Kotimaa

Syksyinen väite kumottiin: Puheille suo­ma­lais­susien es­pan­ja­lai­suu­des­ta ei ole pohjaa, eivätkä Norjan sudet tule Pariisin eläintarhasta

Norjan ja Ruotsin susikanta on tutkijoiden mukaan saanut alkunsa Suomesta ja Venäjältä vaeltaneista susista. Norjassa velloo myös siirtoistutushuhuja Suomen tapaan. Tämä susi tallentui norjalaisen tutkimusinstituutin riistakameraan toukokuussa.
Kotimaa 13.2.2020 18:07
Jami Jokinen

Norjan Rovdata teki tieteelliset dna-tutkimukset puhtaista verinäytteistä ja kumosi viljelijäjärjestön teettämät tulokset. Suomalaisnäytteiden takana on susikirjailija Kaj Granlund, joka ensin kiisti koko asian.

Norjan susikanta ei ole saanut alkuaan Pariisin eläintarhan susista eikä kanta koostu koirasusista – tai ainakaan mitään tieteellistä pohjaa väitteille ei ole, kertoo Norjan Rovdata.

Samalla se torppaa väitteet todisteista, joiden mukaan suomalaisten susien alkuperä löytyisi Espanjasta.

Telemarkin maatalousjärjestön viime syksynä esittämät väitteet saivat Norjassa paljon julkisuutta. Myös Lännen Media kertoi asiasta 9. marraskuuta, sillä vyyhdissä viitattiin myös Suomen susikantaan.

Nyt asiasta on tieteellinen näyttö. Rovdata on Norjan luonnontutkimusinstituuttiin kuuluva itsenäinen tutkimuslaitos, joka vastaa maan suurpetokantojen arvioinnista.

Tuloksilla vihjattiin susien siirtoihin

Maatalousjärjestö (Telemark Bonde- og Småbrukarlag) lähetti syksyllä saksalaislaboratorioon verinäytteitä kahdeksasta laillisesti ammutusta norjalaissudesta, jotka kuuluivat niin sanottuun Slettåsin laumaan. Lisäksi tutkittavaksi lähetettiin Suomesta saatuja näytteitä.

Näytteet tutki rikostekninen ForGen -laboratorio.

Tuloksista kertonut maatalousjärjestö väitti tulosten osoittavan, että norjalaissusien alkuperä olisi Pariisin eläintarhassa. Suomalaisilla susilla puolestaan olisi espanjalainen tausta.

Lisäksi susissa olisi vahvoja merkkejä risteytymisestä koiran kanssa.

Analyysin sanottiin asettavan kyseenalaiseksi virallisen näkemyksen, jonka mukaan Norjan ja Ruotsin eli niin sanottu Skandinavian susikanta olisi muodostunut Suomesta ja Venäjältä vaeltaneista susista. Kyseenalaistamisella vihjataan, että taustalla olisivat sen sijaan susien siirtoistutukset.

"Tulkittu kyseenalaisella tavalla"

Rovdata on nyt tehnyt dna-tutkimukset samoista kahdeksasta norjalaissudesta. Mitään pohjaa maatalousjärjestön esittämille väitteille susien alkuperästä tai risteymistä se ei löytänyt.

Tutkimuksen kohteena oli niin sanottu mitokondriaalinen dna, jota myös saksalaislaboratorio käytti analyyseissään. ForGen kertoi löytäneensä näytteistä useita erilaisia motokondriomuotoja eli variantteja.

Rovdatan tulosten mukaan kaikilla kahdeksalla sudella oli sen sijaan sama variantti. Aiemmissa tutkimuksissa sen on todettu esiintyvän koko Skandinavian susikannassa.

– ForGenin tuloksissa on selviä virheitä. Lisäksi näytteet, joista olisi löytynyt oikea mitokondriovariantti, on tulkittu hyvin kyseenalaisella tavalla, kertoo Rovdatan vanhempi tutkija, geneetikko Øystein Flagstad Lännen Medialle.

Hän huomauttaa, että kyseisen dna-variantin perusteella ei ylipäätään voida sellaisenaan päätellä susien alkuperää.

Vaikka variantti löytyy Skandinavian ja Suomen sekä mahdollisesti Pariisin eläintarhan tai Espanjankin susista, se ei tarkoita, että Pohjoismaiden sudet olivat keskieurooppalaista alkuperää.

– Se tarkoittaa vain, että niillä kaikilla on tuhansia vuosia vanha mitokondriaalinen dna-muoto yhdessä monien muiden Pohjois-Euroopan susien kanssa.

Susikirjailija lähetti suomalaissusien näytteet

Suomalaisia näytteitä Rovdatalla ei ollut. Flagstad sanoo kuitenkin kuulleensa puheita maatalousjärjestön Saksaan lähettämistä suomalaisnäytteistä joissakin tapaamisissa.

Mistä suomalaisnäytteet olivat peräisin?

– Analysoimme yhdeksän suomalaista näytettä, jotka saimme Kaj Granlundilta, kertoo Telemarkin maatalousjärjestön puheenjohtaja Regina Brajkovic Lännen Medialle.

Lestijärveläinen, itseään harrastajatutkijaksikin tituleeraava Granlund on kirjoittanut susista tietokirjan ja osallistuu aktiivisesti susikeskusteluun. Hän kuuluu joukkoon, joka kyseenalaistaa Suomen virallisen susitutkimuksen ja muun muassa väittää suomalaissusia koiran ja suden risteymiksi.

Asiaa tiedusteltaessa Granlund sanoo, ettei tiedä Norjaan lähetetyistä suomalaissusien näytteistä.

– Onhan norjalaisilla yhteyksiä Suomen yliopistoihin, joten he saavat varmasti sieltä tietoja ja näytteitä, hän toteaa sähköpostitse.

Tarkempaa tietoa löytyy vasta sen jälkeen, kun Lännen Media kertoo Brajkovicin ilmoittaneen saaneensa näytteet nimenomaan suoraan Granlundilta.

– Minulla oli kolme suden raatoa, jotka hain Lukelta Taivalkoskelta. Niistä on mielestäni mennyt näytteet, Granlund myöntää lopulta.

ForGenia hän sanoo muodollisesti pätevämmäksi kuin esimerkiksi yliopistolaboratorioita.

Näytteitä maasta ja nimettömässä postissa

Telemarkin maatalousjärjestön lähettämät verinäytteet oli kerätty ampumapaikoilta maasta ja osan näytteistä järjestö oli saanut nimettöminä postitse.

Geneetikko Flagstad huomauttaa, että tähän liittyy huomattava riski näytteiden saastumisesta vieraalla dna:lla. Lisäksi ei ole mitään takeita siitä, että nimettömiltä lähettäjiltä tulleet näytteet ylipäätään olivat niistä susista, joista väitettiin.

Tutkija sanoo, että sama vaara liittyy suomalaisiksi sanottuihin näytteisiin.

Kyseessä ei myöskään ole ensimmäinen kerta, kun ForGenin susitutkimukset ovat herättäneet epäilyksiä.

– Saksalaiset ja ranskalaiset tutkimuslaboratoriot ovat osoittaneet aiemmin virheitä ForGenin susianalyyseissä, Flagstad sanoo.

Verkkosivuillaan ForGen syyttää muun muassa Ranskan susiin liittyviä epäselvyyksiä "korkean tason valehteluksi". Saksalaislaboratorio ei ole vastannut Lännen Median kommenttipyyntöön.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Noista asioista ei varmaan saada totuutta koskaan selville. Salailua on kaikilla asiaan osallisilla tahoilla, eikä esim. Suomen viralliseen petotiedotukseen ole luottamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Susitarhaamot itärajan takana toimineet jo pian 20 vuotta.
EU-rahoitusta pyörittävät ranskalaiset/venäläiset susien ystävät, joilla toimintaa mm. paikkakunnilla Vuokkiniemi/Voknavolok, Lendiera/Lenteri, Lentiira, Lieksa....
Toimintakertomuksia yms. löytyy helposti netistä käyttämällä hakusanoissa englantia, ranskaa ja venäjää.

Varmennusta asiaan Kalevan aiemmista uutisoinneista:
"Poliisi: Suomeen salakuljetettiin Venäjältä susia, joita käytettiin siitostoimintaan koirasusitilalla | Kotimaa | Kaleva.fi
20.6.2019 · Laajassa tutkinnassa on kahdeksan epäiltyä, joista yksi kasvatti koirasusia Lopella."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Susiviha perustuu tietämättömyyteen ja siihen että uskotaan mitä sattuu.

Suomeen mahtuu yli 1000 sutta eikä silloinkaan tulisi isompia ongelmia. Jos nyt ei lasketa sitä että metsästyskoiria ei ehkä sitten enää kannata päästää vapaaksi metsään. Oikeastaan ei niitä nytkään pitäisi päästää susialueilla vapaaksi.

Olen itse nähnyt ahmaa lukuuottamatta kaikki Suomen suurpedot luonnossa. Parempi niiden on elävänä pitää muuta eläinkantaa kurissa. Ei metsästäjät eikä maanomistajat omista riistaeläimiä joten ei heillä pitäisi olla asian suhteen mitään sananvaltaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entäs se luonnon monipuolisuus? Pahimmilla susi alueilla on jo tyystin hävinneet metsäpeura, kauriit ja hirvet. Sudella kun ei ole
luontaisia vihollisia. Meinasitko että susi rupeaa ajan hengen mukaisesti vegeksi sitten kun loppuu lihan saanti luonnosta. Kuka onkaan
se onnekas marjastaja joka kenties pääsee julkisuuteen ensimmäisenä susi hyökkäyksen kohteena. Susien puolustajat tietenkin sanovat
että mitäs menit metsään. Susi on petoeläin eikä mikään viaton Disneyn piirrettyjen kiltti karvaturri.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Isonpilikotuksen takkaa ne suet levittäytyy ruottiin ja norjaan kuten suomeenni tarviiko sitä eppäillä ja kirjotella joutavia..?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juurikin näin. Ainoastaan olen epäileväinen tuon virallisen susikannan määrän suhteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:33
Liigan ärsyttävimmäksi äänestetty ketju jälleen kasassa – ainoastaan ykkösnyrkki säilyi ennallaan Mannerin muokatessa hyökkäysvitjoja JYP-peliin
12:28
Maustetytöt saivat kultalevynsä Tavastialla – vaalalaistaustaisen kaksikon debyyttilevy ylitti kultalevyrajan
12:11
Yhdysvallat kirjoittamassa sopimusta Afganistanin sodan lopettamiseksi – Ulkoministeri Pompeo saapui Qatariin, jossa ovat myös Talebanin edustajat
12:11
Näyttelijä Timo Reinikan Andrén herkkä kaari isä pieneksi – Oulun teatteri tarttui tärkeään ja hienoon näytelmään, joka puhuttelee ympäri maailmaa Tilaajille
11:34
Ostitko tältä mieheltä television, pyykkikoneen tai puhelimen? Lauri Ylipaavalniemi on tehnyt kauppaa lähes 60 vuotta ja innostuu yhä asiakkaasta, joka sanoo ei Tilaajille
11:18
PS-nuoret kaatoivat emopuolueen ajaman sääntömuutoksen – Halla-aho: Puoluehallitus ratkaisee, mitä tehdään
10:22
Koronavirus leviää uusiin maihin – epidemiapesäkkeet kasvavat Kiinan ulkopuolella ja talouselämä kärsii
64
Minua hävettää tunnustaa olevani oululainen eli kaupungista, jossa puistometsästä tehdään peltoa, jonka tarve on kyseenalainen Lukijalta
52
Sisäministeri Maria Ohisalo: Suomi on nyt varautunut paremmin turvapaikanhakijoihin kuin vuonna 2015
25
Selvitys: 90 prosenttia Kiinassa toimivista eurooppalaisyrityksestä kärsinyt merkittävästi koronaviruksesta – Suomen talous erittäin riippuvainen Kiinasta
15
Selvitys ehdottaa Suomeen vesiveroja, tavoitteena käytön tehostaminen – suurimpia maksajia olisivat metsäteollisuus ja ydinvoimalat
9
Vanhoista käsityötaidoista on hyötyä vielä tänäkin päivänä – "Käsityöihminen ei ole koskaan työtön"
8
Koirien kiinnipitoaika alkaa sunnuntaina – lailla taataan rauha luonnoneläimille pesiä ja kasvattaa poikasia
8
HUSissa on varmistunut toinen koronavirustartunta – työikäinen nainen sai tartunnan Pohjois-Italiasta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Oletko kylmäpäinen sijoittaja?🤧🤒🥵

Ei näytä ainakaan puunkasvu hidastuvan coronataudista... Lue lisää...
Puu kasvaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image