Kotimaa

Susimäärä huolettaa hirvijahtiin lähteviä metsästäjiä – "Jo yli 20 met­säs­tys­koi­raa mennyt susille"

Suomessa on noin 200 sutta. Arkistokuva. KUVA: Jarmo Kontiainen
Kotimaa 11.10.2019 14:46
STT

Hirvenkaatolupia on myönnetty yli 4 000 vähemmän kuin viime vuonna, mutta hirvi muodostaa yhä valtaosan riistasaaliista.

Susien viime vuosista lisääntynyt määrä huolettaa Metsästäjäliittoa, kun hirven metsästyskausi alkaa koko maassa lauantaina.

–  Tänä vuonna on mennyt jo yli 20 metsästyskoiraa susille. Pelkona on, että määrä ei jää siihen, kun kausi pääsee vauhtiin, Metsästäjäliiton toiminnanjohtaja Heli Siitari sanoo.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) keväällä julkaiseman arvion mukaan Suomessa on noin 200 sutta. Arvio oli suurin kolmeen vuoteen.

Muilta osin metsästäjät lähtevät hyvissä mielin hirvimetsälle, Siitari kertoo. Hirvestys on merkittävä osa suomalaista metsästyskulttuuria: Suurin osa Suomen vuotuisesta, runsaan kymmenen miljoonan kilon riistasaaliista on hirvenlihaa.

–  Valkohäntäpeuralle on enemmän pyyntilupia kuin hirvelle, mutta kun hirvi on kookas eläin, siitä kertyy paljon riistalihakiloja.

Hirven metsästyskausi alkoi syyskuun alussa Lapissa sekä Kuusamon ja Taivalkosken kunnissa. Muualla maassa hirviä on saanut pyytää vahtimismetsästyksenä pelloilla.

Luvat vähenivät viime vuodesta

Suomen riistakeskus on myöntänyt metsästyskaudelle hieman yli 50  000 hirvenkaatolupaa. Lupia on myönnetty runsaat 4  000 eli noin kahdeksan prosenttia vähemmän kuin viime vuodelle.

–  Viime vuonna koko maassa myönnetyistä pyyntiluvista käytettiin noin 82 prosenttia. Luku on ollut 85 prosentin tienoilla viimeisen kolmen vuoden aikana, kertoo riistapäällikkö Jani Körhämö Suomen riistakeskuksesta.

Lupamäärä väheni erityisesti pohjoisessa. Kaatoluvat myönnetään vuosittain hirvikannan koon perusteella, jota Luke seuraa. Luken keväällä julkaiseman arvion mukaan Suomessa on noin 86  000 hirveä. Kanta pieneni edellisvuodesta 11 prosenttia.

Runsainta hirvikanta on Etelä-Suomen rannikkoalueilla sekä Keski-Suomessa. Yhdellä pyyntiluvalla saa kaataa yhden aikuisen hirven tai kaksi vasaa.

Jahtikausi jatkuu koko maassa vuoden loppuun. Lisäksi tammikuun puoliväliin hirveä saa vielä metsästää ilman koiraa, paitsi jos koiraa käytetään haavoittuneen eläimen jäljittämiseen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (67)

Onneksi täällä ei ole susia, ne pelkäävät poroja. On kyllä reisa nuo porotkin mutta pienempi kuin sudet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hirvenkasvattajat, katsokaa peiliin! Sieltä se syyllinen katsoo. Susilauma syntyy sinne, missä on hirviä paljon, eli syötävää. Kohta metsänomistajilla ei ole muuta mahdollisuutta, kuin palkata miehet, jotka saa hirvikannan lain määräämälle tasolle. Nykyiset hirvenpyytäjät ei sitä ole saaneet aikaiseksi. Jälki on tällä hetkellä sen mukaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuulemma huonoja koiria viedään tahallaan alueelle missä susia varmasti on. Koitetaan tapattaa koiria että saadaan tilastoihin ja mahdollisesti kaatolupia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pikkusen perspektiiviä voi hakea miettimällä valtavaa määrää koiria mitä metillä käytetään. Liikenne, tapaturmat ja vahingot mettässä tappaa joka vuosi tuhansia koiria. Suden suuhun päättyy ehkä prosentti koirista joille jotakin tapahtuu. Hirven metsästys onnistuu hyvin ilman koiraakin. Se vaatii vain sen että pyyntiä vapautetaan seurojen muillekin kuin vain hirviporukassa oleville jäsenille. Kaikki ei halua tulla siihen joukko pyyntiin ja autoon päiväksi istumaan. Vielä on erämiehiä jotka viihtyy metsässä ja pärjää ilman koiraa ja GPS pantoja. Mutta näitä oikeita mettäukkoja ei hirviporukat kiinnosta. Heille voisi antaa luvat omiin hirviin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turhaa uhoa hirvitontuilta. Sudella on suurempi oikeus, se syö elääkseen, Te vain harrastatte.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väärin. Ruuaksi niitä hirviä metsästetään. Harrastamassa käydään ampumaradalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ekotonttu, sudet tappavat paljon yli tarpeensa, jos vain on tapettavaa eikä niitä mikään tai kukaan häiritse. Eli harrastavat nekin !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Susi kuitenkin kuuluu sinne metsään.
Koiran koti on metsämiehen tontilla.
Susi puree ruokaansa.
Koira puree kans sapuskaa mutta joskus ottaa ihmiseltä hengen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eroja mainitakseni, susi repii lihakset irti saaliseläimeltä, yrittää myös tukehduttaa, roikkua saalieläimen takalistossa ym.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä on luonnosta vieraantuneita ihmisiä kommentoimassa. Kaupungista katsottuna asiat näytyävät aivan omanlaisiltaan. Nykyihminen ei näytä osaavan hallita luontoa. Piiloutuu vain taajama-alueelleen ja vaatii "luonnon jättämistä rauhaan". Sudesta tulee hyvä hattu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ai noin vähän!! Samanverran sattuu hirvieläinkolareita PÄIVÄSSÄ!! Keidenhän takia??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

.. olen koirien kanssa metsässä normilenkillä. Oli siellä punanuttuja tai ei. On se muillakin oikeus kulkea siellä kuin metsästäjille. On siellä susiakin, vaan eivät ole tulleet näkyvälle. Taas tehdään kärpäsestä härkänen. Jos viet koiran metsään, mene sinne itsekin. Vai laiskuttaako hieman kävellä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei hirvimies autosta ulos astu. Ykski ajo autolla mettätietä ja noin kilsan välein jätti koiran aina hakuun omin päin, yhteensä kolme koiraa. Sitte auto oli niinku planetaario mistä joka näytöltä näki minne mikin koira menee ja haukkuuko vai ei. Sitten autolla sinne joka hirveä haukkuu. Onko nämä koirat omistajan hallinnassa? Onko ihme jos susi hyökkää eikä kukaan ole menossa väliin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Me lähdemme aamulla ilman koiraa, ajometsästyksenä. Saa koko porukka raitista ilmaa. Viimevuonnakin saimme hirviä perinteisellä tyylillä. Harmi, että on porukoita jotka eivät saa jahtiin tarpeeksi montaa kaveria ajometsästykseen. Se vaatii vähintään pari henkilöä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Susien lisääntyminen on varsin heikkoa. Tuo n. 200 yksilöä on ollut ilmoitettu kannan koko monta vuotaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (67)

Uutisvirta

6:27
Varoitus: Pohjois-Suomessa huono ajokeli – Ouluun luvassa märkää sadetta
6:13
Oulussa on paljon suojelun arvoisia puutalolähiöitä, Karjasilta on valtakunnallisesti ainutlaatuinen ja merkittävä – "Noin ehyttä, tarinaltaan vahvaa ja suurta aluetta ei ole toista Suomessa" Tilaajille
6:12
Suuri osa laittomasti maahantuoduista eläimistä on koiria ja kissoja – huomioi nämä asiat, kun teet pentukauppoja
6:00
Kansanedustaja Jenna Simulan yhteistyö martinniemeläisten nimikkoyrittäjien Jutta ja Seppo Pekkalan kanssa nostaa esiin yksityisteiden ongelmat Kaupallinen yhteistyö
6:00
Oulun kaavasuunnittelu näivettää ydinkeskustan – kivijalkamyymälöille parkkipaikat ovat elinehto Lukijalta
6:00
Kommentti: Marinin viisikko on äänestäjien suosiossa Lännen Median kyselyssä – hallituksen työn tuloksia joudutaan vielä odottelemaan Tilaajille
6:00
5G mullistaa tiedonsiirtoa ja tuo monia uusia sovelluksia, mutta kuka saa käyttää tavallisen ihmisen jättämää dataa? "Vastuu on myös yksilöllä" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono Etelä-Lapissa lumipyryn vuoksi.
Ajokeli on paikoin huono Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi maan itäosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

167 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

perussuomalaiset vastasivat ”hoitajakeskustelun komeimmasta voltista”

Marinin hallitus toimii aivan toisella tasolla verrattaessa sitä Sipilän oikeistohallituksen leikkauspolitiikkaan ja tod... Lue lisää...
persuilla huono muis...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image