europarlamentaarikko Laura Huhtasaari tviittasi kuvan siitä.

Maahanmuuttoa käsittelevässä, sosiaalisessa mediassa julkaistussa julisteessa luki "Suomeen vai kuoleen". Suomeen-sanan alla on presidentti Sauli Niinistön ja Pekka Haaviston (vihr.) kuvat ja kuoleen-sanan alla Huhtasaaren ja Jussi Halla-ahon (ps.) kuvat. Välissä on kuva veneestä, joka on äärimmilleen täynnä ihmisiä. Huhtasaari sanoi tviitissään, että peruskouluissa ja lukioissa "kannustetaan vihaan" demokraattisesti valittuja poliitikkoja kohtaan.

Huhtasaaren tviittaama kuva julisteesta oli aiemmin julkaistu kaupungin Instagram-tilillä. Tili kuuluu Tampereen kaupungin kulttuurikasvatusohjelma Taidekaarelle.

Asiasta kanteli oikeuskanslerille kaksi yksityishenkilöä. Kantelussa arvosteltiin koulun, sen rehtorin ja opettajien sekä kulttuurikasvatusohjelmaa organisoineen kaupungin kulttuurikasvatusyksikön menettelyjä.

Poliittisten puolueiden siedettävä

Apulaisoikeuskanslerin mukaan kaupungin kulttuurikasvatusyksikkö ei menetellyt virheellisesti julisteen tehtävänannon kanssa.

Apulaisoikeuskansleri toteaa, että ilmaisun- ja sananvapaus ovat kansainvälisten sopimusten mukaan myös lapselle ja oppilaalle kuuluvia oikeuksia.

– Oppilaiden julisteessa oli kärjekkyyttä, joka oli omiaan kirvoittamaan reaktioita. Apulaisoikeuskanslerin mukaan julisteessa ei kuitenkaan ylitetty niitä rajoja, joita poliittisen puolueen ja sen johtajien voitiin edellyttää sietävän osana yhteiskunnallista keskustelua.

Julisteen tehtävänannon lisäksi apulaisoikeuskansleri pohti sen julkaisua Instagram-tilillä henkilötietojen luovuttamisen kannalta. Kuvassa näkyi kolmen oppilaan etunimet, ja julkaisusta ilmenivät lisäksi, millä luokalla oppilaat olivat.

Oppilailta oli kuitenkin erikseen kysytty suostumusta kuvan julkaisemiseen kulttuurikasvatusohjelman tilillä. Lisäksi tapahtuma-aikana tammi–helmikuussa 2018 voimassa olleessa Opetushallituksen ohjeistuksessa 15 vuotta täyttäneiden katsottiin voivan antaa suostumuksensa henkilötietojen käsittelyyn. Oppilaat olivat yhdeksäsluokkalaisia ja jo 15 vuotta täyttäneitä tai hyvin lähellä tuota ikää, apulaisoikeuskansleri toteaa.

Siten julkaisun kanssa ei menetelty lainvastaisesti tai muutenkaan virheellisesti.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (32)

Yliopistot kouluttavat opettajia puuroslaisiksi ja opettajat kouluttavat lapsemme samalta pohjalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyväksyttäisiinkö nyt sellaisen "projektin" eli ryhmätyön julkaisu, jossa joku harmaa hahmo painostaa virkamiestä ja samaan aikaan mustakaapuiset hahmot juoksevat iskulauseita huutaen ulos portista kohti Suomea, jossa Suomineito vapisee pelosta? Tuskinpa suhtautuminen olisi yhtä ymmärtäväistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyväksyttäisiin, mutta kuva menisi niin ironisoivan asiavirheen takia huumoriosastolle ja saisi aikaseksi vain myötähäpeän tunnetta ja noloja hymähdyksiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heti kun persuille annetaan takaisin heidän omien metodien mukaista lääkettä niin alkaa uhriutuminen ja itkeminen. Osaa olla vastenmielistä porukkaa. Täälläkin hetkellä persujen videopajoissa muokataan väärennöksiä levitykseen. Ps. Persukset toivovat rehellistä politiikkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

persulit ei vaan tajua sitä yksinkertasta asiaa että Ilmaisun- ja sananvapaus ovat kansainvälisten sopimusten mukaan myös lapselle ja oppilaalle kuuluvia oikeuksia!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa on kaksi ryhmää, joita saa haukkua ja pilkata ja heistä saa esittää vihapuheita mielin määrin, eikä seuraamuksia tule.
Nämä ryhmät ovat suomalaiset heteromiehet ja persut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Ilmaisun- ja sananvapaus ovat kansainvälisten sopimusten mukaan myös lapselle ja oppilaalle kuuluvia oikeuksia"Eihän persujen tajuun mene noin yksinkertanenkaan asia😁🤣

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tottakai tajuavat, mutta pointti on siinä, että eikö kellään hävetä se, että jos koulua käyvän piltti ahdistuu ja ajatus jumittaa tuolla tasolla, mutta koulun henkilökunta ei asiaan puutu, koska he itsekin ovat sitä mieltä, että jos ei ihmisiä roudata Suomeen, niin he jäävät asuinmaihinsa "niinku kuoleen" ja vallan käyttävät vielä tuollaista asiaa oman pedagogiansa mainoksena. Ihan yksinkertaisella matematiikalla selviää, että tuollainen väite on absurdi, joten se on hieman hankala ymmärtää, miksi joku haluaa mainostaa maailmalle, että "meidän edistyksellisessä koulussamme 2+2=5".

Tai ehkäpä tuollaisella pärjää jossakin jonkin internationaalin Pisa-vertailussa, jossa painotetaan enemmän "oikeaa ajattelua" jonkin tylsän matikan, rationaalisen ajattelun ja objektiivisen kommunikoinnin sijaan, kun näissä perinteisissä taidetaan mitata vääriä asioita, eikä asioita osata painottaa tarpeeksi poliittisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyllä on mennyt asiat sikin sokin suomen maassa aina vaan persuja vastaan ollaan ja viellä apulaisista lähtien muka oikeuden asialla höpö höpö .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älkäämme tätö unohtako:Jyväskylän yliopisto on tehnyt päätöksen kansanedustaja laura huhtasaaren (ps) pro gradu -työstä saamansa esiselvityksen pohjalta.
##Yliopiston mukaan gradu sisältää vilppiä, joka ilmenee plagiointina.Loppupohdinta-luvusta jopa 80 prosenttia on merkkimääräisesti laskettuna kopioitu aikaisemmilta opinnäytetyön tekijöiltä ilman asianmukaisia lähdemerkintöjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On rehellisiä ja tekevät rehellistä politiikkaa ja rehellusiä videoväärennöksi. Erityisesti ex-oululainen oikeussaliveteraani on kunnostautunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä, että nuoriso on valppaana aikamme ilmiöistä. Seuraavaksi teoksia näiden ps/huhhahsaarien/halal-aho- piirien haaveilemasta kansalaisten ilmaisuvapauden tukahduttamisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uhkaus- ja vihapostiahan siitä julisteesta seurasi. Joten taisi kalikka tosiaan kalahtaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas tuli pataan persuleille..Hyvä juttu..Yrittävät kalastella jo lastenki kustannuksella suosiota,hyi sentään..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan se aivan totta, että näitä nuoria aivopestiin tai ohjattiin toteuttamaan sellainen poliittinen kannanotto, johon he eivät vielä ikänsä puolesta voi olla kypsiä. Tuon ikäisiä on hyvin helppo saada omaksumaan "oikeita" mielipiteitä ryhmäpaineen keinoin. Minusta tämä on eettisesti täysin väärin. Kulttuurikasvatuksen tehtävänä on antaa eväitä asioiden ymmärtämiseen monesta eri näkökulmasta, nyt on selvästi nuorille kerrottu, että näitä näkökulmia on vain yksi ja oikea, muita näkökulmia ei voi olla olemassa, tai sitten ne ovat vääriä. Pakkomokutus maistuu pahalta, kun se syötetään ihmisille väkisin, ja näin se nyt vaan on mennyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä 15 vuotiaallakin on jo omia ajatuksia ja päätyy omin keinoin oikeaan ratkaisuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se kumma juttu kun perussuomalaisia saa vetää kölin alta miten sattuu. Mutta arvostehan muita puolueita, niin heti on vihapuhetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Apulaisoikeuskanslerin viimeaikaiset ulostulot ovat selvästi poliittisesti suuntautuneita ja kantaaottavia.
Tällaiseen tehtävään tulisi valita henkilö, joka toimii objektiivisesti lakia ja demokratiaa noudattaen.
Nyt on selkeästi valikoivaa demokratiaa ja tulkintaa ilmaisuvapaudesta.
Jos hän tälla toiminnalla luulee voivansa ohjata kansalaisia ajattelemaan haluamallaan tavalla, tulee hän
erehtyneeksi ja raskaasti. Suomalaiset osaavat kyllä ihan itsekin ajatella ja se tulee näkymään jatkossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (32)

Uutisvirta

11:32
Yle: Haaskakuvauspalvelut saavat osan karhuista tottumaan ihmiseen liiaksi – professori kaipaa aiheesta lisää tutkimusta
11:30
Suuret lumikuormat voivat koetella kattoja Koillismaalla ja Lapissa – "Nyrkkisääntönä on, että suuren hallin katolla oleva 50 sentin lumikerros pitää poistaa"
11:00
Arviointineuvosto kritisoi hallitusta: "Kulutusta pitäisi lisätä vasta, jos työllisyystavoite saavutetaan"
10:47
"Otamme kalastusvesiemme vallan takaisin" – Britannia alkaa säätää EU-ajan jälkeisiä lakeja
10:35
Mittavan uransa rikkonaisinta kautta pelaava Janne Pesonen on jälleen pelikunnossa: ”Kauden tärkeimmät pelit ovat vielä edessäpäin” Tilaajille
9:56
Tutkimus selvitti, miksi BMW- ja Audi-kuskit tuntuvat törttöilevän muita useammin – statusautojen omistajissa on keskivertoa enemmän itsekkäitä kuskeja
9:50
Hurjasti pulputtava riekko tuli jopa liian lähelle kameraa Kuusamossa – "Se kävi välillä iskemässä nokalla mustiin kenkiini"
73
Tutkimus selvitti, miksi BMW- ja Audi-kuskit tuntuvat törttöilevän muita useammin – statusautojen omistajissa on keskivertoa enemmän itsekkäitä kuskeja
64
Analyysi: Nyt on siirryttävä poseerauksesta tekoihin – työllisyystoimet tänään hallituksen pöydällä
19
Maanpuolustustahto kääntyi hienoiseen nousuun – yli kaksi kolmesta puolustaisi maata aseellisesti aina, myös ylivoimaista vihollista vastaan
9
Hyyde hiljensi hetkeksi Hupisaarten purot Oulussa – vahingot taimenille selviävät vasta kesällä
9
Oulun ammattikorkeakoulussa ultralujasta teräksestä rakennetulla autolla pyritään parantamaan autojen energiatehokkuutta – "Tavoitteena oli suunnitella mahdollisimman luja ja kevyt auton runkorakenne"
8
Pienet koulut ovat joutuneet taistelemaan olemassaolostaan vuosia Lukijalta
7
Kiinalainen matkailija on tuotu eristykseen Lapin keskussairaalaan koronavirusepäilyn vuoksi – potilas oli tullut Wuhanista

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan etelä- ja keskiosassa lukuunottamatta Ahvenanmaan maakuntaa 
jäätävän tihkusateen ja lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä maan pohjoisosassa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi tallouden pitää kasvaa koko ajan?

Palkat eivät nouse kuitenkaan suhdateiden mukaan, kuten viimekertaisen nousun alun ja tämän neuvottelun välillä. Nousu o... Lue lisää...
Kui se tuollaisen ny...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image