Kotimaa

Syöjättäret maistelivat mukisematta pässinkivestä

Syöjättäret Sanna-Mari Paulasto, Minna Hujanen, keittiöpäällikkö Jari Isokangas, Hanna Happo sekä Tuija Haaman Motin keittiössä. Edessä maittava kattaus annoksia, jotka pian vilahtaisivat Syöjättärien suihin. Edessä vasemmalla "syötäväksi naamioidut" pässinkivekset. KUVA: Katainen Sanne
Kotimaa 1.2.2007 0:00
Carita Forsman
Legendaarinen ravintola Motti Helsingin Töölössä on yllättävän hiljainen perjantaina alkuillasta. Kaukana taitavat olla historian kulta-ajat, jolloin esimerkiksi presidentit Svinhufvud, Ryti ja sotamarsalkka Mannerheim kilistivät lasejaan ja maistelivat Motin tunnetuimpia herkkuja; liekitettyjä vasikanmunuaisia ja leivitettyjä pässinkiveksiä. Jälkimmäiset ovat säilyneet listalla vieläkin, samaa reseptiä käytettiin jo 1940-luvulla, jolloin Motti avattiin.

Paikan tunnelma on silti aistittavissa, seinälle ripustetut vanhat valokuvat tuovat viitteitä vanhoilta ajoilta. Mutta uinuva tunnelma ei haittaa seitsenhenkistä naisryhmää, joka pian valtaa itselleen pitkän pöydän salin reunamalta. On alkamassa Syöjättärien kokous.

"Kerhon perustamisidea lausuttiin ääneen reilu kolme vuotta sitten. Mietimme, miten mukavaa on istua ravintolassa, tavata tuttuja ja syödä hyvin. Ja kaiken pitäisi tapahtua säännöllisesti. Mitään olutseuraa emme halunneet perustaa", miettii yksi Syöjättärien alkuperäisjäsenistä, erityislastentarhanopettaja Tuija Haaman, 34.

Ensimmäinen kokous pidettiin 6. syyskuuta 2003 helsinkiläisessä ravintola Viassa, jonka Jyrki Sukula oli juuri avannut. Neljän alkuperäisjäsenen lisäksi paikalle oli kutsuttu kolme avecia. Ryhmän sääntöjen mukaan jokainen jäsen saa kutsua illallisseuraan yhden avecin, mutta miehiltä pääsy on ehdottomasti kielletty.

"Kotona Syöjättäret aiheuttavat hieman kateellista murinaa, mutta miespuoliset ulkojäsenet saavat korkeintaan antaa vinkkejä hyvistä ruokapaikoista tai suositella annoksia. Yhtään lähemmäs heitä ei päästetä, harvoin edes jatkoille", myhäilee toinen perustajajäsen, vaatturi Sanna-Mari Paulasto, 34.

Syöjättäret kokoontuvat säännöllisesti kerran kuussa, loma-aikojen suhteen joustetaan, mutta syksy- ja kevätkausilla illanistujaisia kertyy kymmenisen kappaletta vuodessa.

"Hauskinta tässä onkin tämä säännöllisyys. Kukaan meistä ole pois kokouksesta, ellei nyt jotain ihan mahdotonta satu samaan aikaan. Tämän reilun kolmen vuoden aikana Syöjättärissä on ostettu asuntoja, erottu, rakastuttu, jääty vuorotteluvapaalle ja synnytetty neljä vauvaakin", kertoo elokuvatarkastaja Hanna Happo, 34, jonka ajatuksesta kerho sai alunperin vauhtia.

"Tästä onkin toisaalta kehittynyt eräänlainen terapiamuoto. Ongelmista saa puhua, mutta ne voi myös jättää kotiin, jos haluaa vain nautiskella", lisää Happo.

Vaikka yhdessäolo on Syöjättärille tärkeintä, oleellista on myös ruoka. Kerhon sääntöihin kuuluu ravintolapäiväkirja, johon jäsenet merkitsevät illan annin: ruokalajit alkupaloista lähtien, hinnat ja tietysti arvioinnit pisteytyksineen.

"Kerran olimme eräässä erittäin kauniissa ravintolassa Helsingin edustalla, saaristossa. Ruoka oli ensiluokkaista ja jokaisen lasku viineineen yli 70 euroa, mutta tähtiä irtosi vain kolme viidestä. Tunnelma romahti tökerön tarjoilijan ansiosta. Eli useinkin pisteet tulevat kokonaisvaikutelmasta, eikä vain ruoasta. Mutta täytyy myöntää, että vaatimustaso on tässä vuosien myötä noussut", selventää alkuperäisjäsen Minna Hujanen, 34-vuotias AD.

Ja miten kävi Motille?

Hanna Happo: alkuun tiikerirapuja ja tuorejuustotorttua, pääruoaksi härän sisäfilee ja vuohenjuustoperunat kasvislisukkeineen. "Filee täydellisen maukas, ravut sairaan hyviä, viini ryhtyi kukkimaan". Neljä plus.

Minna Hujanen: alkuun gorgonzola-valkosipulietanat, pääruuaksi härän sisäfilee. "Etanat super, samoin härkä". Neljä tähteä.

Sanna-Mari Paulasto: alkuun pässinkivekset leipäkrutongilla ja kasviksilla, pääruoaksi lampaankaretta mie de pain, vuohenjuustoperunoilla ja kasvislisäkkeillä. "Kivekset suussa sulavia, kareet kuin tikkareita." Neljä tähteä.

Tuija Haaman: alkuun talon hunajagratinoitua vuohenjuustosalaattia ja pääruoaksi gratinoitua munakoisokääryleitä couscousjuuresten kera. "Maukas ja runsas annos, hivenen suolaista." Kolme ja puoli tähteä.

Ravintola Motti, Töölöntorinkatu 2, Helsinki, ma-pe 11-00 (02),
la 12-02, su suljettu.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

12
Työministeri Timo Harakka tarjoaa lempiveroaan vaihtoehdoksi, jos julkista taloutta tarvitsee vaalikauden lopulla tasapainottaa
10
Lisää kylmää vettä niskaan – valmentajaa vaihtanut AC Oulu maalasi kotikentällä kahdesti, mutta menetti hyppysissä olleen voiton lisäajalla
7
Raksilan uimahallissa on otettu käyttöön lyhennetyt kesäaukioloajat ­– kysyimme, missä asiasta on tiedotettu
5
Ennätysmäärä Ferrareja saapuu Nallikariin – roomalainen Ferrari Club Passione Rossa vierailee Oulussa
4
Tehtaanmyymälät ovat aarreaittoja automatkan varrella – listasimme Pohjois-Suomessa toimivia myymälöitä
4
Hallitus päätti perustaa eläinasiamiehen viran, mutta koska ja millä nimellä? – Eläinten hyvinvointilaki on myös uuden hallituksen työlistalla
4
Nuorella karhulla on ollut etujalassaan kiinni näätärauta jo yli vuoden – nyt viranomaiset pähkäilevät, mitä eläimelle tulisi tehdä Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

170 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suomen on aika ottaa markka takaisin

Kansa voisi olla tyytyväinen kunnes ensimmäinen devalvaatio tai muu markan arvon romahdus nostaisi tuontitavaroiden ja p... Lue lisää...
Devalvaatio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image