Kotimaa

Supo: Suomeen kohdistuva terroriuhka kohonnut

KUVA: Jarmo Kontiainen
Kotimaa 3.11.2015 13:07 | Päivitetty 3.11.2015 17:15
STT, Kaleva

Terrori-iskun uhka on Suomessa kasvanut viime vuodesta, kertoi suojelupoliisi tiistaina. Erityisesti on kohonnut yksittäisten terrorististen väkivallantekojen riski. Sen sijaan terroristijärjestöjen suunnitelmallisten iskujen uhka on yhä alhainen.

Suojelupoliisilla ei ole numeroihin tai väreihin perustuvaa uhka-asteikkoa, vaan se esittää arvionsa sanoilla. Supo kohotti uhka-arviotaan kesällä 2014 ensimmäistä kertaa. Nyt supon päällikkö Antti Pelttari vain toteaa, että uhka on noussut edellisestä arviosta.

- Emme sano, että kansalaisten täytyisi olla kaduilla huolissaan tai että olisi akuutti iskun uhka, mutta toteamme, että yksittäisten toimijoiden, pienryhmien, muodostama uhka on edelleen kohonnut kesäkuun 2014 tilanteeseen nähden, Pelttari sanoo.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) puolestaan arvioi, että turvallisuuden taso on Suomessa edelleen hyvää luokkaa.

- Kenenkään ei pidä aktiivisesti pelätä, Orpo sanoo.

Supon resursseja lisätty

Uhka-arvion kohottamiseen on useita syitä. Esimerkiksi ulkomaisiin konflikteihin on osallistunut ja osallistuu huomattava joukko suomalaisia ja Suomesta lähteneitä ihmisiä.

Supon mukaan Syyriaan on lähtenyt Suomesta noin 70 ihmistä, joista noin 15 on kuollut. Takaisin on palannut parikymmentä. Pelttarin mukaan Suomeen on myös muodostunut terrorismia tukevia ryhmiä, jotka pyrkivät radikalisoimaan ja värväämään ihmisiä.

Lisäksi uhka-arviota nostaa turvapaikanhakijoiden määrän nopea kasvu. Turvapaikanhakijoiden joukossa on runsaasti ihmisiä, joilla on kytköksiä lähtöalueillaan toimiviin väkivaltaisiin ryhmiin.

- Joukossa saattaa olla myös ääri-islamististen ideologien vaikutuksille alttiitta henkilöitä sekä niitä, jotka pyrkivät radikalisoimaan muita, supo muotoilee.

Supon terrorismin takia tarkkailtavien ihmisten joukko on kasvanut 300:aan. Joukossa on jo pitkään ollut myös turvapaikanhakijoita. Supo aloittaa näiden mahdollisesti vaarallisten ihmisten seulonnan jo Tornion järjestelykeskuksessa.

Orpo kertoo, että supon resursseja on jo lisätty, jotta se pystyy seuraamaan turvapaikanhakijoiden virtaa.

Kotimaiset ääriliikkeet aktivoituneet

Turvapaikanhakijoiden määrän kasvu ravistaa myös kansallista turvallisuutta. Ministeri Orpo arvioi, että suurin turvallisuusuhka ovat konfliktit kantasuomalaisten ja turvapaikanhakijoiden välillä.

- On riski, että väkivaltaisuudet turvapaikanhakijoiden kesken tai turvapaikanhakijoita vastaan lisääntyvät. Riski on myös kotimaisten ääriliikkeiden väkivallanteoista, toivottavasti ne eivät koske sivullisia.

Supon mukaan väkivaltaisten viharikosten uhka on kohonnut. Julkisuuteen on tullut tietoja esimerkiksi vastaanottokeskuksiin kohdistuneista polttoyrityksistä.

Lisäksi uusnatsijärjestö Suomen Vastarintaliike (SVL) on aloittanut propagandakampanjan turvapaikanhakijoita ja uusia vastaanottokeskuksia vastaan.

SVL:ään kuuluu muutamia kymmeniä aktiivisia toimijoita. Supon mukaan SVL:n rinnalla toimii myös pienempiä ryhmittymiä, joita poliisi ei halua nimetä. Turvallisuusyksikön päällikön Kari Harju suposta kertoo, ettei äärioikeistossa ole kuitenkaan toistaiseksi havaittavissa järjestäytymistä.

Harjun mukaan supolla on jatkuva ja hyvin toimiva yhteistyö paikallispoliisin ja muiden turvallisuusviranomaisten kanssa. Supo on myös yhteydessä vastaanottokeskuksiin ja keskustelee niiden edustajien kanssa.

 

Kaapumies ja polttopulloja

Turvapaikanhakijoita vastaan on hyökätty eri tavoin syksyn aikana:

– Syyskuun lopulla Lahdessa joukko mielenosoittajia heitti ilotulitteita kohti bussia, joka kuljetti turvapaikanhakijoita. Yhdellä mielenosoittajista oli yllään valkoinen kaapu ja huppu, jotka tunnetaan Ku Klux Klan -äärijärjestön symbolina.

– Samoihin aikoihin noin 50-vuotias mies heitti polttopullon turvapaikanhakijoiden hätämajoitustilan ovelle Kouvolassa. Tapaus käsitellään käräjäoikeudessa tämän kuun lopulla.

– Lokakuun alkupuolella vastaanottokeskuksena toimiva kerrostalo yritettiin sytyttää tuleen Lammilla Kanta-Hämeessä.

– Viime lauantaina heitettiin polttopulloja Raudaskylän kristillisen opiston seinään Ylivieskassa Pohjois-Pohjanmaalla. Opistolla asuu ja opiskelee alaikäisiä turvapaikanhakijoita.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (41)

Lisää vaan otetaan, ovista ja ikkunoista, vaikkei mahtuiskaan. Varokaa vaan kun porukka kerääntyy ja tiivistyy,alkaa kuumat paikat. Sitten se on jo myöhäistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Että mitenkä mahdollista, mitä on tehty uhkan ehkäisemiseksi/pienentämiseksi vai onko kenties tehty päätöksiä uhkan lisäämisen suuntaan..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainuttakaan Isiksen piirissä toiminutta ei pidä päästää maamme rajojen sisäpuolelle millään perusteella. Jos niitä on tänne jo päässyt, täytyy välittömästi ryhtyä heidän karkottamiseensa. Se on vähin vaatimus, jota suurin osa kansalaisistamme odottaa turvallisuusviranomaisilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

politikot eivät uskalla tunnustaa faktoja pitää miellyttää tasapuolisesti eikä saada rasismin leimaa(miten minut valitaan uudelle kaudelle) tämä ajattelu ja omanedun tavoittelu suomen kustannuksella on pilkkaa SUOMENKANSALLE

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On hoettu, että turvapaikanhakijoista ei muodostu mitään turvallisuusuhkaa, harmia tai haittaa. Nyt sitten vihdoin totuus tulee esille. Miksi Suomen kansalaisten turvallisuus, hyvinvointi ja etu ei ole ensisijalla? Miksi ehdointahdoin järjestetään tällainen tilanne? Miksi ei erota sopimuksista jotka vaarantavat kansallisen turvallisuuden? Läpeensä mätä johto ja idealistisessa hurmoksessa elävä osa kansasta ovat syyllisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennen elokuuta Suomessa ei ollut yhtään oletettua terroristia seurannassa; nyt jo 300. Hyvä Orpo & Co. !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se hyvä kun SUPOKIN on tajunnut asian mikä muille on ollut päivän selvä asia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarkkailtavien ihmisten määrä on kasvanut 300:aan, mutta mahtaako määrä olla ihan riittävä, kun turvapaikanhakijoita on yli 23000. Tuskimpa vaan, tuohon joukkoon mahtuu varmasti paljon enemmän tarkkailtavia kuin nyt on ilmoitettu. Miten Supo meinaa seuloa kaikki turvapaikanhakijat, kun maahan on tullut paljon porukkaa ennen Tornion järjestelykeskuksen perustamista ja saivat vaeltaa vapaasti minne halusivat. Toivottavasti saavat seulottua vaarallisimmat kaverit joukosta pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oli hyvä että sanotaan ääneen mitä on tulossa. Ei pidä olla niin sinisilmäinen kuin nuo kukkahattu tädit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turvallisuusselvityksiin ja käännytyksiin nopeutta niin saadaan turvallisuutta sekä vastaanottokeskuksiin tilaa niille jotka sitä tarvitsee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin. Myös supon resursseja on saatu kivasti lisättyä.

Ihan itse kaivetussa haudassa tässä nyt piehtaroidaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (41)

Uutisvirta

7:24
Ylen kannatusmittaus: SDP:n kannatus nousi, pääministeripuolueen suosio kasvanut poikkeustilaviikkojen aikana
7:08
Kalevan koiranpentulive – katso videolta, mitä pallerot touhuavat torstaiaamuna
7:00
Päivän leffapoiminnat: Vuodet kuluttavat kaveruksia – miehet eivät ymmärrä naisia Mike Nicholsin tummahkossa komediassa
7:00
Kaikki pelissä pikakahvin takia – dokumentti seuraa suomalaisen kahvilayrittäjän ensimmäistä maailmanvalloitusta Piilaaksossa Yhdysvalloissa
7:00
Järkevää hoitotyön riskienhallintaa hoivakoteihin – hoitajien ei pidä nyt esimerkiksi siivota tai laittaa ruokaa Lukijalta
7:00
Näin lomautus ja etätyö vaikuttavat verotukseesi – Mitä sinun kannattaa tehdä nyt, ja missä asiassa voit odotella rauhassa? Tilaajille
6:33
Varastorakennus palaa omakotitalon pihassa Kemijärvellä
16
Pääministeri Marin Ylellä: Uudenmaan sulku loppuu todennäköisesti 19. huhtikuuta
7
Historiallinen 4,1 miljardin lisäbudjetti on vasta alkusoittoa – tarvitaan lisää rahaa ja todennäköisesti uusia entistä tiukempia rajoituksia
4
Hallitukselta historiallisen suuri lisätalousarvio: Apua yrityksille ja kunnille, vanhemmille uusi tuki – suojavarusteisiin 600 miljoonaa euroa
4
OYSissa koronaviruksen vuoksi hoidettavien määrä väheni yhdellä – sairaalassa 10 koronapotilasta, joista seitsemän tehohoidossa
2
Kuuma keskustelu suojainten ympärillä jatkuu – Pääministeri Marin: "Osa kunnista ja toimijoista etsii nyt valtiosta tai jopa elinkeinoelämästä syyllistä omaan heikkoon varautumiseensa"
2
Valtioneuvostolta tuore omistajapoliittinen päätös: Palkitsemisen tulee olla kohtuullista – Tasoa harkittava tarvittaessa alaspäin
2
Ravintolaelinkeino pettyi hallituksen tukipakettiin - "Eduskunnan lausumaa ei toteutettu", sanoo MaRan toimitusjohtaja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

228 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Ei sijoittaminen ole mitään veronkiertoa. Sijoityamisella osallistutaan yrityksen rahoittamiseen (esim. kun Musti&Mi... Lue lisää...
Yksityissijoittaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

9.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image