Kotimaa

Tällainen on Sampo Terho: Hävittyään Halla-aholle twiittasi "Yhdessä eteenpäin" ja lähti menemään

Sampo Terho valittiin Sinisen tulevaisuuden puheenjohtajaksi. KUVA: Compic/Pekka Sipola
Kotimaa 16.12.2017 13:14 | Päivitetty 16.12.2017 16:38
Aki Taponen

Ministeri Sampo Terho valittiin sininen tulevaisuus -puolueen puheenjohtajaksi Tampereella ensimmäisessä puoluekokouksessa.

Sinisten puheenjohtajaksi lauantaina valittu ministeri Sampo Terho, 40, ryhtyi Timo Soinin (sin.) työn jatkajaksi jo 2010-luvun alussa.

Terho nousi Euroopan parlamenttiin varasijalta vuonna 2011, kun Soini palasi Brysselistä eduskuntaan perussuomalaisten ensimmäisen eduskuntavaalijytkyn jälkeen.

Vuoden 2014 eurovaaleissa Terho valittiin jatkokaudelle. Europarlamentaarikon ura päättyi, kun hän tuli valituksi eduskuntaan vuoden 2015 eduskuntavaaleissa.

Eduskunnassa Terho johti riitaisaa perussuomalaisten eduskuntaryhmää, kunnes hänet viime toukokuun alussa nimitettiin eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeriksi.

Julkisissa ulostuloissaan hän oli ryhmänjohtajana harkitseva ja maltillinen, mutta perussuomalaisten puheenjohtajakamppailussa hän ärhäköityi puhumaan jopa uudesta kansanäänestyksestä Suomen EU-jäsenyydestä.

Hävisi selvin luvuin Halla-aholle

Puolue-eliitin ehdokkaaksi leimattu Terho hävisi perussuomalaisten puheenjohtajavaalin kesäkuussa selvin luvuin Jussi Halla-aholle. Terho twiittasi häviönsä jälkeen, että "yhtenäisenä eteenpäin".

Ei mennyt kuitenkaan kuin pari päivää, kun Terho siirtyi yhdessä 19 muun perussuomalaisen kansanedustajan kanssa Uusi vaihtoehto -nimiseen eduskuntaryhmään.

Hätäiseltä tuntuvalla ja myöhemmin hylätyllä nimivalinnalla hän on yrittänyt vakuuttaa kuulijat siitä, ettei mitään ennakkosuunnitelmaa perussuomalaisten hajottamisesta ollut.

Perussuomalaiset jätettyään Terho on istunut hallituksen johtajatriossa pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) vieressä.

Sinisen tulevaisuuden yhdistystä Terho on johtanut alusta alkaen. Kun se pääsi marraskuun puolivälissä puoluerekisteriin, hän ryhtyi kutsumaan itseään puolueen vt. puheenjohtajaksi.

Terho on yrittänyt pidättäytyä ottamasta kantaa entiseksi viiteryhmäkseen ristimänsä perussuomalaisen puolueen asioihin.

Kansanedustaja Laura Huhtasaaren (ps.) syytettyä presidentti Sauli Niinistöä hurskastelusta puolueen hajoamiseen liittyvissä asioissa Terho kuitenkin kiitteli sitä, ettei hänen enää tarvitse ryhmänjohtajana selitellä Huhtasaaren kärjekkäitä puheita.

Opiskeli Tampereella

Terho tutustui Timo Soiniin ja perussuomalaisiin 2000-luvun alussa, kun puolueen kannatus huiteli yhden prosentin kieppeillä, samalla tasolla kuin sinisten nyt.

Terho ryhtyi perussuomalaisten eduskuntavaaliehdokkaaksi jo vuoden 2003 vaaleissa. Silloin äänisaalis Pirkanmaan vaalipiirissä jäi 83:een.

Samana vuonna Terho valmistui filosofian maisteriksi Tampereen yliopistosta. Hän työskenteli sen jälkeen muun muassa rauhanturvaajana Bosnia-Herzegovinassa sekä tutkijana Maanpuolustuskorkeakoulussa. Aamulehteen hän kirjoitti asiantuntija-artikkeleita.

Terho on aiemmin toiminut Suomalaisuuden liiton puheenjohtajana. Kielikokeilu pakkoruotsista luopumisesta on hänelle tärkeä hallituksen saavutus.

Politiikassa esikuvinaan Terho pitää entisiä presidenttejä J.K. Paasikiveä ja Risto Rytiä sekä kansallisfilosofi J.V. Snellmania.

Terho on naimisissa, ja hänellä on yksi lapsi.

Terho harrastaa lukemista, kirjoittamista, liikuntaa ja musiikkia. Lempibändejä ovat Led Zeppelin, Deep Purple, Rush ja ELP.

Sampo Terho

Syntynyt 20.9.1977 Helsingissä, kasvanut Kirkkonummella.

Kirjoitti ylioppilaaksi 1996 Porkkalan lukiosta. Valmistui filosofian maisteriksi 2003 Tampereen yliopistosta.

Euroopan parlamentin jäsen 2011-15.

Kansanedustaja Helsingin vaalipiiristä vuodesta 2015.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja 2015-2017.

Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri 2017-

Sinisen tulevaisuuden puheenjohtaja yhdistyksen perustamisesta lähtien.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Terho kertoi puoluekokousta edeltäneissä vaalipaneeleissa ja haastatteluissa, ettei hänen poliittiset näkemykset eroa Halla-ahon näkemyksistä. Olivat miehet kuulemma yhtä mieltä kaikesta ja erot olisivat lähinnä henkilöiden persoonassa. Nyt on sitten uusi ääni kellossa. Moraaliton ukko.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pätevimmät löytyy nyt Syntyneestä puolueesta, vaikka puolue lähteekin liikkeelle käytännössä ilman rahaa, olisko tässä se homman pihvi ?. Sitoutuneisuus / usko asiaan katsotaan nyt. Mielenkiintoista tulee !. Sininen puolue saa täältä kyllä äänet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pätevyys on politiikan osalta melko subjektiivista. Helposti sitä pitää pätevänä jonka kanssa on samaa mieltä.

Mutta minun on kyllä vaikea pitää "homorummutusta" kaikkialla näkevää Vesa-Matti Saarakkalaa tai ihmisten ja koirien avioliitoista huolissaan ollutta Pentti Oinosta kovinkaan pätevänä. Tai edes Perussuomalaisten terävimpänä kärkenä. Missään mielessä.

Soini taas on äskettäin väittänyt että Perussuomalaisten kasvava "ihmisvastaisuus" _voi_ näkyä tulevaisuudessa siinä että PS alkaa kannattaa eutanasiaa. On itsessään jo ongelmallista ("totuusarvoisesti haasteellista") jos keksii vastustajillensa mielipiteitä jotta voi vastustaa niitä jämerästi. Mutta toinen ongelma on siinä että Soinin mielestä siis ihmisvastaisia on ainakin kohtuullisen tuoreen gallupin perusteella noin 75% suomalaisista ja muutama länsimaalainen maa siihen päälle. Eli ei tätäkään voi kovinkaan loogisen ihmisen tai asioista jotain tietävän poliitikon puheina pitää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

jospa ne palaa takaisin seuraavissa vaalaiessa kun perussuomalaiset menee hallitukseen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Terho ryhtyi perussuomalaisten eduskuntavaaliehdokkaaksi jo vuoden 2003 vaaleissa. Silloin äänisaalis Pirkanmaan vaalipiirissä jäi 83:een.vuoden 2019 jää alle viidenkymmenen äänen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puh.joht sininen Terho. Tärkein eletään. Velkaantuminen lisääntyy, pitää maksaa. Hyvä tuloisten,yritysten
Tuet,tulon-lisäkset. Sanoppa Terho. Malli elämiseen. Hengen nostatuksella ei elä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskottavuuden palauttaminen Siniselle tulevaisuudelle ja sen viidelle ministerille Soini mukaanluettuna tulee olemaan vaikeaa ja melkeinpä mahdottumuus. Siitä selkeän ennakkokuvan ovat antaneet kaikki loikkauksen jälkeiset gallup-tulokset eikä hillotolppiinsa takertuneiden ministereiden puheet vakuuta enää ketään. Pettämällä äänestäjänsä puolueen on turhaa haihatella uutta jytkyä sinisten riveissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ha. Tulevaisuus ei ole kirkas. En ite ainakaan äänestäisi ketään joka on osoittanut olevansa epärehellinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En oo koskaan tykännyt loikkareista enkä rikkureista tällä jäpöllä silmät pyörii kuin hedelmä pelissä tosi asioista et on ymmärrä mitään saakihan paljon rahaa Kokoomuksella kun nuolasee Orpoa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Soinin Timo sai lopultakin haluamansa Sampo Terhon puheenjohtajaksi, mutta siksi oli perustettava uusi puolue Sininen Tulevaisuus. ST turvaa äästeeläisten keulamiesten tulevaisuuden. Sanoohan se jo nimikin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:14
Teollisuuden ylityökielto on pahimmillaan pysäyttänyt tuotantoa, sanoo Teknologiateollisuuden Helle
14:01
Palokoirat löysivät vainun palaneen kirkon raunioista – löytö viittaa siihen, että Kiihtelysvaaran kirkko sytytettiin tahallaan
13:56
Puola joutuu EU-tuomioistuimeen tuomareiden siirtämisestä eläkkeelle
13:54
KRP tutkii Airiston Helmi Oy:n toiminnan pohjamutia myöten — Lehdet: Toinen pidätetyistä Venäjän kansalainen
13:48
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri myy Oulun Medikiinteistöt Oy:n Lapti Groupille – yhtiö aikoo jatkaa Sairaalanrinteen rakentamista
13:42
Poliiseja pakoon kaahanneelle kolme vuotta vankeutta – Pysähtyi piikkimattoon Oulunsalossa
13:32
Niinistö: Kansallista turvallisuutta edistävät lakihankkeet etenevät – Kansallinen etu turvataan kiinteistökaupoissa, sotilasvirkaan vain Suomen kansalainen
37
Metsäkanalintujen jahdissa on saatu saalista Oulun riistakeskusalueella – "Teerikannat paikoin todella hyvällä mallilla"
24
Raahelaisyrityksen sukelluspallo odottaa yhä vientilupaa – miljoonasopimuksen solmimisesta Kiinaan on jo vuosi
23
Hajuhaitta Oulussa johtuu häiriöstä tuotantoprosessissa Stora Enson sellutehtaalla
20
Oulun kaduille kylvetään vuodessa tonnikaupalla hiekkaa, liukkaudentorjunta aloitetaan yleensä marraskuun ensimmäisellä viikolla
13
Kenelle antaisit kunnian uusista työpaikoista? Sipilän hallituksen ansio on suurempi kuin nolla mutta pienempi kuin 120 000
13
Kärkkäisen maahantuoma klapikone määrättiin poistettavaksi markkinoilta – Tukes löysi testissä vakavia turvallisuuspuutteita
9
Sää ottaa harppauksen kylmempään suuntaan – Oulun seudulle luvassa yöpakkasia

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Hallitusvalittelijat ovat tyytymättömiä omaan elämäänsä samoin kuin ay-valittelijat, jotka avaavat joka päivä ainakin yh... Lue lisää...
miksi aina haukutaan...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

24.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image