Kotimaa

Suuret kaupungit huolissaan: Sote-uudistus ei ota huomioon kuntien erilaisuutta

Kotimaa 8.2.2018 20:11 | Päivitetty 8.2.2018 20:12
STT

Sote-uudistus ei ota millään tavalla huomioon kuntien erilaisuutta, sanovat torstaina kokoustaneet Suomen suurimpien kaupunkien johtajat. Heidän mukaansa uudistuksen vaikutuksia ei ole arvioitu tarpeeksi.

Maakuntien ja kaupunkien välinen epäselvä työnjako vaarantaa kansalaisten ja yritysten palveluiden toimivuuden, C21-ryhmä katsoo tiedotteessaan. Sen mukaan riskinä on, että säästöjen sijaan uudistus lisää menoja ja veroja.

- Kaupunkien liikkumavara kapenee ja riippuvuus valtion rahoituksesta kasvaa, sanoo Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.).

Pelkona on, että kaupunkien investointikyky heikkenee. Kuuden suurimman kaupungin arvion mukaan niiden investointien rahoituspohja leikkaantuisi seuraavan kymmenen vuoden aikana yhteensä 1,6 miljardia.

C21-ryhmään kuuluu Suomen 21 suurinta kaupunkia.

MAINOS

Kommentoi

1600 miljoonaa jaettuna kymmenellä, joka jaetaan kuudella on?
Aivan oikein! 26,667 miljoonaa per vuosi. Ja paljonkos se helsingin tulos olikaan... ai niin, mutta paljonkos näiden kaupunkien valtuustoihin paloikaan sitä rahaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä laskin paljonko arviotu sairaus minulle maksaa vuodessa mikä jää itselle maksettavaksi tänä vuonna niin se on 150 -200 euroa ja sitten on kalliipiakin hoitoja sitten matka kulut erikseen ja lääkärissä käynnit

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koko Sote on täysin epäonnistunut ja tehty vain herroille virkoja .Kansalle siitä ei ole mitään hyötyä maksaa veronmaksajille liikaa .Kaikki Orvon valinnan vapaudet voi unohtaa .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suuret kaupungit ovat yleensä maakuntien pääkaupunkeja. Soten myötä keskittyminen maakuntien pääkaupunkeihin tulee jatkumaan. Jannen ei tarvitse olla yhtään huolissaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tilaaja-tuottajamalli eli soten yksityistämisen pakkolaki on Jan Vapaavuoren (kok.) ja Juha Sipilän käsialaa.

Vapaavuoresta tehtiin "soten" selvittelijä 2013 lopussa kun Petteri Orpon (kok.) työryhmän Orpon sote kaatui kuntien itsehallinnon vastaisena.

Sipilä ja Vapaavuori haluavat kaiken irti maksimaalisesti.

1) Kokoomus, Sipilä tarvitsee maakuntamallin tilaaja-tuottajamalliin "järjestäjänä"; soten 20 miljardia kuntien itsehallintorahaa.

Kunnilla ei ole päätösvaltaa. Käytännössä vuoden 2013 Orpon sote, joka kaatui kuntien soteitsehallinnon vastaisena.

2) Entä nyt? Kunnilta otetaan kokonaan sote-itsehallinto pois!
Käytännössä "maakuntavaltuustot" ovat suurten kaupunkien suuren asukasmäärän vuoksi ympäryskuntien isäntäkuntia. Ympäryskunnat ja pienet kaupungit, niiden veronmaksajat ovat renkejä, maksajia ilman päätösvaltaa. Vastaa näiden LÄHIpalvelujen osalta 18 suurkuntapakkoliitosta.

Toisin sanoen Petteri Orpon vuoden 2013 isäntäkaupungit ja renkikunnat -malli, jota Mauri Pekkarinen haukkui, Tapani Tölli kuorossa mukana. Tölli on perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtajana toteuttamassa itse haukkumaansa isäntäkaupungit-renkikunnat-mallia.

Lakipaketin kirjoitti T Pöysti.

3) Seuraavaksi kokoomus (Tuomas Pöystin työryhmä) haluaa 9 "maakuntaa" ja 18 kuntaa.

Kuka ja ketkä professorit (Kaarlo Tuori, Tuomas Pöysti, Jaakko Jonkka, Tuomas Ojanen, Martti Kekomäki, Juha Lavapuro ... lisää vaihtoehtoja) ovat laittaneet yhdessä "puoluepoliittisen perustuslakituomioistuimen" kanssa liikkeelle kuntien itsehallinnon, perustuslain vastaisen, 20 miljardin euron suuren puhalluksen suoraan kokoomuksen ja Sipilän kylmään syliin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jutun teksti on tyypillistä puoluepolitiikkaa.

Jyrki Kataisen (kok.) hallituksesta lähtien kaupungit ovat halunneet itselleen ympäryskunnilta hallintoa, palvelujen keskittämistä, ympäryskuntien asukkaiden ja yritysten maksamien verojen siirtoa keskuskaupunkiin, muuttoliikkeen kiihdyttämistä ympäryskunnista neljään suureen kasvukeskukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän se on kylmä tosiasia että esimerkiksi Helsinki, Seinäjoki ja Salla eroavat toisistaan kuin yö ja päivä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siksi on hyvä että Pohjola rakentaa sairaaloita ympäri maan .Sieltä tulee sitä valinnanvapautta eikä Sipilä voi mitään .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Kuuden suurimman kaupungin arvion mukaan niiden investointien rahoituspohja leikkaantuisi seuraavan kymmenen vuoden aikana yhteensä 1,6 miljardia."
Eli valtion maksama raha vähenisi 1,6 miljardia euroa näille suurimmille kaupungeille. Kymmenessä vuodessa eli 160 meur per vuosi. Mistä se on pois? Turhista sote-investoinneista suurimpiin kaupunkeihin? Vai ......

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

118
Sirkkaleipää leivotaan nyt myös Oulussa – Fazerin sirkkajauho tulee Hollannista, koska kotimainen hyönteistuotanto ei riitä
79
Joka kymmenes työtön aktivoitui, kun aktiivimalli leikkasi etuutta, kertoo Kela
52
Aftonbladet: Ruotsissa pidätetty autojen tuhopoltoista epäiltyjä
49
Nuorten maailmantuska voi synnyttää uuden luonnonsuojelubuumin: "Ilmastonmuutos on vaarallisempi kuin ydinsota"
42
Uusi pienpanimotuotteisiin erikoistunut pub avataan Rotuaarille perjantaina – Mallaskellari haluaa laajentaa Oulun oluttarjontaa
34
Myllytullin entinen Oulun seudun ammattiopiston kortteli uusiutuu täysin - suurin osa rakennuksista puretaan ja tilalle nousee asuin-, liike- ja toimistorakennuksia
33
Uusi taksilaki voi tuoda ongelmia koulutakseihin – harvaan asutuilla alueilla kela-kyytien ajo saattaa houkutella yrittäjää enemmän

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

kallis maahaanmuutto?

On hyvä muistaa se, että Suomi käyttää yli 11 miljardia euroa vuodessa ulkomaalaisiin, jotka elävät sosiaalietuuksilla. ... Lue lisää...
jokavuotiset menot

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image