Kotimaa

Suuret kunnat jäävät nuolemaan näppejään Rinteen sote-ratkaisussa – Turun Minna Arve ja Tampereen Lauri Lyly lyttäävät päätöksen

Minna Arve peräänkuuluttaa tulevalta hallitukselta ratkaisua siihen, miten kaupunkien rahoituspohja palveluiden järjestämiseen turvataan, jos maakunnat saavat oikeuden kerätä sote-rahat verotuksella. KUVA: Jari Laurikko
Kotimaa 23.5.2019 14:12
Sari Rautanen

Pääkaupunkiseudun ulkopuolisten suurten kuntien johtajat toivoivat, että sote-palvelut olisi voitu jatkossakin järjestää kunnissa tai kuntayhtymissä. Nyt toiveena on, että maakuntamallia laadittaessa kuntien kanssa edes keskusteltaisiin.

Turun kaupunginjohtaja Minna Arve ja Tampereen pormestari Lauri Lyly eivät ilahtuneet tulevan hallituksen sote-ratkaisusta. Hallitusneuvotteluja vetävä Rinne kertoi julkisuuteen torstaiaamuna, että sote-palvelut järjestää jatkossa 18 maakuntaa ja vain pääkaupunkiseudulle räätälöidään oma mallinsa.

Arve katsoo, että Turulla ja muilla isoilla kaupunkiseuduilla olisi ollut sama tarve erillisratkaisulle kuin Helsingillä ja sen naapureilla.

– Olisin nähnyt, että isojen kaupunkiseutujen asiat olisi pitänyt ratkoa kaikkien isojen kaupunkiseutujen osalta. Lähdemme siitä, että maakuntamalli ei edelleenkään ole järkevä ratkaisu, jolla päästään nopeasti eteenpäin, Arve sanoi Lännen Medialle torstaina aamupäivällä.

Sekä Arve että Lyly painottavat, että tulevan mallin yksityiskohdat ovat edelleen auki. Kumpikaan ei tohdi arvuutella, paljonko mallissa on pelivaraa.

– Nyt on saatu hyvin alustava tieto siitä, millaiseen kokonaisuuteen ollaan päätymässä. Hallituskauden suurin virhe oli, että sotea ei tehty yhdessä kaupunkien kanssa. Toivoisin tästä virheestä olisi otettu opiksi, Arve sanoi.

Pelkkä tuottajan rooli ei kelpaa

Suuret kunnat, kuten Turku, Oulu ja Tampere ovat toivoneet voivansa järjestää sote-palvelut kuntapohjaisesti, ei maakuntamallilla. Lylyä Rinteen ratkaisussa kismittää eniten se, että samaa mallia yritetään tarjota kaikille alueille. Olennaisinta Lylyn mukaan eivät silti ole rakenteet vaan palvelululpaus.

– Toivoisin että asiat, kuten kuinka nopeasti pääsee hoitoon ja muut sen tyyppiset pohdittaisiin yhdenmukaisiksi valtakunnassa ja rakenteet tulisivat perässä. Nyt tehdään väärinpäin.

Lyly sanoo myös, ettei kunnilla ole enää monta vuotta aikaa odottaa soten yksityiskohtien hiomista.

Rinteen mallissa julkisella sektorilla on päävastuu palvelujen järjestämisestä ja tuottamisesta. Kuntien roolia sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottajana pohditaan. Lyly ja Arve eivät intoudu hurraa-huutoihin pelkästä tuottajan osasta.

– Kaupungin näkökulmasta kiinnostavinta on tietenkin sote-palveluiden järjestäminen. Nimenomaan järjestämisellä on rooli kun puhutaan kuntalaisten kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista, koska sillä pystytään sovittamaan eri palveluiden kokonaisuuksia yhteen, Arve sanoi.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Mikään "rakenne" kunta tai maakunta tai niiden verotusoikeus ei tuo eri puolilla maata asuville riittävää rahoituspohjaa laadukkaalle vanhustenhoidolle.

Kysymys ei ole pelkästään ympärivuotokautisesta tehostetusta palveluasumisesta ja sen 0,7 hoitajamitoituksesta.

Suomessa on maakunnan laajuisia palvelujen tuottajia, joiden hoidon laadun taso esimerkiksi kotihoidossa on täysin kelvoton. Hoitajia on aivan liian vähän. Mistä otetaan lisää hoitajia ja rahoitus? Valtiolta. Hoitajia voi palata näihin töihin kunhan heillä on mahdollisuus tehdä eettisesti laadukasta hoitoa. Tilanteet joita hoitajat kohtaava kodeissa voivat vaihdella nopeasti. Heidän työtä ja käytettävää aikaa eivät voi kellokallet määritellä esimerkiksi 5 minuutiksi. Tilanne voi vaatia vaikka 30 minuuttia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tämä veivaus on sitten säälittävää. Nauraisin räkäisesti koko touhulle - ellei asia olisi kuoleman vakava meille kansalaisille.

Organisointi - kunta, kuntayhtymä, maakunta, lääni yms. - on VIIMEINEN asia kun itse pääasiat on ensin ratkottu meille kaikille tasavertaisesti terveydenhuoltomme takaavasti samoihin sairauksiin samat hoidot samalla tavalla ja samoilla kustannuksilla valtakunnassa kaikkialla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskomatonta, että Demarit vastusti neljä vuotta suu vaahdossa maakuntamallia. Nyt on vaahto suusta kuivunut ja maakuntamalli kelpaa. Kas näin heiluu takki ja takki heiluu näin.
Paljonko maksoi Krista Kiurun ja muitten demareitten viivytys asiassa? Ketkä siitä kärsivät?

Jotenkin tulee mieleen Britannian Brexit veivaus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääkaupunkiseudulle EI VOI tulla erillisratkaisua törmäämättä perustuslakiin. Kansalaisten yhdenvertaisuus ei silloin toimi.

Nyt pitää kaivaa esiin Krista Kiurun sanomiset viime vaalikauden sote-ongelmista. Samat ongelmat ovat nytkin edessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

16.2.
CNN: Yli tuhat USA:n oikeusministeriön ex-työntekijää vaatii ministerin eroa – Barrin epäillään taipuneen Trumpin painostukseen
16.2.
Uusien elämysten iltapäivä – Lentopalloseura Etta sai Iissä uusia ystäviä: "Tällaiset pelit ovat lajille älyttömän tärkeitä" Tilaajille
16.2.
Son Tottenhamin sankari – Arsenal juhli murskavoittoa
16.2.
Hallitus aikoo muuttaa potilasdirektiivin toimeenpanoa sote-uudistuksen yhteydessä
16.2.
Miten hallita aikaa niin, että rentoutumisellekin jää tilaa? Oululaisopiskelija: "Tärkeintä jaksamiselle on ehtiä möllöttää välillä kotona"
16.2.
Iin uudessa liikuntahallissa lähes 500 katsojaa, Ettan peliesitys ei riittänyt
16.2.
Lentopallohuumaa Iissä – nimikirjoitukset menivät kuin kuumille kiville, vaikka Ettan esitys pelikentällä jäi pahasti vajaaksi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono Etelä-Lapissa ja Keski-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen vuoksi.
Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Lapissa lumisateen vuoksi.

Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on vaarallisen voimakasta aluksi, tuulen nopeus puuskissa 25 m/s.
Maan etelä- ja itäosassa sekä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Etelä-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Uudenmaan ja Kymenlaakson maakunnissa lounaistuuli on voimakasta iltapäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

158 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi asuntojen arvo laskee koko suomessa?

kysykääpä itseltänne että missäpäin oulua haluaisitte asua, jos olisi varaa. Siellä eivät hinnat laske. Kaikki eivät näe... Lue lisää...
Sijaintisijainsijain...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image