Kotimaa

Susanna Koski varoittaa perustettavan Ruokaviraston mai­ne­hai­tois­ta – Seinäjoki yhä esillä pää­toi­mi­pai­kak­si

Kokoomuksen kansanedustaja Susannan Koski kuuluu maa- ja metsätalousvaliokuntaan, jossa päätetään Ruokavirastoon liittyvistä asioista. KUVA: Ratilainen Mauri
Kotimaa 14.3.2018 19:08
Virpi Niemistö

Jos uusi Ruokavirasto ei toimi moitteetta, se voi aiheuttaa mainehaittaa myös tulevalle päätoimipaikalleen Seinäjoelle.

Tätä mieltä on kansanedustaja Susanna Koski (kok.).

Ruokaviraston perustaminen on parhaillaan käsiteltävänä eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnassa, johon Koskikin kuuluu.

– Lämpimästi otetaan Seinäjoki vastaan pääpaikaksi, mutta uuden viraston pitää valtionhallinnon osana toimia moitteetta. Meillä ei ole varaa ottaa sellaisia mainehaittaa myöskään paikkakunnalle, jos tämä ei toimi, hän painottaa.

Ruokavirasto koostuu nykyisestä Elintarviketurvallisuusvirastosta (Evira), Maaseutuvirastosta (Mavi) ja osasta Maanmittauslaitoksen tietotekniikan palvelukeskusta. Ruokaviraston pitäisi aloittaa toimintansa vuoden 2019 alusta.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) on esittänyt jo viime vuoden elokuussa uuden viraston päätoimipaikaksi nykyisen Mavin pääpaikkaa Seinäjokea.

Hankejohtaja Kirsi Heinonen maa- ja metsätalousministeriöstä varmistaa, että Seinäjoki on perustettavan viraston päätoimipaikka.

– Sinänsä virasto ei edes tule minnekään, vaan se pysyy niillä toimipaikoilla, missä nytkin, Heinonen huomauttaa.

Yhteen menevillä virastoilla on toimipaikkoja yhteensä 20 paikkakunnalla.

Byrokratiatalkoisiin?

Ruokaviraston perustamista Susanna Koski ei kuitenkaan niele sellaisenaan, vaan hän vaatii keskustelua viraston toimintatavasta, sen sisältämästä byrokratiasta ja virkamiesten määrästä.

– Maksajaviraston sujuva toiminta on kaikkein tärkeintä, hän tähdentää.

Mavi oli kaksi vuotta sitten tikun nokassa, kun viljelijätukien maksatukset myöhästyivät. Viljelijöiden ongelmat kärjistyivät, mikä näkyi Helsinkiin tehtynä traktorimarssina.

Sittemmin tukimaksatusten aikataulussa pysymisen varmistamiseksi on tehty kehitystyötä.

Koski kyseenalaistaa uuden viraston tietohallinnon palvelujen työntekijöiden määrän tarkoituksenmukaisuuden muuttuvassa toimintaympäristössä.

– Miten paljon hallinnon tietojärjestelmien palvelujen henkilöstöä tarvitaan? Näitä palveluita ja järjestelmäratkaisuja voidaan ostaa markkinoilta ja sovittaa omiin tarpeisiin, kuten Eviran toimintakulttuurissa on enemmän tehtykin, hän toteaa.

– Onhan uuden viraston yhteensä tuhat työntekijää ja vajaa parisataa hallinnon työntekijää aika paljon, jos sitä verrataan maatilojen määrään Suomessa, Koski summaa.

Maatiloja on Suomessa nyt noin vajaa 50 000 ja luvun ennustetaan laskevan yhä.

Kirsi Heinosen mukaan uudessa Ruokavirastossa jatketaan tietohallinnon selkiyttämistyötä. Hän arvioi, että osa viraston tietotekniikkapalveluista tullaan jatkossakin tuottamaan itse ja osa hankitaan ulkopuolelta johtuen niiden erilaisista luonteista.

Susanna Koski haluaa keskustelua myös siitä, miten EU:n yhteisen maatalouspolitiikan (CAP) muutokset näkyvät Ruokaviraston toiminnassa ja työntekijöiden määrässä.

Hankejohtaja Heinosen mukaan tätä työtä tehdään ja uudistuksiin varaudutaan etupainotteisesti.

MAINOS

Kommentoi

Kosken logiikka, jonka mukaan Ruokaviraston toimintaongelmat vosivat pilata Seinäjoen maineen, tuntuu kummalliselta.
Onko Kelan sekoilu ja maksuviiveet pilanneet HELSINGIN maineen? No ei.
Pilasiko VR:n lipunmyyntisotkut HELSINGIN maineen? No ei.
No onko Posti pilannut logo, kahden kirjelaatikon, ruohonleikkauksen ja vanhustenulkoilusekoilun myötä pilannut HELSINGIN mainetta? No ei oo. Ei vaikka varsinainen toimnta, eli postinjako, takkuili.
Mavi sijaitsee jo Seinäjoella. Eihän tässä olla mitään uutta perustamassa vaan yhdistetään olemassa olevia toimintoja jo olemassa olevaan sijaintiin. Helsingin virkamiesten on vaikea sulattaa ajatusta, että pitäis muuttaa jonnekin niinku Seinäjoelle. Kääk.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi 50000 maatilan hoitamiseen ylipäätään tarvitaan tuhat virkakyöstiä?? Se on se varsinainen kysymys. Virkakyösti Seinäjoella hoitaa homman ihan samalla tavalla kuin Helsingissäkin. Ongelma ei siis ole tietopalvelujen sijainti, nehän toimivat joka paikassa piuhoja pitkin. Kosken täytyy ymmärtää tämä. Koko lafkan mittakaava on täysin pielessä, kuten monissa muissakin valtion virastoissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

se on vaan niin, että jos joku lafka Hkiin perustetaan, niin kukaan (kokoomus)poliitikko ei siitä julkisuuteen (ainakaan kielteisiä asioita hakien) avautuisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika outoa, että kun virasto on Helsingin ulkopuolella aletaan vaatimaan virasto tehostamista ja työntekijöiden vähentämistä. Vai onko joku kuullut tehostamis toimista Helsingissä? Onko kukaan kyseenalaistanut ATK möhläyksiä Helsingissä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Avan. Heti jos virasto on Kehä kolmosen ulkopuolella, niin alkaa tulla mystisiä toimintaongelmia, joita ei ilmene pääkaupunkiseudulla. Eikö Koski tiedä, että tietojärjestelmien hallinta ja ylläpito voi olla kaukanakin toimistosta? monien pääkaupunkiseudulla olevien julkisten virastojen dataa hoidetaan hyvinkin kaukana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katos vaan. Onko lobbareiden listalla ollut viraston laitto jonnekin muualle? Vaikuttaa hieman tarkoitushakuisalta. Eikös tämä edustaja ollut Vaasasta? Jos ei virastoa Vaasaan, niin ei kyllä naapuriinkaan. Kateus se vie kalatkin järvestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

24.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image