Kotimaa

Suurimmilta kaupungeilta kannanotto sotesta, mukana myös Oulu – "erittäin vakavia ja laa­ja­kan­toi­sia vaikutuksia"

Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala on mukana kannanoton allekirjoittaneiden johtajien joukossa. KUVA: Jarmo Kontiainen
Kotimaa 16.4.2018 10:18
Kaleva

Kuuden suurimman kaupungin johtajat ovat antaneet yhteisen kannanoton sote- ja maakuntauudistuksesta. Kannanoton ovat allekirjoittaneet Helsingin ja Tampereen pormestarit sekä Espoon, Vantaan, Oulun ja Turun kaupunginjohtajat. Joukossa on siis Oulun kaupunginjohtaja Päivä Laajala.

Kaupunkien johtajat edellytävät, että sote- ja maakuntauudistuksen todelliset vaikutukset kaupunkien ja kasvavien alueiden toimintaedellytyksiin ennen sitä koskevaa päätöksentekoa.

"Lainsäädännön tulisi vastata paremmin eri alueiden haasteisiin yhtenäisen hallintomallin sijaan. Suurten kaupunkien rooli uudistuksessa tulisi olla selkeä. Samalla tulee varmistaa, että uudistus toteuttaa sille asetetut alkuperäiset tavoitteet", kannanotossa todetaan.

Kannanoton mukaan sote- ja maakuntauudistuksen kokonaisvaikutuksia tai vaikutuksia maan kasvaviin alueisiin ei ole arvioitu.

"On ilmeistä, että uudistuksella on erittäin vakavia ja laajakantoisia vaikutuksia erityisesti kasvavien kaupunkien ja alueiden talouteen. Investointitarve säilyy kasvavissa kaupungeissa ennallaan ja pidemmällä aikavälillä jopa kasvaa. Uudistukseen sisältyvä merkittävä verotulojen siirto kunnilta valtiolle merkitsee, että kasvavan kaupungin investoinnit on jatkossa rahoitettava alle puolella nykyisistä verotuloista ja verotulojen kasvusta. Myöskään maakunnilla ei olisi investointeihin osallistumiseen taloudellisia mahdollisuuksia tai toiminnallista mandaattia."

Uudistus loisi suurten kaupunkien mukaan kuntien ja maakuntien välille pysyvän jännitteen: ne kilpailisivat samoista resursseista.  

"Uusi hallinnon taso, suorassa valtion taloudellisessa ja toiminnallisessa ohjauksessa olevat maakunnat, muuttaisivat pysyvästi suomalaisen julkisen hallinnon toimintalogiikkaa. Uudistuksen myötä Suomeen syntyisi pysyvä keskustelu maakuntien tehtäväalan laajentamiseksi."

Kaupungit toteavat, että vaikuttava kaupunkikehitys vaatii riittäviä taloudellisia resursseja sekä tiivistä yhteyttä kaupunkisuunnittelun, elinkeinopolitiikan, koulutuspolitiikan sekä terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen välillä.

"Nyt edellä mainittuja työkaluja ollaan jakamassa eri toimijoille. Tämä johtaa elinvoiman edistämisessä sekä segregaation hoidossa hallinnollisten rajapintojen syntymiseen."

Suurten kaupunkien mukaan niiden kuvaama maakuntauudistuksen ja kaupungistumiskehityksen välinen ristiriita on mahdollista ratkaista.

"Uudistuksen kiireinen aikataulu ei ole riittävä syy jättää selvittämättä vaihtoehtoja, joilla voitaisiin vastata erilaisten alueiden erilaisiin haasteisiin eri osissa Suomea."

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (53)

Kepuhan ei muusta välitä, kun vain saavat ne ihanat 18 maakuntaa. Sotekustannuksista viis veisataan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko kaupunki vain kaupunginjohtajien ja virkamiesten - ei ole, kaupunki on kansalaisten, sinun ja minun. Näin se pitäisi mennä. Nämä kaupunginjohtajien huolet ovat täyttä oman aseman korottamista, eikä todellisia kaupunkien kehittämistä. Heillä on ollut mahdollisuus kehittää kaupunkeja jo useampi sata vuotta ja tässä on tulos. Olisivatko he tulevaisuudessa halunneet kehittää kaupunkeja niin, että otetaan kehittämisrahat sotesta, vai?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä ole selvitetty sitäkään, miten paljon haittaa kauempana keskuksista asuville tulee. Miten paljon yksityisen kansalaisen kulut nousevat matkakustannuksina ja menetettyinä työpäivinä. Onko enää varaa lähteä vastaanotolle? Mitä työnantaja tykkää, kun entisen tunnin lääkärikäynnin sijaan tuleekin koko päivän poissaolo? Käykö niin, että pitkänmatkalaisille on tarjolla vain nettipalveluita?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen nykyinen terveydenhoitojärjestelmä on kansainvälisesti hinta-laatusuhteeltaan tehokkaimpia, tästä on tehty virallisia vertailuja. Tämän tosiasian kyky-puolueeksi profiloitunut kokoomus ja koko nykyhallitus sivuuttaa kylmästi, vaikka kaavailtu sote ei tuo säästöjä eikä paranna palveluja. Pakkoyksityistäminen on ainoa osuva termi tälle koohotukselle, jossa kansan kokonaisetu sivuutetaan tylysti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

" vaikka kaavailtu sote ei tuo säästöjä eikä paranna palveluja."
Laitapa väitteellesi nyt vihdoinkin jotain näyttöä, vai onko tuo vain sinun oman mielikuvitusksen tuotosta?
Haluan nähän mihin väitteesi perustuu ja mistä olet saanut noin tarkat tiedot, kun sitä ei edes parhaat asiantuntijat vielä osaa sanoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallituksessa tiedä kuinka paljon sote tulee rasittamaan LISÄÄ kansantaloutta mutta ovat myöntäneet näin tapahtuvan. Uskotko ihan oikeasti näihin yksityistäviin satusetihin. Johan kokoomuslaisia ministerien avustajia siirtyi terveysfirmoihin maksimoimaan sotehyödyn lobattuaan ensin asiat hyvälle mallille. Kyllä se palkkiopalli sieltä löytyi. Eli hyötyjiä hyvin vähän ja häviäjiä lähestulkoon koko loppukansa. Muutaman vuoden kuluttua saat ihmetellä että näinkö tässä kävi. Mutta juna meni jo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Et sitten sinäkään kyennyt antamaan vastausta kysymykseeni, mutta ihan muuta sait satuiltua eli normi selitysta ad hominem tyyliin ilman artikulointia, voi voi teitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpö ja höpö! En ole yhtään tätä mieltä. Miten se on tehokas, jos lääkäriin pääsee 3kk:n ja hammaslääkäriin 6 kk:n odottamisella ja jne. Mitä tehokkuutta se on?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kenen valtuuttamana Laajala arvioi tulevaa. Ymmärtääkseni maassamme eletään demokratiassa. Veikko, Juha, Pentti ym. Vaihdetaanko pomo Ouluun..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suuret kaupungit, kiirehtikää Kempeleen muuttamista kaupungiksi ja ottakaa tämä "suurkaupunki" mukaan ajamaan kaupunkien tärkeää asiaa. Ehkä Sipilälkin kaupunkilaisina saattaisivat muuttaa kantaansa ja samalla erota maakuntahankkeesta ja kepusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väitän, että oli todella paljon hyötyä ja tuo meille pösilöille nyt hiukan edes sivistystä tullessaan tänne junttilaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minusta täällä pohjoisessa ollaan paljon sivistyneempiä kuin etelässä. Siellä ovat kaikki mediat ym. ja tekevät tarkoituksella meistä muualla Suomessa asuvista pösilöitä. Missä demokratia? Missä ihmisten tasa-arvo? Missä toisen ihmisen kunnioittaminen?

Paikka missä asut, sekö tekee ihmisistä eriarvoisia, sinä pösilö ja juntti....niinkö

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt sinä toit sen junttiutesi esiin ja ihan todistetusti etelässä asuu kaikkein koulutetuimmat ja sivistyneimmät ihmiset ja sinä olet junttina ilmeisesti jäänyt tänne pohjoiseen esittämään ankeuttasi.
Taisi osua oikeaan, kun noin hyvin upposi ihosi alle eli väitteeni on totta ja sinä sen kommentillasi todistit tahtomattasi ja sehän merkitsee juuri sitä sivistymättömyyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä Laajalahan ITSE on tätä rakennetta ollut rakentamassa edellisessä virassaan. Toteutuu tämä "kenen leipää syöt, sen lauluja laulat"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässähän suurten kuntien johtajilta viedään johdettavat työmäärä supistuu yli puolella ja luulisi vaikuttavan myös palkkaukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sote tarkoittaa kokonaisuudessa sitä, että johtajien virkoja lakkautetaan tai laitetaan eläkkeelle. Kaikin tavoin kokoomuslaiset yrittävät hyvä veli verkostolla siirtää sotea tuonnemmaksi. Eiköhän ole aika tehdä päätös asiasta, kun kiire ollut toista kymmentä vuotta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi Oulu on tässä asiassa niin aloitekyvytön? Parhaimmillaan kyetään menemään isomman joukon anonyymiksi jatkoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (53)

Uutisvirta

62
Soinia kohtaan esitys epäluottamuksesta aborttikannanottojen takia – "Sanan- ja mielipiteenvapaus koskee minuakin"
38
Jo yli 400 turvapaikanhakijaa on työllistynyt ja saanut oleskeluluvan Suomeen, vaikka turvapaikkahakemus on hylätty
20
Niinistö kummastelee Mykkäsen kaksoiskansalaislinjaa – ehdottaa Rajavartiolaitoksen siirtoa puolustusministeriön alle
16
Kauppaopiston rakennus Oulun Maunonkadulla halutaan purkaa – tontille suunniteltu seitsemänkerroksista kerrostaloa
15
Leveäkaistatien maalaukset sotkivat liikenteen Haukiputaalla – autoilijat ovat ajaneet erehdyksessä pientareen puolella
11
Supon ex-päällikkö: Tiedot Rauma-Repolan sukelluspalloista hukattiin Pentagonissa - CIA puuttui tilanteeseen jälkikäteen 1980-luvun lopulla
11
Oppositiosta epäluottamusesitys Soinille aborttikannanottojen vuoksi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Etelä-Lapissa ja Keski-Lapissa kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s. Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lounaistuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Esimerkiksi pienistä eläkkeistä ei makseta juuri ollenkaan veroja. Kotitalousvähennyksen saa vain suoraan verosta vähent... Lue lisää...
Stop miettimään

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image