Kotimaa

Syn­ny­tys­tu­ki­hen­ki­löl­le on kasvava tarve - Doulan avulla synnyttäminen voi olla ihanaa

Piritta Tanttari oli Heidi Hintermeyerin ensimmäinen asiakas, kun hän seitsemän vuoden vapaaehtoisena doulana toimimisen jälkeen perusti doulapalveluja tarjoavan yrityksen Vaasaan. Hintermeyer käyttää usein Reboza-huivia, jolla voi rentouttaa äitiä. KUVA: Jaakko Elenius
Kotimaa 28.1.2018 8:00
Jaana Mattila

Ensi- ja turvakotien liitto tarjoaa ilmaisten vapaaehtoisdoulien palveluja enää erityistä tukea tarvitseville perheille. Ammattidoulien määrä lisääntyy kovaa vauhtia.

Yksi kokemus on jäänyt erityisesti doulan mieleen ja liikuttaa häntä edelleen.

Nuoren äidin ensimmäinen synnytys oli ollut aivan kauhea. Niin kamala, ettei hän moneen vuoteen uskaltanut edes toivoa toista lasta.

Sitten hän otti yhteyttä doulana toimivaan Heidi Hintermeyeriin. Lopputuloksena oli toinen synnytys, joka meni todella hienosti.

- Heti sen jälkeen äiti sanoi, että tämä korjasi sen edellisen kokemuksen. Minulle se oli jes! Pystyin auttamaan häntä sekä siinä tilanteessa että jossain, joka oli tapahtunut monta vuotta sitten.

Doulan tehtävänä on Suomen Doulat -yhdistyksen mukaan tarjota läsnäoloa, turvaa, ideoita, kivunlievitystä sekä tukea synnyttäjälle ja hänen kumppanilleen.

Doula on keskustelukumppani, olkapää, tsemppaaja ja valmentaja. Hän tukee synnyttäjän roolia aktiivisena toimijana yhdessä kätilön kanssa.

Yli 20 synnytyksessä mukana ollut Hintermeyer toteaa, että doulan merkitys täytyy oikeastaan itse kokea. Hän haluaa rohkaista äitiä luottamaan itseensä, jotta tämä uskaltaa synnyttää.

- Synnyttäminen voi olla ihanaa. Sitä monet eivät tiedä.

Peruspaketti 400-1 400 euroa

Doulien kysyntä on lisääntynyt vuodesta toiseen.

Tähän asti Ensi- ja turvakotien liitto on tarjonnut vapaaehtoisdoulien palvelua ilmaiseksi kaikille, mutta ei enää.

Ensi- ja turvakotien liitto, Suomen Doulat ry sekä Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus Stea ovat neuvotelleet uuden ohjeistuksen vapaaehtoisten ja yrittäjänä toimivien doulien eli ammattidoulien työnjaosta. Ohjeistus tuli voimaan vuoden alussa.

Stea päätti tukea liiton vapaaehtoista doulatoimintaa niin, että avustus on suunnattu vain erityistä tukea tarvitseville perheille.

Suomen Doulat -yhdistyksen perustajan, doulakouluttaja Marjaana Siivolan mukaan uusi ohjeistus selkiyttää tilannetta yrittäjänä toimiville ammattidoulille, jotka ottavat työstään maksun.

- Erityistarpeisille perheille on jouduttu sanomaan eioota. Nyt kun tuki on erityistarpeisille perheille tarkoitettu, se menee vahvemmin heille, jotka sitä tarvitsevat, Siivola toteaa.

Suomessa vapaaehtoisia synnytystukihenkilöitä on ollut 1990-luvulta asti. Ensimmäiset ammattidoulat tulivat Suomeen vuonna 2010, ja viime vuonna heitä oli jo noin sata.

- Määrä kasvaa kovaa vauhtia. Vanhemmat kokevat, että se on hyödyllistä palvelua.

Siivola uskoo, että uusi ohjeistus tuo lisää asiakkaita ammattidoulille ja palvelusta ollaan valmiita myös maksamaan. Peruspaketin hinta on 400-1 400 euroa.

Synnytyksessä doula ei ole enää vieras

Hintermeyerin mukaan moni ihmettelee, miksi joku haluaa vieraan ihmisen synnytykseen mukaan. Doula ei ole enää vieras siinä vaiheessa, kun ollaan menossa sairaalaan.

- Suhde tulee aika nopeasti syväksi, kun tapaa doulan. Synnytyksessä doula on mahdollisen kumppanin lisäksi se henkilö, jonka siellä tuntee parhaiten. Ja doula pysyy mukana alusta loppuun.

Hintermeyer tietää myös monia käytännön vinkkejä, joilla äidin kipuja saa lievennettyä ja oloa parannettua. Niksit hän opettaa asiakkailleen.

Erityisen tyytyväinen hän on esimerkiksi Rebozo-huiviin, jota on perinteisesti käytetty Meksikossa moneen tarkoitukseen. Raskausaikana se auttaa lievittämään kohdun repäisykipuja ja korjaamaan vauvan asentoa kohdussa. Synnytyksessä sen avulla voi rentouttaa synnyttäjää.

Hintermeyer antaa näytteen "isosta halista". Hän kietoo äidin tarkasti huivin sisälle ja liikuttaa käsiään lähes huomaamatta. Liike aiheuttaa pienen tärinän, joka rentouttaa.

- Doula ei ole tae, ettei mitään voi tapahtua. Mutta meillä on paljon sellaista tietotaitoa, jota kätilöillä ei välttämättä ole. Kädentaitoja, pieniä virkaniksejä, jotka auttavat.

Doulasta on hyötyä julkiselle terveydenhuollolle

American Journal of Public Health ja Cochrane ovat julkaisseet tutkimuksia doulan höydyistä. Niissä doulaa suositellaan tarjottavaksi osana julkista terveydenhoitoa.

Cochranen yli 15 000:ta synnyttäjää koskevan tutkimuksen mukaan jatkuva henkilökohtainen tuki vähensi toimenpiteiden määrää ja paransi synnytyskokemusta. Doulan ansiosta äidin sairaalassaoloaika lyheni ja synnytyksen jälkeinen masennus väheni.

Viime vuonna neljä Yhdysvaltain osavaltiota tarjosi doulapalvelun ilmaiseksi niille, joilla on julkinen terveysvakuutus Medicaid. Suurin osa yksityisistä terveysvakuutuksista kattaa myös doulapalvelun.

Hollannissa ja Islannissa doula maksetaan julkisin varoin.

WHO suosittelee jatkuvaa tukea synnytyksen aikana, koska se parantaa synnytyksen hoidon tuloksia.

Lähde: Suomen Doulat ry, doulakouluttaja Marjaana Siivola

MAINOS

Kommentoi

Aivan jäätävän hintaista palvelua. Huvittavinta tässä tietysti, että "ammattidoulilla" menee herne nenään, kun ei asiakkaita riitä, kun saman palvelun voi saada myös ilmaiseksi. #Ammatinvalintakysymyksiä
Pitäisi tehdä lehtijuttu myös omasta yritystoiminnasta, kun ei siinäkään asiakkaita ole tarpeeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos viittaat ensi- ja turvakotien palveluun jonka kautta sai ilmaisen doulan, STEA ei voi tukea sellaista vapaaehtoistyötä joka kilpailee jonkun ammattiryhmän tarjoaman työn kanssa. Ja toisaalta, jaksaisitko itse vuodesta toiseen päivystää 4 viikkoa 24// käydä 4 kertaa 2h/krt opettamassa perheelle synnytyksestä, olla synnytyksessä mahdollisesti yli 24h putkeen, kaikki ilmaiseksi, kun koulutuskin maksaa useamman tonnin? Miksi tälläistä työtä pitäisi tehdä ilmaiseksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laskepa Jussi tuntihinta työlle ja lähde sitten itse kokeilemaan miten taksa korvaa rankan työn. Eihän sitä naisille täydellisessä maailmassa maksettaisi mistään työstä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos luit jutun, niin asiakkaita kyllä hyville doulille riittää. Palvelua arvostetaan, vaikka sinä miehenä sitä et ymmärräkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen tässä lapsihommassa perehtynyt enempi siihen ns.alullepanoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitääkö Oulan tulla avustamaan synnytyksiä Lapista asti. Onhan Oulalla kyllä kokemusta porojen kanssa, se auttaa tässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun on kysyntää, tulee tarjontaa. Mitäs siihen on perusnegoilla nokan koputtamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

helppo vääntää uutta alkua mailmaan .menee taas humppa osastolle nämä kaikki koti ym synnytykset .eiköhän se sairaala oo turvallisin oikian kätilön avustuksella.eikä reiki tätien kanssajoilla ei oo mitään ammattitaitoa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kätilön ja doulan työ tukevat toisiaan. Moni kätilö on iloinen siitä että synnyttäjällä on mukanaan doula (sairaalassa, siellä ne doulatkin tekevät osan työstään, osa taas on perheen valmentamista) koska kätilöllä on usea synnyttäjä samaan aikaan eikä ehdi olemaan paikalla ja henkisenä tai fyysisenä tukena kuin hetken kerrallaan. Synnytys kestää kauan, joskus päiviä, siitä kätilö on paikalla hyvin pienen ajan, doula koko ajan. Näin siis ihan normaaleissa sairaalasynnytyksissä joihin palkataan doula. Doula ei missään nimessä korvaa kätilöä, tarjoaa apua kivun sietämiseen ja muutenkin apua synnytykseen, mutta ei mitään lääketieteellistä, eikä edes teeskentele korvaavansa sitä mitä kätilö tarjoaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Peräänkuulutan isän tukemista ja valmentamista synnytkseen.Tähän voisi neuvola panostaa enemmän, vaikkapa koulutusta ennen synnärille menoa.Äidin tärkein tukihenkilö on lapsen isä ja tähän isät tarvitsevat rohkaisua ja neuvoa.Heille synnytystilanne voi olla hämmentävä ja pelottava kuin äidillekkin.Ei saa mennä niin että isä ei tiedä mikä hänen rooli on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Doula tukee isää osallistumaan enemmän ja ymmärtämään synnytystä paremmin. Doulan ja isän tuki on erilaista. Kautta aikojen synnytyksissä on ollut mukana nimenomaan muita kokeneita naisia, ja ihan syystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No entisaikaan ei isät olleetkaan synnytyksessä mukana. Toisekseen tuo menee jo ihan hulluksi väitteeksi: meillä on paljon sellaista tietotaitoa mitä kätilöillä ei välttämättä ole ! Oikeesti, olen itse kolme kertaa synnyttänyt neljä lasta, kyllä lääkärikin käy katsoon ja itse asiassa aika herkästi he lääkärin hakevatkin paikalle. Joten joku maallikko vs lääkäri, joo lääkäri kiitos. Joo onneksi olen lapseni tehnyt jo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tukihenkilö ei ole lääkäri eikä ole tarkoitus ollakaan. Tutkimukset puhuvat puolestaan vaikka itse et hyötyä siitä omalla kohdalla näkisi.

Kätilöt nykyään vain piipahtavat huoneessa, kun muilta yhtä aikaa synnyttäviltä ehtivät. Lääkäriä ei normaalisti sujuvassa synnytyksessä edes onneksi näe.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin no, minä olen kaksi kertaa osannut synnytyksessä neuvoa asentoniksin, joka oli kätilölle ihan uusi. Molemmilla kerroilla kätilö sanoi, että tämä oli loistava vinkki, jonka hän aikoo ottaa jatkossa työkalukseen. Lisäksi useita kertoja on ollut tilanne, jossa kätilö on jälkikäteen kiitellyt kovasti, että hän ei hoksannut tilannetta ennen kuin minä selitin sen. Kyse on nimenomaan siitä, että doula on synnyttäjälle ennestään tuttu ja pystyy tulkitsemaan synnyttäjää paremmin kätilölle, joka vain piipahtelee huoneessa, kun muutoin koneet valvovat synnyttäjän ja vauvan vointia. Esimerkiksi kerran kätilön tapa kommunikoida oli niin raju ja äänekäs, että synnyttäjä ahdistui siitä. Pyysin kätilön sivuun ja selitin, että äiti on ääniherkkä normaalistikin, joten puhe täytyy pitää mahdollisimman vähäisenä, kaikki turha höpötys pois ja ääni hiljaisena. Kätilö kiitti siitä, että kerroin tämän (synnyttäjä harvemmin itse kykenee tämän tason kommunikaatioon) ja muutti toimintatapaansa. Synnytys sujui sen jälkeen hienosti. Tämä oli yksi niistä kerroista, joina kätilö aivan erityisesti jälkikäteen kiitti minua.

Doula ei ole kätilö eikä hoitovastuussa synnytyksestä. Doulalla on kuitenkin kädentaitoja ja resursseja synnyttäjän ja tämän puolison tukemiseen aivan toisella tapaa kuin kätilöillä, jotka hoitavat useaa synnytystä samanaikaisesti. Lisäksi todellakin doula on ennestään tuttu ja turvallinen henkilö, jolle synnyttäjän ei tarvitse enää selittää yhtään mitään. Tutkimustieto doulan eduista synnytyksessä on kiistatonta: näyttö on vahvaa siitä, että niin perhe kuin yhteiskuntakin hyötyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:42
Alaselkäkipu on valtavan yleinen piina, mutta usein sitä ei osata hoitaa oikein, sanoo oululaisprofessori – Liike ja myönteinen asenne ovat tärkeitä lääkkeitä Tilaajille
21:22
Tuomas Pakkanen tuplavoittoon Äimäraution lumituiskuisissa raveissa
20:20
"Isoja budjettiylityksiä ei ollut" – Business Finland epäilee entistä työntekijää lähes viiden miljoonan dollarin väärinkäytöksestä
20:09
Oulun valtuutettuja ei pannakaan puhekoulutukseen – Taustalla olleen aloitteen mukaan toisten piikittely ja halventaminen on lisääntynyt valtuustossa
19:58
Kaupunginhallitus nuiji päätöksiä: Lipon junioreille 15 000 euroa suurleiriin, nuorten edustaja pääsee lautakuntien kokouksiin
19:51
Autonkuljetusauton kuljettajan sairaskohtaus johti ulosajoon Kemijärvellä – ensihoito totesi kuljettajan kuolleeksi
19:44
Kesken töiden tuleen roihahtanut metsätyökone tuhoutui Tornion Karungissa vaikeapääsyisellä metsäalueella
103
Koillismaan hirvikanta romahti – "Hirviä on ammuttu yksinkertaisesti liian paljon"
89
Keskustelu filippiiniläishoitajista kiehahti – Ulkoministeri Soini syyttää hoitoalan liittojohtajia herjaamisesta
71
Syötkö luomua näyttääksesi hienostuneelta, varakkaalta ja epäitsekkäältä – Tutkija: "Ihmiset tuntuivat jotenkin kovaäänisesti tuovan esiin luomun suosimistaan"
66
Lidlin saksalaisessa jauhelihassa taas salmonellaepäily, yksi näytteistä otettiin Oulussa – kauppa keskeyttää yhteistyön tanskalaisen lihatalon kanssa
49
Isännöintialalla epäillään kartellia – kartelliepäily tutkitaan hiljaisuudessa, jottei todistusaineistoa tuhottaisi
49
Remontti laittoi OYSin liikennejärjestelyt uusiksi, jalankulkijat kävelevät autojen keskellä – "Pitääkö jonkun vakavasti loukkaantua ennen kuin tähän havahdutaan?"
38
STY: Suomella mahdollisuus triplata tuulivoimakapasiteettinsa nopeasti – suurin osa suunnitelluista hankkeista on Pohjois-Pohjanmaalla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

223 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sipilän hallitus jää historiaan palkansaajien etuuksien heikennysyrityksillään!

Eivät ne jääneet yrityksiksi. Palkansajien ja varsinkin kaikkien köyhien tilannetta Sipilän hallitus on heikentänyt merk... Lue lisää...
Toteutti -

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image