Kotimaa

Talouden käänne heikompaan panee vipinää kinttuihin – Hal­li­tus­puo­lu­eet lähtevät sorvaamaan budjettia "kaikki mulle heti" -asetelmassa

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallitus kokoontuu tiistaina ja keskiviikkona ensimmäiseen budjettiriiheensä. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 15.9.2019 19:10
STT

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallitus kokoontuu tiistaina ja keskiviikkona ensimmäiseen budjettiriiheensä. 

STT:n haastattelemien asiantuntijoiden arvioissa suurin mielenkiinto kohdistuu hallituksen työllisyystoimiin. Työkalupakki koostuu pääosin "mukavista keinoista", joista hallituspuolueiden tai työmarkkinajärjestöjen välillä ei ole suurta eripuraa.

–  Näkisin, että tässä budjettiriihessä ei tule vielä toimia, jotka lisäisivät työttömien velvoitteita, sanoo Nordean ekonomisti Olli Kärkkäinen.

Kärkkäisen mukaan hallituksella voi olla halua kiirehtiä uudistuksia heti hallituskauden alussa, sillä taloussuhdanne näyttää heikkenevän.

–  Varmasti kaikilla hallituspuolueilla on halu, että omat tärkeät asiat toteutuisivat tässä alkuvaiheessa, että niitä ei ainakaan sitten jouduttaisi perumaan. Jo tehtyjä menolisäyksiä on jälkikäteen vaikeampi lähteä perumaan, Kärkkäinen arvioi.

Hallitusohjelman mukaan esitettyjä menoja on tarkasteltava uudelleen, jos hallituksen työllisyystavoite ei näytä toteutuvan. Pääministeri Rinteen mukaan Suomessa pitäisi ensi syksyn budjettiriiheen mennessä olla 30  000 uutta työllistä, jotta hallitusohjelman menolisäykset voitaisiin toteuttaa täysimääräisinä.

–  Varmaan ainakin osa hallituspuolueista yrittää mennä sen väitteen taakse, että nyt voidaan surutta lisätä menoja, ja ensi vuonna tehdään kipeät työllisyystoimet, sanoo Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju.

Palkkatuki keskeisenä työllisyyskeinona

Rinteen hallitus on suunnitellut lisäävänsä palkkatuen käyttöä merkittävästi. Palkkatukea voidaan myöntää työnantajalle työttömän työnhakijan palkkauskustannuksiin.

Työministeri Timo Harakka (sd.) hahmotteli viikko sitten Ylelle, että palkkatuen käyttö voisi jopa kaksinkertaistua, mikä tarkoittaisi ministerin mukaan 20  000 uutta työpaikkaa.

–  Palkkatuki lisää työllisyyttä silloin kun tuki on päällänsä, mutta se on tietenkin julkiselle sektorille hirveän kallista, kun se verorahoilla tehdään, Kangasharju sanoo.

Kangasharjun mukaan palkkatuki lisää työllisyyttä hyvin vähän tukijakson päättymisen jälkeen.

Myös Kärkkäinen katsoo, että palkkatuella voidaan saada ihmisiä nopeasti töihin, jos järjestelmä toimii.

Nykyistä järjestelmää pidetään monimutkaisena, ja palkkatukeen varattuja rahoja jää nykyisin paljon käyttämättä. Hallitus kaavaileekin palkkatuen uudistamista, ja Kärkkäinen uskoo, että maltillisia uudistuksia on luvassa jo budjettiriihessä.

Valtiovarainministeriö on esittänyt palkkatukeen 10 miljoonan euron lisäystä ensi vuodelle, kun taas työ- ja elinkeinoministeriö lähtee 18 miljoonasta.

Mille uralle julkinen talous lähtee?

Lisäksi hallituksen tulee myös esittää keinoja, joilla kompensoidaan esimerkiksi aktiivimallin purkamisen ja esitetyn työttömyysturvan tasokorotuksen negatiiviset työllisyysvaikutukset.

Esimerkiksi Ylen mukaan kiistaa hallituspuolueiden kesken on ollut siitä, voidaanko eläkeputken alaikärajan nostamista pitää korvaavana toimena.

Hallituksen keskeinen tavoite on saada julkinen talous tasapainoon vuoteen 2023 mennessä. Mutkia voi tulla matkaan, kun työllisyyskeinojen vaikutuksia julkiselle taloudelle aletaan arvioida.

–  Esimerkiksi palkkatuen kasvattaminen on toimi, joka voi parantaa työllisyyttä, mutta ei välttämättä vahvista julkista taloutta, Kärkkäinen sanoo.

MAINOS

Kommentoi

Todella pahalle näytää tämän hallituksen todelliset aikaansaanokset,lupauksia toistensaperään Antti lupaa,
ihme jos tämä hallitus pysyy koossa pitkään.
Olisko niisstä pakolaisissa se oljenkorsi,jos jokaiselle paikkakunnalle otettaisiin lisää,siellähän on
nuoria tekviä yrittäjiä.
Ties kuin hyvä maatalouslomittajia tulis heistä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Palkkatuki pitäisi ohjata valtion työllistämistoimiin, muualla se vääristää kilpailua eikä kai hallituksen tavoite ole olla etuilija.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallitus pitäisi kaataa. Tuntuu kuin lapset leikkisivät siellä. Sinne tarvitaan kokeneita viisaita politiikkoja. Nuoret voivat siisä ohessa havannoida, oppia tuntemaan realiteetteja ja sitten joskus astua vastuullisille paikoille. Minusta vaan tuntuu, että tämä leikkikoulu saisi loppua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Antti: aina voi vedota siihen, että talouden käänne on valemedian keksintö. Talous paranee, kunhan EKP ja sen sivukonttorit ymmärtävät toimia oikein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksi hyvä keino ainakin kuntien talouden parantamiseksi on ottaa pakolaisia kuntaan, näin ainakin väitettiin 2015. Kouluihin saadaan lisää oppilaita, tyhjät majoitustilat saavat asukkaat, kaupat saavat lisää asiakkaita ja kuntaan tulee lisää rahaa, myös uusia työpaikkoja syntyy...mikäli jokaisessa kunnassa tehd9samoin, niin kaikilla kunnilla menee silloin hyvin ja jos kuntien talous nousee kohisten, niin eikö maan talouskin silloin kasva....vai eikö sittenkään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämän hallituksen hybridistä loppuu sähkö jo ensimmäisessä mutkassa ja joutuvat turvautumaan polttoaineisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elikkä tämä näyttää siltä, että työttömät ja kotona makaavat saavat hilloa ja tavallinen veronmaksaja raippaa lujalla kädellä. Kiitos sdp, vassarit ja kepu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa kyykätä koko touhu.
Sille vaan ei mahda mitään että euroja ei kasva puussa. Eletään globaalissa maailmassa, markkinataloudessa. Maailman tapahtumat vaikuttavat myös Suomen talouteen. 1+1 on edelleen 2. Nyt näyttää että rahaa ohjataan ylimääräiseen (mm. poliittiset avustajat). Luulen että tulee ikävä Sipilän / keskusta hallitusta sekä talouslinjaa. On vaan niin että se aika ohi jolloin vastikkeetonta rahaa oli syytää sinne sun tänne. Tämä näyttää nyt unohtuneen. Seuraavalla hallituksella tulee olemaan kova, hikinen sekä kansaa kurittava urakka saada Suomen valtiontalous vaateriin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki valtiolle töihin... eipäs ole enää työttömyyttä. Katsotaan pohjois-koreasta esimerkkiä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallitusta on ihan kiva katsoa kun heillä on niin positiivinen enerkia kaikki hoituu meillä on hauskaa,me kaikki saamme jotakin ehkä vähemmän mutta kuitenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20:07
Syömäsä: Zivagon Pincho-perjantai tarjoilee naposteltavaksi tapaksia työviikon päätteeksi
20:02
Heidi Määtällä on kotonaan Pateniemessä on 15 kissaa, joista neljä on hänen omiaan ja loput PoPoPetin pelastamia eläimiä
20:00
Oululainen Raija Väyrynen yllättyi, kun kuuli voittaneensa luontokuvakisassa – innostus kuvaamiseen iski Lapissa
19:53
Kalajoen tytön kasvutarina – Kiia Nousiainen rakentaa määrätietoisesti elämäänsä ja kiekkouraansa
19:34
AC Oulun kausi päättyi tasapeliin – pettymysten kausi toi seitsemännen sijan
19:00
Mitä ihmettä tekee laitoslaulaja? Oululainen Kaisu Leinonen laulaa heleällä äänellään ja laulattaa vanhuksia laitoksissa sekä palvelukodeissa Tilaajille
19:00
Näin kajahtaa laitoslaulajan laulu Kaakkurin palvelukodissa
190
Hallitus haluaa velvoittaa kiinteistönomistajat hankkimaan lisää sähköautojen latauspisteitä – myös autottomat voivat joutua maksajiksi
39
Jalankulkijoille annettu syksyn ensimmäinen liukastumisvaroitus Oulussa, kulkuväylät voivat olla erittäin liukkaita
33
Puheenaihe: Ovatko varusmiesten yhteistuvat tarpeellisia?
31
Opetusministeri Li Andersson haluaa poistaa kotihoidon tuen yli 3-vuotiailta sisaruksilta – Käyttäisi miljoonat varhaiskasvatusmaksujen alentamiseen
19
Sadat tuhannet seniorit saavat kutsun influenssarokotetutkimukseen – "Tutkittavassa rokotteessa vaikuttavia aineita on nelinkertainen määrä"
17
Britannia pyysi EU:lta lykkäystä brexitille kirjeellä, jota Boris Johnson ei allekirjoittanut – Lähetti toisen kirjeen, jolla perui ensimmäisen
15
Haukiputaalle poliisin konttiputkaan viety henkilö sytytti putkassa tulipalon, palo laukaisi tilan sprinklerin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maataloustuet.

Jos haluamme pitää kotimaisen maataloustuotannon omavaraisena, tarvitsevat maanviljelijät maataloustukea. Maanviljelijöi... Lue lisää...
Realismia

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image