Kotimaa

T2-terminaalin edessä ei saa enää osoittaa mieltä – Mie­le­no­soit­ta­jat tekevät poliisista kantelun

Helsinki-Vantaan sisätiloissa poliisi on jo kieltänyt mielenosoitusten järjestämisen. KUVA: Mauri Ratilainen
Kotimaa 17.8.2017 5:00
Vanessa Valkama

Turvapaikanhakijoiden palautuksia vastustavat mielenosoitukset eivät enää mahdu Helsinki-Vantaan lentoaseman T2-terminaalin sisään tai sen eteen.

Itä-Uudenmaan poliisi on kieltänyt mielenosoittamisen jo aikaisemmin lentokentän sisätiloissa. Nyt linjaus on, että mielenosoituksia ei sallita myöskään terminaalirakennuksen välittömässä läheisyydessä.

Apulaispoliisipäällikkö Ari Karvonen Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta kertoo Lännen Medialle, että linjaukseen päädyttiin Finavian turvallisuudesta vastaavien kanssa käytyjen keskustelujen ja ensimmäisestä mielenosoituksesta saatujen kokemusten perusteella.

Syynä eivät olleet häiriöt vaan mahdollisuus siitä, että paikalle saapuisi enemmän ihmisiä tai vastamielenosoittajia tai mielenosoitus aiheuttaisi melua.

– Myöhemmissä mielenosoituksissa kaikki nämä skenaariot ovat toteutuneet. Täytyy muistaa, mielenosoitusten rauhallisuudesta huolimatta, että tapahtumien perimmäisenä tarkoituksena meidän käsityksemme mukaan on ja on ollut estää palautuslennot, Karvonen sanoo.

Lentoaseman kokonaisuudesta osa on julkista tilaa, jossa saa osoittaa mieltään. Karvosen mukaan myös lentoaseman omistaja tai haltija voi erinäisistä syistä rajoittaa paikan käyttämistä mielenosoitustarkoitukseen.

– Finavia on viestittänyt, että heidän on hankala hyväksyä turvallisuuteen sekä liikenteen sujuvuuteen vedoten, että mielenosoitukset tapahtuvat terminaalirakennusten sisäpuolella.

Finavia viestittää Lännen Medialle, että se toimii yhteistyössä viranomaisten kanssa ja noudattaa poliisin linjauksia.

Mielenosoittajat kantelevat poliisista

Turvapaikanhakijoiden palautuksia vastustava Stop Deportations -verkosto aikoo tehdä kantelun Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen toiminnasta. Kantelu liittyy viime viikolla Helsinki-Vantaan lentoasemalla pidetyn palautuksia mielenosoituksen paikkaan. Verkoston mukaan poliisi siirsi mielenosoituksen paikkaan, joka rajoitti sananvapautta.

– Kantelu on ainoa keino päästä dialogiin Itä-Uudenmaan poliisin kanssa. Me haluamme tehdä yhteistyötä samaan tapaan kuin Helsingin poliisin kanssa, sanoo Harri Simolin verkostosta.

Viime tiistaina mielenosoittajat ja vastamielenosoittajat ohjattiin lentoaseman lyhytaikaisen pysäköinnin alueelle T2-terminaalin edustalle, pois liikennealueelta ja lentoaseman sisäänkäynnin välittömästä läheisyydestä. Simolinin mukaan paikka oli niin näkymättömissä, että mielenosoitusta ei edes aloitettu, koska poliisi ei suostunut neuvottelemaan paikasta.

Apulaispoliisipäällikkö Ari Karvonen kertoo, että tiistain mielenosoitusta ei siirretty, vaan poliisi osoitti paikan mielenosoittajille etukäteen.

Palautuksia vastustaneita mielenosoituksia on ollut tähän mennessä kevät-kesällä yhteensä kolme: ensimmäinen terminaalin sisällä, toinen sisäänkäynnin vieressä ja viime viikon mielenosoitus lyhytaikaisella pysäköintialueella.

– Tämän ja edellisen paikan välillä on vajaa sata metriä. Se oli se ero, Karvonen toteaa.

Poliisi osoittaa mielenosoituksille paikan aina tapauskohtaisesti senhetkisen tilanteen mukaan. Mielenosoituspaikkaan vaikuttaa myös ajankohta. Aikaisemmat mielenosoitukset on pidetty puolenyön aikaan, kun lentoasemalla on ollut vähän liikennettä. Viimeisin mielenilmaus taas oli loppuiltapäivästä kello 17 eteenpäin, kun liikennettä on enemmän.

Stop Deportations -verkoston Harri Simolinin mukaan viime viikon mielenosoitus järjestettiin iltapäivällä, koska vastustettava palautuslento olisi lähtenyt vähän kello 19 jälkeen.

– Mielenilmaukset järjestetään silloin, kun palautuslento on lähdössä.

Karvosen mukaan poliisi ymmärtää, että ratkaisu mielenosoitusten paikasta ei välttämättä miellytä kaikkia.

– Sitä varten on olemassa oikeussuoja, eli asiasta voi kannella, valittaa tai jopa tehdä rikosilmoituksen poliisin toiminnasta. Me katsomme, että meillä on ollut perusteet päätöksille.

Ei hyvää paikkaa mielenosoitukselle

Viime viikon tiistaina samanaikaisesti palautuslentoja vastustavan mielenosoituksen kanssa pidettiin myös vastamielenosoitus, jossa oli Karvosen mukaan suurin piirtein saman verran ihmisiä kuin toisessa mielenosoituksessa. Paikalle oli ilmoittautunut myös kolmas ryhmä mielenosoittajia. Karvonen arvioi, että yhteensä lentokentällä oli mielenosoittajia viime viikon tiistaina noin 50.

– Asiasta riippumatta poliisi ei ole osapuoli mielenosoituksissa. Meitä ei kiinnosta hirveän paljon, minkä puolesta tai mitä vastaan osoitetaan mieltä. Poliisin tehtävä on huolehtia siitä, että mielenilmaus ja sen tarkoitus täyttyvät, mutta myös sivullisten turvallisuus on kunnossa ja liikenne sujuu.

Karvonen korostaa, ettei lentokenttää ole suunniteltu mielenosoituksia varten.

– Siellä ei ole yhtäkään hyvää paikkaa, missä voitaisiin järjestää mielenosoituksia. Lentokentän päätehtävä on olla paikka, jonne tullaan ja josta lähdetään pois lentäen tai muuten.

Karvonen ymmärtää, että lentokentällä osoitetaan mieltä, koska maasta poistamiset tapahtuvat lentokentän kautta. Hänen mielestään kohde menee silti ohi.

– Vaikutukset kohdistuvat täysin sivullisiin, joilla ei ole poistamisiin osaa eikä arpaa. Tästä olemme saaneet jonkin verran ihmisiltä palautetta. Käsitykseni mukaan Euroopassa kansainvälisiltä lentokentiltä vain Suomessa on sallittu mielenosoitukset.

Tänä vuonna lentokentällä järjestetyissä mielenosoituksissa on tehty Karvosen mukaan joitakin kiinniottoja sekä rikosilmoituksia.

– On esimerkiksi menty kielletylle alueelle tai ei ole noudatettu poistumiskäskyä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Hyvä päätös. Mielenosoitus on aina turvallisuusuhka. Siellä ovat sekä puolesta että vastaan mieltään osoittavat. Normaalisti voi olla menemättä mielenosoitusalueelle. Lentokentän matkustajatiloja ja sisääntuloa on vaikea karttaa, jos matkalle aikoo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sehän on ilmiselvästi turvallisuusuhka , jos päästetään osoittamaan mieltään lentoaseman tuloportille. En kyllä toista maata missä laittomat turvapaikan hakijat saavat osoittaa mieltään!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä jokin roti pitää olla mielemosoituksilla. On hyvä, että poliisi voi siirtää aluetta,tarpeen mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämän Stop-järjestön toiminta pitäisi kieltää kaikilla julkisilla paikoilla eikä pelkästään lentoasemaalla. Suomen lakia pitää noudattaa eli poistettavat maasta pois ilman mitään vikinöitä hyvällä tai pahalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielenosoitukset ovat sallittuja, mutta paikka voidaan osoittaa. Mielensäpahoittajat eivät sitä paikkaa valitse, ainoastaan aiheen, jota vastustavat (ja niitähän riittää)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ylikiimingissä olisi reilusti tilaa osoittaa mieltään, siellä on suuri tontti johon huvipuistokin haluttiin niin ei voi väittää että olisi syrjässä sivistykseltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jopa minä ymmärrän,ettei mielenosoitus ole soveliasta joka paikassa, vaikka laki siihen mahdollisuuden antaisikin.
Joku rauha pitää jättää sivullisille kansalaisille, joita mielenosoittajien asia ei kiinnosta yhtään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielestäni mielenosoitukset määrätyillä julkisilla paikoilla pitää kieltää. Sellaisia paikkoja ovat lentoasemat, rautatieasemat ja linja autoasemat, nämä nyt ensin tuli mieleen. Mielenosoitukset aiheuttaa yleistä häiriöä ja vaaratilanteita sivullisille, eikä kaikkia kiinnosta näiden aateihmisten mielipiteet. Poliisi edustaa lakia ja järjestystä ja näin ollen poliisin ohjeistuksia pitää noudattaa. Eikä ole kyse yksinomaan maahanmuuttajien palautuksista, vaan yleensä mielenilmauksista joissa on myös voimakas vastapuoli. Niin ikäviä kuin ne monet palautukset ovat, eivät tilanteet sillä parane että aletaan rähinöimään. Ja kyllä niille palautuksille on perusteet, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko mielenosoittaminen kielletty kokonaan, vai onko se kielletty ainoastaan tietyssa paikassa? Siinä on iso ero.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sais kyllä kieltää kokonaan. Ihan turhaa humpuukkia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paikka on väärä mielenosoituksille, väkivaltaisuuksineen suoranainen turvallisuusuhka matkustajille. Jos haluaa osoittaa mieltään Suomen lakia ja sen toimeenpanoa vastaan, oikeustalo lienee parempi sijainti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:31
Suomalaiset oppaat eivät pääse vierailemaan Teneriffan eristyshotellissa – hotelli vastaa asiakkaidensa ruokailusta
13:27
Poliisi: Pohjoispohjanmaalaisen tilan hätäteurastuksessa ei tehty rikosta – myöskään eläinlääkäristä tehty kantelu ei aiheuttanut seuraamuksia
13:09
Hurja tilanne Oulujärvellä: Jää petti alta ja traktori vajosi järven pohjaan
12:58
Veljensä sorakuopalle ampunut hovioikeudessa: ”Purskahdin hysteeriseen itkuun” Tilaajille
12:47
Jokinen ja Karvinen takaisin kokoonpanossa, Annusen paluu venyy ­– Manner kasasi uuden kakkosketjun HPK-peliin: ”Uskon, että tuossa on nyt oikea koostumus”
11:52
Poliisin menettely selvitetään – rahankuljetuksen ryöstöyritys olisi voinut ratketa jo 14 vuotta sitten
11:27
VR poisti koronavirusepäilyn vuoksi junavaunuja käytöstä – "Varotoimenpiteenä on tehty ylimääräinen tehosiivous"
40
Osallistu kyselyyn: Pitäisikö Oulun yliopiston muuttaa Linnanmaalta kaupungin keskustaan?
28
Koronan leviäminen uhkaa Euroopassa, hallitus pui varautumista keskiviikkona – Asiantuntija vastaa kysymyksiin pandemian uhasta, viruksen leviämisestä ja rokotuksista
20
Uutisanalyysi: Oulun yliopisto tulossa Raksilaan – sijainnilla iso merkitys kilpailukyvylle Tilaajille
19
Koronatartuntojen määrä Teneriffan eristyshotellissa kasvaa, Iranissa virus iski ministeritasolle – Tokion olympialaiset eivät vielä vaarassa
19
Pohjoisen poliiseista kolmasosa katsoo työturvallisuuden heikentyneen – asiakkaat ovat entistä aggressiivisempia ja arvaamattomampia
17
Raskaat ajoneuvot syynissä Haukiputaalla – saldona jarruvikoja, kortitta ajoja ja ammattipätevyyden puuttuminen
9
VR poisti koronavirusepäilyn vuoksi junavaunuja käytöstä – "Varotoimenpiteenä on tehty ylimääräinen tehosiivous"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

200 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Onko pakko omistaa auto?

Elämänympyrät jää aika pieniksi ilman autoa, varsinkin kesällä. Lue lisää...
Lady in black

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image