Kotimaa

Suuri osa ah­dis­tu­nei­suus­häi­riöis­tä alkaa nuoruudessa – apua saatetaan hakea fyysisiin oireisiin eikä psyykkisiä syitä tunnisteta

Ahdistuneisuus kuuluu tavalliseen elämään ja menee usein ohi itsestään. Varsinaiset ahdistuneisuushäiriöt ovat kuitenkin pitkäkestoisia oireyhtymiä, ja vaativat psykiatrista hoitoa. KUVA: Lehtikuva / Mikko Stig
Kotimaa 21.2.2019 9:38
Markku Rättilä

Pitkäkestoinen ahdistuneisuus heikentää elämänlaatua oleellisesti. Ahdistuneisuushäiriöihin on kuitenkin tarjolla hyvin tehoavia hoitoja. Häiriöt olivat esillä keskiviikkona Pohjolan Lääkäripäivillä Oulussa.

Jostakin ahdistuneisuushäiriön muodosta kärsii jossakin elämänvaiheessa 5–20 prosenttia ihmisistä. Niitä ovat paniikkihäiriö, yleistynyt ahdistuneisuushäiriö, sosiaalisten tilanteiden sekä julkisten paikkojen pelko.

Oireet liittyvät myös moniin fyysisiin sairauksiin. Ahdistuneisuushäiriöiden syntymisen taustalla on monia biologisia, psykologisia ja sosiaalisia tekijöitä. Periytyvyys on kolmanneksen tasoa.

Ahdistuksesta yleensä selviää. Se on normaalia ja joissakin tilanteissa sen voidaan katsoa olevan elämää suojaava ilmiö ja se voi aiheuttaa positiivista stressiä, joka voi olla ihmiselle aikaansaava voima.

Käypä hoito -suositusryhmän puheenjohtaja, vanhuspsykiatrian professori ja ylilääkäri Hannu Koponen Helsingin yliopistosta toteaa, että suurin osa ahdistuneisuushäiriöistä alkaa melko varhain, noin 12–20-vuoden iässä.

– Erityisesti yleistynyt ahdistuneisuushäiriö voi kuitenkin alkaa myöhemminkin, esimerkiksi keski-iässä.

Ahdistuneisuus kuuluu tavalliseen elämään ja menee usein ohi itsestään. Silloin se ei yleensä alenna työ- tai toimintakykyä kuin hetkellisesti. Varsinaiset ahdistuneisuushäiriöt ovat kuitenkin pitkäkestoisia oireyhtymiä, ja vaativat psykiatrista hoitoa.

Huonoa oloa potevat eivät välttämättä tunnista ahdistuneisuuden taustalla olevia psyykkisiä syitä. He hakevatkin apua ahdistuneisuuden aiheuttamiin fysiologisiin terveysongelmiin, kuten vatsakipuihin, sydämentykytykseen ja hengenahdistukseen.

Koposen mukaan ahdistuneisuutta tulee epäillä, jos siihen viittaava oireisto vaikuttaa toimintakykyyn ja elämänlaatuun.

On tavallista, että ahdistuneisuutta ja masennusta esiintyy yhtä aikaa.

– Ahdistuneisuushäiriö voi kuitenkin vaikeuttaa masennuksen tunnistamista ja siksi sen mahdollisuuden kartoittaminen on perusteltua, Koponen sanoo.

Ahdistuneisuushäiriöt myös altistavat siitä kärsiviä masennuksen kehittymiselle.

Keskeisiä hoitoja aikuisten ahdistuneisuushäiriöissä ovat erilaiset psykoterapiat, erityisesti kognitiivis-behavioraalinen psykoterapia. Lääkehoidoissa käytetään puolestaan eri masennuslääkkeitä.

Etenkin pitkäkestoisimmissa ja vaikeimmissa oireistoissa hoitomuotojen yhdistäminen on Koposen mukaan perusteltua. Nuorten ahdistuneisuushäiriöiden hoidossa on lisäksi tärkeää nuoruuskehityksen tukeminen ja yhteistyö vanhempien ja tarvittaessa eri verkostojen, kuten koulun ja lastensuojelun kanssa.

Oireilu voi olla moninaista

Ahdistushäiriön oireita ovat muun muassa pelokkuus, levottomuus, huolestuneisuus ja jännittyneisyys.

Ahdistus on pitkäkestoista, haittaa normaalia elämää.

Ahdistuksen lähdettä ei välttämättä löydy.

Ahdistus aktivoi sympaattista hermostoa, myös fyysisiä oireita esiintyy, hikoilemisesta pahoinvointiin ja vatsaoireisiin.

Ahdistuneisuushäiriöitä ovat yleistynyt ahdistuneisuushäiriö, paniikkihäiriö, sosiaalisten tilanteiden pelko, pakko-oireinen häiriö ja traumaperäinen stressihäiriö.

Monet muut psykiatriset ongelmat voivat liittyä ahdistuneisuushäiriöön, kuten unettomuus, masennus ja päihderiippuvuus.

Ahdistus voi liittyä myös fyysiseen sairauteen.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (22)

Jouduin lapsena vanhempien prässäämäksi kun minusta haluttiin maatalon isäntä. Kun lähdin opiskelemaan muulle alalle, sitä sitten hiljaisesti kostettiin henkisenä simputuksena. Myöhemmin aikuisempana oli unihäiriötä/ahdistusta mutta punnersin opinnot ja työt sinnillä. Kerroin asiasta pariinkin kertaan työterveyslääkärille, joka sanoi vaan että ihmiset on erilaisia, jotkut vaan nukkuu huonommin. Kun määräaikaiset työt loppui raahauduin eri lääkärille joka määräsi masennuslääkityksen. Siitä alkoi ihan uusi elämä. Aloin nukkua paljon paremmin, olo on levollisempi. Ennen oli jatkuva ylikierros päällä, kämmenet oli hiestä märät koko ajan. Nyt olen mukavassa työpaikassa ja arki sujuu hyvin.

Ahdistuneen voi olla vaikea sanoittaa olotilaa tarpeeksi hyvin lääkärille, heiltä siis vaaditaan paljon ammattitaitoa tunnistaa oireet. Kannattaisi ottaa asiakaan huoli vakavasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun tätä maailman hulluutta seuraa niin ei kai täällä voi kuin lopulta ahdistua. No on siinäkin yksi voittaja, jo valmiiksi miljardin "tienannut" lääke-yhtiön johtaja joka voi jatkaa lisämiljardien metsästystä myymällä lisää psyykelääkkeitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitää ottaa itseä niskasta kiinni, jos ahdistaa. Mieti mitä voisit tehdä toisin kohentaaksesi oloasi. Siitä se lähtee, surkuttelemalla ei mikään muutu ainakaan parempaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos olisit sanonut tuon itsensä tappaneelle sukulaismiehelleni, niin hän ei varmaankaan olisi tappanut itseään vai mitä luulet?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vuodesta 2006 eruskoulusta - vuoteen 2016 epämmäräisiä julkisen puolen diagnooseja ja loputon määrä lääkekokeiluja ilman tulosta. V. 2016-2017 yksityislääkärin asiasta tohtoriksi väitelleen tutkimuksiin ja sieltä kauttaa traumaterapiaan ja asiat alkoivat korjautua.
2017 yksi yleislääkärillä ( lainapuoskari Mehiläiseltä ) käynti julkisella puolella aloitta saman helvetin potilaan kohtelussa, koska julkiselle sektorille yksityislääkärin tutkimus- , diagnoosit ja hoitosuositukset eivät kelpaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuolla logiikalla, kun sulake palaa, niin sulakepesään tulee laittaa diazepam.
Laittakaa vaikka vanha "skittapiuha" kuorittuna ikkunasta ulos hankeen ja painelkaa toisella päällä sängyssä niskaanne, korvien takaa, pakaroitten väliä, jalkapohjia,jne.
Olo helpottuu ja alkaa miettiä:
Kuka sähkölaskun maksaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näillä asioillahan on hirvittävän helppo vitsailla ja irvailla, niin kauan kuin ei osu omalle tai kenenkään läheisen kohdalle. Jos ei ole mitään asiallista sanottavaa, kannattaisi ehkä olla ihan hiljaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kumpi tuli ensin muna vai kana? Oliko fyysiset oireet jätetty tutkimatta ja ensimmäinen diagnoosi, että vaiva on psyykkinen. Sen jälkeen onkin vaikea saada hoitoa oikeaan sairauteen, jos joku masennusdiagnoosi kummittelee taustalla. Itsekin koen, ettei fyysisten kipujen syytä haluta tutkia, vaan särkylääkkeellä asia hoidetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ahdistus ja muut mielitaudit ovat kuitenkin vallanpidon väline.
Harva on oikeasti ahdistunut, tai hullu.
ihmisen pilaamiseen tehtyä tekniikkaa on enemmän, kuin uskalletaan edes olettaa.
Aarniokin lähetti sen rikoksista tietäviä hullujenhuoneelle perustuen sen huorien maksettuun P:n jauhamiseen.
Tietäviä tieto ahdisti, kun huomasi Poliisin pettävän verorahoilla ylläpidettyä turvajärjestelmää.
Te teette tuleville sukupolville karhunpalveluksen, kun ette yhäkään osaa puhua asioista omilla nimillä.
Siklaa niskasi, huuderi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen kärsinyt ahdistuneisuushäiriöstä jo pikkupojasta asti (nyt 48v), alkoi yhtä aikaa koulunkäynnin kanssa, opettaja oli kiusaaja.
Ei ole terapiaa tarjottu mutta kaikenlaisia lääkkeitä kyllä. SSRI-lääkitys pisti nupin sekaisin, aloin miettiä hirmutekoja, moiset luonteenvastaiset ajatukset loppuivat kun lopetin ne lääkkeet. Bentsoista oli sitten apua, miedoista sellaisista, aloin vähitellen kyetä normaalielämään kunnes käypä hoito-suositukset muuttuivat eikä bentsoja saanut enää syödä "koska niistä tulee riippuvaiseksi".. Mitähän väliä sillä riippuvuudella on jos lääke auttaa syrjäytyneen jaloilleen, sitä en jaksa ymmärtää. Tai pääsisi nyt johonkin hoitoon edes mutta pitää kuulemma ryhdistäytyä ja ottaa itseä niskasta kiinni..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Surullista on myös se, että lähes jokaiselle meistä tulee elämänkulun aikana myös fyysisiä sairauksia. Ahdistuneisuushäiriön tai masennuksen sairastaneiden keskuudessa näitä sairauksia hoidetaan psyykkisinä koko heidän loppuelämänsä ajan, ellei kohdalle osu poikkeuksellisen ymmärtävää lääkäriä tai elleivät sairauden oireet ole niin rajuja ja tunnistettavia, että lääkäri pystyy tekemään diagnoosin vastaanotolla ilman jatkotutkimuksia.

Ja tähänhän ei tulevaisuudessa ole tulossa mitään muutosta, kun tarvitaan vain lisää säästöjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saman olen pistänyt merkille. Toisinaan mietityttää lääkärien ammattitaito.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monilla on huonosta ruokavaliosta ja elintavoista johtuen hormoonitoiminta ja siten nuppi aivan sekaisin. Estrogeenitasot ja verensokeri pilvissä. Tähän päälle kun lätkäistään "vaarattatomat" pällilääkkeet, niin eläkeputki odottaa ja lääketehtaat kiittävät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sulla ei näemmä ole omakohtaista kokemusta ko. sairaudesta. Minulla on. Siihen ei todellakaan vaikuta se, mitä syöt, tai et syö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tottakai ravinnolla on merkitys. Mieli ja keho ovat yhtä ja suolisto on toiset aivot.
En väitä että se parantaa ahdistusta, mutta ravinnon vaikutus on kiistaton.
Perehtykää asiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuohon asiaan ei kuule "Salliss" ole ravinnolla vaikutusta. Kokemusta on. Päinvastoin tuommoinen terveysfasismi ja ruokavaliolla syyllistäminen voi jollekkin jopa pahentaa tilannetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Omakohtaisesti: Liikaa treeniä ja liian vähän ruokaa --> kroppa piiputtaa. Ravinto vaikuttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On kokemusta vaikeistakin ahdistus tiloista. Todella rankkoja ovat. Niitä oli nuorempana, kun en ymmärtänyt pitää itsestäni huolta ja sairaanhoidossa tarjosivat heti masennuslääkkeitä. Otin lääkkeet, mutta jätin onneksi syömättä. Luultavasti olisin vieläkin lääkekoukussa, jos en olisi muuttanut elintapojani ja vain ottanut lääkkeet. Pään sisäiset kiputilat ovat kyllä karmeita, mutta pelkillä lääkkeillä, mitä nykyisin tuputetaan, ei oikeita ongelmia ratkaista. Oikotietä onneen ei ole, sen eteen piti tehdä töitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (22)

Uutisvirta

19
Talentia tyrmää Kelan ehdotuksen etuisuuksien hakemisesta asiakkaan puolesta: "Miksi hakemuksia pitäisi tehdä kunnan sosiaalitoimessa?"
19
Kasvihuonekaasujen päästöt kasvoivat Oulussa hieman – yhtä syytä kasvuun ei ole vaan kyse on monesta pienestä tekijästä
11
Oulun yliopiston rehtoriksi kuusi hakijaa
10
Liikennevalot saivat kyytiä – kaksi ajoneuvoa kolaroi Oulun keskustassa
7
Rinne: "Tämän hallituksen ei tarvitse leikata menoja, rahaa voi käyttää lisää sekä pysyviin menolisäyksiin että investointimenoihin"
7
Lapset puheeksi tukee opettajan työtä – se ei tee opettajasta psykoterapeuttia tai sosiaalityöntekijä, vaan opettaja pysyy ammattiroolissaan Lukijalta
7
Oulussa osataan sopia isoista asioista – ongelma on päätösten ja sitä kautta toimeenpanon viivästyminen Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula pötypuhetta

Töitä kyllä on. Niitä täytyy vain itse etsiä, pelkkä rekryfirmoissa käyminen ja hakemusten lähettäminen eivät riitä. Eli... Lue lisää...
Lukija Kempeleestä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image