Kotimaa

Taksikiistan voittanut lii­ken­ne­mi­nis­te­ri: ”Arvio on, että hinnat laskevat”

Liikenneministeri Anne Berner (kesk.) esitteli liikennekaarta tiedotustilaisuudessa tiistaina. Hän on tyytyväinen saavutettuun kompromissiin. KUVA: Mauri Ratilainen
Kotimaa 20.9.2016 16:14
Riikka Happonen

Liikenneministeri Anne Berner (kesk.) sai tahtonsa läpi hallituksen liikennekaariesityksessä. Taksit ovat mukana ratkaisussa ministerin toivomalla tavalla. Jatkossa taksien määrää tai niiden hintoja ei enää rajoiteta.

– Arvio on, että hinnat laskevat alaspäin. Jos tuntuu siltä, että jossain syntyy liian kapeaa kilpailua ja hinta nousee kohtuuttomaksi, Trafilla on oikeus puuttua hintoihin, Berner sanoo.

Hänen mukaansa Kelan alustavat laskelmat osoittavat, että liikennekaari säästää valtiolta noin sata miljoonaa euroa. Ensimmäisessä vaiheessa taksi- ja joukkoliikenteen palvelujen yhdistäminen säästää Kelan ostoliikenteestä arviolta noin 70 miljoonaa euroa.

Taksien vapauttamista vastustaneet perussuomalaisetkin saivat kompromississa jotain. Taksin ajamiseen vaaditaan jatkossakin lupa. Lisäksi uudet lait astuvat voimaan vasta heinäkuussa 2018 eli taksialalla on aikaa sopeutua muutokseen.

– Neuvottelimme pitkään ja hartaasti ja haimme parasta mahdollista lopputulosta. Nyt aika hyvä tulos on saatu aikaan. Tällä varsin pitkällä siirtymäajalla pystymme turvaamaan suomalaisten taksiyrittäjien liiketoiminnan jatkuvuuden, kommentoi perussuomalaisia tiistaisessa infossa edustanut puolustusministeri Jussi Niinistö.

Anne Berner vakuutti niin ikään tyytyväisyyttään koko ratkaisuun, vaikka alun perin liikennekaaren ensimmäisen vaiheen piti astua voimaan jo ensi vuoden alussa ja sen toimijoiden olla mukana avoimessa tietorajapinnassa vuoden 2018 alusta.

– Pidän tätä siirtymäaikaa hyvänä kompromissina. Nykyisessä ratkaisussa ja kompromississa ei ole asiaa, jota voisin kutsua huonoksi ratkaisuksi, Berner sanoo.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (40)

Tässähän käy niinkuin ruåtsissa. Hinnat triplaantuu ja alkaa hirvee kysely taksoista. Pikkujouluruuhkassa hinnat voi olla ihan mitä vaan. Huono päätös.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taksikuskien tulot tuntipalkaksi laskettuna ovat todella pienet. Miten käynee jatkossa? Hyvinä vuosina kyytejä riitti ja ansiot oli paremmat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No niin! Aurinkoisena kesäpäivänä pääsee ajelemaan halvalla ja pikkujouluruuhkissa kaksin-kolminkertaisella hinnalla. Kysynnän ja tarjonnan laki...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikista eniten valtio säästäisi "taksiliikenteessä" kun noistaisi oman auton käytön korvausta, niin ihmiset ajaisi omalla autolla lääkäriin yms paikkoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä se vasta kalliiksi tulee . Hinnat nousee kohisten ja mitään säästöjä ei synny vaan lisää menoja .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tuossa nähtään että suomessa saa tehä vaikka kuinka halvalla siihen ei puutu kukaan mutta jos ajattelit tehä tiliä siihen puututaan heti menee samman laiseksi hommaksi kun maatalous ite et saa sanoa omassa yrityksessä hintaa.pohjois korean hommaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä joku hintakatto täytyy olla se on jees- toivosi vielä firmojen johtajien ja elkkeiden katon...esim 15 000 euroa firman kuin firman tj:n katto ja eläkekatoksi 5000 egua-ei enmpää olisi eläkettä kellee vara maksaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö kenelläkkään tule Suomessa mieleen, että onko Berner oikea henkilö päättämään mitään Suomessa? Henkilökohtaisesti luottamus häntä kohtaan on 0%.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pölvästi!
Jos uskot että taksi hinnat halpuu niin voit katsoa miten Ruotsissa meni pölvästi....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sen verran olen taksia käyttänyt että kyytiin taksat ovat nousseet n.45% viidessä vuodessa. On helppo laskea kun olen käyttänyt samaa ajomatkan aina taksilla.
Niin että paljonko taksi kyytiä laskevatkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ajan noin sata kertaa niin paljon taksilla vuodessa kuin keskimääräinen suomalainen. Kuitteja on tallessa todella pitkältä ajalta, ja 45 prosentin nousu viidessä vuodessa ei pidä paikkaansa. Sillä selvä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voitko kertoa tarkemmin millä mittarilla hinnat on nousseet 45% viidessä vuodessa.....!!!? Faktaa taksien km-hinnasta saa Liikenneministeriöstä. Käytän taksia n.2- 4 kertaa viikossa/vuosi. En ole huomannut moista korotusta. Taidat fuskata :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Arvio, niinpä. Eiköhän se kysynnän ja tarjonnan laki toimi tässäkin. Harvaanasuttujen alueiden taksit ilmoittautuvat edelleen koulukyytien kuljettajiksi ja saavat muita kyytejä, minkä saavat. Pääkaupunkiseudulla takseilla riittää ajoja ja saattaa käydä jopa niin, että pikkujoulujen aikaan hinnat pompsahtavat. Vaan jäämmepä odottelemaan sitä hintojen laskua, mutta epäilenpä, että Trafi ehtii seuraamaan joka taksin hinnoittelua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruuhkasuomessa varmasti hinnat laskivat, mutta syrjäseuduilla hinnat nousevat. Pimeät markkinat lisääntyy ja tulee monenlaista toimintaa ja hinnoittelua. Suomessa kilpailun vapauttaminen nosti puhelujen, sähkön hintaa mm...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisko vaikka sillä tavalla, että on enemmän tarjontaa, kun noista määristä luovutaan. Taitaa aika moni taksikuski alkaa toimia naapuripitäjänkin puolella, ja moni alkaa tehdä taksihommia sivubisneksenä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (40)

Uutisvirta

23.10.
Virallista tai ei, Annunen on ennätysmies – "Ehkä ihan hyvä, että se maali tuli, niin asiaa ei tarvitse enää miettiä" Tilaajille
23.10.
Kärpät löysi vihdoin tehoja myös ykkösketjun takaa – Liigan vatulointi Annusen ennätysuutisoinnissa ihmetytti Manneria: ”Henkilökohtainen ennätys on nyt Justuksen, se on fakta”
23.10.
Huippuhetket: Kärpät-Pelicans
23.10.
Kärpät otti kotivoiton Raksilassa vaiherikkaan pelin jälkeen – katso kuvia ottelusta
23.10.
KuPSin mestariluotsi Jani Honkavaara valitsi potkuherkän SJK:n seuraavaksi osoitteekseen
23.10.
Kainuun ely-keskus: Nuasjärven ekologinen tila on hyvä, eikä happikato uhkaa järveä – "Laaja seuranta-aineisto ei tue Helsingin yliopiston tutkijoiden käsitystä"
23.10.
Julius Junttila iskee ottelun voittomaalin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivästä alkaen Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen ja lumisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

112 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

En käy töissä!

Ja sinun käytöskö on aikuismaista? Hoh hoijaa. Myötähäpeä. Lue lisää...
Heikki89

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

24.10.

Fingerpori

24.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image