Kotimaa

Syöpäsäätiö: Joka neljännellä suomalaisella on rasvamaksa – taustalla usein alkoholin sijaan lihominen

Rasvamaksan taustalta löytyy yhä useammin lihavuus. KUVA: Felix Kerola
Kotimaa 13.2.2020 8:33
Antti Karvonen

Ei-alkoholiperäinen rasvamaksa on lisääntynyt Suomessa voimakkaasti, kertoo Syöpäsäätiö.

Rasvamaksan takaa löytyy yhä useammin lihominen. Jopa joka neljännellä suomalaisella aikuisella on rasvoittunut maksa. 

Rasvamaksan seurauksena aiheutunut maksasyöpä on myös lisääntynyt merkittävästi.

Yhteensä maksasyöpään sairastuneiden määrä on kuusinkertaistunut Suomessa viimeisen viidenkymmenen vuoden aikana.

Maksasyöpään sairastuminen lisääntyy iän myötä ja eniten uusia tapauksia ilmenee noin 70-vuotiailla.

Kaksi kolmasosaa sairastuneista on miehiä. Maksasyöpään sairastuu vuosittain Suomessa noin 600 henkeä. Se on ennusteeltaan huono: viiden vuoden kuluttua sairastumisesta elossa on 8 prosenttia sairastuneista.

Kirroosi yleisin maksasyövän syy

Niistä suomalaisista, joilla on rasvamaksa, joka viidennellä on taudin vaikeampi tulehduksellinen muoto steatohepatiitti. Tämä voi edetä ajan myötä maksakirroosiksi.

– Maksakirroosi on yleisin maksasyövän syy. Kirroosi voi tulla myös ei-alkoholiperäisen maksasairauden seurauksena, sanoo professori Hannele Yki-Järvinen Helsingin yliopistosta tiedotteessa.

Steatohepatiitti lisää maksakirroosiin sairastumisen riskiä 20 prosenttia. Syöpäsäätiön mukaan tärkeimmät toimet sairauden välttämiseksi ovat laihduttaminen, liikunta ja alkoholin käytön välttäminen.

Alkoholiin liittymättömässä maksasairaudessakin jo noin yksi annos alkoholia päivässä kaksinkertaistaa maksakirroosin riskin. Merkittävästi vyötärölihavan henkilön maksalle on yhdestä alkoholiannoksesta yhtä paljon haittaa kuin neljästä annoksesta laihan henkilön maksalle.

– Siitä ei ole tällä hetkellä yksimielisyyttä, pitääkö alkoholinkäytöstä luopua kokonaan, Yki-Järvinen sanoo.

Rasvamaksa todetaan tavallisesti 40-60 vuoden iässä. 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

Kaupan halvin mutta silti kallis ruoka on köyhälle ainoa vaihtoehto ja terveyshän sillä menee. Lisää ostovoimaa kansalle ja terveys kiittää ja sitämyötä myös valtion kassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Halvimmat ruuat löytyy juures ja vihannes puolelta. Hedelmät on kalliita mutta niitä ei tarvi ostaa kilo tolkulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käytännössä kaikki sokerilla ja maissitärkkelyksellä tehdyt epäterveelliset ruuat on niitä halvimpia. Köyhällä ei oikein ole varaa nykyään syödä terveellisesti

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Halpaa ja tasapainotettua (vaakaan) ruokaa.
Maltodekstriini, glukoosisiirappi, glukoosi-fruktoosisiirappi, muunneltu tärkkelys,...

Koitappa katsoa monestako tuotteesta löytyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En tiedä mitä syöt, mutta teen itse ruokani mahdollisimman vähän prosessoiduista, en syö nakkeja enkä makkaraakaan. Ja kyllä se on ollut tiedossa ettei tuo bodypositiivisuus ole hyväksi kenellekkään, mutta itsepähän kilonsa kantavat tiettyyn rajaan asti, sitten kantaa veronmaksajat

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko tutkittu, mikä on prosessoitujen kasvis'ruokien' (nyhtöjutut), rasvaton maito jne. syy-yhteys sairauksiin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se että joku ruokavalio/aines on ideologiasi vastainen tee siitä epäterveellistä. Eikä maidossa olevan rasvan erottaminen linkoamalla tee siitä epäterveellistä. Ajatteletko että erotettu kerma se vasta terveellistä onkin?
Nyhtökauran myötä mikään sairaus ei ole pompsahtanut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Myös uniapnea kerryttää viskeraalista rasvaa sisäelinten ympärille, mikä näkyy vatsan pömpöttämisenä. Ylipaino taas pahentaa apneaa, joten kierre on valmis. Apneaa voi hoitaa monella tavalla riippuen sen vaikeusasteesta. Jo lievästi ylipainoisella voi olla rasvamaksa, mikä näkyy ultraäänikuvauksessa rasvakertyminä. Tässäkin on tärkeää hyvä ruokavalio ja liikunta. Maksa toipuu nopeasti, kun vaan totuttaa itsensä terveellisempiin elämäntapoihin. Herkkupäivän voi pitää kerran viikossa, kunhan ei mene mättölinjalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rasvamaksa vähenee nopeasti jos laihduttaa. Riittää että laihduttaa 10% elopainosta niin rasvamaksa vähenee >50%, tai jotain tämän suuntaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olenko elänyt väärin jos saan vanhana jonkun sairauden? Tehty mikä tehty, tehtyä ei saa tekemättömäksi, mutta ottakaa uudet ihmiset opiksi ja tehkää kaikki asiat oikein, aivan kaikki. Elämässä ei saa tehdä yhtään virheliikettä, pitää noudattaa suosituksia ja ohjeita pilkulleen, jos siltikin sairastuu voi ainakin nostaa kanteen yhteiskuntaa vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainahan se on yhteiskunnan vika. Tuntuu että normaali kuolemakin on nykyään jonkun toisen syytä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaisten ruokailu on luisunut ,krillien helppojen rasvasten mättöruokien syömiseksi, kaljaa viikonlopuksi mäyräkoirapakkauksittain,viinit, viinat, monestikko viikossa laitetaan enää arkista kotiruokaa, ilman mieletöntä mausteiden ja lisäaineiden määriä, toiseksi liikunnan puute, yksinkertaiset syyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä sitten? Täältä ei kukaan hengissä selviä niin eikö ole sama nauttia elämästä entä pelätä eläkeikään asti terveyden puolesta ja sitten kun se sattuukin romahtamaan niin silloin ei ole enää mitään väliä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nimenomaan kun syöt ja elät terveellisesti, nautit elämästä eniten! Ei tarvi pelätä mitään, kun katsot vain mitä suuhusi laitat ja nautit liikunnasta, hyvästä ruuasta ja levosta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se ole elämästä nauttimista jos on kovasti ylipainoinen ja sairastelukierre aloitetaan aikaisimmillaan jo 40 vuotiaana ja nykynuorilla jopa aikaisemmin. On selkäkipuja, nivelkipuja, diabetestä ja kaikenlaisia ongelmia. Kyse ei ole mistään muusta kuin siitä, että aivot on totutettu sille jatkuvalle mättämiselle, niin ne ovat siihen koukussa, kuin huumeisiin. Kun on hyvässä kunnossa, niin elämästä pystyy oikeasti nauttimaan ja pystyy niitä mättöjä ja alkoakin välistä ottamaan, ilman että se menee jatkuvaksi ryyppäämiseksi. Ihmiset ei vaan tiedä enään edes paremmasta, kun ne vuosikymmenet vaan lihoaa ja piereskelee kaljapöhnässä. Kysehän on vain tavoista. Ennenkuin otettiin se ensimmäinen pullo alkoa, nuorena, niin kaikilla oli sitä ennen ihan hauskaa ilman alkoholiakin, sitten opetellaan se tapa, että kerran viikossa minimissään ja siitä tulee semmonen koko elämän kestävä kohokohta sitten, kun saa olla päissään. Jotenkin aika noloa. Ihmiset on kyllä kunnon addikteja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas pelotellaan, mitään ei voi tehdä turvallisesti, kyllä elämä on ihmisen vaarallisinta aikaa. Jopa niinkin nuori kuin 70-vuotias voi saada maksasyövän ja kuolla viidessä vuodessa. Aamulla tuli uutinen että mielenterveysongelmat on nouseet uudeksi kansantaudiksi suomessa, en ihmettele.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

HS ja monet muut aviisit rummuttavat vastuuttomasti hiilihydraattien puolesta.

Se vain että sokeri, sakkaroosi ja hedelmäsokeri, eli yksinkertaiset sokerit, aiheuttavat sen rasvamaksan ja VÄHENTÄMÄLLÄ maksan sokerikuormaa, erityisesti hedelmäsokeria, jota myös banaanit ja monet muut hedelmät ovat täynnä, maksan kuormitus vähenee.

Maksa joutuu käsittelemään KAIKEN hedelmäsokerin ja varsinkin jos hedelmäsokeria tulee liikaa, maksan solut eivät kestä, aivan kuiten liian alkoholin käytön yhteydessä, ja rasvoittuminen alkaa.

Hiilihydraatteja energialähteenä voi korvata pähkinöillä, oliiviöljyllä, mct-öljyllä, voilla, kokonaisilla kananmunilla (täydellinen ravintokoostumus, vain c-vitamiini puuttuu).
Rypsi ja rapsiöljyt voitte jättää biopolttoaineeksi! Aiheuttavat vain ongelmia elimistössä ja varsinkin suolistossa. Katsos kun näitä suolisto-ongelmaisia nykyisin riittää ja eipä ihme nykyisillä ravintosuosituksilla, joissa pehmeät rasvat ovat juurikin näitä ongelmaöljyjä.

Toki voi olla uskomatta, mutta ULKOMAILTA löytyy tietoa ja ainakin oma suolistotulehdus voitettu em. ohjeilla. (Myös viljat piti poistaa ruokavaliosta).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hiilihydraatit kuuluvat tasapainoiseen ravintoon siinä kuin muutkin. Määrä ja esim. rasvan laatu ratkaisevat. Oma kokemus ei ole monistettavissa koko ihmiskuntaa koskevaksi tiedoksi, eli ennemmin uskon virallisia ravinto-oppaita ja tutkittua tietoa (ei niitä tarkoitushakuisia kirjan tai jonkin tuotteen myyntiin tähtääviä tutkimuksia).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paitsi, että sokeri ei kuulu. Pitkäketjuiset hiilihydraatit toimivat elimistössä ihan eri tavalla kuin vaikka banaanista saatu fruktoosi.
Ja mitä tulee yleisiin ravintosuosituksiin, niin kyseleppä monellako on todettu rasvamaksa ja kärsii vatsavaivoista?
Niin. Kaikki ylhäältä annettu ei ole sitä miltä näyttää. Juuri siinä on kyse tiettyjen ruoka-aineiden lobbaamisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Uutisvirta

1.4.
Oulun kaupunki myy Hietasaaren huvilat huutokaupalla – viiden myynnissä olevan huvilan kunto vaihtelee täysin remontoidusta romahdusvaarassa olevaan Tilaajille
1.4.
Yle: Sairaalat saivat varmuusvarastoista jopa kahdeksan vuotta sitten vanhentuneita hengityssuojaimia
1.4.
Uefa siirsi kaikki kesäkuun jalkapallomaaottelut – tanskalaistiedon mukaan naisten EM-kisat lykätty vuodella
1.4.
Oululainen Tinja-Riikka Korpela on päässyt Evertonin maalivahtina aistimaan englantilaisten intohimoa jalkapalloa kohtaan: "Se on henki ja elämä" Tilaajille
1.4.
Toukokuun tornien taisto peruttiin koronavirusepidemian vuoksi
1.4.
Vientikiellot iskevät omaan nilkkaan viennistä riippuvissa maissa – "Rajoituksia voi jäädä päälle, kun kriisi on ohi"
1.4.
Korona työllistää myös tulkkeja, kun hallituksen tiedotustilaisuudet tulkataan suorana viittomakielle – intensiivinen simultaanitulkkaus vaatii kokemusta: "Työ on kuormittavaa ja tilaisuudet sisältävät tärkeitä asioita" Tilaajille

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aamulla huono Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Savon maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöllä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

277 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tietämättömien piensijoittajien osakehölmöilyt

HEP \o/ Täällä yksi ymmärtämätön. Minä en oikeasti tiedä, mitä salkkuni yrityksille tapahtuu tulevaisuudessa. En edes ... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

2.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image