Kotimaa

Suupetojen aiheuttamien vahinkojen korvaaminen nopeutuu ensi vuonna – muun muassa susien tappamista koirista korvaus voidaan maksaa heti

Sudet aiheuttavat eniten koiravahinkoja. Tänä vuonna korvausten määrä on ollut kasvussa. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 17.12.2019 15:51
Antti Karvonen

Vuoden 2020 alusta alkaen kunnat voivat maksaa suurpetojen aiheuttamat koira-, kotieläin- ja irtaimistovahingot aina täysimääräisesti ja heti korvauspäätöksen jälkeen, tiedottaa maa- ja metsätalousministeriö.

Poro- ja maatalousvahingot maksetaan edelleen vahinkovuotta seuraavana vuonna, koska molemmissa on laskennallisia elementtejä, jotka eivät ole tiedossa hakemusta jätettäessä.

– Ensi vuoden alusta alkaen suurpetojen aiheuttamien koira-, mehiläis-, kotieläin- ja irtaimistovahinkojen korvaukset voidaan maksaa heti korvaushakemusten käsittelyn jälkeen hakijalle. Suden aiheuttamien koira- ja kotieläinvahinkojen täysimääräinen ja nopeampi korvaaminen on myös toimenpide, joka on kirjattu tuoreeseen susikannan hoitosuunnitelmaan ja mikä nähtiin valmistelun yhteydessä tärkeänä, maa- ja metsätalousministeriön erityisasiantuntija Jussi Laanikari kertoo tiedotteessa.

Korvaamisen nopeutuminen mahdollistui maaliskuussa voimaan tulleen riistavahinkolain muutoksen myötä. 

Suurpetojen aiheuttamia poro-, kotieläin- ja maatalousvahinkoja korvattiin vuonna 2018 noin 7,7 miljoonan euron arvosta, mistä suurin osa oli porovahinkoja (7,2 miljoonaa euroa).

Vahinkoilmoitus kotieläin-, irtaimisto- sekä viljelysvahingoista tehdään vahinkopaikkakunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle, joka tarkistaa ja arvioi suurpetojen aiheuttamat vahingot. Korvaushakemus toimitetaan hakijan kotipaikkakunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle.

Ahma aiheuttaa eniten porovahinkoja, enemmän kuin kolme muuta suurpetoa (susi, karhu, ilves) yhteensä.

Koiravahinkoja korvattu tänä vuonna aiempaa enemmän

Suurpetojen aiheuttamien kotieläinvahinkojen arvo (kotieläinvahinkoihin lasketaan esimerkiksi lammas-, nauta-, mehiläis-, irtaimisto-, koira- ja muut vahingot) oli vuonna 2018 noin 380 000 euroa ja maatalousvahinkojen noin 90 000 euroa.

Suurin osa kotieläinvahingoista on karhun ja suden aiheuttamia.

Karhun aiheuttamista vahingoista valtaosa kohdistuu mehiläisiin ja lampaisiin, susien aiheuttamista puolestaan koiriin ja lampaisiin. Viljelyksille vahinkoja aiheuttaa lähinnä karhu.

Suurpedoista susi aiheuttaa eniten koiravahinkoja, mikä on yksi isoimmista susiin liittyvistä konflikteista. Pääsääntöisesti vahingot kohdistuvat metsästyskoiriin.

Viime vuonna suden aiheuttamia koiravahinkoja korvattiin noin 85 000 euron arvosta. Tänä vuonna (tilanne 4. joulukuuta 2019) sudet ovat aiheuttaneet koiravahinkoja viime vuotta enemmän eli noin 140 000 euron arvosta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

Koirien korvaaminen yhteiskunnan varoilla tulisi lopettaa välittömästi. Ei veronmaksajat muidenkaan koiraharrastajien onnettomuuksia maksele, eikä pitäisikään. Vakuutusyhtiöt on sitä varten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen samaa mieltä,vakutuusyhtiöt on sitä varten. Ihmettele miksi yhteiskunnan varoista pitäisi korvata sude tappama koira. Harrastan luonnossa liikkumista ja olen kohdannut suden samalla hiihtoladulla,niin siinä kävi,susi pötki pakoon.Mitenkä olis jos susi hyökkää taukonuotiolle ja syö minun makkarat ja leivät tai hirvi polkee sukseni poikki,korvaako valtio?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä on hirveet määrät rokottamattomia koiria ulkomailta tuotuja tai varastettuja tai pentutehtaita eikä voi saada tätä asiaa järjestykseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerroppa tarkemmin,"siellä syylliset" että mitä tarkoitat? Tarkoitatko hirven metsästäjiä, jotka talkoilla, omilla kustannuksilllaan ja ilman sinun rahoja pitävät hirvikannan kurissa ja poissa sinun tuulilasista? Mitä tarkoitat " monopolilla" ? Valtiotako, joka pyyntiluvat myöntää ja joka kerää ampujamaksut ja kaatolupamaksut valtiolle, jotta sinäkin voit käyttää yhteiskunnan ilmaisia palveluja?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meidän kartanolla asustaa jänisterroristi, se kuseksii sinne sun tänne. Mistä haemme korvauksia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Milloin hirventarhaajat laitetaan maksamaan KAIKKI hirvituhot,liikenteessä,metsissä ja pelloilla? Tai poistetaan tuo järjenvastainen monopoli!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitenkähän korvaus lasketaan,onkohan se pennunhinta vai jalostus sekä käyttö arvo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Halvempaa on ampua sudet kuin jatkuva korvausten maksaminen. Valtiolla näkyy olevan löysää rahaa😤

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huomattavasti järkevämpää lopettaa ne, kuin maksaa korvauksia, eikä korvaus tuo menetettyä takaisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka on näiden maksaja? Ei kai veronmaksaja? Oikea osoite on luonnonsuojelujärjestöt !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Susi kuuluu suomen luontoon. Eläkseen nekin metsästää. Nykyajan hminen metsästää harrastuksen vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Raha on laiha lohtu kun kaverinsa menettää. Toki on parempi saada rahat ennemmin kun myöhemmin. Susien metsästys, ja pihasusien tappaminen on kuitenkin se ainoa toimiva tapa hillitä kotieläinten menetyksiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Et siis näe ihmisellä olevan mitään osuutta koiravahingoissa? Sinulla ei ole mitään tekemistä sen kanssa, että otit parhaan kaverisi metsälle, työnsit riskialttiille alueelle tai jätit yksin pihalle pyörimään yms., vaikka tiesit, että susia alueella? Oikeasti, sinullako ei ollut mitään tekemistä asian kanssa? Todella erikoista myös, että koiranomistaja ei tajua, ettei susi erota kotieläintä riistaeläimestä. Ei siis mitään hajuakaan edes oman lemmikin lajityypillisestä käyttäytymistä ja koira on sentään suden lähin sukulainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun pitäisitte parempaa huolta eläimistänne, mitään ei tarvitsisi korvata. Porot aitaukseen, karjat laitumilla kunnon aidat ja koirat metsästäjineen pois metsistä ..kaikki mitataan rahassa sillä on lyhyet jäljet .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun valtio ottaa pedot suojelukseen niin silloin se on velvollinen korvaamaan näitten petojen aiheuttamat vahingot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kotieläimet pitää olla vakuutusturvan piirissä kaikkinensa. Valtion velvollisuudet pitäisi rajata inhimilliseen elämään ja sen valvontaan, koska eläimillä ei vielä toistaiseksi ole äänioikeutta, mutta toivottavasti olemassaolon oikeus kuitenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image