Kotimaa

Suuri osa laittomasti maa­han­tuo­duis­ta eläimistä on koiria ja kissoja – huomioi nämä asiat, kun teet pentukauppoja

Jos pennun alkuperää ei kerrota tai sen paperit eivät ole kunnossa, kannattaa miettiä kauppojen tekemistä kahteen kertaan. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Kotimaa 21.2.2020 6:12
Antti Karvonen

Viime vuonna Suomessa kirjattiin noin 1000 tuhat eläinrikosta, kertoo poliisi.

Yleisimpiä näistä ovat eläinsuojelurikokset- ja rikkomukset. Rikkomus eroaa rikoksesta siten, että siitä rangaistaan yleensä vain sakolla.

Eläinsuojelurikkomuksesta on kyse silloin, kun eläin joutuu ihmisen takia kokemaan kärsimystä esimerkiksi kuumassa autossa. Eläimen rääkkääminen tai kuoleman aiheuttaminen ylittää eläinsuojelurikoksen kynnyksen. 

– Jos rikos sisältää erityistä raakuutta tai julmuutta, se saatetaan luokitella törkeäksi. Tavallisen asteen eläinsuojelurikoksesta voi saada enintään kaksi vuotta vankeutta, kun taas törkeästä eläinsuojelurikoksesta voidaan tuomita vankeutta jopa neljä vuotta, poliisin tiedotteessa kerrotaan.

Poliisi tutkii myös rikoksia, jotka kohdistuvat luonnossa eläviin eläimiin. Esimerkiksi metsästyksessä ja kalastuksessa täytyy noudattaa eläinsuojelulakia, jonka mukaan eläin ei saa kärsiä turhaan.

Maakunnissa poliisia työllistää myös salametsästys. Kaupunkiympäristössä yksi villiin luontoon kohdistuva eläinrikos voi olla esimerkiksi hanhien ja muiden villieläinten kaltoin kohtelu.

Laiton maahantuonti merkittävä osa eläinrikosten kokonaisuutta

Suomeen tuodaan laittomasti eniten koiria ja kissoja. Tavallisimpien lemmikkilajien lisäksi laittoman maahantuonnin ja kaupan kohteena on myös eksoottisia eläinlajeja.

– Suomeen tuodaan esimerkiksi kanarialintuja ja papukaijoja. Samoin voidaan olettaa, että maahan tuodaan myös muun muassa paperittomia matelijoita, sanoo rikoskomisario Anne Hietala Helsingin poliisin eläinrikostutkinnasta tiedotteessa.

Suomeen laittomasti päätyviä eläimiä on saatettu pitää ja kasvattaa huonoissa oloissa. Salakuljettajan tavoitteena on poliisin mukaan pitää eläin hengissä ainoastaan siihen asti, että se saadaan myydyksi. Eläimiä kaupataan pahaa aavistamattomille ostajille esimerkiksi internetin myyntisivustoilla.

Yleistä on poliisin mukaan se, että henkilö näkee myynti-ilmoituksen edullisesta koiran- tai kissanpennusta ja sopii myyjän kanssa tapaamisen.

– Myynti-ilmoituksessa usein vakuutellaan, että eläin on rokotettu ja sillä on kaikki vaadittavat paperit. Kauppojen jälkeen omistajalle saattaakin selvitä, että pennulla on jokin sairaus, tai eläinlääkärissä käy ilmi, ettei eläintä ole sirutettu tai rekisteröity. Ulkomailta maahan tuotu pentu voi kantaa sekä eläimille että ihmiselle vaarallisia viruksia tai tauteja, poliisin tiedotteessa todetaan.

Poliisille ja eläinlääkäreille voi ainoa mahdollisuus olla eläimen lopettaminen, mikäli esimerkiksi tuodun pennun papereissa ja alkuperässä on epäselvyyksiä ja on olemassa tautiriski.

Poliisin mukaan hälytyskellojen tulisi soida, jos:

– myyjällä on kova kiire saada kaupat hoidettua, eikä hän ole kiinnostunut siitä, millaisen kodin ostaja eläimelle tarjoaa.
– pentu tarjotaan mukaan heti tai pennun emä ei ole paikalla.
– myyntitilanne sovitaan julkiselle paikalle ja myynnistä ei laadita kirjallista sopimusta.
– eläimen alkuperää ei kerrota tai paperit eivät ole kunnossa.

Poliisin lisäksi yhteyttä voi ottaa eläinlääkäriin

Poliisi kampanjoi tällä viikolla eläinten hyvinvoinnin puolesta ja eläinsuojelurikoksia vastaan. Kampanjan tarkoituksena on kasvattaa tietoisuutta erilaisista eläinsuojelurikoksista ja rohkaista tekemään ilmoitus, jos havaitsee eläimen kaltoinkohtelua. 

Keskeisessä roolissa eläintensuojelussa ovat poliisin lisäksi eläinlääkärit ja eri järjestöt.

– Jos esimerkiksi havaitsee naapurin hoitavan koiraansa huolimattomasti, otetaan ensiksi yhteys alueen valvontaeläinlääkäriin, poliisi kehottaa.

Akuuteissa tapauksissa kehotetaan aina soittamaan hätänumeroon.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Eläimen hinnat ovat monille haluaville liian korkeita,siihen tietenkin vaikuttaa monet syyt.Jos ihminen jonka varallisuus riittää sekarotuisen lemmikin ostoon ei ajattele kohdalleen sitä huonoa tuuria,mutta sirutus sekä kastraatio pitäs hoitaa.Koira sekä kissa liittojen ajama ostajien syylistäminen on tekopyhää tervein eläin on vähiten jalostettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koiran ja kissan kauppapisneskin on lähtenyt lapasesta, on kuin villissälännessä, minkä ihmeen kaupalla ihmiset haksahtaa ja hyväksyy toiminnan, on rehellisiä ja luotettavia tahoja, esim.kennel, rekisteröityneet ja valvonnan alaiset, rehellisellä ja inhimillisellä pohjalla olevia suomessa olevia koiran ja kissan kasvattajia, ulkomailta tuotu koirakauppa kieltää, tautiriskien ja perimätautien, sairaiden koirien jatkokasvatukset, meillä on alkuperäiset koirarodut suomessa , pätee myös siinä ,suosi suomalaista,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko oikein tutkimus tehty - ja paljonko maksoi? Minäkin luulin että eniten laittomasti tuodut on kameli ja kirahvi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luonnoneläimistä ketun pyynti .. jossa eläimet silvotaan elävänä maakuopista keinolla millä hyvänsä. Metsästäjät käyttävät ansarautoja jotka aiheuttavat kipua, eläimet joutuvat makaamaan raudoissaan kunnes metsästäjä menee katsomaan ansansa tämä on raadollista pyyntiä miksi tämä sallitaan .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minkä ihmeen takia pitää rahdata kissoja ja koiriakin ulkomailta, niin kuin ei Suomesta niitä löytyis.
Puhumattakaan toiminnan tuomista taudiriskeistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perussuomalaisesta näkökohdasta lähtien nimimerkki Loppu tuonnille on aivan oikeassa, maassamme on kissoja ja koiria omastakin takaa riittävästi. Maahantuonti on kuitenkin rikkaus joka loppupeleissä sataa tuottona kaikkien suomalaisten yhteiseen laariin. Sitä odotellessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rotukoiria pentutehtaat ennemmin tekevät kuin sekarotuisia, koska rotukoirista saa rahaa, sekarotuisista ei. Pentutehtaat on rikollisten ylläpitämiä ja eniten riistettyjä siellä on pienien rotujen äitikoirat, jotka tekevät pentueita peräjälkeen ilman toipimisaikaa. Ja pentutehtailijat vähät välittävät maahantuonti säännöksistä. Ja mikä tätä pitää yllä on ne tyhmät ostajat! Vastuulliset rescueyhditykset tuovat Suomeen vain testattuja ja varoajan odottaneita koiria, jotka ovat entisiä kulkukoiria tai ihmisten hylkäämiä ja yleensä siksi sekarotuisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennen tuo piti paikkansa mutta ikävä kyllä nykytilasta olet väärässä. Nimittäin on suomalaisia "kasvattajia" jotka kasvattavat useita pikkukoirarotuja. He risteyttävät näitä koiria keskenään ja myyvät samaan hintaan kuin rotukoiria ihmisille joita näyttelyt ym. eivät kiinnosta, vaan koiran söpöys. Säästävät kun eivät joudu rekisteröimään ja lisäksi koiran alkuperää vaikea selvittää tämän takia, jolloin yhdellä koiralla voi teettää liikaa pentueita. Useissa roduissa on rajoitukset kuinka monta kertaa saat teettää pentueita koiralla, ja etenkin tämän takia rekisteröinti mielestäni todella tärkeää. Itselläni ei ole mitään risteytyksiä tai sekarotuisia vastaan, mutta nämä ihmiset ovat usein pentutehtailijoita. Toivotaan että tulevaisuudessa joutuisi rekisteröimään kaikki koirat, mielellään myös kissat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jotkut virheellisesti kuvittelevat, että sekarotuinen paperiton on terveempi kuin rotukoira tai -kissa. Ei tietenkään ole, sekarotuisessa voi hyvinkin olla eri rotujen huonoimmat puolet. Sitten jos, eli kun, sitä on ruokittu halvimmalla mahdollisella tavalla, ei pentu voi olla terve.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lisäksi ns. pentutehtailijat harvemmin huolehtivat pennun rokotuksista tai loishäädöstä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:41
Ensimmäinen koronakuolema Pohjois-Pohjanmaalla – OYS:n yhteispäivystyksessä 15 työntekijää ja kolme ensihoitajaa altistunut koronalle
13:23
Päivän kotoiluvinkki: Puhdista kahvinkeitin marttojen ohjeilla
13:19
Ajokeli on paikoin erittäin huono Lapissa, puu kaatui talon päälle Kemijärvellä, Oulussa normaali kevättalven sää
13:13
Eduskunta hyväksyi ravintoloiden sulkemisen – pääministeri Marin tunnusti yritysten lisätukitoimien tarpeen
12:49
Toimittajamme seurasi tapahtumapaikalla: Thaimaan kone laskeutui Oulun lentokentälle, tarkastukset sujuivat ripeästi – "Hyvävointisen näköistä väkeä maskit päässä"
11:41
Uusimaa on nyt eristetty muusta Suomesta – tältä tiesuluilla näytti yöaikaan
11:38
Suomen rajat sulkeutuivat äkillisesti – operaatioon osallistuvat kertovat, millaista on valvoa Suomen ja Ruotsin rajaa Torniossa
104
Presidentti Niinistö moittii Ilta-Sanomissa kovin sanoin kansalaisia, jotka eivät tottele koronaohjeita: "Minä en sellaista halua ollenkaan hyväksyä"
68
"Maailma ei palaa ennalleen", sanoo EU-komissaari Jutta Urpilainen – Eurooppa on komissaarin mukaan nyt joukkue, jolla on sama maali
48
Krabista Ouluun palaavat matkustajat joutuvat tarkkaan syyniin –  "Kukaan ei saa lähteä kentältä tai myöhemmin muualta Oulusta julkisilla liikennevälineillä"
42
Toimittajamme seurasi tapahtumapaikalla: Thaimaan kone laskeutui Oulun lentokentälle, tarkastukset sujuivat ripeästi – "Hyvävointisen näköistä väkeä maskit päässä"
33
Mies kaahasi järjetöntä ylinopeutta Oulun Pohjantiellä, ylitystä liki sata kilometriä tunnissa – myös lukuisat rattijuopot työllistivät poliisia
30
Pohjois-Pohjanmaalla viisi uutta varmistettua tartuntaa – yksi henkilö tehohoidossa Oulussa
27
Halla-aho: Maahanmuuttajista apu maatilojen työvoimapulaan – "Sopivat kuin nyrkki naamaan"

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Lapissa ja Koillismaalla luoteistuuli on tänään voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Ruohikkopalojen vaara on suuri maan etelä- ja länsiosassa sekä Etelä-Savon maakunnassa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maatilalle töihin

Aina nämä työnvieroksujat jotain keksii. Kaupungissa ei voi tietenkään myöskään töissä käydä kun tiet pölisee ja on auto... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

28.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image