Kotimaa

Takuusäätiö: Opintotuen ta­kai­sin­pe­rin­tä olisi syytä sitoa indeksiin – Ministeri Kososen mielestä korotus on kohtuullinen

Vaikka opintotuen perintää koskevaa korotusta on laskettu, sen taso ihmetyttää Takuusäätiön Mika A. Pantzaria. Hän selvittäisi korotuksen sitomista indeksiin. KUVA: Heikki WestergŒrd
Kotimaa 27.2.2020 6:00
Jami Jokinen

Opintotuki on ainoa Kelan etuus, johon tehdään viivästyskorotus. Se on kiinteästi 7,5 prosenttia, vaikka pankissa korot ovat nyt lähellä nollaa.

Liikaa maksetusta opintotuesta perittävää korotusta olisi syytä arvioida uudelleen, katsoo Takuusäätiö.

– On aiheellista kysyä, pitääkö Kelan "tienata" takaisinperinnällä, sanoo säätiön toimitusjohtaja Juha A. Pantzar.

Kela karhuaa parhaillaan esimerkiksi opiskelijan ansiotyötulojen vuoksi liikaa maksettuja opintotukia. Postia on lähtenyt yli 43 000 henkilölle eli joka seitsemännelle opintotukea saaneelle. Määrä on lähes kymmenen prosenttia suurempi kuin vuosi sitten.

Jos Kela joutuu perimään saataviaan, se lisää summaan 7,5 prosentin korotuksen. Muissa Kelan maksamissa etuuksissa takaisinperinnän korotusta tai muita viivästysseuraamuksia ei ole.

Tuplasti suurempi vielä muutama vuosi sitten

Kyseessä ei ole korko, vaan kertakorotus. Se tulee maksettavaksi, ellei opiskelija palauta liikaa maksettua tukea vapaaehtoisesti määräajassa.

– Menettely perustuu opintotukilakiin, sanoo lakimies Antti Partanen Kelan lakipalveluryhmästä.

Käytännössä kyse on jonkinlaisesta pelotteesta. Lakia perusteltiin aikanaan muun muassa sillä, että korotuksella haluttiin estää opintotuen käyttäminen ilmaisena lainana.

Nykyinen korotusprosentti koskee vuonna 2016 ja sen jälkeen maksettuja opintotukia. Tätä aiemmin korotus oli peräti 15 prosenttia, ja näidenkin tukien takaisinmaksajia on edelleen.

Pantzarin mielestä tulisi pohtia yleiseen taloustilanteeseen reagoivaa vaihtoehtoa kiinteän korotuksen sijaan.

– Tuollainen rankaiseminen ei kyllä tunnu ihan kohtuulliselta, kun vertaa yleiseen korkotasoon. Ajatus indeksisidonnaisuudesta olisi selvittämisen arvoinen.

"Rankaiseminen ei tunnu kohtuulliselta"

Korotusta pidetään verrattain suurena myös opiskelijajärjestöissä.

– Vaikka korotusta alennettiin, olisi sen kohtuullisuutta hyvä arvioida, toteaa sosiaalipolitiikan asiantuntija Jani Sillanpää Suomen ylioppilaskuntien liitosta.

Hän sanoo, että tulorajat eivät aina ylity huomaamatta.

– Osalla tulot on laskettu tarkasti ja ne ovat niukasti ylittäneet tulorajan johtuen esimerkiksi lomarahoista, joita opiskelija ei ole osannut huomioida.

Suomen opiskelijakuntien liiton puheenjohtaja Anna Laurila puolestaan huomauttaa, että takaisinperintä tapahtuu pari vuotta liikamaksun jälkeen. Elämäntilanne on voinut muuttua, eikä aina taloudellisesti parempaan suuntaan.

– Takaisinmaksu voikin olla haastavaa tilanteessa, jossa työ on päättynyt, rahat on käytetty ja opiskelut ovat vielä kesken.

Ministeri: Vastaa 3,75 prosentin korkoa

Hallituksessa opintotuki kuuluu tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kososelle (kesk.). Hän pitää korotusta kohtuullisena.

Vaikka kyseessä on kertakorotus eikä korko, niin tasoa voi ministerin mukaan verrata korkolain mukaiseen viivästyskorkoon. Se on tällä hetkellä seitsemän prosenttia vuodessa.

Myös kahden vuoden maksuviive on Kososen mielestä huomioitava.

– Täten 7,5 prosentin kertakorotus vastaa noin 3,75 prosentin vuotuista korkoa, hän toteaa.

Pallo opiskelijalle itselleen

Laurila katsoo ongelman olevan pelkkää korotusta laajempi.

Opintorahan lisäksi opiskelija kerää tyypillisesti toimeentulonsa lainan ja ansiotyön yhdistelmällä. Puheenjohtajan mukaan töihin ajaa liian alhainen opintotuki.

– Tulorajat ovat myös suhteellisen matalalla elinkustannuksiin nähden.

Myös Pantzar huomauttaa, että tuen ja lainan yhdistelmä ei riitä elämiseen varsinkaan isoissa kaupungeissa.

Ministeri Kosonen ymmärtää, että takaisinperintä voi olla opiskelijataloudessa iso ja usein myös ennakoimaton takaisku. Hän heittää pallon opiskelijalle itselleen.

– Korotuksen tarkoitus on ohjata opiskelijaa seuraamaan tulojaan ja palauttamaan likaa saadun tuen määräajassa, jolloin hän saa myös tukikuukauden takaisin käyttöönsä.

Takaisinmaksuaika lyheni kuukaudella

Kun opiskelujen ohessa tehdystä työstä saa liikaa tuloja, opintotukea on maksettava takaisin Kelalle.

Kela lähetti vuoden 2018 opintotuen takaisinperintää koskevat päätösehdotukset aiemmin tässä kuussa.

Palautettavaa on keskimäärin 860 euroa opintotuen saajaa kohden.

Liikaa maksettu tuki on palautettava huhtikuun loppuun mennessä. Vielä viime vuonna aikaa oli kuukausi enemmän.

Ellei palautusta tehdä määräaikaan mennessä, perittävää määrää korotetaan 7,5 prosentilla.

Jos opintotukikuukausia on ollut vuodessa yhdeksän, on vuoden 2018 sallittu tuloraja 11 973 euroa. Tänä vuonna raja on runsaat 500 euroa korkeampi.

Opiskeluajan ulkopuolella, esimerkiksi valmistumisen jälkeen, kertyneitä tuloja ei huomioida.

Tulojen kertymistä on toistaiseksi seurattava itse ja tehtävä tarvittaessa Kelalle ilmoitus tuen keskeyttämisestä.

MAINOS

Kommentoi

Opiskelijalle kyllä saa rajoitta lahjoittaa rahaa, mutta auta armias jos menee työllä rahansa ansaitsemaan! Minullakin kerran kävi niin, että tulorajat ylittyivät, koska olin tehnyt samalle työnantajalle töitä kahdella sopimuksella (tunti- ja urakkasopimus), ja toisen tulot eivät näkyneetkään toisen palkkakuitissa. 15 prosentin "korko" oli kyllä todella epäreilu sanktio, eikä tuo 7,5 prosenttiakaan ole selitettävissä todellisilla kuluilla. Kaiken lisäksi nuo palautetutkin tukikuukaudet vähennetään käytettävissä olevista opintotukikuukausista!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin se diktatuuri toimii, poliitikot määräävät ja kansa tottelee, hyvällä tai sitten pahalla. Marin hallituskaan ei näytä osoittavaa mitään armoa näissä tuki asioissa.

Ei voi kuin äimistellä miten hölmö maa tämä Suomi on, näinkin yksinkertaisesta asiasta saadaan näin vaikea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo on muutenkin ihan sairas systeemi. Minäkin olen ollut tilanteessa, että jo valmistuneena pitää laskea kuinka paljon voi töitä tehdä, ettei sitä opiskeluajan tukea peritä takaisin, siis miksei muita tukia peritä takaisin jos sattuu töihin menemään ja tienaamaan tietyn summan yli ? Opintotukea ei makseta kesällä, mutta silti joutuvat olemaan tarkkoja parin-kolmen kuukauden lomalla ettei tienaa liikaa, kuka muu ihmisryhmä joutuu miettimään ettei vaan tienaa liikaa ? Ja jos tienaa ja ei pysty maksamaan takaisin, mitä sitten ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan järjenvastaista koko tulorajojen määrittäminen opiskelijoille. Täydet 4kk on tullut oltua joka kesä opiskelujen ohessa töissä ja tästä hyvästä saanut palauttaa lähes kaikki opintotuet takaisin. Vastaavasti opinnoissaan edistymätön (liian vähän opintopisteitä/tukikuukausi) saa kaiken Kelalta anteeksi yhdellä lomakkeella. Noh, Suomen valtio on tällä järjestelyllä saanut sen aikaan, että jatkossa maksan veroni ulkomaille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtiovallalta motivoiva kannustin työtätekevälle nuorelle . Tässä esmerkkki verotuksen kohdistamisesta ja sen seurauksista !
Otetaan niiltä jotka vähiten voi puolustautua.
Ja tämä % on jotain mielivaltaista !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Opintotuki voisi aivan hyvin olla sellainen etuus, joka maksettaisiin kaikille päätoimisille ensimmäistä tuntkintoaan opiskeleville opiskelijoille tuloista riippumatta X kuukauden ajan (itse voisi päättää, milloin tukea nostaa). Ainoastaan vakituinen työpaikka katkaisisi tuen maksamisen. Tämä helpottaisi byrokratiaa ja vähentäisi opiskelijoiden stressiä, eikä kustannuskaan olisi kovin kummoinen, koska suurin osa opiskelijoista nostaa kaiken opintotuen tälläkin hetkellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi opiskelijat joutuu kärsimään vastuuttomien politiikkojen päätöksistä. Monet opiskelijat joutuu pakostakin tekemään töitä opiskeluaikana opintotukien lisäksi. Opiskeluaikainen työ antaa kokemusta työelämään ja samalla se tukee opiskelijan taloutta. Nyt voisi anderssoni näyttää tekoja eikä puhua puppua koulutuksen suhteen. Kosonen eikä kela katso valmistuneen opiskelijan tulevaisuutta, vaan haluavat takaisinperinnällä tehdä bisnestä kelalle ja saattaa ammattiin valmistuneen suoraan työttömyyden lisäksi velkaloukkuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tää takaisinperintä on kyllä niin järjetön toimenpide että ei pysty käsittämään. Jos opiskelija haluaa parantaa omaa elintasoa opintotuen päälle (joka itsessään ei riitä mihinkään) uhraamalla vapaa-aikansa työnteolle niin ei siitä nyt pitäisi rankaista.

Vain Suomessa...joku kulahtanut käpy jossain virastossa keksi tämän raha-automaatin ja vielä korot revitään päälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Opintotuella ei elä edes yksi aikuinen ihminen. Perheellisten kohdalla oletetaan, että sillä elää aikuisen lisäksi myös aikuisen huollettavat lapset. Tulorajat eivät huomioi perhekunnan kokoa millään lailla. Tämä on ihan hirveä epäkohta, koska perheellisten on käytännössä pakko käydä töissä, tai lapsilta loppuu ruoka ja vaatteet. Eli jossain on hyvin ahkera isä/äiti, joka sekä opiskelee, käy töissä että huolehtii perheestään, ja juuri häntä järjestelmä haluaa rangaista. Sitä ehkä yhteiskunnan ahtaimmalla olevaa ihmistä, jolla on krooninen puute sekä ajasta, että rahasta. Kuitenkin mahdollisuus kouluttautua työllistävään ammattiin on yksi tärkeimmistä lapsiperheköyhyden ja syrjäytymisen ehkäisemisen keinoista. Onhän tämä väärin ja kohtuutonta, ja pakottaa ihmisiä köyhyyten ja passiivisuuteen, koska työttömyyskorvaus ja toimeentulotuki ovat molemmat monta kertaa opintotukea suurempia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

3,75 on sekin korkea. Ei edes pankin autolaina yllä tuolle tasolle. Pikavippeihinkö tässä tietä avataan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Opintotuki on kalleinta lainaa, mitä voi olla. Siitä maksetaan ensin verot, ja sitten mahdollisessa takaisinperinnässä vielä korot. Muun lainan saa sentään tilille ilman veroja ja pienemmällä korolla. Lisäksi takaisinmaksu menee portaittain niin, ettei ylimääräisestä tienatusta eurosta makseta valtiolle takaisin euroa, vaan jos tämä euro on ylittänyt tietyn tuloluokan, maksaa valmistunut opiskelija siitä tienatusta eurosta esimerkiksi kolme euroa takaisin. Tämä ei voi olla oikein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Panzaria voisi myös ehdottaa että opintotuki perittäisiin takaisin vain jos se on aiheellista! Moni tietämätön maksaa ne takaisin vaikka ei tarvitse.

Tämä on iso ongelma - Kela käsittelee vasta valmistunutta opiskelijaa kuin rikollista jos olet erehtynyt tekemään töitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta. Kela oikeasti tienaa tällä. Opintotuen takaisinperintä kohdistetaan kaikkiin, joiden koko vuoden tulot ylittävät tulorajat. Eli siis käytänössä kaikkiin, jotka ovat valmistuneet keväällä ja siirtyneet töihin, mutta jotka ovat vielä kevättalvella käyttäneet opintotukea, koska ovat olleet opiskelijoita. Lisäksi, jos olet nostanut opintotukea vaikkapa maaliskuussa ja saat paperit kesäkuun alussa, lasketaan myös kesäkuu vielä opiskelukuukaudeksi.
Järjestelmä on tahallaan tehty niin vaikeaksi, ettei tavallinen ihminen voi osata ennakoida kaikkea. On erikoisen ihmeellistä,että tekonologiamaassa ei voida kehittää järjestelmää, joka automaattisesti osaa rajata opiskeluajan päättymistä ja palkkatyön alkamista. Tämä ei voi olla sattumaa, koska kaikki tiedämme, että tuhannet ihmiset maksavat takaisin opintotukea täysin perusteettomasti. Kyseessä on miljoonasumma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:23
Päivän kotoiluvinkki: Puhdista kahvinkeitin marttojen ohjeilla
13:19
Ajokeli on paikoin erittäin huono Lapissa, puu kaatui talon päälle Kemijärvellä, Oulussa normaali kevättalven sää
13:13
Eduskunta hyväksyi ravintoloiden sulkemisen – pääministeri Marin tunnusti yritysten lisätukitoimien tarpeen
12:49
Toimittajamme seurasi tapahtumapaikalla: Thaimaan kone laskeutui Oulun lentokentälle, tarkastukset sujuivat ripeästi – "Hyvävointisen näköistä väkeä maskit päässä"
11:41
Uusimaa on nyt eristetty muusta Suomesta – tältä tiesuluilla näytti yöaikaan
11:38
Suomen rajat sulkeutuivat äkillisesti – operaatioon osallistuvat kertovat, millaista on valvoa Suomen ja Ruotsin rajaa Torniossa
11:28
Aamuyhdeksään mennessä yli 120 käännytetty ja yksi sakko annettu – Uudenmaan rajojen valvonta on täydessä käynnissä
102
Presidentti Niinistö moittii Ilta-Sanomissa kovin sanoin kansalaisia, jotka eivät tottele koronaohjeita: "Minä en sellaista halua ollenkaan hyväksyä"
46
"Maailma ei palaa ennalleen", sanoo EU-komissaari Jutta Urpilainen – Eurooppa on komissaarin mukaan nyt joukkue, jolla on sama maali
41
Krabista Ouluun palaavat matkustajat joutuvat tarkkaan syyniin –  "Kukaan ei saa lähteä kentältä tai myöhemmin muualta Oulusta julkisilla liikennevälineillä"
29
Pohjois-Pohjanmaalla viisi uutta varmistettua tartuntaa – yksi henkilö tehohoidossa Oulussa
28
Mies kaahasi järjetöntä ylinopeutta Oulun Pohjantiellä, ylitystä liki sata kilometriä tunnissa – myös lukuisat rattijuopot työllistivät poliisia
21
Halla-aho: Maahanmuuttajista apu maatilojen työvoimapulaan – "Sopivat kuin nyrkki naamaan"
19
Raskaat tie­su­lut ko­hoa­vat jo Uu­den­maan ra­joil­le – Poliisi val­mis­tau­tuu his­to­rial­li­siin tar­kas­tuk­siin, kun Uusimaa suljetaan muusta Suomesta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Lapissa ja Koillismaalla luoteistuuli on tänään voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Ruohikkopalojen vaara on suuri maan etelä- ja länsiosassa sekä Etelä-Savon maakunnassa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maatilalle töihin

Aina nämä työnvieroksujat jotain keksii. Kaupungissa ei voi tietenkään myöskään töissä käydä kun tiet pölisee ja on auto... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

28.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image