Kotimaa

Talvivaara syyttää kohonneista pH-arvoista majavapatoa

Kotimaa 29.4.2013 19:56
Kaleva

Talvivaaran kaivososakeyhtiö syyttää Talvivaaran eteläpuolisten lähivesistöjen Lumijoen ja Kivijoen kohonneista pH-arvoista majavapatoa.

Lumijoen alaosassa veden pH-arvo oli perjantaina 11, kun se tavallisesti on 7–8. Kivijoessa pH kohosi viikonloppuna tasolle 10, kun joen pH-taso on tavallisesti noin 7.

Yhtiön ympäristöpäällikkö Veli-Matti Hilla kirjoittaa Talvivaaran Paikan päällä -blogissa maanantaina, että pH-arvojen tilapäisen kohoamisen syyksi on selvinnyt vastarakennettu majavapato Lumijoessa.

Majavapato on yhtiön mukaan aiheuttanut Lumijoessa tulvan ranta-alueelle, jossa on ollut kalkkia viime vuoden marraskuun aikana tehtyjen helikopterikalkitusten jäljiltä. Tulvaveteen liuennut kalkki on yhtiön mukaan nostanut veden pH-tasoa majavapadon alapuolella.

Majavan tekemä pato on käyty purkamassa viikonloppuna, minkä seurauksena Lumijoen veden pH oli yhtiön mukaan maanantaina laskenut viikonlopun lukemista.

"Alueella käydään tarkistuskäynnillä päivittäin ja patoa puretaan, mikäli majava rakentaa sen uudestaan", Hilla kirjoittaa.

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän ympäristöterveysviranomaiset varoittivat maanantaina käyttämästä Lumijoen ja Kivijoen vettä talous- ja virkistyskäyttöön veden muututtua tavallista alkaalisemmaksi.

Kohonneen pH:n vuoksi vesi voi aiheuttaa suuhun joutuessaan limakalvon kirvelyä. Jos vettä käytetään pesuvetenä, se voi ärsyttää silmiä ja ihoa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (148)

"Viherpiipertäjät" ja "risuparrat" ovat omien alojensa asiantuntijoita (kuulun itsekin heihin, yli 60 vuoden iästäni ja 30 vuoden prosessiteollisuusurastani huolimatta). Heitä kannattaa kuunnella Talvivaaran tapauksessa, koska he antavat puolueetonta tietoa ympäristöä uhkaavista riskeistä. Oma käsitykseni on, että meihin kohdistuvan pilkan takana on lähinnä pelko omien kaivostyöpaikkojen säilymisestä, jonka vuoksi voidaan uhrata ympäristökin. Toivoisin, että tässä yhteydessä ymmärrettäisiin kuitenkin yksi asia: ellei kaivoksen vesi- ja ympäristöteknologiaa ryhdytä pikaisesti rakentamaan, on koko Talvivaaran toiminta erittäin uhanalainen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pertsa Reponen sanoitti vuonna 1973:
"Kuvittelen huomisen, mä majavaa voi nähdä en
Pääkallo löytyy valkoinen, varrella virran"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vähänkös ollaan kateellisia täällä Etelä-Suomessa, kun täällä majavat eivät osaa lentää helikopterilla ja kalkita vesistöä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Majavan syy ympäristön pilaaminen, joten saakoon kovimman rangaistuksen. Ps poliisi oli antanutkyllä luvan purkaa padon miksi sitä ei tehty vaan haluttiinko tehdä majavasta päärikollinen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Majava on niin viisas että yrittää estää Talvivaaran myrkkyvesien valumisen vesistöihin mutta minkäs teet kun Perällä on kaivinkoneita ja valtiolla Talvivaaran osakkeita. Majava parka voi vielä saada syytteen ja vahingonkorvausvaatimuksen ojien patoamisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpa typerää syyttää viatonta majavaa, joka ei tajua aiheuttavansa haittaa rakentamalla kotinsa paikkaan joka haittaa ihmistä. Loppujen lopuksi syy ei ole edes majavan vaan tuon helikopterikalkituksen. Ihmisten pitäisi vähän ajatella mitä sanovat ja kirjoittavat ja etsiä oikeita syitä. On kuitenkin hyvä ilmoittaa, ettei Lumijoenvettä kannata käyttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisiko yleisellä mielipiteellä ja näillä hömppäuutisilla joku korrelaatio? Kohta saa kansa nukkua taas yönsä hyvin kun kaivosteollisuudesta ei kuulu mitään uutisia. Sillä tosin ei ole mitään tekemistä realiteettien kanssa, mutta tavalliselle pulliaiselle pitää syöttää sitä mitä he haluavat kuulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No voiha räkä! Kyllä nyt ompi majava, Kainuun ihan pahin ykköspeto! ;-)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Majavan padon kaivaminen auki on aika törkeä teko. Yleensä majava tekee pesän padon yhteyteen missä se kasvattaa poikaset. Siellä on nyt saatettu kuopasta lepikkoon koko majava yhteisö. Mutta näistä ei koskaan yhtiö joudu vastuuseen niinku ei tähän mennesäkkää mistään ympäristöön liittyvästä rikoksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juhanin kans täysin samaa mieltä. Lisäksi tässä on nyt lähellä suurenpi selkkaus jos poliisi kuulusteltuaan padon tekijän käykin ilmi että tekijä(t) ovatkin kanadanmajavia. Kanada joutaa maksaa koko talvivaaransotkun? Vai olenko ymmärtänyt oikein?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Majavat täytyy nyt hävittää Suomesta jos ne kerta sotkee vesistöjen PH-arvot!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi näistä ympäristorikoksista poliisi ei tee tutukinta. Koko ajan rikotaan ympäristölaikia ja missään ei kirjoiteta, että näistä tehtäisiin rikostutkintaa. Jos joku asunnoton ryöstää nälissään grilliltä nakkisämpylän niin siitä tulee hänelle helposti pari vuotta linnaa. On olemassa köyhien ihmisten rikokset joista tulee kova tuomio ja taas rikkaiden ihmisten rikokset, jotka pääosin jäävät ilman poliisi ja oikueustoimia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika hankala on pienen ihmisen lähteä nostamaan syytteitä. Allekirjoittamalla adressit.com/ryhmakanne saadaan tätäkin asiaa eteenpäin. Ympäristölaista puuttuu ryhmäkanteiden nostamis mahdollisuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa tuo majava olla parempi tilkitsimään Talvivaaran vuotavat altaat kuin Talvivaaran insinöörit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (148)

Uutisvirta

21.4.
Ukrainan presidentiksi nouseva Volodymyr Zelenskyi on oligarkin tukema näyttelijä ja yrittäjä
21.4.
Pikkuleijonien taival MM-mitalipeleihin mutkistui entisestään – tappioputki kolme ottelua
21.4.
Kalevalan Aino on nähty uhrina ja kuuliaisena sisarena, kirjailija Tiina Piilola näkee hahmon toisin – "Tällaiset tulkinnat kuulostavat nykynaisen korviin älyttömiltä"
21.4.
Volodymyr Zelenskyi on voittamassa Ukrainan presidentinvaalit murskaluvuin – presidentti Poroshenko on tunnustanut tappionsa
21.4.
Ensi viikolla ilmassa on kesän tuntua: Aurinko paistaa, lämpötilat nousevat Oulussa noin 16 asteeseen – "Lämpötilat selvästi tavallista korkeampia"
21.4.
Tuntematon mies pahoinpiteli alaikäistä tyttöä Pudasjärvellä, Rukalla pahoinpitelyn uhriksi joutui eteläsuomalainen mies
21.4.
Mies kelkkaili Pudasjärvellä pelkkä pyyhe päällään ja putosi kelkan kyydistä – puhalsi 1,9 promillea

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Perintövero pois!

ainakin tuli selväksi minkä aatteen mies olet ei muuta kun muutat pohjois koreaaan siellä valtio omistaa kaiken oikea pa... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

22.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image