Kotimaa

Tallentuiko tälle videolle su­per­har­vi­nai­suus? Il­ves­kuis­kaa­ja Hannu Rantala uskoo kuvanneensa il­ves­vii­to­set, mutta tutkija arvelee, että pennut ovat kahden eri emon

Videon pysäytyskuvaan koko viitospentuetta ei saa kerralla, koska vikkelät pikkuilvekset kipittävät kameran edestä peräkkäin. Muita emoja ei Rantalan mukaan ole näkynyt saman alueen kameroilla kahteen vuoteen.
Kotimaa 12.8.2019 13:17
Jami Jokinen

Rantalalla on lounaissuomalaisessa metsässä pitkälle toista sataa riistakameraa. Jo aiemmin niille oli tallentunut todisteita ilvesnelosista, mutta nyt kyseessä olisivat Euroopan ensimmäiset todennetut viitoset. Luken erikoistutkija pitää tätä epätodennäköisenä.

Yksi, kaksi, kolme, neljä - ja viisi! Riistakameran tallenne on kiistämätön: Ilvesemon perässä juoksee peräti viisi pehmotassuista pentua.

Kissaeläimet sulautuvat hienosti kesäaamun auringon pilkuttamaan metsään. Kuvanlaatu on erinomainen, sillä ilvekset eivät pelkää raumalaisen Hannu Rantalan kameran hajua. Siksi reitti vie aivan kameran edestä.

– Kyllä kyyneleet meinasivat tulla silmiin. Tuntuu siltä, että luonto kiittää, ilveskuiskaajaksikin tituleerattu Rantala myöntää.

Hän on vakuuttunut, että kyseessä ovat viitoset. Tutkijan mukaan todennäköisempää on, että kyseessä ovat kahden eri emon pennut.

Suomen laajin ilveskameraverkosto

Rantalalla on tiettävästi Suomen laajin, erityisesti ilvesten elämän seuraamiseen viritetty riistakameraverkosto, jota hän on ylläpitänyt pian vuosikymmenen ajan. Tavoitteena on lisätä oikeaa tietoa ja arvostusta ilvestä sekä ylipäätään eläimiä kohtaan.

Sitkeys ja loppumaton rakkaus ilveksiin on opettanut Rantalaa lukemaan eläinten elmää ja liikkeitä jo etukäteen. Se on mahdollistanut kameroiden sijoittelun parhaille paikoille, ja vähitellen ilveskuiskaajan haju on muuttunut osaksi ilvesten elinpiiriä.

Mahdollinen viitospentue syntyi emolle, jolle Rantala on antanyt nimeksi Ärmätti. Sitä Rantala on seurannut ainakin seitsemän vuoden ajan.

– Toisella videolla Ärmätti käy ensin tarkistamassa kameran hajun ja toteaa, että tuttu on. Sitten mamma siirtää viitoset aivan kameran edestä, Rantala kertoo.

Rantalalla myös ensimmäinen video nelosista

Vuonna 2013 Rantala onnistui tallentamaan videokuvaa Nykerö-emolle syntyneistä ilvesnelosista.

Riistakameran videota viidestä ilvespennusta.

Tuolloin kyse oli ensimmäisestä videoiduista nelospentueesta, eikä havaintojakaan ollut tätä ennen kuin yksi. Vuonna 2015 Janakkalassa saatiin kuvaa niin ikään ilvesnelosista.

Viitospentueesta ei sen sijaan ole sen enempää aiempia havaintoja kuin todisteitakaan.

Rantala säästää osan superharvinaisista videoista tekeillä olevaan elokuvaan, mutta antoi yhden julkaistavaksi Lännen Medialle.

Erikoistutkija: Todennäköisesti kahden emon pentuja

Luonnonvarakeskuksen (Luke) erikoistutkija Katja Holmala on nähnyt Rantalan videon.

Hän katsoo, että todennäköisesti kyseessä eivät ole viitoset, vaan mukana on sen sijaan kahden eri emon pentuja.

– Riistakameravideot kertovat vain, mitä kuvakulmaan mahtuu. Toinen emo lienee kiertänyt kamerapaikan jostakin eri kohdasta tai on mennyt jo aikaisemmin ohi, Holmala arvelee.

Hän korostaa, että varmuus saataisiin vain lumiseen aikaan.

Holmalan mukaan nelosetkin ovat Suomessa erittäin harvinaisia, eikä koko Euroopastakaan tunneta viiden pennun ilvespentueita.

– Sen sijaan sukulaisnaaraiden liikkuminen yhdessä pentujensa kanssa on melko yleistä.

"Nämä ovat viitoset ja piste"

"Oman" alueensa ilvekset tarkkaan tunteva Rantala on kuitenkin vakuuttunut, että kyseessä on viitospentue.

– Nämä ovat viitoset ja piste. Tämä on Ärmätin ydinaluetta, eikä muista emoista ole mitään kuvamateriaalia tällä alueella kahteen vuoteen, hän korostaa.

Rantalalla on maastossa peräti 125 riistakameraa, joita hän ylläpitää ja seuraa hyvin aktiivisesti. Viitoskysymykseen saatetaan saada selvyys, jos pentueesta tulee lisää kuvamateriaalia lähipäivinä tai -viikkoina.

MAINOS

Kommentoi

Noh aika näyttää kumpi on oikeassa. Jos viitoset on jännä nähdä tuleeko LUKELTA pahoittelut ettei ammattitaito riittänyt arviointiin vaan luonnon erämies tuntee petonsa ja peto hänet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tutkija taitaa vain kateuksissaan keksiä omia selityksiä.
Hieno otos Rantala, selvää faktaa👍

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensinnäkään tuo video ei todista edes viittä pentua. Ensimmäisenä kamerasta juossut ehtisi helposti juosta kamerasta uudelleen ohi. Toki siellä saattaa olla viisikin poikasta, sitä en sano.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä olen näitä tutkijoita haastatellut ja kovin ovat erimielistä porukkaa, välillä ovat tukkanuottasilla siitä että montako on omaa pentua ja montako adoptoitua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Minä olen näitä tutkijoita haastatellut ja kovin ovat erimielistä porukkaa, välillä ovat tukkanuottasilla siitä että montako on omaa pentua ja montako adoptoitua."

Kai tutkija omat pentunsa tuntee...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Mikä on ilveskuiskaaja ? ihmeellisiä nimityksiä media käyttää."

Se on median keino herättää uteliaisuutta lukijoissa, samoin kuin iltalehtien arvoitusotsikot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:04
Omakotitalon Ylitorniolla palamaan sytyttänyt mies vangittiin – Poliisi: 24-vuotias syyllistynyt aiemminkin rikoksiin ex-puolisoaan kohtaan
15:00
Kaleva oikaisee
14:45
Oulun kaupunginkirjastolle työntekijä edistämään lasten luku- ja kielitaitoa – ammattiliitto Jyty avusti palkkauksessa
13:28
Kokoomus julkaisi työllisyystoimet, joiden on tarkoitus tuoda 60 000 työpaikkaa – Orpo: "Tavoite päästä pohjoismaiselle tasolle"
13:11
Israel ei arvostele Trumpin kommentteja, joiden mukaan demokraatteja äänestävät juutalaiset ovat "epälojaaleja"
12:59
Oikeuskansleri ei ryhdy jatkotoimiin kansliapäällikkö Sillanaukeen kantelukirjoitusten vuoksi – Sillanaukee täydensi kritiikkiään vielä yölläkin Whatsapp-viestillä
12:32
Tutkijat löysivät verestä 14 merkkiainetta, jotka voivat varoittaa lähestyvästä kuolemasta – "Ensiaskel kohti räätälöityä terveydenhuoltoa"
89
Yle: Kovanen aikoo kolminkertaistaa taksiensa määrän Oulussa yli sataan
89
Oulu palkkaa ulkopuolisen selvittäjän etsimään säästökohteita – "Oulu ei ole mikään kriisikaupunki, mutta työtä pitää tehdä"
76
Sykkelit saadaan viimein käyttöön ensi viikolla, viimeiset kaupunkipyörät asennetaan paikoilleen viikonlopun aikana
72
Maaseudun Tulevaisuus: Lähes puolet suomalaisista vastustaa Välimerestä pelastettujen ottamista Suomeen – keski-ikäiset ovat kriittisimpiä
44
Sanna Marinin avaus työajan lyhentämisestä jakaa mielipiteitä: Moni kannattaa lyhyempiä työpäiviä uusien työpaikkojen toivossa, mutta osa pitää ajatusta utopistisena
34
Trump perui Tanskan-matkansa, koska Tanska ei halua myydä Grönlantia Yhdysvalloille
32
Ylivieskan kirkon rakentaminen alkaa mahdollisesti syksyllä – Kirkkohallitus vahvisti rakennussuunnitelman

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Sadevaroitus: Maan pohjoisosassa voi sataa rankasti, yli 20 mm tunnissa.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image