Kotimaa

Susien määrä kasvaa Suomessa koko ajan – Tut­ki­musp­ro­fes­so­ri: "Tottuuhan se ihmisiin"

Sudet oppivat nopeasti ja sopeutuvat uusiin ympäristöihin. Kymmenen vuoden aikana sudet ovat alkaneet siirtyä idästä länteen, jossa riittää ravintoa eikä ihminen uhkaa. KUVA: Tomi Kosonen
Kotimaa 16.3.2018 14:29
Jaana Mattila

Susi liikkuu sinne, missä on ravintoa ja ihminen ei sitä uhkaa, idästä länteen.

Susien määrä on kolminkertaistunut Suomessa 1990-luvulta, toteaa Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Ilpo Kojola.

Metsästyskauden jälkeen susia oli viime talvena 150–180, eivätkä ne ole vähenemässä.

Susi on levittäytynyt kuin kaarisillan muodossa idästä Etelä-Suomeen ja sieltä länteen. Keski-Suomen järviset maisemat eivät niitä jostain syystä houkuttele.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana sudet ovat alkaneet siirtyä Länsi-Suomeen, kun ne sitä ennen liikkuivat lähinnä idässä.

Susia houkuttelee paitsi ravinto, myös olosuhteet, jossa ihmisen suunnalta siihen ei kohdistu uhkaa.

– Ne oppivat. Kaikki suurpedot ovat varsin sopeutumiskykyisiä ja erityisen voimakkaasti opportunisteja. Jos saaliin saaminen ja lisääntyminen sujuu alueella, ne alkavat asustelemaan siellä, Kojola sanoo.

Sudet ovat alkaneet tottua ihmisiin

Yleensä sudet etsivät rauhallista aluetta, mutta nykyään niiden reviirit ulottuvat usein asutulle alueelle.

Kojola toteaa, että sudet ovat alkaneet tottua ihmisen toimintaan ja läsnäoloon. Esimerkiksi Uudellamaalla syntyi viime vuonna pentue ja alueella liikkuu nyt lauma, vaikka ihmisiä asuu lähettyvillä paljonkin.

Tällä hetkellä susia vaeltaa ennätyksellisen paljon Pohjanmaalla. Alueella on useita laumoja, ja havaintoja on tehty ympäri rannikon maakuntaa.

Keskiviikon ja torstain välisenä yönä yksi susi liikuskeli pitkin Vaasan keskustaa. Sen ehti nähdä useita ihmisiä ja myös poliisi vahvisti havainnon.

– Tavallisesti ne ovat nuoria yksilöitä, jotka ovat alkaneet liikkua ja itsenäistyä. Viime talvena Pohjanmaalla oli useita pariskuntia, ja nyt ne ovat saaneet pentuja, Kojola kertoo.

Suden kanssa ei kannata esittää kuollutta

Kojolan mukaan susi ei ole hyökännyt Suomessa ihmisen kimppuun 136 vuoteen. Siitä huolimatta hän kehottaa olemaan susikannan hoidossa aktiivinen.

– Riskitaso on todella pieni, mutta jos jossain on kesyyntynyt yksilö, joka ei ihmistä karta, se on syytä poistaa.

Vanha neuvo leikkiä kuollutta sopii karhun kohtaamiseen, ei suden.

Viime vuosina suden tiedetään käyneen ihmisen kimppuun muun muassa Iranissa ja Intiassa. Kojolan mukaan ne olivat paikallisia episodeja.

– Ne kohdistuivat lapsiin, ja susi on ollut silloin saalistamassa. Silloin ei kuolleeksi heittäytyminen auta.

Dna-analyysi vahvistaa havaintoja

Luonnonvarakeskuksella on Tassu-järjestelmä, jonne susihavaintoja voi tallentaa. Havaintoja pyydettiin tallentamaan 12.3. mennessä, mutta Kojola ei ole ehtinyt käydä vielä niitä läpi.

Seuraava susikanta-arvio tulee alkukesästä.

Viime talvena Suomessa tutkittiin ensimmäistä kertaa dna-näytteitä susien ulosteista. Kojola on tyytyväinen dna-analyysiin, sillä ne tukevat hyvin susista tehtyjä havaintoja. Analyysi on tärkeä lisä susikannan arvioinnissa.

Analyysin mukaan viime talvena liikkui isoja laumoja muun muassa Hämeenlinnan Rengossa, Kuhmossa ja Lieksassa, mutta niitä liikkuu Kojolan mukaan eri puolilla Suomea.

– Rengon laumassa oli metsästyksen jälkeen seitsemän sutta, kun kaksi yksilöä poistui. Silloin puhutaan jo aika isosta laumasta. Suomen ennätys lauman koossa on ollut 15 sutta Kuusamossa.

Tänä talvena Luonnonvarakeskus ja Suomen riistakeskus organisoivat yhdessä susien ulosteiden keräämistä vapaaehtoisverkoston avulla Pohjanmaalla ja Lounais-Suomessa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (57)

lapin mieheltä kun kysyy, että kuinka monta sutta olet ampunut, niin se kysyy takas,: kuinka monta sinulta puuttuu..?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tampereella pyysin päästä susi häkkiin kun kaikissa iltamissa ja susi iltamissa vakuutetaan että susi on vaaraton ,niin minustakin mutta aitaukseen ei pääse samoten kärhu häkkeihin ei pääse vaikka useamman satasen on tarjonnut , sanovat että ovat hyvin arvaamattomia .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kaikki joukolla hyvän asian puolesta allekirjoittamaan kansalaisaloite, lukekaa edes mitä tuolla haetaan. Kyse ei ole mistään kaikkien hävittämisestä, kyse on vain ongelmia aiheuttavien/ihmisarkuuden menettäneiden yksilöiden poistosta.
Alla teksti jolla löytyy helposti Google haulla.
"Susivahinkojen estäminen - Kansalaisaloitepalvelu"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta ihminen ei totu susiin! Susien määrää saisi vähentää kymmenesosaan nykyisestä. En oikein välittäisi lukea uutisia, että susi on kurkistellut lastenvaunuissa nukkuvaa lasta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä metsästäjä on vaarallisempi lajitoverilleen ampuma-aseen kanssa toheloidessaan. Moni on haavoittanut kaveria ja metsästäjän jäljiltä luontoon jää monet eläimet haavoitettuna kuoleman. Ei sudet tee niin. Ja entäpä liikenne näyttämishaluisine autoilijoineen? Miten niihin pitäisi suhtautua?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Susi on paljon pahempi peto kuin karhu. Kaatolupia reilusti lissää koko Suomeen jotta kanta ei enää pääse kasvamaan.
Vaikka susi ei ole käynyt ihmisen kimppuun reiluun sataan vuoteen, on vaan ajan kysymys milloin käy kun kanta määrä vain kasvaa. Laumassa se käy ihmisen kimppuun ja etenkin lapset on sille helppo saalis.
Jotkut kysyy miksi susia vihataan. Suurin syy liene se että se ei tapa vaan syödäkseen vaan raadellakseen. Jo 1-3 sutta tappaa esim kymmeniä lampaita ja voi syödä vain 1-2 lammasta.
Sudet ei Suomesta lopu pitkän itarajan takia. Reilusti yli 1000 km yhteistä rajaa Venäjän kanssa takaa sen että niitä riittää jatkossakin Suomessa ja rajan takana ei sudet lopu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alle 200 erittäin uhanalaista sutta, ja jotkut keksivät vaikka mitä että saavat tapettua. Eipä nuo vielä mua syöneet ole vaikka samoja polkuja on tallottu vuosia koiran kans ja ilman, joskus satun ulvonnan kuulemaan iltamyöhällä, ohan se haikean kuuloista.. Ennemmin mää porohirvaita pelkään ku sutta ja karhua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuulostaa liiankin hyvältä. Olisipa Suomessa enemmänkin näitä upeita eläimiä. Lauman ulvonta kesäyössä on hieno elämys. Onneksi nykyisin lähes kaikki suomalaiset arvostavat susia ja niiden vähentämisaloitteet saavat aivan minimaalisen kannatuksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä tää susiviha johtuu? Varmaan joistain vanhoista saduista.. Karhujakin Suomessa noin 2000 ja tappanutkin ihmisen Suomessa 20 vuoden sisällä. Vähän vertailua..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pelko on vähänniinku miten sen nyt nätisti ilmaisisi että tää julkaistas siis pelko on yksinkertaisuutta tai siis semmosta ettei kaikki muumit oo laaksossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Karhua saa kuitenkin metsästää melko vapaasti kiitiöiden rajoissa, että siinä on selvä ero suteen. Sudelle myönnetään vain ja ainoastaan kannanhoidollisia- ja poistolupia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muutama vuosi sitten metsätilalla oli metsäkanalintuja ja muutama poro. Sitten ilmaantui susi ja korpit. Nyt on ihan hiljaista, ei ole suttakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tampereella atalan kaupunginosasta löytyi peuran tai kauriin jäännöksiä.epäilykset kohdistuvat suteen,susiin.todellisuudessa varmaan se peura tai kauris kuollut sairaskohtaukseen.ja ahma käynyt haaskalla.mutta todellinen kuolinsyy on salassa pidettävää tietoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tampereella ei ole peuroja joten kauriista lie kyse. Valkohäntäpeurakin on nimestään huolimatta kauris ja sille on ehdotettu uudeksi nimeksi valkohäntäkaurista.

Kaupungeista löytyvät raadot voivat usein olla myös liikenteessä vammautuneiden yksilöiden. Sellainen on helppoa saalista pienemmällekin pedolle ja saattaa kuolla vammaansa ihan itsekin. Toki kun raato ilmaantuu metsään niin kyllä eläimet sen löytävät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitähän tuolla tarkoitit, yli 600 peuran kaatolupaa ja kauriit päälle Tampereen ympäristössä, siellähän olisi hukille syötävää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Susi on kertakaikkiaan hieno eläin. Todella mahtavaa jos kanta pääsisi kasvamaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On vain ajan kysymys siitä milloin SUSI käy ihmiseen kiinni ja tappaa syödäkseen. Turhaan silloin selitellään SUSI:en suojelulla ja rauhoituksilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saat luultavasti odottaa melkoisen kauan. Viimeinen täysin varma susisurma Suomessa on 1880-luvulta. Joku mahdollinen tapaus on 1930-luvulta. Pohjois-Amerikassa sudet ovat tappaneet vain pari ihmistä tällä vuosituhannella ja niitä on siellä paljon enemmän kuin Suomessa. Minnesotassa viranomaiset kiristivät lakia ja kielsivät suden metsästämisen. Minnesotassa on sentään yli 10x enemmän susia alueella joka vastaa Lapin eteläpuolista Suomea ja jossa on jotakuinkin yhtä paljon ihmisiä kuin Suomessa.

Etelä-Aasiassa mm. Intiassa on ollut enemmän susien hyökkäyksiä, mutta sekin selittyy pääosin sillä että siellä sudet asuvat käytännössä asutuksen keskellä kun asutus on niin tiheää ja metsät hakataan ja muutetaan pelloiksi. Siellä elää myös hiukan eri susilaji kuin meillä. Suomessakin metsätalouden avohakkuut ajaa väkisin eläimiä pois syrjäseuduilta ihmisten ilmoille. Ei sudetkaan hakkuuaukealla halua elää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (57)

Uutisvirta

62
Soinia kohtaan esitys epäluottamuksesta aborttikannanottojen takia – "Sanan- ja mielipiteenvapaus koskee minuakin"
38
Jo yli 400 turvapaikanhakijaa on työllistynyt ja saanut oleskeluluvan Suomeen, vaikka turvapaikkahakemus on hylätty
20
Niinistö kummastelee Mykkäsen kaksoiskansalaislinjaa – ehdottaa Rajavartiolaitoksen siirtoa puolustusministeriön alle
16
Kauppaopiston rakennus Oulun Maunonkadulla halutaan purkaa – tontille suunniteltu seitsemänkerroksista kerrostaloa
15
Leveäkaistatien maalaukset sotkivat liikenteen Haukiputaalla – autoilijat ovat ajaneet erehdyksessä pientareen puolella
11
Supon ex-päällikkö: Tiedot Rauma-Repolan sukelluspalloista hukattiin Pentagonissa - CIA puuttui tilanteeseen jälkikäteen 1980-luvun lopulla
11
Oppositiosta epäluottamusesitys Soinille aborttikannanottojen vuoksi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Etelä-Lapissa ja Keski-Lapissa kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s. Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lounaistuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Esimerkiksi pienistä eläkkeistä ei makseta juuri ollenkaan veroja. Kotitalousvähennyksen saa vain suoraan verosta vähent... Lue lisää...
Stop miettimään

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image