Kotimaa

Syyttäjä: Suomen suurimpia huumekätköjä yli-iiläisen halkovajan alla – Puolustus: Egyptiläisiä po­tens­si­lääk­kei­tä

Oulun käräjäoikeus jatkoi torstaina laajan huumevyyhdin käsittelyä amfetamiiniin liittyvillä rikossyytteillä. Rikosvyyhden käsittely jatkuu perjantaina Oulun vankilan tiloissa. KUVA: Kaleva
Kotimaa 30.11.2017 18:45
Kaleva

Yli-iiläisen tilan omistaja teki viime heinäkuussa häkellyttävän löydön tilaltaan.

Hän meni siivoamaan ulkomaalaistaustaiselle yhtiölle vuokraamansa tilan ulkovarastoja, kun hän huomasi halkovajan maalattiaa myllerretyn. Maahan oli piilotettu kaksi tynnyriä, jotka oli kaivettu esiin.

Omistaja ilmoitti löydöstään poliisille, joka ryhtyi välittömästi selvittämään asiaa.

– On osittain sattuman summaa ja osittain poliisin korjaustoimenpiteiden ansiota, että valtaosa tynnyrien sisällöstä saatiin myöhemmin poliisin haltuun, Oulun kihlakunnansyyttäjä Hannu Koistinen kuvaili torstaina Oulun käräjäoikeudessa.

Hänen mukaansa tynnyreissä oli nimittäin ollut yli 30 kiloa amfetamiinia, mutta poliisi ei löytänyt niitä kun se teki tilalle paria viikkoa aiemmin kotietsinnän.

Ilmatiiviiden tynnyreiden sijaan poliisin haavin jäi tuolloin muun muassa navetan vintiltä pari kiloa amfetamiinia, vakuumikone ja suuri määrä lisäravinteita, joita Koistisen mukaan käytetään yleensä amfetamiinin jatkamiseen.

Tilalta otettiin lisäksi kiinni viisi ulkomaalaistaustaista miestä. Kaksi heistä on syntynyt vuonna 1991, muut vuosina 1955, 1984 ja 1985. Syyttäjä vaatii heille tuomiota törkeistä huumausainerikoksista.

Pisintä eli yli 10 vuoden vankeutta hän hakee toiselle vuonna 1991 syntyneistä miehistä. Hän pitää tätä päätekijänä ja väittää tämän muun muassa laatineen suunnitelman huumeiden saamiseksi Ruotsista ja vuokranneen tilan yhtiönsä nimiin.

Tuo yhtiö omisti Oulun keskustassa sijaitsevan, etnistä ruokaa myyneen myymälän. Syyttäjä katsoo sen toimineen kulissina huumekaupalle. Osa torstaina luetuista syytteistä kytkeytyy siihen.

Syyttäjä vaatii kokonaisuudessa tuomioita kaikkiaan 11 ulkomaalaistaustaiselle syytetyille, joista yksi on nainen. Osa syytetyistä on sukua toisilleen tai toistensa puolisoille. Heidän väitetään syyllistyneen muun muassa törkeisiin huumausainerikoksiin. He kiistävät syytteensä pääosin.

Astiakaapin alta pakastimeen

Tapahtumien keskiössä oleva yli-iiläinen tila sijaitsee syrjäisen joen rannalla ja sitä on syyttäjän mielestä vaikea löytää tahi tarkkailla.

– Se on oivallinen paikka huumausaineliiketoimintaa ajatellen, hän väitti.

Syyttäjän mukaan kiinniotettu viisikko oli tuonut aineet Ruotsista Haaparannan kautta heinäkuun alkupäivinä "kolonnassa", johon kuului kolme henkilöautoa ja kuorma-auto. Tilalla amfetamiinia jatkettiin ja aineet kätkettiin.

Pari viikkoa tilalla tapahtuneiden kiinniottojen jälkeen paikalle saapuivat vuosina 1980 ja 1976 syntyneet miehet. Syyttäjä väittää, että he kaivoivat poliisilta löytämättä jääneet tynnyrit maasta ja veivät niissä olleet huumausaineet Kajaaniin vanhemman miehen ja tämän puolison asuntoon. Siellä aineet pakattiin uudelleen ja valtaosa piilotettiin keittiön astiakaapin sokkelin alle.

Noin viikon päästä nuorempi mies haki amfetamiinipaketit Ouluun, missä niitä säilytettiin muun muassa vuonna 1997 syntyneen miehen pakastimessa. Poliisi löysi ne kotietsinnässä erinäisten vaiheiden jälkeen.

Syyttäjän käsityksen amfetamiinia kulki vyyhdessä kaikkiaan noin 35 kiloa ja sen katukauppa-arvo Pohjois-Suomessa olisi ollut noin 1,75 miljoonaa euroa.

– Takavarikkoon saadut huumausainemäärät ovat Suomen mittakaavassa poikkeuksellisen suuria, Koistinen selitti.

Hän vaatii valtiolle rikoshyötynä noin 300 000 euroa sekä useita ajoneuvoja.

Ei jatketta vaan lääkettä

Valtaosa syytetyistä kiistää jyrkästi kaikki heihin kohdistuvat syytteet.

Pääsyytetty myöntää syyllistyneensä korkeintaan huumausainerikokseen. Hänen mukaansa hän suostui säilyttämään jonkin aikaa huumeita vastineeksi erinäisistä huumeveloista.

Mies väittää, ettei hän kuitenkaan tiennyt, miten paljon ja mitä aineita hänen vuokraamallaan tilalla säilytettiin.

Miehen mukaan hän oli hankkinut ilmatiiviit tynnyrit, jotta voisi laittaa niihin markettinsa etnistä ruokaa. Kun hän saapui tilalle lomamatkaltaan ja löysi aineet, hän siirsi ne ensin piiloon saunaan ja sitten tynnyreihin.

– Kuoppien kaivu kesti viikon, miestä avustanut asianajaja Kari Eriksson valotti.

Vakuumikoneen olemassaolo liittyi puolustuksen mukaan myymälän liiketoimintaan. Jatkeaine puolestaan oli proteiinivalmistetta, jota lääkäri oli miehelle määrännyt voimakkaan laihtumisen vuoksi.

Potenssiapua Egyptistä

Vuonna 1984 syntynyt mies kiistää syytteensä kokonaisuudessaan. Hänen mukaansa hänellä ei ole mitään tekemistä väitetyn amfetamiini kanssa eikä hän ole nähnyt sitä tilalla ollessaan saati osallistunut sen käsittelyyn.

Poliisi löysi miehen kassista 16,7 grammaa amfetamiinia.

– Hän oli ostanut aineen Egyptissä käydessään ja oli siinä käsityksessä, että kyseessä oli potenssiin vaikuttava aine, asianajaja Jussi Laaka kertoi.

Myös muun muassa vuosina 1991 ja 1985 syntyneet miehet kiistävät syytteensä ja tienneensä huumeista. Kumpikin heistä väittää tuleensa Suomeen vain lyhyelle lomamatkalle. Nuoremman mukaan hän ei kuitenkaan viihtynyt maassa tilan syrjäisyyden ja hyttysten vuoksi.

Iäkkäin syytetyistä on "satunnaisesti huumeita käyttävä alkoholisti Uppsalasta", kuten varatuomari Tuukka Tieksola päämiestään luonnehti. Tämä mies ajoi kuorma-auton Ruotsista Yli-Iihin, mutta ei kertomansa mukaan tiennyt amfetamiinista missään vaiheessa.

Tieksolan mukaan miehelle oli luvattu kauniilta maatilalta veden ääreltä asuinpaikka, jossa olisi sauna ja jonne voisi ottaa eläimiä.

– Hän totesi, että paikka on ihan täydellinen hänelle. Mutta haaveita kesti vain lyhyen aikaa, sillä poliisit hyökkäsivät puskasta ja nappasivat miehen kiinni.

Vuonna 1980 syntynyt mies myöntää kuljettaneensa tilalta amfetamiinia kolmessa kassissa Kajaaniin, mistä hän vei noin 28 kilon painoista pakettia myöhemmin Ouluun.

Syyttäjä väittää miehen hyötyneen rikoksessa jopa 225 000 euroa. Hän kiistää tämän.

– Päämieheni hallusta ei ole löydetty rahaa edes tuhatta euroa, Pasi Hagman selitti.

Rikosvyyhden käsittely jatkuu perjantaina Oulun vankilan tiloissa. Käsittelyyn osallistui torstaina lähes 50 ihmistä, sillä syytettyjen lisäksi paikalla oli muun muassa kunkin avustaja sekä viiden eri kielen tulkkeja.

Oikeudenkäynti kestää lähelle joulua. Tuomio annetaan myöhemmin.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (35)

Uskooko joku noiden hemmojen juttuja? Kaikki ällikällä lyötyjä koko jutusta. miksei ne ennemmin kirjota satuja, sehän niiltä luonnistuu ja on laillistakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olipa sekava juttu. Siis oliko tuon tilanomistaja sekaantunut tähän huumejuttuun. Jos oli vuokrannut tilan, niin eikö hälytyskellot soineet. Yli-Iissä ei ole niin syrjäistä tilaa, etteivät naapurit ja kyläläiset ihmettelisi, että mitä ihmettä ulkomaalaista porukkaa lappaa tilalla ja mistä elantonsa hankkivat.

Uskomatonta, mutta totta. Noh pitää yrittää kysellä "kyliltä" tarkemmin, jos ei täällä sitä tietoa saa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt katsotaan, millaiset tuomiot nämä ketkut saavat. Vai meneekö niinkuin ennenkin, vähän tukkapöllyä ja tsot, tsot! Hieman on epäluottamusta näihin tuomareihin viimeaikaisten päätösten valossa.

Poliisille kuitenkin 10 pistettä ja papukaijamerkki!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä vaatii pokkaa puolustukselta, että tuollaista pystyvät suoltamaan. Mutta, eihän tuolla tunteilla pelata vaan veronmaksajien rahoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pakko sanoa, että tässä maassa ei kieltolaki toimi. Ei toiminut kahvin eikä viinan kanssa. Eikä tule toimimaan huumeiden eikä tulevaisuudessa tupakan kanssa.
Toiseksi, on tyhmää tehä 10e/h palkalla töitä, mistä jää huonolla tuurilla se 3,3e/h käteen. Kato tekee yhen reissun ruotsiin niin siinä on jo 2miljoonaa :D. Keskiverto suomalainen tienaa koko työ uransa aikana n. 600 000e. Kyllä se on valtio ja päättäjät jotka tekevät ahdingon tähän maahan.
Ottakaa hyvät ihmiset portugalista mallia, ja keskittykkää oikeisiin asioihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansalaisilta on turha odottaa vihjeitä rikollisesta toiminnasta, jos poliisiinkaa ei voi luotaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyselkääpä kovien aineiden käyttäjiltä millä ne aloitti ? (ruoholla)!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun olisivat pysyneet turvallisesti ruohossa, niin ei olisi mitään hätää.
Ei se ole ruohon vika, jos alkavat käyttää kovempaa kamaa.
Onko mielestäsi autojen syytä, että liikenteessä on rattijuoppoja?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta. Pitäisiköhän pikkuhiljaa rauhoittua tuon pilven demonisoinnin kanssa. Nyt ei ole 40-luku ja maapallo ei ole litteä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitähän nämä "etniset" tosiasiassa tekevät. Myynti pari kolme pitsaa viikossa, eikä niistäkään saa kuittia. Toimivat haja asutusalueilla.
Hyvä että näitä myrkyn levittäjät saadaan kiinni. Poliiseille lisää resursseja huumetutkintaa, siinä ei verorahat mene hukkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viiden eri kielen tulkkeja? Mitä kieltä miehet puhuivat keskenään vai vaitiko olivat? Tulkkia monesti kaivataan paikalle silloin, kun vaikkapa englanninkielen taito yllättäen henkilöltä jostain syystä katoaa. Kokemusta on toisesta yhteydestä.
Jotkut tosiaan tulevat lomamatkalle Suomeen varsin eksoottisista maista ja saattavat pyytää yhteiskuntamme apua selvitäkseen maassamme lomamatkansa aikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo "edyptiläisten potenssilääkkeiden" salakuljetus on niin laajamittaista, etteivät nämä kiinniotot aiheuta minkäänlaisia toimituskatkoja ongelmista kärsiville. Ulkomaalaisvahvistuksien ansiosta tuotantoketjun alkupää on nyt todella hyvin hallinnassa
yhteisen kielen ja taustan ansiosta, eikä poliiseilla riitä kaikkien vihjeiden tutkintaan voimia eikä aikaa, joten "potenssipillereitä"
sekä mielialaa kohottavia ja tajunnanvirtaa laajentavia lisä-aineita tulee markkinoilla riittämään, kilpailun ansiosta hintatasokin kohtuullistuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeassa olet, eikä poliisi kaikkea näiltäkään löytänyt. Ei kukaan laita kaikkia munia samaan koriin.
Ja niin kuin kirjoitit, muitakin rajanylittelijöitä on, eihän Suomen ja Ruotsin rajalla ole minkäänlaista valvontaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmoittakaa poliisille jos saatte vihiä huumeista esim lastenne kautta.tietääkseni voi anonyyminä ilmoittaa.saataisiin tämä pahuus tästä kaupungista pois!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei sitä saada pois milloinkaan, eikä vähenemään. Ainoastaan laillistamalla kannabis siihen saadaan järkeä ja valvontaa, ei muuten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten kannabiksen laillistaminen vaikuttaa amfetamiinin käyttöön? Olen samaa mieltä, että kannabis pitäisi laillistaa, mutta ei sitä pidä mitenkään amfetamiinin tai muihin kemiallisilla prosesseilla valmistettuihin huumeisiin sotkea

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se jos kannabis olisi laillista, saataisiin resurssit käännettyä esim amfetamiinin löytöihin. Että näin se auttaisi. Se subutex kanssa !! Mitä poliisi tekee sille asialle ? Ei näköjään voi mitään, koska aineet tulee valtiolta itseltä, korvaushoito aineiden kautta ;/ Et tälläin Suomi 100v juhlitaan pireissä ja subuissa. Mahtavaa hyvinvointivaltio toimintaa. En kritisoi tällä ketään, tunnen poliiseja he toimivat lain mukaan. PÄÄTTÄJÄT TOIMIKAA !!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se toimi - käytännössä. Oulun keskustassa huumekauppa ja sen lieveilmiöt vain laajenevat. Uhkailu sekä velallisten puukotus tahi ampuma-aseen käyttö ihan yleistä. Muutama vuosi sitten tehtiin ilmoitus huumetutkimusosastolle. Seuraus, huumetrokari vielä 2v. myöhemmin jatkoi toimintaa - samassa osoitteessa. Tätä ette kylläkään usko, mutta sen ns. tukiasunnon oli tälle trokarille järjestänyt sos.virasto ! Tosi on ! Siis, viranomainen yllä pitää rikollista toimintaa Oulussa !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Melekosia sepostuksia potenssilääkkeistä ja proteiineistä. Varsin monikulttuurinen/kansainvälinen rikosporukka. Hurja kysyntä vaikuttaa olevan Oulussa. Pitäis varmaan saada se ensin kuriin, niin tarjonta vähenee. Sillanpäät, Mikael Gabrielit ja muut julkkikset näyttävät mallia kansalle. Ja pikkusakoilla selviävät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (35)

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa ei ole korruptiota vaan koko järjestelmä on läpimätä!

Ja harvassa maassa hallitus saa jatkaa, kun yksi puolue hajoaa ja hallitukselle jää roimasti alle 50% kannatus. Tämä maa... Lue lisää...
mp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image