Kotimaa

Talvivaaran vesien hä­tä­juok­su­tuk­sis­ta tut­kin­ta­pyyn­tö

Terrafamen kaivos Sotkamossa. Arkistokuva. KUVA: Juha Neuvonen
Kotimaa 19.8.2016 10:04
STT, Kaleva

Talvivaaran kaivosta pyörittävän Terrafamen veden hätäjuoksutuksista on tehty tutkintapyyntö poliisille, yhtiö kertoo.

Yhtiö kertoo saaneensa Oulun poliisilta tiedon, jonka mukaan poliisille on tehty tutkintapyyntö koskee veden juoksuttamista joulukuussa 2015 ja huhtikuussa 2016. 

Yhtiö kertoo juoksuttaneensa tuolloin puhdistettuja vesiä Sotkamon kaivosalueelta enemmän kuin ympäristöluvan kiintiö olisi mahdollistanut.

Terrafamen omistaa Suomen valtion kokonaan omistama Terrafame Group. Hallituksen keväällä tekemän päätöksen mukaisesti Terrafame on aloittanut valmistelut kaivoksen sulkemiseksi.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kaivoksen toimintaa läheltä seuranneena voin todeta, että varsinkin ympäristön ja ihmisten terveyden kannalta kaivoksen sulkeminen olisi paras ratkaisu. Luulen, että aina löytyy "porsaanreikiä" jatkamisen puolesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puhdasta vettä ei tuolla alueella ole nähty vuosikausiin muualla kuin sadevesipisarassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saahan sitä pyytää. Minäkin olen monta tutkintapyyntöä eri rikoksista tehnyt, useista rikollinenkin tiedossa. Kaikista sama vastaus: Rikosta ei ole tapahtunut, tutkinta lopetetaan. Tosin yhdessä oli vielä omakehu: Meille kun ei näistä virkavelvollisuuksien laiminlyönneistä sanktioita tule.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Madalletaan altaiden reunat puoleen , näin voidaan hätäjuoksuttaa aiemmin tulvimisen ehkäisyyn . JA vesitilanne kutistuu puoleen . Näin ne ovat hallinnassa ja pelin & tilin teko jatkuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Talvivaaran kaivos on Suomen valtion tukemaa ympäristörikollisuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisiko valittajien mielestä vastuullisten Terrafamen johtohenkilöiden pitänyt valtita toinen vaihtoehto eli olla tekemättä mitään, kun vesien varastoaltaisiin koko ajan tuli lisää vettä taivaalta suoraan ja pintavaluntana sekä pohjavesipurkautumista? Sama tilanne on päällä myös tällä hetkellä. Edellisen omistajan aikana ongelmaa yritettiin ratkaista viranomaisten vaatimuksilla rakentaa koko ajan lisää vesialtaita. Homma johti ojasta allikkoon. Pahin tapahtui vuonna 2012 ja 2013, kun kipsisakka-altaat pettivät ja erittäin väkevät jätedet ja jatesakkaa valuivat hallitsemattomasti ympäristön luontoon ja pieniin lähijärviin. Ainut ratkaisu nykyiseen vesivarastoaltaiden ongelmaan on saada korkeimmalta hallinto-oikeudelta lupa juoksuttaa varastoaltaat tyhjiksi nopealla aikataululla. Varastoaltaiden vedet voidaan jo tämänhetkisellä puhdistustavalla juoksuttaa purkuputkea myöten maksimimäärässä Nuasjärveen ilman vesistön pilantumisen vaaraa. Sen osoittavat jo alueella tehdyt vesien tarkkailutulokset. Jätevesien juoksuttamista sekä Vuoksen että Oulujoen suuntaan vanhoja reittejä myöten on myös mahdollista jatkaa ilman vesien pilaantumisen vaaraa. Ainut este toimia näin ovat luonnonsuojelijoiksi itsensä nimenneiden omat mielikuvat suunnattomasta vesien pilaamisesta. Suomen tulisi kuitenkin olla oikeusvaltio myös yrittäjille ja taata heidän toimintamahdollisuudet voimassa olevien lakien mukaan. Tätä tarkoittaa myös ympäristönsuojelulain tulkitseminen oikeusperustein , ei ihmisten mielikuvia kumartaen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Terrafamella ei ole mitään tekemistä yrittämisen kanssa. Vesiongelmillakin lähinnä perustellaan valtion varojen kuppausta.
Mitä myöhemmäksi kaivoksen sulkeminen jää, sitä kalliimmaksi se tulee veronmaksajille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Unohdat yhden perustavanlaatuisen asian. Miksi sitä puhdasta vettä sinne altaisiin kootaan? Luulisi olleen aikaa vaikka kattaa ne altaat, rakentaa ojat valumavesiä varten. Sitä sakka-allasta ei alunperinkään ollut tarkoitettu lietelantalaksi jne
Onhan se nyt ihme ja kumma kun yritys ei 2000- luvun Suomessa osaa pitää luonnonvesiä erossa likavesistään.
Se, että pitää "hätäjuoksuttaa", se on seuraus, ei syy.
Ja jos suunnittelun laiminlyönneille ei mitään tehdä, "hätäjuoksutukset" jatkuvat vuodesta toiseen.
Nuasjärven syvänteiden hapettomuus kertoo "puhtaista" vesistä.
Kiinni se jätesammio ja pian. Syyssateet saapuvat ja taas juoksutetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:46
Arvio: Kaikki saavat kimaltaa tavallaan – hienovaraisesti Louna-Tuuli Luukka kiteyttää muunsukupuolisten ja transihmisten tarinat seikkailuhenkisiksi dinosaurusfaabeleiksi
12:23
Seppo-koira valittiin Hyvän mielen lähettilääksi – "Pienistä asioista nauttiminen on tie onneen"
12:17
Pororikas Johan Aslak Labba ei ymmärrä "nuorten kiihkoa" eikä "lukeneiden riitelyä" saamelaisten sorrosta: "Asuntolassahan oli herrojen oltavat" Tilaajille
12:02
Hirvi putosi jäihin Kuhmon Nuolijärvellä – eläin pääsi pälkähästä ennen kuin pelastuslaitos ehti paikalle
11:47
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri haluaa reaaliaikaisen seurannan antibioottien kulutukseen – ”Toivomme, että se olisi valtakunnallinen hanke"
11:25
Postialan lakko jatkuu, sähköliitto tukilakkoon – Palta olisi hyväksynyt sopimuksen: "Olemme tulleet vastaan keskeisissä riitakysymyksissä"
11:21
Rivitalossa kärynneet tekstiilit aiheuttivat hälytyksen Kemissä
52
Oulun kaupunki jakaa 2000 lamppua pyöräilijöille – tempaus on osa valtakunnallista Pyöräilytalvi-viikkoa
43
Kaupunginhallitus päätti: Linnanmaan uimahallin rakentaminen aloitetaan jo ensi vuonna
40
IMF:ltä tylyt terveiset Suomen velkaantumisesta: Rinteen hallituksen tavoite ei toteudu, dieselin ja turpeen veroalet pois tai muita säästötoimia
39
Postialan lakko jatkuu, sähköliitto tukilakkoon – Palta olisi hyväksynyt sopimuksen: "Olemme tulleet vastaan keskeisissä riitakysymyksissä"
23
Huuhkajat päätti EM-karsinnat tappioon, Kreikka voitti 2-1 – häviö tietää paikkaa arvonnan neloskorissa
22
Oulun yliopistokampus toimiva nykyisellään – mikä on se malli, johon visio yliopistosta keskustassa perustuu? Lukijalta
18
Led-valo kertoo, milloin suihkun käyttö kannattaa lopettaa – oululaisyritys kehitti suihkuvahdin, joka saa tarvitsemansa energian virtaavasta vedestä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä oleva lumi tamppautuu liukkaaksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.11.

Fingerpori

19.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image