Kotimaa

Synkkää tur­va­ko­ti­ti­lan­net­ta luvataan helpottaa vasta viiden vuoden kuluttua

KUVA: Jarmo Kontiainen
Kotimaa 5.3.2015 11:30
Johanna Juupaluoma

Suomessa on aivan liian vähän perhe- ja parisuhdeväkivallan uhreille tarkoitettuja turvakotipaikkoja niitä tarvitseviin nähden. Ongelma on koko maanlaajuinen: Pohjois- ja Itä-Suomessa turvakotipalveluita ei ole juuri lainkaan.

Toiminnassa olevat turvakodit ovat puolestaan ääriään myöten täynnä, eikä kaikille apua tarvitseville sijaa löydy.

Esimerkiksi Monika-Naiset liiton ylläpitämän maahanmuuttajanaisten turvakodin vuosittainen käyttöaste on ollut 97 prosenttia koko sen kymmenvuotisen toiminnan ajan.

Lisäksi liitto saa noin 3 000 yhteydenottoa ja 300–500 naista vuodessa käyttää heidän matalankynnyksen palveluita.

– Yhteydenottojen määrä on vain jäävuoren huippu meidän toiminnassa. Meidän ylläpitämässä turvakodissa asuu vuosittain 80–100 naista, emmekä voi ottaa käytännössä kaikkia. Siitä kuinka täyttä meillä on, voi olettaa että tarvetta palveluille on enemmän kuin mitä pystymme palvelemaan, toteaa Voimavarakeskus Monikan johtaja Natalie Gerbert.

Turvakotipaikkojen määrä ei vastaa tarvetta

Suomen nykytilanne ei lainkaan vastaa Euroopan neuvoston jo vuonna 2013 antamaa suositusta. Tällä hetkellä koko Suomessa turvakotipaikkoja on hieman yli 100, kun niitä pitäisi olla vähintään 500.

Lisäksi pieniä resursseja typistettiin entisestään, kun muutama vuosi sitten lakkautettiin turvakodit Porista ja Espoosta.

Helmikuun viimeisellä viikolla eduskunta hyväksyi Euroopan neuvoston naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemiseksi ja torjumiseksi tehdyn Istanbulin sopimuksen, mutta 500 turvakotipaikan tavoitteeseen uskotaan pääsevän vasta vuonna 2020.

Gerbert todella toivoo, ettei sopimuksen sisällön noudattaminen jäisi vain muodolliseksi, vaan Suomessa oikeasti parannettaisiin toimintamahdollisuuksia.

– On erittäin tärkeää, että resursseja lisätään. Kysymys on kuitenkin fyysisestä ja seksuaalisesta väkivallasta, ja näitä palveluita todella tarvitaan.

Turvakotien toimintaan on nyt osoitettu valtion budjetista 11,55 miljoonan euron määräraha vuosille 2015–2018. Istanbulin sopimuksen ratifiointia käsitelleen työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan mukaan määräraha riittää vain toiminnan turvaamiseen nykyisellä tasolla, eikä sen turvin pystytä perustamaan uusia turvakoteja.

Fakta: Vuoteen 2020 mennessä 500 turvakotipaikkaa

– Suomessa toimii tällä hetkellä 20 turvakotia, joissa on 121 perhepaikkaa.

– Turvakotipalveluiden on oltava maksuttomia asiakkaille. Vuoden 2015 alussa turvakotipalveluiden tuottaminen siirtyi kunnilta valtion vastuulle.

– Istanbulin sopimuksen tavoitteiden täyttymiseksi eri puolelle Suomea pitäisi perustaa uusia turvakoteja niin että jokaista 10 000 asukasta kohden on yksi turvakodin perhepaikka.

– Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan mukaan turvakotien määrää on kasvatettava asteittain ja määrärahoja nostettava vuosittain.

– Vuonna 2020 Suomessa olisi ainakin 500 turvakotipaikkaa. Naisten ja lasten lisäksi paikkoja olisi myös lapsien kanssa tai yksin turvakotiin tuleville miehille. Lisäksi turvakodeissa huomioitaisiin erityisryhmien tarpeet, kuten ikääntyvät, vammaiset, maahanmuuttajanaiset ja ihmiskaupan uhrit.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Lisäksi turvakodit ovat liikaa kuntien lähetteiden talutusnuorassa rahallisesti. Kun äiti kahden pinen lapsen kanssa meni isän henkistä väkivaltaa turvakotiin karkuun, niin kunnan lähetteen laatu mahdollisti sen, että isä tuli asumaan perheensä kanssa turvakotiin. Siellä äidin henkinen ja seksuaalinen ahdistelu vielä jatkui.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23:17
Henkilöauto suistui tieltä Siikalatvalla, kuljettaja vietiin tarkastukseen
23:06
Fluorivoiteet kielletään maastohiihdossa ja Suomessa kehitetään korvaavia tuotteita
22:58
Moottoripyöräilijä loukkaantui vakavasti Kajaanissa, pakeni poliisia hurjaa ylinopeutta ja törmäsi lopulta autoon
21:17
Oululainen Veronica Helanen taisteli tiensä ylioppilaaksi – maksansiirrot pakottivat nuoren lukiolaisen lopettamaan koulun hetkeksi kokonaan
20:48
Vanhan kou­lu­ra­ken­nuk­sen asunnossa syttyi tulipalo Tervolassa, viisi henkilöä vietiin tarkastukseen
20:44
Laservalojen ja höyrykoneiden Slushissa värikyltit vievät yrittäjät ja sijoittajat yhteen – Huippukalliista lipuista huolimatta tapahtuma tekee kävijäennätyksen
20:43
Oulun amatöörinyrkkeilyn ykkösiskijä Aydin Behruz loukkasi kätensä työtapaturmassa, Tammer-turnaus jää väliin: "Henkisesti tämä on kovempi pala kuin itse vamma"
90
Oulun poliisi muuttaa suurilta osin Linnanmaalle – keskustaan tila asiakaspalvelulle, putkat pysyvät vielä Haukiputaalla
79
Postijumi pahenee: Neuvotteluaikaa ei ole sovittu, autolauttojen rekkakyydit pysähtyivät – Paatero MTV:lle: En tiennyt työehtosopimuksen siirrosta
68
Pelti rytisi Pohjantien työmatkaliikenteessä: Kuusi autoa kolaroi Kaakkurissa, kaksi autoa törmäsi Iskossa – liikenne sujuu nyt normaalisti
68
Pirkka-Pekka Petelius pyytää saamelaisilta anteeksi vanhoja sketsejään, lähetti tapaamispyynnön romaneille – Aake Kalliala IS:lle: "Kuulostaa ihan älyttömälle"
59
Postilaiset vaativat Eduskuntatalon edessä valtiota erottamaan Postin hallituksen – Ministeri Paatero: "Postin tilanteeseen täytyy saada ratkaisu pikaisesti"
52
Pääministeri Rinne: Postin pakettilajittelijoiden työehdot turvataan ja työehtoshoppailu loppuu
45
Kalen! kalluppi: Pittäiskö yliopisto rakentaa ratapihalle?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

202 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Ay-liitot paras työntekijän turva,ajaa varmasti Posti kiistan niin,että ei tule työntekijöiden palkkoihin leikkauksia.AY... Lue lisää...
Tämä aloitus roskako...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image