Kotimaa

Tällainen olisi SDP:n työtulotuki: Pienituloisen palkansaajan nettopalkka voisi olla suurempi kuin bruttopalkka

Kansanedustaja Timo Harakan mukaan SDP tavoittelee laajoja ja tiiviitä veropohjia, mutta alhaisia verokantoja. KUVA: Kimmo Penttinen
Kotimaa 16.5.2018 12:13
Aki Taponen

Suurin oppositiopuolue haluaa lisätä omistamisen verotusta, jotta työn verotusta voidaan keventää.

Jos SDP:n keskiviikkona julkaisema vero-ohjelma toteutuu, osa-aikatyötä tekevä hyvin pienituloisen palkansaaja voisi nähdä palkkalaskelmassaan ihmeen. Palkasta käteen jäävä nettopalkka olisikin suurempi kuin työnantajan maksama bruttopalkka.

Tämä voitaisiin toteuttaa SDP:n esittelemän työtulotuen avulla. Sen radikaalimpi malli muuttaisi verotuksen ja sosiaalivakuutusmaksujen yhteissumman negatiiviseksi, jos palkansaajan vuositulot jäävät alle 11 000 euroon vuodessa.

Pienituloinen palkansaaja voisi silloin saada valtion varoista täydennystä palkkaansa enimmillään tuhat euroa vuodessa.

Se vähentäisi verotuloja SDP:n laskelman mukaan 311 miljoonaa euroa vuodessa, kun huomioon otetaan toimeentulotukimenojen vähennys. Asumistuki pysyisi ennallaan.

Työtulotuen karvalakkimallissa verot eivät muutu saataviksi, mutta esimerkiksi 800 euron kuukausituloilla palkasta jäisi 30 euroa kuukaudessa nykyistä enemmän käteen. Tämän hinnaksi demarit ovat laskeneet 41 miljoonaa euroa.

Karvalakkimalli saataisiin aikaan poistamalla rajoitus, ettei työtulovähennys voi viedä verotusta negatiiviseksi. Se kompensoisi pienistäkin palkoista tasaveron luonteisesti maksettavia sosiaalivakuutusmaksuja, jotka vievät nykyään jo lähes 10 prosenttia palkasta.

Tämä sosiaalivakuutusmaksuista johtuva verokiila estää työllistymistä matalapalkka-aloilla. Työllisyyden kohentumista ei ole demarien esittämissä laskelmissa huomioitu.

Veropohja tiiviimmäksi

Veropohjaa demarit tiivistäisivät, sillä Suomessa omistamisen verotus on suhteellisen kevyttä, kun sitä verrataan kaikkiin verotuloihin. Vuonna 2015 Suomessa omistamisen verojen osuus oli 16 prosenttia, kun koko EU:ssa taso oli keskimäärin 21 prosenttia.

– Kaikki tunnustavat hyvän veropolitiikan perusteet: laajat ja tiiviit veropohjat, mutta alhaiset verokannat. Harva niitä kuitenkaan noudattaa, sanoi SDP:n vero-ohjelman valmistelua johtanut kansanedustaja Timo Harakka.

Tällä hetkellä veropohjassa on Harakan mukaan lukuisia aukkoja, jotka pitää tilkitä.

– Laittaisimme esimerkiksi ulkomaiset eläke- ja sijoitusrahastot verolle perimällä niiden saamista osingoista lähdeveroa, Harakka sanoi.

Sdp esittelee vero-ohjelmassaan myös kestävän kehityksen arvonlisäveron. Sen avulla verotusta hyödynnettäisiin esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjunnassa.

– Jos arvonlisäverotus perustuisi kestävään kehitykseen, esimerkiksi korjauspalveluiden käyttö ja kierrätys voisivat nauttia alemmista verokannoista, Harakka sanoi.

Harakan mukaan teknisen kehityksen mahdollistama läpinäkyvyys ja esimerkiksi alustatalous antavat aivan uusia mahdollisuuksia, kun tiedot voidaan kerätä alustoilta automaattisesti verotusta varten.

– Uudistunut talous vaatii uusia pelisääntöjä. Alustoille on asetettava vastaavia velvoitteita kuin työnantajilla nykyään on.

SDP:n esittelemä vero-ohjelma on luonteeltaan periaateohjelma.Puheenjohtaja Antti Rinteen mukaan esimerkiksi lähdevero saatetaan nostaa siitä vaaliohjelmaan.

– Enempää en uskalla sanoa. Jos arvonlisäveroon tulee lisää EU:ssa lisää liikkumavapautta, se tulee myös olemaan meillä aika korkealla tärkeysjärjestyksessä, Rinne sanoi.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (51)

Taidan karsia työntekoa ja ruveta elämään SDP:n siivellä ahvenia kalastellen ja kirjoja lueskellen. Sitten eläkkeelle, enää ei kannata työeläkettäkään kerätä kun kaikki lisä menee veroihin. Toivottavasti Suomi menee konkurssiin vasta kun minusta aika jättää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kymppituntisen (=lyhyen) päivän jälkeen pienyrittäjänä (=olen vastuussa 10 perheen jääkaapin täyttämisestä) on ihana lukea että saan maksaa lisää veroa kun olen niin ..tun maksukykyinen! Lapsi on jo alkanut opettelemaan espanjaa, koulussa oppii englannin ja todellakin kannustan rakentamaan elämänsä johonkin ei-sosialistiseen maahan. Ja kyllä, olen jo nettomaksanut hänenkin koulutuksensa ihan itse maksaminina veroina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

vaalit sen kun lähestyvät ja tämähän ei ole populismia, koska asialla eivät ole persut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harakatkin nauraa tuolle esitykselle, SAK :lla onkin valtavat omaisuuden joutas ainakin niitä verottaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saattapa olla sekin vaihtoeho,että yrityksiä ja firmoja menee ulkomaille,ja ulkomaalaisten haltuun..Kysymys,onko tämä sitä Demarien uuttavoimaa?
Mitenkäs Ay:maksut olisko näistä valtiolle hyötyä ,jos ne jäis pois verovähennyksistä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

SAK:n kommentti aiemmin tältä keväältä:

"Me emme halua sellaiseen yhteiskuntaan, jossa palkan lisäksi sosiaaliturvalla pitää tukea elämistä. Aina pitäisi lähteä siitä periaatteesta, että palkalla tulee toimeen."

Nyt on kyllä sdp:ltä suunta hukassa jos on alettu ajaa kokoomuslaista politiikkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ei jumalauta että on perhanan typerä ajatus, SDP kyllä ei osaa tehdä mitään muuta kuin olla kateellinen menestyville ja verottaa. Veroja pitäisi VÄHENTÄÄ ja siten valtion menojakin leikata luonnollisesti ..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Demareiden kateuden takia esim.katumaksu muuttui kiinteistöveroksi.Katumaksulla pidettiin katuja jonkinlaisessa kunnossa mutta kiinteistöverolla ei saa mitään vastinetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ky tekee pätkätöitä ja saa ansiosidonnaista niiltä päiviltä,kun ei ole töitä.Tämä on oikeesti iso ongelma,joka koskee niin työntekijää,ku-antajaakin.
Päväraha alkaa laskemaan 300€ jälkeen.Minä tein pääsiäispyhän 2 euron tuntipalkalla.Ja monesti työnantaja ei saa tyntekijää sen takia,ku ei yksinkertaiseksi kannata mennä.Yhtään euroa ei mee verorahoista.Minulla on tilanne,että saan saman käteen,Tein sitten viikon töitä,tai 4viikkoa.Ja käteen jäävä palkka on 1100€.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on parhaita avauksia mitä demareilta on tullut pitkään aikaan. Muuttaisi sosiaaliturvaa kannustavaan suuntaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomeen syntyy silloin uusi työtä tekevien köyhien luokka. Kyllä ihmisten on voitava tulla palkallaan toimeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käänteistä sosialismia tämä on. Kun yritys ei halua maksaa työstä täyttä palkkaa, loput maksetaan meidän kaikkien pussista.

Osakesalkku paisuu ja osingot moninkertaistuu. Eikä jerseyn saarella hallintarekisterissä olevat omistajasäätiöt maksa mitään veroja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki vaan yhdeksällä eurolla puurtamaan, sillä me tehdään suomesta shangri-la.

Palkansaajat maksaa nämäkin alennusmyynnit ja tuotot valuu säätiöille luxemburgiin. Miksei yritykset maksa sen minkä niiden pitää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Palkansaajan vuositulot jäävät alle 11 000 euroon vuodessa ehdotus on hieno esitys, niin saa puhtaana käteen!! Käyhiltä ei voi ottaa, niin jostakinhan ylivelkaantuneen maan velat on hoidettava, laitetaan he maksamaan joilla on varaa. Rikkaat on saaneet 1500 miljoonaa tältä hallitukselta ja köyhät ja keskituloiset menettäneet sitäkin enemmän!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos palkansaajan vuositulot jää alle tuon niin yritykset repii isoja voittoja ja jakelee anteliaita osinkoja kupongonleikkaajille. Kyllä palkan pitää olla oikean kokoinen oikeasta työstä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työmiehelle ei jatkossa sitten tarvi maksaa enää sitä täyttä tuntirahaa kun kaikille on kerran luvassa kunnan jauhot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nytkö saa sitten yritykset maksaa palkkaa sen verran kuin huvittaa kun loput kustannetaan kuitenkin veronmaksajan pussista? Kyllä palkan pitää maksaa sen joka siitä työstä ottaa kaiken hyödyn.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

SDP lupasi korottaa myös kiinteistöveroja jota todennäköisesti korotettaisiin 30€:lla. Mitä enemmän SDP korottaa keskiluokan veroja niin sitä enemmän nousevat palvelujen hinnat. Siinä on pienituloinen demari ihmeissään miksi rahat eivät enää riitä palveluihin. Mikäli SDP haluaisi oikeasti tukea pienituloista niin silloin SDP tulisi keventää asumisen ja elämisen hintaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt alkaa sitten yrityksillekin kissanpäivät kun voi palkata porukkaa yhdeksällä eurolla päivä ja yhteiskunta maksaa loput. Siinä ei osingoille ja optioille loppua näy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kovaa vauhtia on sdp menossa kohti yhteiskuntaa jossa yritys voi tehdä tiukkaa tulosta sillä että saa maksaa työntekijöilleen entistä huonompaa palkkaa.

Ja valtio maksaa, piikki auki vaan. Mihin jäi solidaarisuus ja joukkovoima kun heikoimpia ollaan näin lyttäämässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (51)

Uutisvirta

94
Talliosakkeiden kauppa käy kiivaana Oulussa, ostajat teettävät tiloihin parvia, vessoja ja toimistotilaa – "Kaikki menee jo ennakkomarkkinoinnissa"
79
Puolustusvoimat järjesti kunnon show'n Heinäpäässä – todentuntuinen tykkituli paukkui ja jytisi, katso kuvat
52
Aika on ajanut tillilihasta ohi, rössypotusta kiistellään ja puuro on kestosuosikki – maksutonta kouluruokaa on syytä juhlia, mutta Oulussa sitä päätyy satoja kiloja päivässä biojätteeksi
23
Sisäministeri Mykkänen ei lämpene sinisten idealle poliisiopiskelijoiden tukemisesta - käyttäisi rahat lähiöpoliiseihin
22
Linnanmaan Baanan ensimmäinen vaihe avattiin liikenteelle
20
Kommentti: Urheilijan epäonnistuminen on systeemin vika
18
Nettiopas avuksi sorsastajalle: jätä nämä yksitoista vesilintua rauhaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan pohjoisosassa lännen ja lounaan välinen tuuli on voimakasta huomenna, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Satakunnan, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Kemi, Keminmaa ja Tornio.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Oletpa melkoinen sanaseppo,johan kirjoittamisellakin voisit tienata :) Minä niin samaistun sinuun,en päivääkään ole kaiv... Lue lisää...
ahvenkahven

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image