Kotimaa

"Syyl­lis­te­tään ihmisiä, vaikka heillä olisi työpaikka" – sisäministeri Kai Mykkänen vastaa pas­si­de­le­gaa­tiok­ri­tiik­kiin

Sisäministeri Kai Mykkänen pitää passidelegaatiota askelena oikeaan suuntaan. Se voisi antaa muutamille sadoille kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille mutta Suomessa työllistyneille irakilaisille oleskeluluvan. KUVA: Kimmo Penttinen
Kotimaa 14.9.2018 16:26
Joonas Kuikka

Sisäministeri Kai Mykkäsen (kok.) mukaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet ovat tähänkin asti voineet hakea oleskelulupaa, jos heillä on työpaikka Suomessa ja passi.

Irakilaisen passidelegaation saapuminen Suomeen on aiheuttanut kritiikkiä.

Perussuomalaisten mukaan hallitus luo varasuunnitelman laittomasti maassa oleville ja lisää Suomen houkuttelevuutta turvapaikanhakijoiden silmissä. Kansanedustaja Ville Tavio (ps.) jätti asiasta perjantaina kirjallisen kysymyksen sisäministeri Kai Mykkäselle (kok.).

– En ymmärrä kritiikkiä. Tänäkin päivänä, jos on passi kourassa, turvapaikanhakijat voivat hakea työperäistä oleskelulupaa. Tämä ei ole periaatteellinen linjanmuutos, Mykkänen sanoo Lännen Medialle.

– Ikään kuin syyllistetään ihmisiä, vaikka heillä olisi työpaikka. Miksi irakilainen työntekijä eroaisi filippiiniläisestä?

Irakilaisviranomaiset valmistavat lähiviikkoina passeja työssäkäyville kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille irakilaisille, jotta nämä voivat hakea Suomesta oleskelulupaa ja jatkaa työntekoa. Mykkänen kannattaa työperäisen maahanmuuton lisäämistä.

Ei kuitenkaan tiedetä, kuinka moni kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneista ja Suomessa piilottelevista irakilaisista uskaltautuu irakilaisviranomaisten eteen, varsinkin kun monia valtio vainosi.

Tämän huolen nosti esiin Mykkäsen puoluetoveri, turkulainen kaupunginvaltuutettu Muhis Azizi (kok.) Uuden Suomen blogissaan.

– Ketään ei patisteta jonon eteen. Irakilaiset itse päättävät. Tuskin he, jotka ovat piilossa Irakin viranomaisia, hakevat passia, toteaa Mykkänen.

Azizi varoittaa sinisilmäisyydestä

Mykkänen ja kurditaustainen Azizi kertoivat keskustelleensa keskiviikkona puhelimessa aiheesta. Azizi varoittaa suomalaisia sinisilmäisyydestä.

Hänen mukaansa irakilaisten passidelegaatiolla on oma lehmä ojassa. Irakissa valta vaihtuu tiuhaan, ja jokainen ryhmä hakee etua itselleen.

– Ei mennä enää pässi narussa Irakin juttujen perässä. Silloin kun suomalainen tekee maansa eteen töitä, hän tekee puhtaalla sydämellä. Jos Irakissa toimittaisiin samoin, maa ei olisi tässä tilanteessa, Azizi toteaa Lännen Medialle.

Siksi sopimukset Irakin aiempien viranomaisten eivät usein pidä. Azizi kertoo esimerkin, että palautettavien turvapaikanhakijoiden joukko oli lennätetty Bagdadiin, jossa turvapaikanhakijoiden maahantulo olikin estetty ja heidät käännytetty takaisin Suomeen.

Mykkänen myöntää vaikeudet neuvotteluissa Irakin kanssa

Tällä hetkellä Irakiin pystytään palauttamaan joitakin kielteisen päätöksen saaneita turvapaikanhakijoita, mutta ei kaikkia.

– Irakiin palautetaan tietyin ehdoin, yhteistyössä Irakin kanssa. Kaikilla Euroopan mailla on haasteita palautuksissa, Mykkänen kertoo.

Ministeri toivoo neuvottelujen helpottuvan, kun Irak muodostaa uuden hallituksen. Tähän asti ei ole ollut irakilaista sisäministeriä, jonka kanssa neuvotella. Yhteys Irakin suurlähetystöön Suomessa on ollut Mykkäsellä kunnossa. Passidelegaatiolla ei kuitenkaan ole palautusten kanssa tekemistä.

Osalla irakilaisista saatavuusharkinta kunnossa, vain passi puuttuu

Passidelegaatio toimii aluksi kahden viikon ajan. Tarkkoja aikatauluja valmistelee Irakin suurlähetystö Helsingissä.

Ministeri Mykkäsellä ei ole tarkkaa tavoitetta, kuinka monta passia ja oleskelulupaa yritetään saada aikaiseksi. Kokeilusta tulee kuluja Suomelle korkeintaan passidelegaation vierailun järjestelyissä. Suomen-suurlähetystöstä irakilaiset eivät nykyään saa passeja.

– Koko Euroopassa on vain muutama piste, jossa on passikoneet. Suomessa ei ole, sanoo Mykkänen.

Oleskelulupa jää passin puuttumisesta kiinni joiltakin sadoilta työssäkäyviltä irakilaisilta, jotka ovat saaneet kielteisen turvapaikkapäätöksen. Edelleen pitää täyttää kaikki työperäisen maahanmuuton kriteerit, myös työvoiman saatavuusharkinta.

– Oleskeluluvan kriteerit pysyvät. Osalla on työlupa vireillä. Osalla saatavuusharkinta ja muut ehdot ovat jo ok, ja asia on vain passista kiinni, Mykkänen kertoo.

Oleskelulupamahdollisuus koskisi siis vain laillisilla työmarkkinoilla toimivia ja veroja maksavia turvapaikanhakijoita, ei pimeitä töitä tekeviä.

Maahanmuuttovirastolla ei ollut vielä valmiita tilastoja siitä, kuinka moni kielteisen päätöksen saanut mutta työllistynyt turvapaikanhakija on tähän mennessä onnistunut saamaan oleskeluluvan.

MAINOS

Kommentoi

Miten voi käydä laillisissa töissä,mikäli on saanut kielteisen päätöksen tuvapaikkahakemukseen? Ei silloin ole mitään työ-oikeutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

jäänyt jutun taustoittaminen jäänyt tekemäti - sopis lukija uuninpankkopojan lokija! ;D

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Irakin passidelegaatiot ulos Suomesta .Heillä ei voi olla valtaa tulla Suomeen myöntämään passeja .Eikö kukaan puutu tähän ?Aivan järjetöntä toimintaa enkä usko että mikään Suomen laki sallii tällaista .Passit leimattava mitätöidyksi .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalainen poliitikko ei vielä tänäpäivänäkään ymmärrä sitä, että joissakin maissa valehtelu ja vedätys on se, millä elanto saadaan. Passeja tehtaillaan, kun halutaan olla milloin minkin maan kansalaisia. Tuhannen ja yhdenyön tarinat on suomalaisillekin tuttuja ja sopiva nyyhkytarina varmasti takaa turvapaikkaoikeuden. Mutta me veronmaksajat maksamme tämän kaiken.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hehehhehe, kurditaustaisen Azizin pitää varoittaa suomalaisia sinisilmäisyydestä kun eivät itse tajua. Hatunnosto turkulaiselle kaupunginvaltuutetulle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taasen ja jälleen suomipoikaa kusetetaan ja kunnolla. Tuollaiset päättäjät eivät voi hoitaa maamme asioita! Koti uskonto ja isänmaa on hyvin kaukana näillä kokoomuspolitikoilla. Perussuomalaiset ovat ainoa puolue, joka on meidän suomalaisten asialla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten voi olla työlupa ellei ole edes laillisesti Suomessa, ei ole sosiaaliturvatunnusta eikä edes todistettua henkilöllisyyttä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahdollistakaa edes jotenkuten inhimillinen perheenyhdistäminen. Ei voi olla oikein, ettei puoliso tai lapsi voi jäädä maahan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

suomalaiset työttömille halutaan vastikkeellista sosiaaliturvaa jossa on käytävä Töissä ilman palkkaa,eläkekertymiä!
kuntouttavaa työtoimintaa jne.. jotta saa työmarkkina tukea..sairasta touhua toivottavasti äänestäjät tajuavat..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ministeri on 20 vuotta myöhässä oleskeluluvan saaneiden työvelvoitteesta. 100 oleskeluvan saaneista 2 on työllistynyt. Oleskeluluvan saaneilla ei ole ole vaaadittu minkäänlaista työvelvoitetta. Ministeri on avannut nyt sanaisen arkkunsa ja puhunut asiasta, jonka tavalliset kansalaiset ovat jo ymmärtäneet vuosia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei syyllistetä. Ihmetellään vaan että miksi ei löydy passeja ja paikkaa kotimaastaan niille jotka ovat kielteisen TP-päätöksen saaneet suomesta..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muhis Azizi varoitaa sinisilmäisyydestä, no niin Suomen päättäjät, kuunnelkaa asiantuntijaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koska työpaikat eivät ole oikeita töitä, vaan pääasiassa veronmaksajien rahoilla pyöritettäviä monikulttuuri hömppiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässähän on kyse siitä, että miksi ylipäätänsä kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut henkilö jää maahan. Työperäiselle maahanmuutolle on oma polkunsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ne jotka uskaltaa hakea ja saa passin, lähtevätkin sitten lomailemaan kotimaahansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

122
Uimarantojen vähäiset parkkipaikat jokakesäinen ongelma Oulussa – "Aika hurjan näköistä, kun nurmikoilla on autoja miten sattuu"
87
Asuntosijoittaminen on vilkasta Oulun alueella – "Se on ihan hyvä tapa säästää, että nuorena ostaa yhden tai kaksi sijoitusasuntoa"
37
Asunnon liian korkea lämpötila helteellä voi oikeuttaa vuokranalennukseen – "10–20 prosenttia siltä ajalta, kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta"
34
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla verrattuna viime vuoteen – katso tästä, millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja
26
Kalevan kesäterassiäänestyksen voitosta käytiin kova kilpailu – voittajaksi nousi kauppatorin Keltainen Aitta, hopeaa Tuiraan
21
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu
21
Työministeri Harakan ensi toimet työllisyyden parantamiseksi – työttömille yksilöllistä valmennusta ja palkkatukeen lisää rahaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Sodankylä, Enontekiö ja Inari.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Karjalan ja Etelä-Karjalan maakuntia sekä Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ajatelkaapa tilannetta, että eduskunnassa olisi 100 Hakkaraista ja 100 Huhtasaarta, noin kuvaannollisesti. Kävisikö niin... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image