Kotimaa

Syyttäjä vaatii Asema-aukion epäillystä hen­ki­ri­kok­ses­ta 5,5-6 vuoden tuomiota

Valvontakamera tallensi uusnatsin potkun Asema-aukiolla. Tapausta käsitellään oikeudessa.
Kotimaa 21.12.2016 15:55 | Päivitetty 21.12.2016 16:29
STT,

Syyttäjä vaatii Helsingin Asema-aukion epäillystä henkirikoksesta syytetylle miehelle 5,5–6 vuoden vankeusrangaistusta. Syyttäjän mukaan tuomion koventamista puoltavat syytetyn Jesse Eppu Oskari Torniaisen aiempi väkivaltatausta ja rasismiin verrattava motiivi.

Uusnatsijärjestö Pohjoismaiseen vastarintaliikkeeseen kuuluvan Torniaisen epäillään potkaisseen uhria, joka kaatui ja löi päänsä. Epäilty teko sattui vastarintaliikkeen mielenilmauksen yhteydessä syyskuussa. Vuonna 1988 syntynyt uhri kuoli myöhemmin sairaalassa.

Syyttäjän mukaan motiivi väkivaltaan oli lähtenyt siitä, että uhri on ollut eri mieltä vastarintaliikkeen arvoista. Syyttäjän mukaan uhri oli kävellyt Vastarintaliikkeen lippurivistön eteen, sylkäissyt maahan ja sanonut Vastarintaliikkeestä jotain kielteistä.

– Torniainen on mieltänyt uhrin toiminnan niin, että kyse ollut nimenomaan Vastarintaliikkeen arvojen vastustamisesta, syyttäjä Anja-Riitta Rinkinen sanoi oikeudenkäynnissä.

Lisäksi Torniaisella on useita aiempia tuomioita muun muassa pahoinpitelyistä.

Puolustus vetosi tapauksen saamaan julkisuuteen

Torniainen on kiistänyt syytteet, mutta myöntänyt perusmuotoisen pahoinpitelyn. Torniaisen puolustuksen mukaan riittävä rangaistus pahoinpitelystä olisi kuusi kuukautta ehdollista ja törkeästä pahoinpitelystä 1,5 vuotta ehdollista.

Jos Torniainen tuomittaisiin törkeästä kuolemantuottamuksesta ja törkeästä pahoinpitelystä, maksimirangaistus olisi asianajaja Hannu Tuomaisen mukaan kolme vuotta vankeutta.

Tuomaisen mukaan tuomiota lieventävinä seikkoina pitäisi ottaa huomioon tapauksen saama julkisuus sekä se, että Torniainen itse ilmoittautui poliisille.

– Tapauksen saama julkisuus on ollut poikkeuksellista. Päämieheni nimeä ja kuvaa on levitetty laajasti.

Lisäksi osa Torniaisen tuomioista on asianajan mukaan niin vanhoja, ettei niitä pitäisi ottaa huomioon koventamisperusteena.

Syyttäjän mukaan julkisuus oli Torniaisen teosta odotettavissa ollut seuraus, kun ottaa huomion tekoajan ja -paikan.

– Lisäksi Torniainen itse auttoi tapaukseen liittyvää julkisuutta, kun hän seuraavana päivänä itse viittasi tapahtumaan Twitterissä ja linkitti sitä koskevan videon, syyttäjä huomautti.

Helsingin käräjäoikeus antaa asiassa kansliatuomion perjantaina 30. joulukuuta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Vastaavista pahoinpitely-kuolemantuottamuksista on yleensä tuomittu joko ehdollista tai 1-2 vuotta linnaa. Nyt kun tekijä on kovin ei-toivottu, vaaditaan kuutta vuotta. Kyseinen kaveri varmasti ansaitsee tempustaan häkkiä, mutta vähän huolestuttaa että mennäänkö tässä naaman perusteella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lähes samalla paikalla hakattiin ja potkittiin porukalla hengiltä taannoin puolustusvoimien työntekijä. Teosta tuli 2.5v kullekin tekijälle. Ja se ei ollut mikään yksi potkaisu minkä tekivät. Siinä on yksi verrokkitapaus ja vakiintuneen käytännön mukaanhan näissä mennään. Nyt toki julkisuudenkin täytyy vakiintuneen käytännön mukaisesti laskea tuomiota. Minusta väkivallasta pitäisi tuomita nykyistä ankarammin, mutta lain on oltava kaikille sama.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kukin tekijä sai 2,5 vuotta. Kimppa kertoimella kukin 2,5 , tekee 5, 7,5 10 12,5 jne.
Miten mennee potkukertoimet.Vähentääkö vai lisääkö ?
Laki kaikille sama. Mahdoton jo ajatuksena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katsoin tän valvontakameranauhan pariin kertaan. Siinä näkyy selvästi sylkäisy ja potku sylkäisijän rintaan. Potku on kova. Uhri kaatuu maahan. jäin odottelemaan ambulanssia, muttei sitä tullut. Poliisiauto käväisi ja pysähtyyi vastarintaliikkeen jäsenten edessä ja poistui paikalta. Uhri nousi ylös ja lähti kavereidensa kanssa kävlemään kohti rautatieasemaa. Heräsi kysymyksiä, miksi ambulanssia ei hälytetty paikalle? Miksi uhri nousi ylös? Uhrin olisi pitänyt maata aloillaan ja odottaa ambulanssia. Tiesivätkö lääkärit urhin kaatumisen voimakkuuden, joka näkyi valvontanauhassa? Ja tärkein kysymys, miksi uhri päästettiin sairaalasta? Otettiinko uhrista magneettikuvat päästä? Ikäviä asioita....jotka olisi pitänyt huomioida uhrin tilanteen kannalta....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

miksi lääketieteellinen todistus oli salainen,voipi olla ettei potku ollut syy kuolemaan.tämä lehdistön etu käteen riemu on kyllä käsittämätöntä ihan kuin tämä ois ainoa väkivallan teko suomessa.ehkä tämä on yksittäis tapaus niin kuin muutkin rikokset nykyään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näyttä ettei kukaan rohkene kommentoida uutista.
Ehkä puolustukselle kuitenkin oikeudessa annetaan puheenvuoro ?
Mikä osuus lääkärin toiminnalla tai toimimattomuudella oli potkun saaneen kuolemaan?
Mikä osuus uhrilla,kun kieltäytyi hoidosta ?
Mikä oli uhrin tarkoitus liittyessään Pohjoismaisen vastarintaliikkeen mielenosoitukseen?
Avoimia kysymyksiä pilvin pimein.Ehkä niistä joihinkin saadaan vastauksia oikeudenkäyniin edistyessä ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkohan ihan asiallista Kalevalta ja muulta medialta julkaista epäillyn nimeä tässä vaiheessa, kun edes ensimmäisen oikeusasteen tuomiota ei ole vielä tullut? Rikosoikeudellinen syyttömyysolettama on kuitenkin tietääkseni vielä voimassa, vai onko poliittinen korrektius jo kumonnut sen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minustakin on todella kummallista, että jo tässä vaiheessa julkaistaan epäillyn nimi. Ei häntä ole tuomittu vielä mistään. Eikö se ole niin, että jos joku saa kahden vuoden vankeusrangaistuksen, niin silloin voidaan julkaista tuomitun nimi. Minusta Ylen ja ylipäätään koko median uutisointi Asema-aukion tapahtumista on mennyt ihan ihan överiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahdollisimman kovalla tuomiolla osoitetaan, ettei uusnatsien toimintaa Suomessa hyväksytä.
Uusnatsijärjestöt tulee lailla kieltää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Natseja oli 40-luvulla Saksassa. Nämä reppanat on lapsokaisia, jotka vihoittelevat pahaa mieltään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:27
Postilaatikon paikka johti riitaan Kemissä, 72-vuotias mies suihkutti kaasua naapurinsa kasvoille
14:16
Isokyrö on Suomen autoistunein kunta, jossa ajetaan yli 10 vuotta vanhoilla autoilla – Pohjois-Pohjanmaalla vähiten autoja Uudenmaan jälkeen
13:37
Vaasalaisfanit riehuivat Raksilassa: Järjestyksenvalvoja joutui sairaalaan, poliisi kirjasi rikosilmoituksia pahoinpitelyistä
12:58
Arvio: The Baseballs tanssitti Teatriaa superhittien fiftaricovereilla – 50-luvun estetiikkaa syleiltiin urakalla, keikalla vallitsi viehättävän vanhanaikainen tunnelma Tilaajille
11:56
Länsirannikolla tuuli tuivertaa iltapäivällä myrskylukemissa – ensimmäinen syysmyrsky laantuu sunnuntai-iltaan mennessä
11:42
Turkin MM-rallin päätöserikoiskoe tarjosi draamaa Esapekka Lapille – ajoi silti toiseksi, Citroenille kaksoisvoitto
11:05
Postin verkkosivut eivät toimi, asiakaspalvelussa ongelmia – myös sanomalehtien varhaisjakelussa viivästyksiä
67
Puheenaihe: "Myrkky, joka ei kuulu ympäristöön" – Kysyimme, pitääkö lyijy kieltää hauleissa ja luodeissa
21
Sport juhli alussa, Kärpät lopussa – Hiljalleen täyttä pelikuntoa lähestyvä Jussi Jokinen kiteytti kotiavauksen: ”Ensimmäisen kympin olimme jaloissa, mutta pystyimme parantamaan”
20
Verkkokirjautuminen ja -maksaminen muuttuivat – puhelinpalveluissa ruuhkaa, osa asiakkaista näreissään
17
Rakennetaan omaleimainen Oulu – myös matala ja tiivis rakentaminen on tehokasta Lukijalta
17
EU harkitsee lentojen tai petrolin verottamista – Suomessa kokoontuneet EU:n valtiovarainministerit puivat ympäristöverojen lisäämistä
17
Vieraslaji ottaa haltuun Venäjän Karjalan peltoja – ikääntyvät asukkaat eivät jaksa taistella jättiputkea vastaan
16
"Tuskinpa noita asvaltteja täältä ruvetaan mihinkään pois rullaamaan" – Hanhikiven ydinvoimalatyömaa veti insinööriopiskelijat, kalastajan ja lapsena niemellä retkeilleen tutustumaan alueeseen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Saako poliisiautossa kuvata?

82 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Syötkö päiväystuotteita?

Syön, koska ei ole varaa muuhunkaan. Dyykkauskin on nykyään aika mahdotonta, koska kauppiaat pitävät roskiksia lukkojen ... Lue lisää...
Nuuskamuikkusen veli...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image