Kotimaa

Syyttäjä uskoo Aarnion tuomion palauttavan luottamusta poliisin – "Tästä nähdään, kuinka tärkeää valvonta on etenkin salaisessa tie­don­han­kin­nas­sa"

Jari Aarnio määrättiin heti vangittavaksi. KUVA: Mauri Ratilainen
Kotimaa 27.6.2019 11:33 | Päivitetty 27.6.2019 11:36
Petteri Lindholm

Hovioikeus piti Jari Aarnion 10 vuoden huume- ja virkarikostuomion ennallaan. Oikeuden mukaan Aarnio oli "Pasilan mies", jonka prepaid-liittymillä järjesteltiin huumetynnyrien maahantuontia Hollannista Suomeen.

Jari Aarnion 10 vuoden tuomio hovioikeudesta on pääosin syyttäjän odotusten mukainen, sanoo yhtenä tapauksen syyttäjistä toiminut kihlakunnansyyttäjä Antti Sundberg.

– Odotettua oli, että käräjäoikeuden tuomio pysytettiin hovioikeudessa enimmäkseen ennallaan.

– Osin odotusten vastaista taas oli, että Aarnion alaisten tuomioita alennettiin, ja katsottiin, etteivät he olleet tietoisia Aarnion motiiveista esimerkiksi perusteettoman televalvonnan hakemisessa.

Näin hovioikeus ratkaisi esimerkiksi Aarnion alaisen Mikael Runebergin osalta, jonka syytteet virka-aseman väärinkäyttämisestä hylättiin. Muista virkarikoksista hänet tuomittiin sakkoihin.

Runeberg osallistui tekaistuin perustein kohdistettuihin pakkokeinoihin, mutta ei hovioikeuden mukaan ollut tietoinen Aarnion tavoitteesta sotkea keskusrikospoliisin esitutkintaa.

Sundberg arvioi, että huumetynnyritapauksella on laajempaa merkitystä koko poliisin kannalta. Hän pitää tärkeänä, että suomalainen oikeusjärjestelmä tutkii "näinkin laajat tapaukset" perin pohjin, ja että syylliset saavat rangaistuksensa.

– Kun tämä on näin perin pohjin selvitetty, on lopputulos varmastikin omiaan palauttamaan kansalaisten luottamusta poliisiin, Sundberg uskoo.

Tapauksen opetus on Sundbergin mukaan valvonnan tärkeys.

– Tästä nähdään, kuinka tärkeää virkatoimien toimiva valvonta on. Se korostuu etenkin poliisin salaisessa tiedonhankinnassa, kuten tietolähteiden käytössä.

Toistaiseksi on Sundbergin mukaan liian aikaista arvioida, aikovatko syyttäjät hakea valituslupaa korkeimmalta oikeudelta.

Syyttäjä: Hovioikeuskäsittelijä olisi kenties mahdollista nopeuttaa

Tapauksen tutkinta alkoi jo vuonna 2013.

Joulukuussa 2016 käräjäoikeus tuomitsi Aarnion 10 vuoden vankeuteen. Hovioikeudessa istuttiin syyskuun 2017 ja kesäkuun 2018 välillä yhteensä 86 käsittelypäivää. Tuomiota hovioikeus laati lopulta yli vuoden ajan.

Sundbergin mielestä prosessin kesto ei silti ole poikkeuksellinen, kun huomioidaan materiaalin laajuus.

– Valtavan paperiaineiston ja jutun laajuuden huomioiden kesto ei ole odottamattoman pitkä.

Jatkossa olisi hyvä pohtia, miten oikeusprosessien kestoja voitaisiin lyhentää, koska pitkiä käsittelyjä on viime vuosina ollut aiempaa enemmän, Sundberg toteaa.

– Esimerkiksi hovioikeusmenettelyä olisi kenties mahdollista nopeuttaa. Voidaan miettiä, onko tarpeen katsoa hovioikeudessa aina kaikki näyttö uudestaan, vai voitaisiinko käräjäoikeuden todisteluja nauhoittaa ja rajata näin prosessien kestoja.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Esimerkiksi hovioikeusmenettelyä olisi kenties mahdollista nopeuttaa. Voidaan miettiä, onko tarpeen katsoa hovioikeudessa aina kaikki näyttö uudestaan, vai voitaisiinko käräjäoikeuden todisteluja nauhoittaa ja rajata näin prosessien kestoja.
Tällainen käytäntö on Ruotsissa ja oikekusturva huonompi. Jos toidistaja valehtelee käräjässä hänen valhe pysyy nauhoitetusti samana. Jos ihminen valehtelee tarina ei välttämättä pysy samana ja valhe paljastuu eikä tule oikeusmurhaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihankuin 70-90-luvun Reader's Digest, Time, Newsweek, Valitut Palat ja myöhemmät elokuvat ja tv-sarjat olisivat heränneet henkiin lihaksi ja vereksi. Donald Westlake Kuuma kivi, Rosvot ja jeparit, Ed McBainin 87 PD, Sjöwall-Wahloon sosialistisen Ruotsin komisario Beck sarja , TV Polices ja Love stories, Police Academy, Fille de Marseille, ja Reader's Digestin New York Dukes, Nicky Crutzin uskonnollinen Risti ja linkkuveitsi ja niiden suomennokset. Maailmansotien ja niiden sukupolvien jäätyä historiaan on tilalle tulleet uudelleen Pax European ja Pax Britannican la Belle Epoque Arthur Conan Doyleineen, Jules Vernet, E. R. Burroughs, salaniminen murhamummo Agatha Christie. Onko todellisuus tarua ihmeellisempää, uutisankkoja, eskapismia vai sahat todellisuutta ihmeellisempiä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkä luottamus lisääntyy, mutta skeptisiä kansalaisia riittää edelleen. On käsittämätöntä kuinka korkeassa asemassa oleva poliisi voi toimia Aarnion tapaan vuosikausia tehden kovaa bisnestä huumemarkkinoilla jäämättä poliisin toimesta kiinni. Paljastukset Aarnion toimista tehtiin muiden välityksellä kuin poliisin omien selvitysten perusteella. Koko poliisin ylin johto on ollut oudon saamaton ja haluton pysyttelemään täysin tietoisena organisaationsa tekemisistä.
Kymmenen vuotta tuntuu tuomioksi vähäiseltä huomioiden Aarnion korkean aseman organisaatiossaan ja rangaistukseen olisi pitänyt lisätä oikeudenkäyntikulujen lyhentäminen jäljellä oleville elinvuosille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos traditionaalinen deux machina toimi. Totalitarismin sorruttua 1789-1989/91 seurasi yksityistäminen, globalisaatio, kaupallistaminen ja arvojen muutos. Sosialismin ja kapitalismin sekä valtio sosialismin ja kapitalismin demokratian tämän hetken muutos ja Inter regnum loivat kuvainraastaja efektin ja hyvä veli verkostot muuttuminen hyvä disko tai sisar verkoksi muutti vähän mediaa ja uudet välineet täytti uutispuuron ja -nälän, kunnes uudet ennenkuulumattomat asiat tulevat ilmi. Ennen pelkkä tiedonvälitys kulki laivan, hevosen vauhdilla, höyryvoimalla, lehdenkantajan tai lähetin nopeudella, morse- ja puhelinlankoja pitkin,
myöhemmin räjähdys- tai polttomoottorin, radiolähettimen ja antennien ja radiomastojen vauhdilla. Sitten TV:n ja elokuvien sekä netin kautta . Samat vinkeet ja uudet kujeet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liian vähäv vuosia tuli lusittavaksi, oikea tuomio olisi ollut 26 vuotta, joista 10 vuotta kuritushuonetta ja 16 vuotta kovennettua tuomiota,
ilman mahdollisuutta hakea vapauteen aikaisemmin ja nilkkapanta siviilissäkin15 vuodeksi. Ei kännykän pito- oikeutta kokoaikana .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luottamusta viranomaisten rehellisyydestä tämä yksittäinen tapaus ei saa vielä kansalaisia vakuuttuneeksi.

Valvonnan puutteista tämä
kertoo, siitä ei kenellekään ole
jäänyt epäselvyyttä, syyllisiä ei haluttu saada vastuuseen.

Uskottavuutta oikeusvaltioon on tämän tarinan edetessä saatu vähäistä näyttöä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksi asia tässä vain tämä juttu.
Sitten pitää ruveta palauttelemaan virkamiesten mielivaltaista toimintaa tapahtuvia päätöksiä.
Sitten pitää ruveta muokkaamaan lakia niin ettei mielivaltaiseen toimintaan viranomaisilla ole millään muotoa mahdollisuuksia.
Siinä sitä työsarkaa tulevalle hallitukselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa luottamus palaa kun on saatu selville, mitä siellä on puuhailtu pomojen puuttumatta asiaan. Ja pomot on juuri todettu puhtaiksi sillä perusteella, että poliisissa kukaan ei ole oikeastaan vastuussa mistään. Minä kyllä vaihdan kulkusuuntaa jatkossa kun näen poliisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

korkein kaataa ja yhteiskunta maksaa.
ei voi päättää pelkkien oletusten pohjalta 10 vuoden vankeutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

102
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
89
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"
61
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
56
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
37
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
33
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
23
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamusta alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Hoitajien palkkoja ei missään nimessä saa leikata niitä pitää nostaa 10% välittömästi.Kyllä sinäkin kateellinen aloittaj... Lue lisää...
TLC

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image