Kotimaa

Talvivaaran ex-toi­mi­tus­joh­ta­ja Pekka Perälle syyte törkeästä si­sä­pii­ri­tie­don vää­rin­käyt­tä­mi­ses­tä

Talvivaara-kaivosyhtiön perustaja Pekka Perä saa syytteen pörssirikoksesta. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 30.1.2018 14:47 | Päivitetty 30.1.2018 17:47
STT

Talvivaara-kaivosyhtiön perustaja Pekka Perä on saanut syytteen törkeästä sisäpiiritiedon väärinkäytöstä. Ahtium-yhtiön mukaan syytteen on saanut myös Pekka Erkinheimo, joka toimi Talvivaaran kaupallisena johtajana.

Syytteet liittyvät maaliskuussa 2013 tehtyihin Talvivaaran osakkeiden merkintäoikeuksien kauppoihin. Kauppoja tehnyt Talvivaara Management oli holding-yhtiö, jonka osakkaina oli Talvivaaran johtoa ja avainhenkilöitä. Se purettiin keväällä 2015.

Jutussa tehdyistä syyttämättäjättämispäätöksistä ilmenee, että kauppojen aikana voimassa ollut Talvivaaran tuotantoennuste oli helmikuinen tilinpäätöstiedote, jossa Talvivaara odotti 18 000 tonnin nikkelin tuotantoa vuodelle 2013. Heinäkuussa yhtiö julkisti negatiivisen tuotantopäivityksen, jossa vuosiennusteesta luovuttiin. Yhtiön osakkeen kurssi laski noin yhdeksän prosenttia.

Syyttäjät epäilevät, että Perä ja Erkinheimo ovat käyttäneet hyödyksi pääsyään Talvivaaran päivittäisiin raportteihin. Jo yhtiön myydessä merkintäoikeuksiaan Talvivaara oli huomattavasti jäljessä asettamastaan nikkelin tuotantotavoitteesta.

Hyöty päätyi holding-yhtiölle

Merkintäoikeudet myytiin noin 246 000 euron hinnalla. Kihlakunnansyyttäjä Tapio Nyrhilän mukaan hyöty epäillystä sisäpiiritiedon väärinkäytöstä on päätynyt holding-yhtiölle.

Nyrhilä vahvisti tiistaina, että kahta henkilöä vastaan on nostettu syyte. Jutussa on lisäksi tehty toistakymmentä syyttämättäjättämispäätöstä.

Entinen Talvivaaran Kaivososakeyhtiö vaihtoi nimensä Ahtiumiksi marraskuussa ja kehittää parhaillaan uutta liiketoimintaa. Kaivostoiminta Sotkamossa on nykyään valtion omistaman Terrafamen hoidossa. Perä on Ahtiumin toimitusjohtaja ja Erkinheimo varatoimitusjohtaja.

Perä ei tiistaina vastannut STT:n soittopyyntöön. Ahtiumin hallituksen puheenjohtajan Tapani Järvisen mukaan syytteet eivät vaikuta yhtiön toimintaan tai syytettyjen asemaan yhtiössä.

Jutussa on kaksi syyttäjää. Istuntopäivää oikeudessa ei ole vielä määrätty.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Jääkö exmisteri Lehtomäki tutkintojen ulkopuolelle? Hänen pöydällään pyöri kaikki Talvivaaran kaivostoimintaan liittyvät maasto- ja laboratoriotutkimukset, myös tiedot uraanin olemassa olosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Talvivaarassa piti rikastuttaa malmia mutta rikastutettiin perä ja muutama muu avaintyöntekijä ja kai muutama päätöksentekijäkin sai siivunsa. Muille jäi savuavat rauniot ja pilatut vedet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tämä on sellaista toimintaa että tämå täytyy pitää toiminnassa. - Alexander Stubb

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikä tässä vielä kaikki.
Ympäristölle aiheutettu vahinko, konkurssilta pelastettu velkasaneeraukseen asetettu, on tämä työllistänyt tähän asti tolokun verran ihmisiä ja vielä
taitaa riittää puuhastelua joksikin
aikaa.
Onneksi suomen viranomaiset ei
ole yrittäneet estää rehellisenä
pidettyä yritystoimintaa, minkä
olisi huonomman säätelyn maassaa saattaneet
tehdä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perä leipoi talvivaaralla taskunsa täyteen rahaa, mistään muusta talvivaarassa ei ole ollut koskaan kyse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

24.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image