Kotimaa

"Susi on peto, muttei vaarallisin niistä" - Suden vaa­ral­li­suut­ta ihmiselle on vaikea määritellä

Susi kuvattuna Ranuan eläinpuistossa. KUVA: Pekka Aho
Kotimaa 22.2.2017 13:48
Rami Nieminen

Suomalainen susikeskustelu muistuttaa asemasotaa. Toisten mielestä susia on liian vähän, toisten mielestä liikaa. Joillekin susi on uhanalainen metsäneläin, joillekin vaarallinen peto. Kinastelu susista leimahtaa aika ajoin ja kiteytyy yleensä siihen, onko susi ihmiselle vaarallinen.

– Tätä keskustelua on oikeastaan käyty niin kauan kuin minä muistan, sanoo Luonnonvarakeskus Luken tutkija Samuli Heikkinen.

Hänen mukaansa suden vaarallisuutta ihmiselle on vaikea määritellä. Tilastollisesti suden suuhun joutuminen ei ole järin todennäköistä.

– Sellaista mittaria ei oikein voi rakentaa. Näihin kysymyksiin liittyy aina tunteita mukaan, Heikkinen pohtii.

– Mutta lähtökohta on, että onhan susi vaarallinen. Se on petoeläin. On selkeää faktaa, että susi tappaa elääkseen muita saaliseläimiä. Toisin kuin karhu, susi ei voi käyttää myös kasvisravintoa. Toki suden vatsalaukusta voi löytyä kaikenlaista, mutta se on ihan minimaalista. Susi on puhtaasti eläinperäisen ravinnon käyttäjä.Susien puolustajat vetoavat usein siihen, että susi ei ole tappanut - virallisten tilastojen mukaan - ihmistä Suomessa yli sataan vuoteen.

– Mutta on näitä maailmalla kuitenkin sattunut. Niitä aina silloin tällöin tapahtuu, että susi syystä tai toisesta käyttäytyy niin, että ihminen joutuu tukalaan tilanteeseen, vahingoittuu tai jopa kuolee.

– Perusasiat on syytä pitää mielessä. Nämä ovat petoeläimiä ja on mahdollista, että sellaista sattuu. Mutta todennäköisyys on pieni.

Heikkinen muistuttaa, että lähtökohtaisesti susi pelkää ihmistä.

 

Sudet levittäytyneet uusille alueille

Viime vuosina susihavainnoista on uutisoitu taajaan ja suden on sanottu käyneen tuttavallisemmaksi ja rohkeammaksi.

– Mikä tässä itse asiassa on muuttunut, on se, että susi on levittäytynyt alueille, joissa sitä ei viime vuosikymmeninä ole ollut. Ja kun susi tulee etelään, jossa asutusta on tiheästi, ihan varmasti susi tulee havaittua. Siitä tulee mielikuva, että susia on paljon ja ne tulevat ihmisten pihapiiriin, Heikkinen sanoo.

Hänen mukaansa sudet ovat 2000-luvulla levinneet eteläiseen Suomeen. Perinteisesti susia on ollut lähinnä Itä-Suomessa ja sieltä Pohjanmaalle ulottuvalla kaistaleella. Susikanta on kuitenkin levinnyt länsirannikkoa etelään. Varsinais-Suomessa on useita laumoja ja niitä majailee myös esimerkiksi Tampereen ja Jyväskylän välisellä alueella.

Heikkinen huomauttaa, että pihapiiriin tuleva susi ei välttämättä ole häirikkösusi. Omalla reviirillään liikkuessaan susi saattaa kulkea läheltä ihmisasutusta. Se ei tarkoita, että eläin olisi etsimässä saalista. Tutkija sanoo, ettei Suomessa enää ole niin laajoja erämaita, että susi voisi kiertää kaikki ihmisen alueet.

– Jos susi tulee toistuvasti pihapiiriin, voi miettiä mikä sitä houkuttaa. Minulta kysyttiin hiljattain apua, kun susi kävi maatalon pihassa usein öisin. Mietittiin siinä yhdessä mitä tekijöitä pihapiirissä on. Kävi ilmi, että siellä oli lintuja varten talipalloja, eli eläimen ihraa. Susi oli käynyt hakemassa talit pois, Heikkinen naurahtaa.Sudella ei ole luontaisia vihollisia, jollei ihmistä lasketa sellaiseksi. Kaikki Suomen suuret petoeläimet ovat luonnossa ravintoketjun huipulla. Tutkija ei kuitenkaan pidä sutta niistä vaarallisimpana.

– Jos mietitään Suomen neljää suurpetoa, kyllä karhu on niistä selkeästi vaarallisin. Suuri yleisö vain ei sitä sellaiseksi miellä. Susi toki toimii laumassa ja on myös vaarallinen, mutta yhteenottoja ihmisen kanssa on selvästi vähemmän kuin karhulla.

MAINOS

Kommentoi

Sudet tappoivat myös Canadassa nuoren opiskelijan, oli kavereille näyttänyt kuvia kuinka lähellä olivat ja oli haltioissaan, sitten seuraavalla kerralla ei tullutkaan takaisin kuvausmatkaltaan ja löytyi susilauman tappamana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sudet tappoivat Alaskassa 2010 lenkille lähten
een 32v opettajan ( Candice Berner). Susien suojelijat epäilivät laumaa sairaaksi ja nälkiintyneeksi. Kun naisen kuoliaaksi raadellut lauma tapettiin ja yksilöt tunnistettiin dna: näyttein sekä tutkittiin havaittiin, että sudet olivat terveitä eikä niillä ollut ravinnon puutetta. Ne tappoivat koska ne olivat susia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Terve susi ei liene kovinkaan vaarallinen ihmiselle, ainakaan syömis- ja puolustus tarkoituksessa. Vesikauhuinen susi on josta todisteena virallisen tiedon mukaan 175 ihmisuhria. Pihoissa pyörivät, ihmistä pelkäämättömät koirasudet on selvä häiriötekijä jotka tulisi hävittää pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä susi on nimenomaan lihansyöjä, ja tappaa elääkseen. On myös vaarallinen puolustaessaan ruokaansa. En ymmärrä ihmisiä jotka väittävät, että vain sairas susi tappaa. Kyllä suden pitää päivittäin tappaa ruokansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se susi vaarallinen on vaikka uinka sitä on yritetty kieltää. Nyt oli susiaita välissä ja heti kun sai kiinni niin huonostipa siinä käy. Täällä maaseudulla ei ole yhtäkään susiaitaa ihmisien turvaksi laitettu eikä varmaan laitetakkaan, sillä kaikki sudet tulee poistaa heti jotka kesyyntyy ja käyvät pihoissa , susihan siirtyy seuraavaan pihaan kun se ensimmäinen aita saataisiin, sehän on täysin mahdotanta että aidattaisiin koko maaseutu susiaidoilla, sittenhän sudet siirtyisi taajamiin, eikait tämä voi tähänkään mennä. Kun susikyytijä ei makseta myöskään valtion varoista niin kaikki lasten koulutiet on turvattava sudet poistamalla ja ne kyllä oppiit sitten varomaan , niinkuin on kaakkois Suomessakin saatu nähdä , kun parisutta poistettiin niin vierailut loppuivat pihoissa, että susi on tältäkin osin viisaita ja hyvä oppisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensimmäisen kertaa luken tutkija sanoo, että susi on vaarallinen. Onhan sekin edistystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tilastoja suomen osalta katsoo. Susi vie voiton mennen tullen.
Kun susikanta on sopivan pieni ja metsästys pitää yllä suden ihmisarkuutta, niin susi on melkein vaaraton...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vähän kerrassaan aletaan myöntää, että susi on todellakin vaarallinen peto ja uhka ihmisen hengelle. Tosin kasvojen menetyksen takia tämäkin on sitten tehtävä vähitellen, eikä kerta rysäyksellä, ettei satusedät ja satutädit vain joutuisi valheistaan kiinni.

"Suden vaarallisuutta ihmisille on vaikea määrittää", kirkuu jo pelkkä otsikko. Mutta miksi se on niin vaikeaa, kun tiedetään, että susi tappaa myös ihmisiä ja todisteita ei tarvitse lähteä merta edempää hakemaa, vaan löytyy ihan omasta rakkaasta kotimaastamme. Todellisuudessa lieneekin vaikeuksia myöntää virheitä omissa arvioissaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä toinen ihminen on ihmiselle huomattavasti vaarallisempi, kuin yksikään susi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Susi ei ole vahingoittanut ihmistä n. 200 vuoteen suomessa. Eläin ei opi, ymmärrä tai omaksu ihmisen sivistynyttä elämää. Suden takaa ajo tassun jälkien perusteella on vain miesten harrastustoimintaa. Saa olla pois kotoa jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väite suden vaaraattomuudesta kertoo täydestä tietämättömyydestä. 1880-luvulla, jolloin susilaumoja oli edellisen kerran Länsi-Suomessa tappoivat ne todistetusti yli 20 lasta. Tämän jälkeen ne tapettiin kaikki pois. Pitkään yritettiin väittää, että kyse oli sairaista yksilöistä. Tämä valhe on sittemmin todistettu perättömäksi. Yleisellä tasolla pitää ihmetellä, miten paljon ihmislaji on taantunut älyllisesti sadan vuoden aikana kun niin moni uskoo suden olevan vaaraton. 1880 luvulla ihmistä joka olisi väittänyt taajamissa ihmisiin tottuneen suden pelkäävän kätten taputuksia ja karttavan ihmisiä olisi pidetty täytenä idioottina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Susi on peto, muttei vaarallisin niistä"

Pitää paikkaansa. Vaarallisin on ihminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"– Jos mietitään Suomen neljää suurpetoa, kyllä karhu on niistä selkeästi vaarallisin. Suuri yleisö vain ei sitä sellaiseksi miellä."

Oma veikkaus on, että suuri yleisö mieltää karhun nimenomaan vaarallisimmaksi pedoksi Suomessa. Toisaalta, jos ruokolahdessa elelee vielä se leijona, niin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielestäni sellainen koe olisi hyvä esim. Heikkiselle että menee nälkäisen susilauma kanssa samaan aitaukseen niin nähdään onko se vaarallinen vai ei ,yksinkertainen testi .....Heikkinen voi alkaa jo valmistelemaan koetta.Tällä saataisiin tarpeeton nahistelu susista loppumaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Susi saalistaa laumassa ja varsin taitavasti. Netistä löytyy valvontakameroiden videoita, jossa susilauma on hakenut pihapiiristä koiran ja tilanteessa ei auta yhtään vaikka raavas mies juoksee ja karjuu susien perään. Sudet vievät koiran ja syövät rauhallisemmassa paikassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23
Puheenaihe: Pitääkö dieselvero poistaa?
23
Trump puhui keskustelustaan Suomen presidentin kanssa ja kertoi, miksi Suomessa maastopalot eivät ole suuri ongelma – "Suomessa käytetään aikaa haravointiin ja siivoamiseen"
11
SDP:n Rinne tarjosi maksutonta varhaiskasvatusta lääkkeeksi lapsipulaan – naurahti vanhalle lipsahdukselleen
7
Tutkimusrahoituksen kohtalo huolestuttaa Oulun yliopistollisen sairaalan johtoa ja tutkijoita
6
Ely-keskus odottaa uutta maakuntaa, tuoreen ylijohtajan mukaan lykkääntymisestä olisi haittaa – "Parempi, että mentäisiin suunnitelman mukaan"
6
Koira asuntopalon sytyttäjänä sekä Haukiputaalla että Keravalla – käänsivät liedet päälle
6
Uuden Club Teatrian avajaisia vietettiin lauantaina Limingantullissa – "Hyvä, että tämä tuli takaisin"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Eilen Eläketurvakeskuksen johtaja Mikko Kautto kommentoi eläkejärjestelmämme kestävyyttä osana laajempaa, alati heikkene... Lue lisää...
y

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.11.

Fingerpori

17.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image