Kotimaa

Ta­lous­asian­tun­ti­jat ennustavat: tuleva hallitus rikkoo vaa­li­lu­pauk­sia – Työl­li­syy­sas­tet­ta ei voi nostaa entistä vauhtia, tu­lon­siir­to­jen lisäämiseen ei ole varaa

Talousnäkymien merkitystä hallitusneuvotteluissa arvioivat ekonomistit Jan von Gerich Nordeasta (vas.), Pasi Kuoppamäki Danske Bankista, Jaakko Kiander Ilmarisesta, Heidi Schauman Aktiasta ja Reijo Heiskanen OP-ryhmästä.
Kotimaa 16.4.2019 8:30 | Päivitetty 16.4.2019 10:25
Elina Melamies

Tulevassa hallitusohjelmassa on huomioitava, että talouskasvu vähintään hidastuu ja voi jopa sukeltaa alkavalla vaalikaudella. Tästä talouden asiantuntijat muistuttavat hallitustunnustelijoita. Näin he ennustavat talouspolitiikan suuntaa.

OP-ryhmän pääekonomisti Reijo Heiskanen: Verotuksella entistä suurempi rooli

"Eduskuntavaalien tuloksella on selvä vaikutus talouspolitiikan keinoihin ja verotuksen painopisteeseen. Puolueet jakavat varsin yhtenäisesti tavoitteen nostaa työllisyysastetta. Selvä siirtymä vasemmalle vaikuttaa varmasti keinoihin, joilla tavoitteisiin pyritään. Verotuksella on nyt selkeästi suurempi rooli kuin oikeistopuolueilla tai vanhalla hallituksella.

Valtiovarainministeriön laskelmien mukaan tulevan hallituksen on leikattava julkisia menoja tai kiristettävä veroja ainakin kahden miljardin euron verran.

On todennäköistä, että vihreät ovat hallituksessa, ja ilmastoteemat ja siihen liittyvät toimet saavat kohtalaisen suuren roolin. Sekin varmaan näkyy verotuksen painopisteessä.

Politiikan viitoituksissa on hyvä varautua siihen, mitä tehdään, jos talous jonkin verran notkahtaa.

Matalasuhdanne tulee vientimarkkinoilta. Vientisektorilla kustannuskilpailukyky ei ole parantunut niin paljon kuin edellisen hallituskauden alussa toivottiin. Meillä on tälläkin hetkellä alijäämäinen ulkomaankauppa, joten yritysten kustannuskysymykset nousevat esille. Mikäli matkan varrella käydään matalasuhdanteessa, ei pitäisi alkaa kasata uusia kustannuksia elinkeinoelämälle, etteivät paineet tule suuremmiksi."

Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich: Näemme jälleen yksityiskohtaisen hallitusohjelman

"Hallitustunnusteluihin lähtevän sdp:n mahdollisuudet pitää kiinni vaalilupauksistaan ovat nyt heikommat kuin siinä tapauksessa, että puolue olisi ollut vaalien selvä ykkönen. Joudutaan tekemään aika paljon kompromisseja, että hallitus saadaan pystyyn.

Sdp:n ehdottamia pysyviä menolisäyksiä pitäisi pyrkiä tällaisessa epävarmassa talousympäristössä välttämään. Jo lähtötilanteessa valtiontalous on selkeästi alijäämäinen. Talouskasvu on vähintään hitaampaa, ja jopa taantuma voi olla kulman takana tämän vaalikauden aikana.

Vauhti, jolla työllisyysastetta voidaan nostaa, ei voi olla se, jota edellinen hallitus pystyi pitämään. Olemme lähellä niin sanottua rakenteellisen työttömyyden tasoa. Tarvitaan käytännön rakenneuudistuksia, jotta saadaan uusia ihmisiä työmarkkinoille tai työllistettyä jäljellä olevia työttömiä. Työllisyysasteen nosto tulee olemaan huomattavasti haastavampaa kuin edellisen hallituksen aikana.

Suomalaiset ovat tottuneet kompromisseihin hallitusneuvotteluissa. Lopputulos on aina jonkinlainen koalitiohallitus, ja puolueet voivat sanoa, että emme voineet pitää kaikkia vaalilupauksia, koska emme voineet päättää niistä yksin. Äänestäjän kannalta tämä on harmittava tosiasia.

Tämä painaa nyt entistä enemmän, koska tällaista vaalitulosta ei ole ollut koskaan aiemmin. Ei ole suuria puolueita, vaan keskisuuria.

Näemme vaikeat hallitusneuvottelut ja suuria kompromisseja. Koska hallitukseen tulee hyvin erilaisia puolueita, tullaan näkemään jälleen hyvin yksityiskohtainen hallitusohjelma, koska puolueet eivät luota toisiinsa siinä, mitä jatko tulee tuomaan mukanaan. Kaikki on kirjoitettava hallitusohjelmaan."

Työeläkeyhtiö Ilmarisen yhteiskuntasuhdejohtaja Jaakko Kiander: Jakovaraa ei ole

"Hallitusneuvotteluista tulee vaikeat.

Olipa kombinaatio mikä tahansa, on vaikeaa yhdistää puolueiden tavoitteet vaatimattomiin talouden näkymiin. Joudutaan palaamaan valtiovarainministeriön kestävyysarvioon, joka kertoo, ettei jakovaraa ole.

Näyttää siltä että talouskasvu jää alkavalla vaalikaudella hitaaksi. Mitään romahdusta ei onneksi kukaan lupaile, mutta kasvu on yhden ja kahden prosentin välillä. Se tarkoittaa, ettei rahaa oikein löydy uusiin menokohteisiin.

Kaikilla tulevilla hallituspuolueilla oli isoja toivomuksia. On perusteltu vaatimus, että vanhustenhoito pitää saada kuntoon, mutta se maksaa äkkiä satoja miljoonia tai miljardin. Pitäisi myös nopeuttaa hoitoon pääsyä, ja vasemmisto-oppositiopuolueet toivoivat parannusta perusturvaetuuksiin. Sekin on monella tapaa hyvä ajatus, mutta maksaa äkkiä lähemmäs miljardin.

Hävittäjäkonekaupat pitäisi saada käyntiin, ja kokoomuksella oli isoja toiveita veronalennuksista. Nekin voisivat olla hyviä, koska työn verotus on aika ankaraa.

Näiden yhdisteleminen on tosi hankalaa, ja valtiovarainministeriö sanoo, ettei näistä mihinkään ole rahaa, älkää tehkö mitään.

Puolueiden on vaikeaa tuottaa äänestäjille pettymyksiä, koska vaalitulos kertoi, että äänestäjät olivat pettyneitä hallitukseen ehkä juuri siksi, että se teki leikkauksia etuuspuolella."

Aktian pääekonomisti Heidi Schauman: Työmarkkina-asioissa tehdään kipeitä ratkaisuja

"Näyttää todennäköiseltä, että tulisi sini-punahallitus, jossa ovat sdp, kokoomus, vihreät ja rkp. Toinen vaihtoehto on, että EU-puheenjohtajuuteen mennään heinäkuussa ilman hallitusta ja käydään Ruotsin tietä, jossa kukaan ei oikein pysty päättämään mistään.

Jos hallitus muodostuu, uskoisin, että perhevapaauudistus on mahdollinen, kun katsotaan neljän suurimman puolueen uudistusohjelmia. On helppo yhteinen linjaus lisätä isien kiintiöitä ja tehdä radikaaleja muutoksia vanhempainvapaajärjestelmään.

Kaikki puolueet ovat sitoutuneet nostamaan työllisyysastetta 75 prosenttiin. Nyt on pohdittava, miten siihen päästään. Se ei tule olemaan helppoa.

Jokaisella puolueella on niin sanottuja kynnyskysymyksiä. Jos vaikkapa sdp ja kokoomus neuvottelisivat työmarkkinauudistuksista, aktiivimallista luopuminen nostetaan neuvotteluun.

Työmarkkina-asioista kaikilla puolueilla on omia näkemyksiä. Puolueet voivat löytää yhteisen ratkaisun, koska ovat tietoisia siitä, että kipeitä ratkaisuja pitää tehdä. Työpaikat eivät synny ainoastaan luomalla kannustimia työntekijöille, vaan pitää myös varmistaa, että työnantajat ovat valmiita palkkaamaan.

Laskelmia ei voi tehdä siihen perustuen, että kaikki jatkuu hyvin. Julkisen talouden kestävyys on kaiken ytimessä: miten kalibroidaan politiikkaa niin, että se on myös pitkässä juoksussa kestävää ja tämän päivän nuoret eivät saa velkapommia."

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki:

"Perussuomalaiset saivat todennäköisesti ääniä myös niiltä, jotka suhtautuvat epäillen vihreisiin ajatuksiin Suomen tiukentuvasta ilmastopolitiikasta ja metsäteollisuuden ajamisesta ahtaammalle. Maa- ja metsätalouden voi kuitenkin ajatella kärsineen tappion, sillä perussuomalaiset tuskin pääsee merkittävällä tavalla vaikuttamaan hallituksen talouspolitiikkaan ja keskustan kannatus romahti. Voittaneet puolueet voivat ajaa edellistä hallitusta selkeämpää kaupunkipolitiikkaa.  

Vaaliohjelmissa korostettiin satsauksia tutkimukseen, koulutukseen ja infrastruktuuriin. Näitä voi pitää tärkeinä talouden kasvupotentiaalin ja vetovoimaisuuden lisäämisen kannalta. Varhaiskasvatus saanee lisää vastuuta ja resursseja. Työperäisen maahanmuuton määrän lisääminen saattaa myös yhdistää muita puolueita kuin perussuomalaisia.

Kilpailukykyinen verotus on jo hankalampi asia, vaikka ikääntyvät eurooppalaiset maat kilpailevat yhteismarkkinoilla osaavasta työvoimasta ja yrityksistä. Suuret puolueet voisivat myös päästä yhteisymmärrykseen sosiaaliturvan yksinkertaistamisesta pienin askelin perustulon suuntaan, mutta turvan mitoituksesta ja vastikkeellisuudesta onkin jo paljon vaikeampi sopia.

Puolueet haluaisivat tukeutua tiukasti arvopohjaansa, mutta käytännössä joudutaan myymään useita vaalilupauksia hallitusneuvotteluissa. Työmarkkinakysymykset taitavat olla hallitusneuvotteluiden iso haaste, jos vasemmisto haluaa lähteä kumoamaan aktiivimallia ja paikallinen sopiminen ei etene.

Finanssipolitiikka todennäköisesti nytkähtää löysempään suuntaan ja verotus kiristyy ainakin haittaverojen osalta. Rajallinen finanssipolitiikan liikkumavara julkisten menojen lisäyksen suuntaan kannattaisi säästää heikompaan hetkeen. Taloudessa ei ole jakovaraa merkittävään tulonsiirtojen lisäämiseen."

MAINOS

Kommentoi

Oikeistolainen politiikka vahvistuu, se on varmaa. Maaseutu autioituu maatalousväestön myötä ja muun elinkeino- ja yritystoiminnan keskittyessä kasvukeskuksiin. Varsinkin jos hallituksen muodostavat demarit, vihreät ja kokoomus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Työl­li­syy­sas­tet­ta ei voi nostaa entistä vauhtia"

Siirretään joka ikinen työtön "valtion hommiin" palkan kera. Tes-minimi. Rahat kyllä löytyisi kun prioriteetit ja perspektiivi olisi kohdillaan.

Sen sijaan palkaton työ tuhoaa yrityksiä maasta ja vie sitä kautta verotuloja sekä lisää työttömyyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Merkillistä miten yksisilmäisiä talousasiantuntijat ovat. Rahaa ei tarvitse taikoa mistään tyhjästä vaan seuraavat ilmeiset kohteet ovat olemassa. Pääoma-, perintö- ja yhteisöverojen reipas korottaminen, yritysten verokikkailu ja harmaa talous kuriin, hävittäjäkaupoista ja hyödyttömistä yritystuista luopuminen. Jos nämä eivät muka tuo lisää rahaa valtion käyttöön, vastatkaa asiantuntijat miksi eivät?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väität ja ohessa perustelut, miksi ei.
"Pääoma-, perintö- ja yhteisöverojen reipas korottaminen" - Pääomaverotuksen korotus on erittäin tuhoisaa investoinneille ja yritystoiminnalla/riskienotolle kaikkien tutkimusten mukaan. Lisäksi pääomatuloja on mahdollista järjestellä mm. ulkomaille. perintöveron korotus on mahdollinen, mutta sillä on myös kääntöpuolensa nimenoma yritysten sukupolvenvaihdoksissa. Yhteisöveron korotus pienentäisi yritysten maksamaa verosummaa.
"yritysten verokikkailu ja harmaa talous" -> tämä on demareiden lempilapsi jota Urpilainen yritti viimeksi. Lopputulos oli negatiivinen eli kulut olivat suuremmat kuin ylimääräiset tulot.
"hävittäjäkaupoista luopuminen" -> kyse on kertalountoisesta kulusta millä ei ole kestävyysvajeeseen mitään merkitystä. Lisäksi kannattaa pitää mielessä että kaikilla valtiloilla on aina ilmavoimat. Joko omat tai vieraat.
"hyödyttömät yritystuet" -> ainoa asia listassasi jonka toteutuksessa on jotain järkeä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerroit juuri pahimmat mahdolliset keinot millä ajetaan tämän maan talous alas ja tuhotaan hyvinvointiyhteiskunta.

Tosiasia on, että yritykset ja korkeastikoulutetut eivät jää tänne jos verot ovat kohtuuttomia. Itseasiassa tälläkin hetkellä on kovia paineita laskea verotusta globaalin verokilpailun takia.

Parhaat keinot olisivat yhteisöverojen ja työntekijöiden veroprogression roima alentaminen sekä hyvät tuet yrityksille, jotka siirtävät toimintojaan suomeen. Tämä rahoitettaisiin leikkaamalla julkisen sektorin toimintoja sillä suomessa on yksi maailman kalleimmista byrokratioista suhteessa väkilukuun.

Meillä on hyvä koulutuspohja ja stabiili yhteiskunta, mutta Suomi on yksinkertaisesti ihan järjettömän kallis maa tehdä liiketoimintaa. Lisäksi yrittämisen aloittaminen on tehty kalliiksi ja erittäin riskiseksi (menettää kaiken yhteiskunnan tuen sekä saa vielä rangaistuskarenssit jos yrittäjänä epäonnistuu) ja vielä kaikenlisäksi yrittämisellä tienaaminen on vaikeaa kovan osinkoverotuksen takia vaikka siinä onnistuisikin.

Tiedän, että tämä on epäintuitiivista, mutta valitettavasti se nyt vain on fakta, että veroja korottamalla saat pitkässä juoksussa vähemmän rahaa ja huononnat yhteiskunnan oloja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

29
MTV: Kalle Palander muuttaa takaisin synnyinkaupunkiinsa Tornioon – syynä lasten koulunkäynti
22
IS: Liikennelääketieteen professori pitää uutta pistekohtaista nopeusvalvontaa älyttömänä – "Homma on lähtenyt täysin lapasesta"
12
Poliisi valvoi liikennettä Käsivarren Lapissa: ylinopeuksia, useita ajokieltoja ja 11 000 euron ylikuormamaksu
10
Pari kysymystä: Miksi Kiimingin ekopisteitä on lopetettu?
9
Suomalainen autojen yhteiskäyttöpalvelu aikoo globaaliksi – "Sama jakamis- ja kiertotalouden mullistus tapahtuu liikkumisessa nyt kuin Airbnb:ssä 10 vuotta sitten"
8
Yrittäjä myy "sotkun munkkeja", joita ei ole leivottu missään sotilaskodissa – Sotilaskotiyhdistys pitää toimintaa moraalittomana Tilaajille
8
Tuore tangokuningas Johannes Vatjus otettiin lämmöllä vastaan kotikaupungissaan Haapavedellä – "Voi Johannes, minkä teit!"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Tornio, Enontekiö ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton vastustus hiipuu

221 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mansikka maalle töihin?

Kyllä se on ongelmana, että osa suomalaisista eivät halua tehdä töitä, jos siinä ei ole jotain "hohtoa" tai ei muutoinka... Lue lisää...
Ryö palkitsee

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image