Kotimaa

"Susia on siedettävä entistä paremmin" – kesälampaiden kohtalo huolestuttaa saaristossa

Ihmiset ja sudet voivat kohdata entistä useammin, kun suurin osa Suomen susikannasta on siirtynyt idästä tiheämmin asuttuihin maan länsiosiin. Tämä kaksikko on jo tottunut katseisiin Ähtärin eläinpuistossa. KUVA: Jouko Hanninen
Kotimaa 17.4.2019 19:45
Virpi Niemistö

Susia olisi opittava sietämään entistä paremmin, mutta samalla olisi voitava puuttua eläinten ongelmakäyttäytymiseen.

Näin tiivistää neuvotteleva virkamies Sami Niemi maa- ja metsätalousministeriöstä susikannan hoitosuunnitelman valmistelussa esille nousseet teemat.

– 25 laumaa on voimassa olevassa hoitosuunnitelmassa asetettu pienin määrä, jolla susikanta pysyisi Suomessa elinvoimaisena, Niemi vastasi keskiviikkona Seinäjoella maanviljelijä Timo Kankaanpään kysymykseen siitä, miten paljon susia Suomessa tulevaisuudessa on.

Viime vuoden kanta-arvion mukaan maaliskuussa 2018 Suomessa oli yhteensä 20 susilaumaa.

Korvauksia EU:n kautta

Uuden susikannan hoitosuunnitelman on tarkoitus valmistua Suomessa syksyllä. Edellinen suunnitelma on vuodelta 2015.

Suunnitelmassa käsitellään muun muassa susien aiheuttamien koira- ja tuotantoeläinvahinkojen korvauksia.

Pohjanmaan elävä saaristo -yhdistyksen Ari Isosalo on huolissaan kesällä saaristossa maisemaa hoitavista lampaista.

– Jos on susia, ei lampaita uskalla päästää maisemanhoitotöihin, ja silloin jäävät toimeentulon kannalta merkittävät ympäristötuet saamatta.

Sami Niemen mukaan EU:n komissio on pitänyt toivottavana, että tämäntyyppisten kohteiden suojaamisia voitaisiin korvata seuraavalla EU:n rakennerahastokaudella maaseudun kehitysrahastosta.

– Suomessa tulevan ohjelmakauden valmistelu on käynnissä ja olisihan se hyvä, jos saisimme tähän tukea muun muassa maataloustuottajien MTK:lta, hän sanoo.

Luxemburgista ennakkoratkaisu

Niemi nimeää susien laittoman tappamisen olleen Suomessa useina vuosina merkittävä ongelma. Arvion mukaan poliisin tietoon tulee vain alle 10 prosenttia laittomista susien tapoista.

Suden kannanhoidollista metsästystä kokeiltiin talvina 2015 ja 2016.

Susien kannanhoidollisen metsästyksen tulevaisuutta puntaroidaan parhaillaan EU-tuomioistuimessa Luxemburgissa, eikä Suomi voi sitä ennen tehdä siitä omia linjauksiaan.

Korkein hallinto-oikeus hakee EU-tuomioistuimelta tulkintaa siihen, voiko suden, ilveksen ja karhun kantoja pienentää esimerkiksi koiravahinkojen tai salametsästyksen ehkäisemiseksi.

– Esittelevän tuomarin näkemys asiasta piti tulla jo 11. huhtikuuta. Nyt odottelemme sitä tulevaksi 8. toukokuuta, Niemi kertoo.

Ennakkoratkaisu saadaan Luxemburgista näillä näkymin syksyllä. Sen jälkeen asia menee vielä korkeimman hallinto-oikeuden käsittelyyn, joten kannanhoidollisen metsästyksen kohtalo selvinnee vasta vuoden lopussa.

Maa- ja metsätalousministeriö ja alueelliset riistaneuvostot järjestävät tällä ja ensi viikolla ympäri maata sidosryhmätapaamisia liittyen susien hoitosuunnitelmaan.

Suomen susikanta on levittäytynyt viime vuosina Länsi-Suomeen, mikä on nostanut monia susien ja ihmisten kohtaamisia otsikoihin.

Susista puhuttiin paljon myös äskeisten eduskuntavaalien teltoilla.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (46)

Mikä tarve lampaat on viedä johonkin pusikkoon aidatulle alueelle, ikään kuin syötiksi ja sitten omistaja vain odottelee, milloin joku peto tulee aterioimaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kymmeniä työ ja virkamiehiä kovalla palakalla on tekevinään muka töitä. Saavat omaa susiperversiotaan toteuttaa yhteiskunnan piikkiin, EU.n suojeluksessa. Lähes kaikki mitä ihminen on luonnossa kieltänyt tai rajoittanut on menny pieleen ja tullut vain lisää ongelmia. esim. merimetso tuhoaa luontoa ja arvokalan poikasia , joutsenet vallanneet kaikki pesimä ja ruokapaikat metsähanhilta, jotka sen takia ovat häviämässä suomesta, hylkeet vallannet pohjanlahden kalastuspaikat kalastajilta, jotka itse olisivat nyt suojelun tarpeessa, vain muutama esimerkkinä mainitakseni. Kyllä se luonto itse on se paras ja oikeudenmukaisin suojelija. Vain lajit jotka itse selviää luonnon haasteista ilman ympärivuotista paapomista ansaitsevat jatkaa. Ei palmuja Grönlantiin eikä hylkeitä Saharaan.(ainakaan väkisin). Ylestä ja Lukesta vois alottaa säästämisen leikkaamalla 30 % väestä pois ja rahat köyhille tai ilmaston hyväksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Metsästyslupia vähemmäksi niin susille riittää ruokaa metsissä -ei tarvitse tulla etsimään ruokaa ihmisten ilmoilta. Niin yksinkertaista se on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helppo nakki , järjestetään susien jahti mestaruuskilpailut syksyisin kolmen kuukauden ajalle , niin eiköhän ylimääräiset saada ammuttua !!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tää oli joku vitsi niin ihan surkee oli et mielummin metsästystä vähemmäksi niin sudet pysyy metsissä ja silloin ne "ylimääräiset" ei ole enään ylimääräisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En halua yhtään sutta medän perheen metsiin - vapautta päättää mitä omaisuudellan tekee kaipaa moni muukin metsän omistaja -ei kiusallisia haittaeläimiä vahinkoa aiheuttamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Salametsästys tulee vain lisääntymään, mikä on mielestäni ihan oikein, kun kerran järkisyyt eivät puolla kannan pienenä pitämistä luvallisin keinoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin tulee tapahtumaan. Se ei sinänsä paha asia olekaan, mutta noiden typerien suojelulakien lieveilmiönä lainkunnioitus yleensäkin tulee vähenemään. Sehän näkyy jo ennestäänkin, kaikenlaiset ilmapallonpuheltelu- ja kännykänkäyttökiellot, ei niistä kukaan välitä eikä niiden noudattamista varmaan kukaan edes odota noudatettavan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin kauan kun kansa kunnioittaa lain laatiaa, homma pysyy "hanskassa", mutta kun lait eivät suojele kansalaisia, niin laki otetaan omiin käsiin. Tämä ei ole hyvän edellä. Nyky käytäntö vain näyttää, että lait eivät suojele kansalaisiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viiden kilometrin säteellä asuin- ja vapaa-ajan asunnoista sekä kotieläinten laitumista pedot pitää saada vapaasti metsästettäväksi riistaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyllähän se on tosi asia että sujet kuuluu korpiin eikä pihalle tai saa ne olla pihallaki kunhan ei meijän pihalla koska silloin kuuluu laukaus

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laiton suden tappaminen on lähinnä lievää kansalaistottelemattomuutta joka ei aiheuta kenellekkään minkäänlaista vahinkoa. Verrattavissa ehkä ilman turvavyötä ajamiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa itsenäinen Suomi, luxemburg kyllä kertoo että se on vaan nyt syötettävä sivukylällä koirat ja tuotantoeläimet susille, samalla kun kuskataan lapsia busseilla kouluun kun ei uskalla päästää koulumatkalle yksin.

Aika sairasta että sitten vaan kehotetaan että nyt tätäkin vaan pitää sietää. Kaikkea ikävää vaan pitää sietää ja millekkään ei voi tehdä mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Susikanta on ryöstäytynyt käsistä,todellisuutta piilotellaan. Uus hallitus pahentaa tilannetta kera pekka haaviston.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei mitään ryöstäytynyt. Tässä Oulun seudulla ei susia oo pahemmin haitaksi ollut. Tämä on pelkkää kuvitelmaa. Mahtava kun on tämmösiä villieläimiä ja susiakin sais olla paljon enemmän!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Susilla ja karhuilla tehdään härskiä pisnestä. Kuvauskopeille tehdään haaskoja ja totutellaan sudet ja karhut ihmiseen. Sitte ihmetellään ku pedot tulee pihaan syömään kotieläimet. Tämmösellä toiminnalla lietsotaan petovihaa. Ei etelän viherpiipertäjä välitä paikallisten ihmisten hädästä mitään. Ei susi tule keskelle Helsinkiä ja jos tulee se tapetaan heti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (46)

Uutisvirta

3
Oulussa löydetyn hylyn tutkimukset etenevät, mutta ongelmana on miten jäännös säilytetään – "Hylky tuhoutuu helposti nostettaessa kuiville"
3
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
2
Kainuun prikaatin varusmies nosti tuvassa aseen toista varusmiestä kohti ja laukaisi – Sakkoja myös kertausharjoituksen väliin jättäneelle reserviläiselle
2
Oulun kaupungin ympäristöohjelma hyväksyttiin – tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2040
1
Runssilla: Puistolassa tarjoillaan oman talon herkkuja sekä yltäkylläisesti uusia ja yllättäviä makuja
1
Maakaasuputki Viroon valmistuu etuajassa – Näin rakentajat ratkaisivat risteyskohdan Venäjältä tulevan putken kanssa
1
Oulun kaupungin velanotto voi kasvaa tulevina vuosina – kaupunginhallitus pohtii tulevia investointeja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Että meitä älykkäitä demareita on. Maailma on hieno paikka, kun meitä viisaita on. Tuntuu siis tosi hyvältä. Lue lisää...
On se hyvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image