Kotimaa

Tallink Silja sai liikaa tietoa työn­te­ki­jöi­den­sä toimista – Tie­to­suo­ja­val­tuu­tet­tu: "Seuranta tuli varmaan yllätyksenä kaikille osapuolille, ja soppa oli valmis"

Tietosuojavaltuutetun Reijo Aarnion mukaan uusien teknisen valvonnan menetelmien käyttöönotto vaatii suunnitelmallisuutta ja huolellisuutta. KUVA: Silja Viitala
Kotimaa 21.5.2019 19:55
Hannu Toivonen

Tallink Silja halusi vähentää tulosteiden määrää, mutta tuli samalla keränneeksi tulosteiden ottaneiden nimiä ja tulostettujen asiakirjojen nimiä. Tietosuojavaltuutettu ei ota tapausta selvitykseen, mutta hän antaa neuvon, kuinka vastaavilta sekaannuksilta voi välttyä.

Tallink Silja aloitti toukokuun alussa selvityksen, jonka tarkoituksena oli vähentää papereiden tulostamista. Tulostustietojen mukana yhtiö sai kuitenkin tietoonsa myös tulosteita ottaneiden nimiä ja tulostettujen asiakirjojen nimiä.

Tietosuojavaltuutetun Reijo Aarnion mukaan tulosteiden seurannasta olisi pitänyt ennen toimenpiteen suunnittelua ja aloittamista neuvotella työntekijöiden kanssa.

– Nyt seuranta tuli varmaan yllätyksenä kaikille osapuolille, ja soppa oli valmis, Aarnio sanoo.

Yhtiön henkilökunta huolestui ja ihmetteli työntekijäkohtaisten tulostustietojen päätymistä työnantajalle. Tallink Gruppin viestintäjohtaja kiisti Lännen Median (11.5.) jutussa, että yrityksen tarkoituksena olisi ollut tarkkailla, millaisia dokumentteja työntekijät tulostavat.

Aarnio kertoo, ettei hän ota tapausta selvitykseen, ellei siitä hänelle erikseen kannella.

Koska kyseessä on työnantajan ja -tekijöiden välinen suhde, sen valvonta kuuluu myös työsuojelupiirin valvontaan. Aarnion mukaan vastaavanlaisissa tapauksissa asioista pitäisi ensimmäiseksi sopia paikallisesti.

– Jos kyseessä on tekninen valvonta, joka kohdistuu työntekijään tai -tekijäryhmiin, siitä pitää käydä yt-neuvottelut ja katsoa, voiko saman lopputuloksen saada vähemmällä henkilötietojen käsittelyllä.

Lisää suunnittelua ja lainpykälät mielessä

Työnantajalla on työsuhteen perusteella oikeus seurata työntekijöiden toimintaa tiettyyn rajaan asti. Aarnio muistuttaa, että työntekijöiden toiminnan seurannasta pitää työelämän tietosuojalain perusteella neuvotella työntekijöiden kanssa ja se ei saa loukata työntekijöiden oikeuksia, kuten viestinnän luottamuksellisuutta.

Aarnio pitää Tallink Gruppin aikomusta vähentää tulosteiden määrää hyvänä perusteena yrityksen toiminnalle, mutta yrityksen olisi pitänyt suunnitella toimenpide paremmin ja ottaa lain vaatimukset huolellisemmin huomioon.

Uusien teknisen valvonnan menetelmien käyttöönotto vaatii huolellisuutta ja suunnitelmallisuutta työnantajalta.

– Kun yritys tai julkisen sektorin toimija ottaa uuden palvelun käyttöön, käy usein niin, ettei samassa yhteydessä jakseta tai osata miettiä näitä asioita. Sitten näitä yllätyksiä tulee.

Aarnio kehottaa yrityksiä avoimuuteen.

– Laitehankinnoista ja niiden vaikutuksista henkilötietojen käsittelyyn pitäisi aina muistaa käydä neuvottelut työntekijöiden kanssa.

MAINOS

Kommentoi

"!Tallink Silja halusi vähentää tulosteiden määrää, mutta tuli samalla keränneeksi tulosteiden ottaneiden nimiä ja tulostettujen asiakirjojen nimiä. Tietosuojavaltuutettu ei ota tapausta selvitykseen, "

GDPR:n mukaisesti tästä kerätystä aineistosta syntyi rekisteri josta pitäisi olla registeriseloste laadittuna, tuollaista selostetta hyvin oletettavasti ei ole koska siinä pitäisi pohtia tietojen keräyksen laillisuutta ja tarpeellisuuta, tietoturvaa jne

Ihmettelen tietosuojavaltuutetun löysää asennetta asiassa,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

50
Oulun poliisilaitoksen sisäilmaongelmat jatkuvat, osa väestä välttelee Hiukkavaaran tiloja – Työsuojeluvaltuutettu: "Kyllä siellä aika tyhjää on"
15
Biologi kouluttautuu nyt 12 viikossa koodariksi, kun oman alan töitä ei löytynyt – pikakoulutuksista toivotaan apua ohjelmistoalalle
12
Oulun kaupunginhallitus myönsi Torihotellille jatkoajan tiukoilla ehdoilla – kaupungille 800 000 euron vakuus
8
Kauppa yritettiin ryöstää Oulun Koskelassa, teko keskeytyi toisen myyjän tultua paikalle – poliisi kaipaa havaintoja tapahtuneesta
7
Qstockin kahden päivän liput myyty loppuun kuukausi ennen festivaalia – tältä kesältä odotetaan uutta kävijäennätystä
6
Oulun kaupunki myy kaksi määräalaa Vaaranpihasta – Rintamäen paikalle rakennettavien tornitalojen rakentaminen etenee
5
Kati Leinosen kuvissa hevosharrastajat eivät pyynnöstä hymyile: "Koen, että hymy on maski, joka peittää alleen jotain"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

183 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kaleva rikkoo

Kaikilla suomen kansalaisilla on myös oikeus valittaa. Myös mediassa. Mikä ihmeen pyhä lehmä on eri uskonnot. Saako sitt... Lue lisää...
jussijuonio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image