Kotimaa

Tämä hal­li­tus­neu­vot­te­luis­ta tiedetään nyt: Aikataulu venyy ja Rinne alkaa jo hermostua

Keskustan varapuheenjohtaja Katri Kulmuni saapui keskiviikkona hallitusneuvotteluihin polkupyörällä. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 22.5.2019 18:31
Kirsi Turkki, Aki Taponen

Puheenjohtajille jää iso työ sovitella ryhmien avoimeksi jääneet asiat. Rahasta on monien mielestä puhuttu aivan liian vähän.

Aikataulu

Viiden puolueen, sdp:n, keskustan, vihreiden, vasemmistoliiton ja rkp:n hallitusneuvotteluja on nyt käyty 12 päivää. Keskiviikon neuvottelujen päätteeksi hallituksen muodostaja Antti Rinne (sd.) vaikutti jo hermostuneelta kommentoidessaan niitä tiedostusvälineille.

Hän tivasi kolmeen kertaan Ylen toimittajalta, mistä tämä tietää, että työryhmien deadline saada työnsä valmiiksi on samana iltana kello 22.

Rinteen tavoitteena on ollut, että hallitusohjelma olisi valmis perjantaina 24. toukokuuta. Aikataulu on venymässä vähintään useita päiviä, koska eurovaalit vievät puheenjohtajien aikaa ja ilmasto-, talous- ja veroasiat hiertävät neuvotteluissa.

Osa Rinteen hermostumisesta selittyikin ilmeisesti kiireellisellä valmistautumisella MTV:n vaalitenttiin. Rinne ei ole vaalitenteissä yleensä erityisesti onnistunut.

Tilanne

Ilmiöryhmät ovat laatineet pitkiä listoja toiveistaan hallitusohjelmaan ilman talousraameja. Toiveista suuri osa ei voi toteutua, koska rahaa ei riitä kaikkeen. Joidenkin tietojen mukaan ilmiöpöydät olisivat esittämässä lisämenoja kahdeksan miljardin euron arvosta, joten edessä on raaka karsiminen, jos varaa on vain miljardin euron menolisäyksiin.

Rinteen toimintatapa ja neuvottelujen johtaminen herättävät arvostelua. Osa neuvottelijoista on turhautunut, koska rahasta puhuminen on siirtynyt koko ajan eteenpäin.

Ihmetystä on herättänyt Rinteen tiistainen arvio, jonka mukaan menoja ei tarvitse karsia ja hallitus voi tehdä merkittäviä lisäyksiä sekä pysyviin menolisäyksiin että investointiluonteisiin menoihin. Keskustan väistyvä puheenjohtaja Juha Sipilä kuittasi puheet tuoreeltaan, ettei mistään ole vielä sovittu.

Rinne sanoi keskiviikkona iltapäivällä, ettei ole laskenut työryhmien ehdotusten kustannuksia yhteen.

Kipukohtia

Talous: Keskusta ja rkp haluavat, että julkinen talous on tasapainossa vuonna 2023, eikä valtio velkaannu lisää. Vasemmistoliitto on suhtautunut vähintäänkin varauksellisesti valtion omaisuuden myyntiin, jonka suuruusluokka voi olla jopa 1,5-2 miljardia euroa.

Rinteen mukaan nyt on varaa tehdä tulevaisuusinvestointeja ja lisätä menoja. Keskusta haluaisi jatkaa suurten Tampereen kautta kulkevan Suomi-radan, Turun tunnin junan ja Itäradan edistämistä hankeyhtiömallilla. Paineita on myös tieverkon korjauksiin. Vihreät on luvannut miljardi euroa pelkästään koulutukseen.

Verotus: Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan verotusta oltaisiin kiristämässä 700 miljoonaa euroa. Pieni- ja keskituloisten palkkaveroihin ei haluta koskea. Keskusta ja rkp vastustavat yritysverotuksen tiukentamista. Sdp:n ohjelmassa on muun muassa listaamattomien yrityksien verotuksen kiristäminen ja yrittäjävähennyksen poistaminen. Erilaisista haittaveroista ilmastonmuutoksen torjumiseksi keskustellaan laajasti.

Ilmasto: Keskusta haluaa turvata metsäteollisuuden investointien vaatimat lisähakkuut. Se on vaikea pala etenkin vihreille. Vasemmisto ja vihreät ovat korostaneet sosiaalista oikeudenmukaisuutta, kun ilmastolaskua maksatetaan kansalaisilla.

Ministerien määrä: Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto sanoi alkuviikosta, että neuvotteluissa vallitsee yhteisymmärrys 18 ministerin hallituksesta. Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kuittasi välittömästi, ettei ministerien lukumäärästä ole sovittu. Rkp haluaa kaksi ministeriä hallitukseen, kun 18 ministerin kaavailussa puolueella olisi vain yksi ministeri.

Työllisyystavoite

Kaikilla neuvotteluissa mukana olevilla puolueilla on tavoitteena 75 prosentin työllisyysaste vaalikauden loppuun mennessä vuonna 2023. Keinoista vallitsee erimielisyyksiä. Ryhmät ovat ideoineet työllisyyskeinoja, mutta niitä ei ole vedetty yhteen. Työllisyyskeinojen pitäisi myös olla todennettavissa olevia.

Sdp lupasi vaalikampanjassa, että työttömyysturvan aktiivimalli kumotaan. Vasemmistoliitolla on sama tavoite. Keskustan on vaikea kumota aktiivimallia, jota se oli itse edellisessä hallituksessa säätämässä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (44)

Jos demareilla olisi enää vähääkään järkeä jäljellä, olisi näiden näyttöjen perusteella pantava peli poikki. Silloin puolue voisi vielä selviytyä. Ehkä se nähdään vasta sunnuntai-iltana, mutta silloin voi olla jo liian myöhäistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Herätys! Hallitusneuvottelut ovat sujuneet hyvin. Viiden puolueen yhteinen tavoite on saada hallitusohjelma valmiiksi hyvissä ajoin ennen EU:n puheenjohtajuuskauden alkamista heinäkuun alussa. Ei hallitusohjelmaa kirjoiteta muutamassa päivässä, se neuvotellaan sovitellen erilaisia intressejä ja kaikkien puolueiden tavoitteita pyritään edistämään. Se on kaikkien suomalaisten parhaaksi. Ymmärrätkö?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heräähän jo unestasi. Tämä pelleklaani on hyväksymässä 18 maakunnan Soten, jonka oppositiossa ollessaan torppasi eli nyt on menetetty aikaa ja valtava määrä rahaa vain siksi, että vasemmisto sumutti äänestäjiä.
Ovat lisäämässä kuluja 8 miljardin edestä, vaikka pitäisi sopeuttaa 2 miljardia.
Kyllä tuosta touhusta on järki todella kaukana ja suomalaisten etuja ei ajatella lainkaan.
Kuinka te voitte olla noin kujalla asioista joista saa päivittäin eri medioista lukea?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ota järki käteesi! Valinnanvapaus se torppasi siten viime kaudella. Media ei ole luotettava tiedon lähde!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sen torppasi oppositio joka nyt on hyväksymässä saman Sote ehdotuksen jonka Sipilä hallituksen kanssa valmisteli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Semmoselta se tuntuu! Muistaako Antti kuinka hapineesti on itse ollut torppaamassa kaikkea aikaisemmin? Siitäs saat ja kun vielä joka suunnasta aletaan heittää lokaa niskaan ,niin saat samasta sarvesta mitä olet itsekkin harrastanut! Tuo AY jäärä ei osaa ollenkaan tehdä kompromisseja ja neuvotella se on nähty miljoona kertaa! Siis todella huonoin hallituksen kokooja ikinä ja eihän siitä tulekkaan mitään se nähdään,maa ei voi elää enempää velaksi,ukko on ihan pihalla taloudellisesta tilanteesta!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En edelleenkään usko,että tästä tulee hallitus. Lähtisikö Sipilä vasemmiston kelkkaan tuhoamaan nyt väistyvän hallituksen neljän vuoden uurastuksen tulokset ja palaamaan neljän vuoden takaiseen lähtöruutuun? En usko. Sipilä katsoo vasemmiston pelimerkit ja sanoo "ei kiitos,keskustapuolue ei jatka hallitusneuvotteluja."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

AY-porukan neuvottelutaktiikka on aina ollut sama. Neuvottelin työntekijöiden kanssa urakoista kolmella vuosikymmnenellä. Heidän lähtökohtansa oli joka kerta se että rahaa on rajattomasti ja siitä yritetään ottaa itselle mahdollisimman paljon, viis siitä jääkö yritykselle mitään kiinteiden kulujen katteeksi. Eikä aina jäänytkään vaan tappiota tehtiin, jota välillä myös velalla paikattiin parempien aikojen toivossa. Kovin kuulostaa nyt samalta tämä Rinteen homma. Tiedän kyllä että valtionvelka ei ole sama kuin yrityksen velka, mutta hoitokulut kaatuvat lastemme maksettaviksi joka tapauksessa. Naruja vetelee silloin joku muu kuin Suomen hallitus eli se, kenelle Suomi on velkaa. Tämä pitäisi demarienkin tajuta jos yhtään osaavat talousmatematiikkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luvattiin koska sillä saavutettiin vaalivoitto. Ei se tarkoita sitä että saisit satasen, vaan että demarit saa sinun ja muiden hyväuskoiselle hölmöjen äänet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinteen ei tartte huolehtia rahasta ja talouden raameista. Vanhana AY-pamppuna hän tietää, että työnantajilta saa rahaa! Jos ei muuten, niin pannaan ensin satamat lakkoon ja tarvittaessa yleislakko päälle. Kyllä Rinne tietää että siinä vaiheessa rahaa alkaa jostakin löytymään!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

taitaa olla sama suunta, Suomen täystuho. Sen demarit kyllä osaa, lisää veroja, velkaa ja työttömiä. Voitte onnitella itseänne demarien äänestäjät hyvästä valinnasta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinnettä olisi pitänyt pyytää lausumaan nopeasti : "alavilla mailla hallan vaara". Vastaus: "Mistä tiedät. Kerro, mistä tiedät!?".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saadun tiedon mukaan kepu on aloittanut alustavat grillaustoimet Sipilän entusiasmia kohtaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missäs ne demareita äänestäneet nyt luuraa??
Ei kuulu eikä näy.
Pyyhkikää vaan itse, jälkenne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallitusta ei tarvita, kyllä virkamieshallitus hoitaa Hetemäen johdolla kaikki Suomen kokoisen maan asiat ihan kevyesti vuoden pari, ei epäilystäkään. Näin tehtiin Kekkosen aikana useita kertoja pitkiä aikoja, jos Kekkoselle ei saatu kasattua mieleistä hallitusta. Ihmetyttää kyllä suuresti, miksi Rinteen puoluetoverit, ystävät tai läheiset eivät ole viheltäneet peliä poikki. Johan jokainen meistä huomaa TV-lähetyksissä ettei Rinne ole toipunut 2 viikon koomasta ja sydänkohtauksesta. Puhe kangertaa ja ajatus katkeaa välillä minkä ohella liikkuminen on oudon vaikeaa ihan kuin tasapino oli hakusessa. Surettaa että noin huonokuntoinen mies on pantu hoitamaan hänelle liian suurta ja vaikeaa asiaa, joka pahimmassa tapauksessa saattaa suistaa hänet takaisin sairaalahoitoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan oikea lääkäri (vitsi vitsi) kirjoittaa tuollaista??? Älä viitsi. Ei ketään PUOLUEJOHTAJAA TAI IHMISTÄ voida kommentoida noin jos on hiemankaan järkeä..
Vai onko henkilökohtainen ongelma?? On sun ongelma jos tuntuu ahdistavan erilaiset mielipiteet. Demokratiaan kuuluu ilmaisunvapaus ja sitä käytät kuten minäkin. Minä en nyt vaan keskity päättäjien henkilökohtaisiin ominaisuuksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (44)

Uutisvirta

12:33
Reserviin siirtyvä komentaja Jarmo Lindberg Puolustusvoimien Lemmenjoki-kohusta: "Riittävän pitkällä aikaperspektiivillä se asettuu mittasuhteisiinsa"
12:25
Ettan maajoukkuemiesten tie viemässä odotetusti ulkomaille – Ronkainen siirtymässä Saksan pääsarjaan, Jokela Sveitsin liigaan
12:03
Kultarannassa pääministeri Rinne ja oppositiojohtaja Halla-aho väittelivät maahanmuutosta – "Laitetaanko rautaa rajalle?"
11:55
Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari uusista tiedusteluvaltuuksista: "Kestää aikansa ennen kuin kone käy kaikilla sylintereillä"
11:46
Jo yksi aktiivinen murtaja tai rikollisporukka voi kääntää asuntomurtojen määrän kasvuun – "Rajat ylittävä rikollisuus on suuri haaste", poliisi muistuttaa
11:00
Kahdeksan Kalevan yleisöarvijoijaa liikkuu Oulun juhlaviikoilla
11:00
Pihlajalinna aloittaa yt-neuvottelut – vähennyksiä tehdään 380 henkilötyövuoden verran
24
Lipolta lipsahti piste Pöytyälle – voitto irtosi vasta kotiutuslyöntikilpailussa
22
Kaupunkiviljely siirtyy kohti Oulun keskustaa: Palstoja saatetaan jopa lakkauttaa, kun taas viljelylaatikot ovat täynnä vuodesta toiseen
17
Pohjantien remonttisumaan tulossa helpotusta: Alennettuja nopeusrajoituksia puretaan kesän aikana, siltatyömaa vaikuttaa liikenteeseen vasta syksyllä
16
Suomen muuttovoitto pieneni viime vuonna – maahanmuutto väheni ja maastamuutto kasvoi
15
Rinteen hallitus tekee paluun 1970-luvulle Lukijalta
14
Oulu kasvaa keskimäärin 1 000 asukkaalla vuodessa – enemmistö poismuuttaneista voisi harkita palaavansa Ouluun
13
Puolustusministeri Kaikkonen väläyttää 2-3 kuukauden kansalaispalvelusta – Päätökset kuitenkin jäämässä seuraavalle hallitukselle

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus annetaan tänään klo 12 Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Kainuun maakuntiin sekä seuraaviin Pohjois-Pohjanmaan kuntiin: Pudasjärvi,
Taivalkoski ja Kuusamo ja seuraaviin Lapin kuntiin: Posio, Kemi, Keminmaa ja Ylitornio. 
Metsäpalovaroitus on voimassa Varsinais-Suomen,
Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan
maakunnan länsiosassa.


Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

onnea kaaharit nyt se on tullut

EVVK. Jos tavoitan hitaamman, menen ohi. Jos nopeampi tavoittaa minut, päästän edelle. Ei ongelmaa. Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image