Kotimaa

Suurin osa hel­sin­ki­läis­pa­peis­ta olisi valmis vihkimään homopareja – katso jättikyselyn tulokset

Kotimaa 14.12.2014 6:00
Lauri Nurmi, Juha Vainio

Suurin osa helsinkiläispapeista olisi valmis vihkimään homoliiton, selviää Lännen Median papeille tekemästä kyselytutkimuksesta. Papeilta kysyttiin muun muassa: ”Olisitteko pappina valmis vihkimään samaa sukupuolta olevan parin?”

Tähän kysymykseen vastasi kaikkiaan 364 pappia, joista 60 prosenttia kertoi, etteivät he ole valmiita vihkimään samaa sukupuolta olevia pareja.

Helsinki erottuu kyselyn aineistosta omaksi saarekkeekseen, sillä 60 prosenttia (43/72) kysymykseen vastanneista pääkaupungin papeista on valmis vihkimään homoparin. LM:n kyselyyn osallistui peräti puolet (80) Helsingin seurakuntien papeista. Heistä kahdeksan ei halunnut vastata vihkimiskysymykseen.

Muualla Suomessa enemmistö papeista pitää kirkon nykyistä avioliittokäytäntöä riittävänä.

Tampereen seudun papeista 46 % (37/80) on valmis vihkimään homoparin. Turun seudulla prosenttiosuus on 43 (19/44).

Oulun seudun papeista 35 % (17/48) on valmis vihkimään samaa sukupuolta olevia. Lappilaisten vastaajien joukossa osuus putoaa 17:ään prosenttiin (5/29).

– Tulokset ovat vakuuttavia. Vastausprosentti on jopa parempi kuin papeille tehdyissä kyselytutkimuksissa yleensä, arvioi kirkkososiologian tutkija Kati Niemelä Helsingin yliopistosta.

Niemelä on tutustunut LM:n pappikyselyn koko 92-sivuiseen aineistoon. Kysely lähetettiin 835 luterilaisen kirkon papille LM:n lehtien levikkialueella sekä Helsingissä ja Vantaalla. Siihen vastasi 382 pappia. Kirkkoherroja kyselytutkimukseen vastasi 58, joista yksitoista on Helsingistä.

Avoimien vastausten perusteella Niemelä päätyy siihen tulokseen, että papiston asenteet ovat voimakkaassa muutoksessa hyväksyvämpään suuntaan.

Kirkkoherrat pohtivat kantojaan

Kymmenet papit kirjoittavat, että he saattavat olla valmiita muuttamaan käsityksiään avioliitosta.

– En ehkä tällä hetkellä, mutta matka jatkuu ja aika näyttää, miten oma ajatukseni kehittyy ja kypsyy. Kyse on myös kirkon yhteisestä kasvuprosessista, kirjoittaa kirkkoherra Keski-Pohjanmaalta.

– Asia ei ole tässä vaiheessa ajankohtainen, koska kirkon on käytävä oma sisäinen keskustelunsa. Siunaamaan olisin kyllä valmis myös samaa sukupuolta olevan parin, toinen kirkkoherra kertoo.

– Jos kirkossa päädytään toisenlaiseen avioliittokäsitykseen kuin nykyinen, olen valmis harkitsemaan, kolmas kirkkoherra arvioi.

Kysymykseen vastasi 57 kirkkoherraa, joista 13 kertoi olevansa valmis vihkimään samaa sukupuolta olevia.

Kaksi kolmasosaa naispapeista on halukkaita vihkimään homoja

Suhtautuminen painottuu voimakkaasti sukupuolen mukaan. Miespapeista 73 prosenttia (174/237) ei ole valmis vihkimään samaa sukupuolta olevaa paria.

Naisista peräti 65 prosenttia (83/127) sen sijaan on valmis vihkimään homoparin.

– Naiset ovat näissä kysymyksissä olleet sekä perusväestön että kirkon työntekijöiden keskuudessa niitä, jotka ovat valmiimpia ajamaan tasa-arvo-asioita. Naiset ovat myös olleet paljolti niitä, jotka ovat ensimmäisinä olleet ajamassa samaa sukupuolta olevien kysymyksiä. Kun papeilta vuonna 2006 kysyttiin, olivatko he siunanneet samaa sukupuolta olevaa paria, vaikka kirkko ei ollut sitä hyväksynyt, ne, jotka sitä kertoivat tehneensä, olivat lähes yksinomaan naisia, Niemelä kertoo.

Ikä ei sen sijaan vaikuta yhtä merkittävästi pappien suhtautumiseen samaa sukupuolta olevien kirkolliseen vihkimiseen.

”Sanalla olen vihmonut, kastanut ja jakanut ehtoollista yhtä lailla hetero- kuin homoseksuaaleille”
Kyselyn tulos vahvistaa asenteiden muuttuneen papiston keskuudessa hyväksyvämpään suuntaan.

Samaa sukupuolta olevien vihkimistä kannattavat huomauttavat monissa vastauksissa, että käsitys avioliitosta on vahvasti sidoksissa aikakauteen.

– Luterilaisella kirkolla on kaksi sakramenttia, pyhää toimitusta, joita olen toimittanut kyselemättä osallistujien seksuaalisen suuntautuneisuuden perään. Sanalla olen vihmonut, kastanut ja jakanut ehtoollista yhtä lailla hetero- kuin homoseksuaaleille. Luterilaisessa kirkossa avioliitto ei ole sakramentti. Avioliitto on sopimus, jonka yhteisö / yhteiskunta tunnustaa. Tapojen historiassa voi havaita aikakausissa muutoksia, kehitystä kohti nykyisyyttä. Enää tyttärien arvoa ei lasketa karjan määrällä, jalkavaimot eivät kuulu perhepiiriin, vaimoja – leskeksi jääneitä – ei kierrätetä veljeltä toiselle, lapsia ei naiteta ikäjärjestyksessä, yli kansakunta- ja heimorajojen on tänä päivänä lupa solmia avioliitto, kumppani saadaan valita rakkauden perusteella tahdonliittoon – pian tämä oikeus on myös homoseksuaaleilla. Mikä ihmeen kynnyskysymys olisi vihkiä kahta toisiinsa rakastunutta ja sitoutumishaluista aikuista ihmistä, eräs vastaaja ihmettelee.

– Miksi en? Olenhan vihkinyt heteroparejakin. Samanlaisia ihmisiä tässä ollaan. En ole löytänyt mitään raamatullisia, tieteellisiä tai loogisia argumentteja, joilla voisin perustella kieltäytymistäni. Sen sijaan on monia kristinuskoon, inhimillisyyteen, ihmisoikeuksiin ja tutkimuksiin perustuvia argumentteja sen puolesta, että ihmisoikeuksien lisääminen lisää ihmisten hyvinvointia, terveyttä ja mielenterveyttä sekä myötätuntoa toisia ihmisiä kohtaan. Se on myös hyvin syvästi hengellistä, kuten kirkossa pitääkin olla, yksi vastaajista perustelee.

”Rakastan ihmisiä, mutten voi muuttaa Raamattua”

Toisaalta LM:n kyselytutkimuksen tulos antaa selkänojaa konservatiiveille, jotka puolustavat kärjekkäästi nykyistä vihkimiskäytäntöä.

– Raamatun opetus on 7-vuotiaalle lapsellekin täysin selvä ja ymmärrettävä. Vain tietoinen asettuminen kristinuskon opetuksen ja vuosituhantisen käytännön ulkopuolelle mahdollistaa tämän uuden tulkinnan. Kirkkokuri sanana kalskahtaa kovalta, mutta hengellisessä merkityksessä se on lauman puolustamista susia vastaan. Tällaisia mielipiteitä edustavat papit tulisi pidättää pappisviran toimittamisesta ja käytännön toimiin ryhtyneet erottaa kokonaan, eräs pappi kirjoittaa.

Kymmenet papit vetoavat Raamattuun, mutta ilmaisevat hyväksyntänsä homojen parisuhteille.

– Koska joutuisin muuttamaan Raamatun sanaa, etsimään oikein toden teolla kohtia, joita lukisin vihkimisessä. Ei se olisi enää kirkollinen vihkiminen, jos hyppäisin Raamatun sanan yli ja runoilisin itse. Pystyisin siihen kyllä, mutta se ei ole virkani vihkimyksen mukaista. Rakastan ihmisiä, mutten voi muuttaa Raamattua. Naispappeusperusteita löytyy Raamatusta suuntaan ja toiseen, muttei samaa sukupuolta olevien kiinteästä aviosuhteesta.

Pappien avoimia vastauksia pääset lukemaan lisää linkkien kautta:

Pappien avoimet vastaukset kysymykseen ovat luettavissa täältä (pdf)
Helsinkiläispappien vastaukset kysymykseen (pdf)
Vastauksia muualta Suomesta (pdf)

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Todella tehokasta median toimintaa nimen omaan tästä aiheesta. Outoa, miksi media ei pidä meteliä mm. lapsilisien leikkauksista, maidontuottajien avustuksista, soten kyseenalaisesta toimivuudesta, Talvivaaran tuomista ympäristöhaitoista, työttömyydestä jne..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kari Mäkisen – ”Ei ole enää koko kirkon arkkipiispa”

Mistä uusi tilalle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa ei ole virallista valtiokirkkoa, mutta luterilaiset pitävät kuitenkin "virallisesti" kynsin hampain kiinni sanomansa levittämisestä ja esille tuomisesta. Itsenäisyyspäivä, valtiopäivien avajaiset, armeija, peruskoulu, kauppakeskusten vihkimiset, yms., sekä päällekkäinen väestökirjanpito ja siviili-oikeudellinen ihmisten vihkiminen. Kaiken huippuna on verotusoikeus, joka tekee kirkosta palveluntuottajan, ja kilpailijan, mitä erilaisimpiin toimintoihin. Kirkko kosiskelee suosiota ja vaipuu yhä syvempään ahdinkoon erilaisten kuppikuntien välillä. Siis hajoa kirkko!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikai siitä oo mahottomasti aikaa kun kaikki papit ei alakanu vihkimään eronneita, omantunnon syistä .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niimpä ne ajat muuttuu. Raamatussa yksiselitteisesti tuomitaan eronneiden vihkimene. Löytyy Matt 19 luvusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kehä kolmosen sisällä tapahtuvat asiat eivät ole yhtä, kuin koko maan tapahtumat, eikä päätöksiä tule tehdä sen perusteella oli sitten arkkipiispa mitä mieltä hyvänsä. Hyvä, että näitä tutkimuksia tehdään rehellisesti ja tuodaan julki, että loppujen lopuksi vain vähemmistö papeistakin kannattaa homo- lesboparien vihkimistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä täältä kehä 3. pohjoispuoleltakin löytyy paljon pappeja, jotka vihkivät homot. Ja hyvä niin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisko Kaleva jo lopettaa tämän pakkopullan syötän.Joulu on tulossa ja tilaus on taas katkolla.Kiitos riittää tämän jauhaminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiedätkö mitä? Se että sinäkin klikkasit uutisen auki ja kommentoit, lisää todennäköisyyttä että Kaleva jatkossakin uutisoi tästä aiheesta. Kas kun sanomalehdet mielellään kirjoittavat niistä aiheista joista ihmiset haluavat lukea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin miten se menee, eikö Helsingissä tai kehä kolmosen sisällä käy suhteessa väkimäärään vähiten kirkossa kuulijoita ja kirkon äänestysprosentit ovat alhaisimmat.

Johtuisikohan tämä papeista ????

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirkko on vuosisatoja pakko käännyttänyt ihmisiä uskoon ristiretkien muodossa ja muutenkin. Raamattu oli se ainoa laki ja teko syy millä voitiin muun muassa tappaa toisia ihmisiä. Nyt kun ihmiset eroavat kyseisestä instituutiosta niin sitten loppuu rahat ja kanta muuttuu täysin. Näkyy ainoastaan olevan tuo raha mikä kyseistä toimintaa heiluttelee suuntaan jos toiseen. Onko siinä heille pyhässä kirjassa jokin kirjoitus muuttunut vai tulkitaanko sitä vain niin, kuin itselle on parasta ja hyödyksi ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirkko on oivallinen esimerkki takinkääntäjästä. Käännetään aina sen väriset vaatteet mistä parhaiten rahaa saa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielestäni kirkko saisi hajota yhdestä pieniksi kirkkokunniksi, jotka toimisivat omien raamatun tulkintojensa mukaan. Vihkimisoukeus kirkolta kokonaan pois ja siunatkoon kukin kuppikunta kenet lystöä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:18
Kysyimme, miten opettajien kohtaamista vaaratilanteista ilmoitetaan – "Suurin osa ilmoituksista on oppilaiden aiheuttamista väkivaltatilanteista"
20:41
Äänestysinto on nousussa Yhdysvaltojen demokraattimielisillä alueilla – lupaa hyvää Trumpin kaatoa yrittäville
20:31
Mercedeksen marssijärjestys ennallaan – Hamilton oli nopein ja Bottas ykköshaastaja formula 1:n MM-kauden ensimmäisenä harjoituspäivänä
20:30
Valtteri Bottas ajaa Mercedeksen uudella F1-autolla
20:28
Verkkomedia MustReadin Oulun-kirjeenvaihtaja sai jatkoa – Kaupungin vuosipanos 27 000 euroa, myös Oulun yliopisto ja Arina rahoittavat toimintaa
20:07
Kommentti: Maassa maan tavalla – Viron tiedustelupalvelu puhuu uhkista nimillä, Supo ohjaa lukemaan rivien välit
19:59
Kaksi henkilöautoa kolaroi Kolarin Kolarinsaaressa – autot lunastuskuntoon, ei henkilövahinkoja
88
Ulkoministeri poliisikuulusteluihin: Pekka Haaviston toimista konsulipäällikön siirtämiseksi pois tehtävistä suoritetaan esitutkinta
76
Vaaranpihan kortteli nostaa uudet talot uusiin huikeisiin korkeuksiin – rakentaminen alkanee jo kesän jälkeen Tilaajille
76
Uudet liikennemerkit tulevat Suomen teille – keltainen viiva vaihtuu valkoiseen
71
Pekka Haavisto kommentoi esitutkintapyyntöä – aikoo jatkaa ulkoministerinä rikosepäilyistä huolimatta
42
Suomalaisten velkataakkaa suitsitaan lähivuosina – Eduskunta evästää keskiviikkona hallitusta, joka miettii vielä keinoja ylivelkaantumisen estämiseksi
26
Kärpille täydet kolme pistettä – Sport kaatui Puljujärven ja Koblizekin maaleilla
21
Myös Shaun Heshka Kärppien ykköspakkiparista sairastuvalle – Manner vaihtoi keskushyökkääjien paikkoja Sport-peliin: ”Haemme suoraviivaisuutta kakkosketjuun”

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

304 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tekeekö juttutuvan keskustelu hyvää sinulle?

Tämä ei ole elämäni. Pelkkä huvittelupalsta aina silloin tällöin. Härnään pääosin vain silloin tällöin kateellisia ammat... Lue lisää...
ÄLYKÄSKIN NAUTISKELI...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image