Kotimaa

Talvivaaran vesien hä­tä­juok­su­tuk­sis­ta tut­kin­ta­pyyn­tö

Terrafamen kaivos Sotkamossa. Arkistokuva. KUVA: Juha Neuvonen
Kotimaa 19.8.2016 10:04
STT, Kaleva

Talvivaaran kaivosta pyörittävän Terrafamen veden hätäjuoksutuksista on tehty tutkintapyyntö poliisille, yhtiö kertoo.

Yhtiö kertoo saaneensa Oulun poliisilta tiedon, jonka mukaan poliisille on tehty tutkintapyyntö koskee veden juoksuttamista joulukuussa 2015 ja huhtikuussa 2016. 

Yhtiö kertoo juoksuttaneensa tuolloin puhdistettuja vesiä Sotkamon kaivosalueelta enemmän kuin ympäristöluvan kiintiö olisi mahdollistanut.

Terrafamen omistaa Suomen valtion kokonaan omistama Terrafame Group. Hallituksen keväällä tekemän päätöksen mukaisesti Terrafame on aloittanut valmistelut kaivoksen sulkemiseksi.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kaivoksen toimintaa läheltä seuranneena voin todeta, että varsinkin ympäristön ja ihmisten terveyden kannalta kaivoksen sulkeminen olisi paras ratkaisu. Luulen, että aina löytyy "porsaanreikiä" jatkamisen puolesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puhdasta vettä ei tuolla alueella ole nähty vuosikausiin muualla kuin sadevesipisarassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saahan sitä pyytää. Minäkin olen monta tutkintapyyntöä eri rikoksista tehnyt, useista rikollinenkin tiedossa. Kaikista sama vastaus: Rikosta ei ole tapahtunut, tutkinta lopetetaan. Tosin yhdessä oli vielä omakehu: Meille kun ei näistä virkavelvollisuuksien laiminlyönneistä sanktioita tule.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Madalletaan altaiden reunat puoleen , näin voidaan hätäjuoksuttaa aiemmin tulvimisen ehkäisyyn . JA vesitilanne kutistuu puoleen . Näin ne ovat hallinnassa ja pelin & tilin teko jatkuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Talvivaaran kaivos on Suomen valtion tukemaa ympäristörikollisuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisiko valittajien mielestä vastuullisten Terrafamen johtohenkilöiden pitänyt valtita toinen vaihtoehto eli olla tekemättä mitään, kun vesien varastoaltaisiin koko ajan tuli lisää vettä taivaalta suoraan ja pintavaluntana sekä pohjavesipurkautumista? Sama tilanne on päällä myös tällä hetkellä. Edellisen omistajan aikana ongelmaa yritettiin ratkaista viranomaisten vaatimuksilla rakentaa koko ajan lisää vesialtaita. Homma johti ojasta allikkoon. Pahin tapahtui vuonna 2012 ja 2013, kun kipsisakka-altaat pettivät ja erittäin väkevät jätedet ja jatesakkaa valuivat hallitsemattomasti ympäristön luontoon ja pieniin lähijärviin. Ainut ratkaisu nykyiseen vesivarastoaltaiden ongelmaan on saada korkeimmalta hallinto-oikeudelta lupa juoksuttaa varastoaltaat tyhjiksi nopealla aikataululla. Varastoaltaiden vedet voidaan jo tämänhetkisellä puhdistustavalla juoksuttaa purkuputkea myöten maksimimäärässä Nuasjärveen ilman vesistön pilantumisen vaaraa. Sen osoittavat jo alueella tehdyt vesien tarkkailutulokset. Jätevesien juoksuttamista sekä Vuoksen että Oulujoen suuntaan vanhoja reittejä myöten on myös mahdollista jatkaa ilman vesien pilaantumisen vaaraa. Ainut este toimia näin ovat luonnonsuojelijoiksi itsensä nimenneiden omat mielikuvat suunnattomasta vesien pilaamisesta. Suomen tulisi kuitenkin olla oikeusvaltio myös yrittäjille ja taata heidän toimintamahdollisuudet voimassa olevien lakien mukaan. Tätä tarkoittaa myös ympäristönsuojelulain tulkitseminen oikeusperustein , ei ihmisten mielikuvia kumartaen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Terrafamella ei ole mitään tekemistä yrittämisen kanssa. Vesiongelmillakin lähinnä perustellaan valtion varojen kuppausta.
Mitä myöhemmäksi kaivoksen sulkeminen jää, sitä kalliimmaksi se tulee veronmaksajille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Unohdat yhden perustavanlaatuisen asian. Miksi sitä puhdasta vettä sinne altaisiin kootaan? Luulisi olleen aikaa vaikka kattaa ne altaat, rakentaa ojat valumavesiä varten. Sitä sakka-allasta ei alunperinkään ollut tarkoitettu lietelantalaksi jne
Onhan se nyt ihme ja kumma kun yritys ei 2000- luvun Suomessa osaa pitää luonnonvesiä erossa likavesistään.
Se, että pitää "hätäjuoksuttaa", se on seuraus, ei syy.
Ja jos suunnittelun laiminlyönneille ei mitään tehdä, "hätäjuoksutukset" jatkuvat vuodesta toiseen.
Nuasjärven syvänteiden hapettomuus kertoo "puhtaista" vesistä.
Kiinni se jätesammio ja pian. Syyssateet saapuvat ja taas juoksutetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

65
Pohjantien siltojen nopeusrajoitus laskee rajusti Oulujoen kohdalla – toinen vanhoista silloista jää pois käytöstä
64
Maatalouden fosforipäästöt ovatkin huomattavasti aiemmin luultua pienemmät – Johtava tutkija Ylelle: "On lakattava syyttämästä nautakarjatilojen lietekäsittelyä"
26
Voiko työntekijä rakentaa sairauslomalla omakotitaloa? Kaupallinen yhteistyö
26
Lämpöpatterit päälle ja tulet uuniin: Alkava viikko on Oulun seudulla hyinen ja sateinen, viikon puolivälin kylmät yöt voivat tietää mustaa jäätä
19
Trump: Yhdysvallat valmis vastaamaan Saudi-Arabiaa vastaan tehtyihin iskuihin – tämä öljyhyökkäyksistä tiedetään
13
Oululaiset työttömät työnhakijat pääsevät liikkumaan maksutta
12
Vaasalaisfanit riehuivat Raksilassa: Järjestyksenvalvoja joutui sairaalaan, poliisi kirjasi rikosilmoituksia pahoinpitelyistä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

142 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

Niin mikä on nyt sitä? Tämä nykyinen yltäkylläisyyskö? Ihmiset elävät pidempään ja rutiköyhien osuus on maailmassa pien... Lue lisää...
Taloudesta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image